Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Franciaország
Briancon - Serre Chevalier
síterep infó oldal
ÜZENETEK (114)Időben csökkenő Időben csökkenő
B.Janó
1 élménybeszámolót írt
1
8 éve tag
2024.01.18. 13:10
Sziasztok!

Érdeklődni szerertnék, hogy az Aigle Bleu szálláson volt aki igénybe vette a szálláson reggelit ? Mennyire voltatok megelégedve vele ?
Brockey
209 élménybeszámolót írt
209
17 éve tag
2023.12.14. 20:06
Üzembe helyezték az új Pontillas 10fős kabinos liftet Villeneuve-ben a régi 20fős Pontillas és a 4fős Frejus liftek helyett. Ez magasabbra is visz mint a régiek, egészen a Méa lift aljáig, 2250m-re.
A további részletek:
https://www.skiresort.info/ski-resort/serre-chevalier-brianconchantemerlevilleneuve-la-sallele-monetier-les-bains/ski-lifts/l106011/
Daddy
343 élménybeszámolót írt
343
19 éve tag
2023.02.21. 18:25
Teljes egyetértésem! Montgenevre nagyon jó síterep. Aki csak egy napra megy oda nem biztos hogy jól meg tudja ismerni. Sajnos a szállás árak nem mindig olyan "barátiak" mint a közeli Serre Chevalierben .
Előzmény: (- Marky - 218230)
- Marky -
754 élménybeszámolót írt
754
15 éve tag
2023.02.21. 15:35
Yret forever :)

Montgenevre pedig jobb mint L2A, uh ne sajnáljátok, hogy kimaradt.

Serre Che még mindig nem annyira felkapott, mint a 3 Völgy, L'Espace Killy, vagy pl Paradiski, de minőségben és élmény tekintetében simán hozzák azt a szintet. Egy brianconi szállással pedig még a síelésen kívüli időt is értékesebben el lehet tölteni, mint a többi hegyi szálláshelyen.
baloghzoty
6 élménybeszámolót írt
6
6 éve tag
2023.02.21. 13:39
Álom síelés Serre Chevalier 2023.01.28-02.04
Mi a feleségemmel életünkben először síeltünk Franciaországban. Én több, mint 10 éve ugyan voltam a környéken párszor még a Snowattack kezdetén, de akkoriban snowboardoztam. Lelövöm a poént az elején, hogy, aki nem akar sokat olvasni egyből lássa a véleményünket: 10-es skálán 9-es. Nem tudom 10-es van-e? Remélem. Ez természetesen a mi véleményünk kb. 7-8 év csak és kizárólag osztrák terepeken való síelés után. Ott is van bőven 9-es, de egy alacsonyabban fekvő osztrák pályarendszerrel nehéz szerintünk Serre Che-t összehasonlítani. (Kell-e egyáltalán?) Mi már előre felkészültünk arra, hogy ne Ausztriát keressük a francia pályákon, hanem élvezzük a másságát. Ezért nem ért váratlanul a felvonók és a wc-k minősége. ;-) A hóminősége viszont még annál is jobb volt, mint amire számítottunk. :-)

Utazás saját kocsival pont 12 óra 3 megállóval. Kötelező bevásárlás a briancon-i Carrefourban. La Salle-les-Alpes-ben béreltünk magánházat, ami szuper tágas és felszerelt volt. Az időpont tökéletes, épp a síszünet előtt egy héttel. Nem, hogy sorban nem kellett sokszor állni, hanem megállás nélkül csúsztunk át a kapun és ültünk rá a felvonóra, úgy, hogy előttünk alig láttunk valakit az üléseken. Ez nem a pálya elhagyott, félreeső részen, hanem az egyik csúcsra tartó központi felvonón (Aravet). Ez egy nagyon jó érzés és mi ezt kifejezetten élveztük. Az ülős felvonókat mind egyformára cserélték. Szivacsos, de nem fűtött és plexi nélküli zöld és fekete. Kivéve az Yret (3 üléses fapad), de az meg amúgy is egy extrém élmény. Nekünk nem volt problémánk a hideggel, mert végig gyönyörű idő volt. Hideg, de napos. Hó nem esett. A hegyen -2 és -8 között, de a középállomásnál már inkább 0 vagy pluszok, a völgyben pedig 10-12 is volt napközben. Két, három nap viszont szeles volt és az azért kemény hidegérzettel jár együtt, illetve megnehezíti a csúszást (főleg ha szembe fúj és megállít :-D). Lifteket csak egy délután állították le, de pl. a völgyből induló Le Grotte-t 5 perccel a zárás után újraindították. :-) Ennek szintén nagyon örültünk és a bárból rohantunk, hogy elérjük, így elértük a csúcsra menőt is, ami egy utolsó szuper csúszásra adott lehetőséget. (Ez 5 óra után volt, de egyetlen bucka sem volt az 4-5 kilométernyi csúszás alatt. Ilyet azért Ausztriában ritkán tapasztaltunk.) Ingyen buszjegyet is osztogattak, ha valakinek valamelyik másik faluban volt a szálláshelye. Szerintünk Serre Che térképe egyszerű és a táblák is egyértelműek. Számok helyett neve van a pályának. (Ezt kreatívnak találtuk.) A szám a közepén 100 méterenként csökken a csúcstól lefelé. Nekünk logikus volt. Egyszer sem tévedtünk el, de az is igaz, hogy Serre Che nem egy bonyolult pályarendszer. A Grand Galaxy bérlet, ami egyébként a helyi bérlet alkalmas még 5 másik pályarendszer 1 napi használatára. Mi Montgenevre és Puy-Saint Vincent mellett döntöttünk. Montgenevre szuper volt, de legközelebb inkább Les2Alpes-t nézzük meg. Ott most óriási szél volt, így kihagytuk. Puy-ban hótalpaztunk egész nap. A sípályák ott is tökéletes minőségűek voltak még záráskor is és alig volt ember a csúcsok környékén. Ide biztos visszajövünk csúszni.
Minden pálya reggelre teljes szélességében ratrakolva volt. Mi nem free ride-ozunk, ezért arról csak, annyit, hogy néha nem is tudod hol ér véget a pálya és hol kezdődik a off-piste :-). A hegyen alapvetően két féle étterem (Hütte) van. Tömegételekre specializált, de franciásan megoldott konyha és a valódi étterem minőséget kínáló vendéglátóhelyek, kézműves sörrel és hamburgerrel. Igen ez drága, de ár-érték arányban jó.

Összességében szerintük egy tökéletes és nagyon kompakt sípályarendszer Serre Chevalier. 6 napig akár itt is lehet síelni, de a Grand Galaxy bérlet adta lehetőségek és a jó elhelyezkedés miatt több szezonra is vissza lehet ide térni. Mi szeretnénk. Vicces volt az egyik helyi eladó mondta, hogy várják a havat nem soká. Kérdeztük mennyit és nagyon komolyan mondta, hogy 1 centimétert. Sajnos itt tartunk. Menjen mindenki, aki szeret, ameddig lehet!! :-D Ja és a legjobb pálya (szerintünk) a Cucumelle Briancon felé.
petib
96 élménybeszámolót írt
96
14 éve tag
2023.02.15. 21:16
"...a pályák számozása valami egészen más logikát követ, amelyet nem igazán sikerült megfejtetnünk, ráadásul a számokat nem is nagyon teszik ki minden elágazásnál"

Talán azért nem teszik ki, mert a pályákat nem számokkal jelölik :)
A megfejtés pedig egyszerű: a pálya végétől kezdve növekvő számok jelzik, hogy épp hol vagy az adott nevű pályán, így ha pl. egy 20-as számot látsz, lehet tudni, hogy még elég sok van hátra a pályából, míg ha egy 1-est, akkor mindjárt leérsz. Ez ismeretlen pályán vagy pl. rossz látási viszonyok között lehet hasznos információ.
Daddy
343 élménybeszámolót írt
343
19 éve tag
2023.02.14. 18:54
Nem sértődésből írtam, csak arra akartam reagálni, hogy aki elmegy valahova síelni és ott nem tetszik neki valami, azt ne az egész országra vetítse ki. Esetünkben, a francia síterepekre. Elég régen síeltem a "sógoroknál", de az írásodba foglalt negatívumok összeségével ott is találkoztam. Sőt, tudnék még hozzá is tenni.
Számomra két dolog azért nem világos. Az egyik az, hogy a francia szállások többsége gyakorlatilag pályaszállás, így mi okból kellett a parkoló tükörjegén "elcsúszkálni"? A másik pedig az, hogy sícipőben wc-t használni sehol nem kényelmes, így miért itt rovod fel a "görnyedést"?
adamlehner87
4 élménybeszámolót írt
4
5 éve tag
2023.02.14. 17:17
Hohó, nem állt szándékomban senkit megsérteni vagy ilyesmi, mindössze a saját nézőpontomat írtam le. Mint mondtam, alapvetően jól éreztük magunkat, de számunkra, akik még nem voltak előtte francia terepen, kicsit meglepő volt pár dolog. Mindenkinek más jön be, nem hiszem, hogy ezen össze kellene veszni. Nekünk számítanak ezek az apróságok, hogy ne havas liftre üljünk reggel, vagy ha kicsit enyhül az idő, ne csöpögjön a nyakunkba a saras-olajos lé, ne tükörjégen kelljen elcsúszkálnunk a parkolóból, a wc felett ne görnyedni kelljen sícipőben, stb. Egyébként ilyenekkel pl. Jahorinán sem találkoztunk, pedig az nem nyugat. De mint mondtam, másoknak meg nyilván más a fontos, nem vagyunk egyformák, és ez így is van jól.
Előzmény: (Daddy 218072)
Daddy
343 élménybeszámolót írt
343
19 éve tag
2023.02.14. 16:20
Szerintem nincs "tökéletesen" igaza. Aki a "sógorokkal" való összehasonlítással "mér", az maradjon is náluk, nem kell a franciákhoz menni. Aki keresi a rosszat, rosszabbat, az meg is találja! Az, hogy mi miatt mennek mégis tömegek a francia pályákra, maradjon a mi titkunk.
Előzmény: (Bélapó 218061)
Bélapó
1434 élménybeszámolót írt
1434
18 éve tag
2023.02.14. 08:56
Tökéletesen igazad van! Fr. csak akkor olcsó, ha utazási irodával foglalsz pályaszállást, főzöl magadnak és délben az apartmanba csúszol be egy sörre, s nem a kocsmába. Viszont he lemész a völgybe és bármelyik kocsmába bejelentkezel olyan kaját rittyentenek neked kívánságodnak megfelelően elfogadható áron, hogy sokáig emlékezni fogsz rá. Többszőr előfordult, hogy előre foglaltunk helyet és elmondtuk, mit szeretnénk enni - az étlaptól függetlenül - és sose csalódtunk!
adamlehner87
4 élménybeszámolót írt
4
5 éve tag
2023.02.14. 08:17
Az alábbi egy kicsit megkésett beszámoló, de kellett kicsit ülepednie az élményeknek, na – és talán valakinek még hasznos lehet. Figyelem, TLDR, sommás összefoglalóért ér a végére görgetni :)

Mi dec. 25 és 30 között voltunk Serre Chevalier-n Chantemerle-i szállással. Fontos adalék, hogy első alkalommal síeltünk Franciaországban, korábban osztrák, svájci, illetve magyar síterepeken gyűjtöttünk tapasztalatokat, valamint a Covid alatt Jahorinát vettük célba, ami –eltekintve a dohányzás szabályozásának hiányától – igen kellemes meglepetés volt számunkra, és minden bizonnyal visszatérnénk, ha azóta nem költöztünk volna némileg távolabb.

Egy ideje már tervezgettük, hogy kipróbáljuk a franciaországi síelést, mivel ismerősöktől csupa jót hallottunk róla, úgy, mint olcsó, hatalmas pályarendszerek, jó kaják (bár svájci munkatársam ennek szöges ellentétét állította, viszont ismerve a svájci ételeket ezt én inkább pozitív megerősítésnek vettem), illetve nem tudom mondtam-e már, hogy állítólag olcsó Ennek megfelelően, bízva ismerőseim tapasztalataiban, különösebben nem néztünk utána a témának. Bár a szállásfoglalásnál már gyanús volt, hogy annyira azért nem lesz olcsó a móka, ezt annak tudtuk be, hogy sajnos a két ünnep között voltunk kénytelenek menni. Bár nem vagyok az a típus, aki Excel táblában vezeti a nyaralás/síelés/egyéb szabadidős tevékenységek költségeit, összességében szerintem nagyjából osztrák áron síeltünk. Bár végül sikerült egy 2+2 személy számára hirdetett apartmant (kettőnknek szuper volt) találni, a hegyen lévő hüttékben az árak néhol inkább a svájcihoz közelítettek (Főétel EUR25+, sör EUR9-10). A völgyben viszont valóban meglepően baráti árakkal találkoztunk.

De ennyit a piszkos anyagiakról. Ami a lényeget illeti, a hóval igazából szerencsénk volt, annak ellenére, hogy Európa ekkor éppen hadilábon állt vele, a pályák jelentős része üzemelt és a táj a hegyen fehér volt. Leszámítva a fenyőfákat, amelyek viszont meglepetésünkre barnák voltak, de ez semmit nem volt le az élményből. Az már annál inkább, hogy Serre Chevallier-n a felvonók – úgy általában az összes, amivel dolgunk volt – matuzsálemi korúak, és ha azok közé tartozol, aki szeret reggel az első lenni a frissen ratrakolt havon, akkor valószínűleg te is megtapasztalod milyen a havas párnára üléssel kezdeni a napot. Egyébként, ami a ratrakot illeti, december 25-én és 26-án nem sok nyoma volt pályakezelésnek. Halkan jegyzem meg, hogy több alkalommal volt szerencsénk a karácsonyi időszakban Kreischbergen síelni, és kivétel nélkül mindig kifogástalanul előkészített pályák várták a korán érkezőket. Egyébként francia barátaink ezt a tevékenységet később is igen takarékon végezték. Pedig hóágyúk voltak, éjszakánként a hegyen fagypont alá kúszott a hőmérséklet, azaz laikus szemmel minden feltétel adott lett volna hozzá, hogy reggelente – természetes hó hiányában – frissen ágyúzott, ratrakolt, kifagyott pályák fogadhassák a koránkelőket. Ezzel szemben a pályák csak egy töredéke látott ratrakot, néhány pálya tetejére pedig egyszerűen kitettek egy „hard packed snow” táblát, aztán mindenki menjen saját felelősségére.
Nyilván senki sem ez alapján választ síterepet, de nem lehet elmenni amellett, hogy aki a sógorok szolgáltatási színvonalához szokott, annak itt bizony általában véve is kicsit nyitottabbnak kell lennie. Ha valakire például a hegyen jön rá szükség, az tapasztalhatja, hogy az illemhelyek mennyisége, megközelíthetősége és minősége igenis fontos tud lenni. Itt mindhárom tényezővel akadnak problémák. De nem csak a pályán találkoztunk különbségekkel. Utolsó este kicsit enyhült az idő, majd éjszaka fagyott, aminek következtében reggelre mind az apartmanunk előtti parkoló, mind a pálya parkolója jégpályává változott, de ez a helyieket nem különösebben zavarta, sózásnak, vagy bárminemű kezelésnek semmilyen nyomát nem láttuk.

Az idővel viszont szerencsénk volt, és az utolsó nap kivételével szinte végig napsütésben húzhattuk az íveket – már amennyiben éppen nem a temérdek sísulis kígyó egyikét kerülgettük.

A pályarendszer egyébként valóban hatalmas és változatos, számtalan kifejezetten kezdőbarát pálya mellett mindenki megtalálhatja a sítudásának megfelelőt. A pályák a körülményekhez képest alapvetően jól tartották magukat, de azért a népszerűbbek délutánra már igencsak buckásodtak. Különösen igaz volt ez a „vallons” nevűre, amely számos pálya összefutásából indul, és egyebek mellett a Chantemerle-i kabinos felvonó hegy állomására visz – nagyrészt erdei szekérúton.

A számos síelő ellenére viszont szerencsére hosszabb sorok nem alakultak ki a felvonóknál, mi mindenképpen pozitívum. Kivételt talán csak az ősöreg, kényelmetlen és rettentő lassú „Proel” középállomása jelentett, így ezt nem is nagyon erőltettük.

Nem tudom más francia síterepeken hogyan működik, de mi meglepődve tapasztaltuk, hogy a pályák számozása valami egészen más logikát követ, amelyet nem igazán sikerült megfejtetnünk, ráadásul a számokat nem is nagyon teszik ki minden elágazásnál, illetve a felvonók tetején, helyette az irányokat (völgyeket) jelölik.

Feltétlenül érdemes megemlíteni viszont, hogy aki szeret enni, az itt nem fog csalódni. A hüttékben az ételek nem a megszokott Käsespätzle-Schnitzel-Kaiserschmarn vonalon mozognak, ezért számunkra kellemes meglepetést nyújtottak.

Talán a leírtakból nem egyértelmű, de természetesen az eltöltött öt és fél nap alatt szuperül éreztük magunkat, megtapasztaltunk valami újat, még ha ez a síterep nem is hozta a megszokott színvonalat, illetve „síélményben” sem tudott annyit adni – utóbbi nyilván köszönhető a hóviszonyoknak, illetve az időszaknak is. Legközelebb azért több napos síelésre inkább Ausztria felé vesszük az irányt.
0869070A-9668-48F0-AEF9-79A51BB2B78F.jpeg
597E1310-7EBF-4EB7-91A6-ADD50B8D5722.jpeg
E78FA16B-0B51-4DFB-AFC0-E1CD6D55D1B5.jpeg
1BE72112-C763-43D6-892E-A2B768CF91B6.jpeg
2FEF6CAE-26F1-45E9-8D8C-506F7A66B077.jpeg
nagycapa
1 élménybeszámolót írt
1
3 éve tag
2023.02.05. 17:13
Mi szintén a Skinettel voltunk a L'Adrets (Chantemerle) szálláson 2023.01.28.-02.04 között. 2 felnőtt és négy gyerek (20,18,16,8 évesek, de a miénk :) )
A szállás nem francia méretű volt (két külön hálószoba, és egy nagy amerikai konyhás nappali. A szálláson ingyenes volt a fürdő és a szauna, melyet meglepően kevesen használtak ki.
A síterep fantasztikus volt, minden szempontból. Naponta kb 300 métert kellett a felvonóig menni, de ez vállalható. Reggel sor volt (persze ez mindenhol van), de utána fent eloszlott az ember mennyiség. Vallons felvonóval felmenni az egyik csúcsra, és onnan a völgyekben lejönni hatalmas élmény. A "gyerekek" kérésére kipróbáltuk a ZIPline-t, ami 1100 méteres lecsúszás 2500-2100 között. Én 95 km/h sebességet értem el. Nagy élmény mindenkinek, a CART-hoz hasonlóan. Itt ugyanaz a paraméter, de triciklivel jössz le:)
Egy hét alatt be lehet síelni, de ahhoz tényleg korán kell kelni.
Whylechlapht
6 élménybeszámolót írt
6
10 éve tag
2023.01.17. 21:25
A 2. héten, január 7-14 között töltöttünk Briancon-ban egy hetet többnyire jó tapasztalatokkal. Ezeket megpróbálom most összefoglalni, hátha valaki most készül ide, vagy kedvet kap hozzá.

Szervezés: A SkiNet utazási irodán keresztül foglaltam, csak ajánlani tudom őket. Gyors válaszok (munkaidőn kívül is), minden kérésünket, kívánságunkat tolmácsolták a franciáknak, majdnem minden meg is valósult :)

Utazás: 2 autóval utaztunk, oda úton, pénteken Ljubljanában foglaltam szállást, visszafelé szombaton pedig Velence Mestre városrészében. Mivel a 2 éves kislányommal utaztunk, nem mertük bevállalni egyben az utat, de a fent említett szállások kb. 5000ft/fő/éj környékén voltak és nagyon megkönnyítették az utazást. Arról nem is beszélve, hogy belefért egy kis városnézés is mindkét helyen.

Szállás: Brianconban, a Prorel kabinos felvonó épületében a La Guisane 2 apartmanházban foglaltunk 2db 5 fős apartmant. Eredetileg 9 felnőtt 1 gyerek utaztunk volna, végül 7 felnőtt 1 gyerek jutott a 2 apartmanra, így pont elfértünk. Nem mondom, hogy 10-en nem lehetett volna megoldani, de biztosan nem lenne kényelmes 1 hétig, ezért véleményem szerint ajánlott nagyobb apartmant foglalni (de ez a franciáknál nem újdonság).

Időjárás/ hóviszony: óriási mázlink volt az idővel. Az év eleji nagy meleg, olvadás után (15 fokban utaztunk), az első sínapunkon 10cm friss hóra és hóesésre ébredtünk. 2-3. napra kitisztult, kaptunk kis napsütést, 4. nap délelőtt mikor Les2Alpes-ra látogattunk még egész tiszta idő volt, déltől viszont befelhősödött, rossz látási viszonyok mellett a faluban havas eső, fent hó esett. 5-6. napra Brianconban visszatért a napsütés, hibátlan hó/ pálya minőséggel.

Serre Chevalier: ahogy említettem a friss hó nagyon jót tett a pályáknak, 1-2. nap porhó, korlátozott látási viszonyokkal, viszont 3. 5. és 6. nap gyönyörű napsütés, kezelt pályákkal. A pályarendszer szinte végig, szinte teljes egészében működött, minden felvonó ment 1-2 fekete pálya kivételével minden pálya síelhető volt. Szerdán szelesebb idő volt, itt lezártak néhány kieső felvonót, de a rendszer teljes egészében átcsúszható maradt. Tömeg, sorban állás sehol nem volt, délutánonként nem egyszer előfordult, hogy kilométereket csúsztunk egyedül.
Általánosságban elmondható, hogy a zöld és kék pályák kezeltek, hosszúak, minden sítudással kellemesek. A pirosak minősége változó, az átcsúszó pályákat kezelik, de a kieső pirosaknál találtunk olyat ami már régóta nem látott ratrakot és szép nagy buckákat túrtak rá. Feketére nem gyakran tévedtünk, viszont pl. a chantemerle-i Luc Alphand nevű völgypálya végig kezelt, jól sielhető állapotban volt.
Egyedüli negatívumként azt emelném ki, hogy a neten talált infókkal ellentétben, nincsen már ingyenes buszjárat a völgyben, 2€ az út egy irányba, és a sofőrbácsik szeretnek zsebre trükközni. Pl. a szeles napon, nem ment a Prorel teteje és a felvonó aljában a kezelők ingyen dupla jegyeket osztogattak, hogy eljuthassunk a terep többi részéhez is. Mikor felszálltam a buszra azért megkérdeztem a sofőrt hogy ez retúr jegy-e, nagy francia magyarázkodás, fejcsóválás közben a jegyem felét konkrétan zsebre tette a másikat meg széttépve visszaadta :D Szóval itt óvatosan

Les2Alpes: 4. nap átkirándultunk ide, és mivel már 2019-ben járunk itt, szép emlékekkel, nagy elvárásokkal érkeztünk. Csalódással indult a túra... miután szüleimnek megvettem a sétáló jegyet a gleccserre, a Jandri expressen beszálásnál a kezelő nem engedett fel minket kutyával. A weblapon kifejezetten utána néztem és megtaláltam, hogy kistestű kutya felvihető a felvonón, csak a gleccseren nem szabad elengedni. Ez a kezelő szerint csak a nyári szezonra vonatkozik. Plusz 30 perc elpocsékolása után sikerült édasanyám jegyét visszaváltani, így neki lent kellett maradni a kutyával. Mire felértem a gleccserre, pont befelhősödött és semmit nem lehetett látni, a kilátóra ki sem mentünk. Még 1-2 jó kört tudtunk csúszni a hó/ havas eső előtt, utána a gleccserről elég komoly embertömeg indult meg lefelé. Ugyan a felvonóknál nem volt sorbanállás, a pályák érezhetően zsúfoltabbak voltak, mint Briancon-ban.

Árak: Aki megpróbál egy francia túrát spórolósabbra venni annak mindenképpen Briancont ajánlom, hiszen a városban nagyobb élelmiszerboltok, Decathlon, McDonalds is megtalálható. A
hegyekben szerintem +10-20%-al drágábban tud csak az ember bevásárolni. Serre Chevalier pályáin nagyjából 6-9 €-ért lehet paninit, hot-dogot, 10-11 €-ért lehet pizzát, hamburgert kapni. Korsó sört, rövid italt 7-10 €-ért. Les2Alpes-on tapasztalatom szerint erre +10%-ot rá lehet tenni, de lehet hogy tapasztaltabbak tudnak ott is "olcsóbb" helyeket. Briancon városában jó értékeléső étteremben egy főfogás 24-30 €.

Összességében a fenti 1-2 apróságot leszámítva nagyon pozitív a tapasztalatom, szuper síelés volt. Ár/érték arányban a francia síutak még mindig verhetetlenek, ha pedig belegondolok ezen a héten milyen volt az európai hóhelyzet, gyakorlatilag csodával határos, hogy mekkorákat tudtunk itt csúszni.
IMG-8384.jpeg
IMG-8383.jpeg
IMG-8394.jpeg
merida
5 élménybeszámolót írt
5
13 éve tag
2022.01.30. 14:05
2022 Jan. közepén jártunk Brianconban. Szállás a Signal du Prorel-ban volt.
Szállás:meglepően zökkenőmentes apartman átvétel. Azonban a szoba elég koszos volt, Elméletileg 4 személyes ( mi ketten voltunk) így volt helyünk bőven. Ingyen wifi amit este 10 után egészen reggel 7-ig lehetett használni néha még akkor is szakadozott de a sielők hazaérkezése után sokszor be sem lépet pedig a ház max félig volt csak. Állítólag felújították ez azért nem látszott rajta pont ugyanolyan volt mint máshol ahol fel sem újították, de célnak megfelelő. A Prorel felvonó kb 25 méterre levő autóparkolon keresztül lehetett megközelíteni ami nagyon jó. Az apatrtman elhagyásánál lehetett látni miért is koszos: bejött a hölgy benézett a hűtőbe és részéről be volt fejezve az apartman átvétele.
Bevásárlást mi a központban lévé Casinó nevű hipermarketben mentünk ami gyalog kb 15 perc, közelebb pékséget nem találtam - lehet hogy van - de kifejezett jól esett sétálni a sielés után.
Sípályák: Azért jó 250 km-es azaz nagy pályarendszert választani mert rossz hóviszonyok közt is azért csak lehet találni sítudásnak megfelelő pályát amin hó is van. Többször jártam már itt egy-egy napokra átruccanva de még sosem volt igazán sok hó, lehet a mikróklimája nem az igazi, ennek ellenére a pályákra nem lehetett panasz, délutánra azonban eléggé bejegesedtek a népszerű és vagy meredek pályák. A hétvége felé már a domboldalakról kezdett leolvadni a hó és a pályákon is egyre több helyen került elő a jeges fű, szilkadarabkák. Pályákról sok értelme nincs írni nagyjából a színének megfelelő nehézségűek. Ami lényeges hogy elég hosszúak a liftek ez rossz idő esetén lehet kellemetlen. Igazán lassú lifttel nem találkoztam csak olyannal ami egy kicsit lassabb. Van pár liftmatuzsálem ( 80 éves a pályarendzser idén lehet ezek már akkor is itt voltak :D ) Aravet és a Frejus nevű 4 személyes kabinocskák de elég gyorsak voltak így inkább a kinézetük ami megmosolyogtató. Boarder cross és Snow park viszont meglehetősen gyenge szinvonalú, amolyan megcsináltuk mert mindenhol van de semmi több. Előbbi pár élesebb kanyarból áll, ugrató hullám egyáltalán nem volt benne a lejtlése sem volt elég ( kék pálya van mellette ami világoskék majdnem zöldbe hajlik). Van egy Funny cross pálya abban legalább van egy pár hullám de az is inkább a tanuloknak élmény. A Snow park is olyan gyengén lejt hogy a szokásos három ugrató helyett csak kettő van és az is jó messze egymástól hogy legyen sebesség. Sebesség mérős pálya nincs, Sybelben levő ( ingyenes) paplanra ugrató sincs vagy olyan boarder pálya ahol mindenféle kesztyűkkel lehet pacsizni boxzsákba belehajtani, megütni labdákat olyan sincs. Pályán kívüli sielésre van lehetőség de a rendszer elég nagy része erdőben van így igazán nagy kopasz pályán kívüli részek alig vannak azokat a Monétieri oldal felé kell keresni. Az egyik ilyen freeride offpiste az Yrett felvonó alatt található de azt csak alacsony lavina veszély ( sokatmondó hogy a liftek pilonjait lavina védővel látták el, talán nem véletlenül ) mellett ajánlom és csak annak aki igazán jó síelő -meredeksége kb AlpHuez tunnel pályálya azaz 60% környéke lehetett- . Nem megszokott, hogy Luc barátunkról elneveztett fekete pályát minden nap lerattrakolták. Érdemes kipróbálni a Géante Tyrolienne Zippet, nagy élmény volt: 1100m hosszú 300 métert lejtő drótkötélen leszáguldani, a gps mérésem alapján megközelítőleg 80-al. A mountain kartot nem próbáltuk ki az annyira nem vonzott.
Sajnálatosan nem működött Eychauda húzos felvonó pedig 3 fekete pálya is jőn le élőben is elég meggyőzően nézett ki hó is volt rajta hiszen 2659m re visz fel így csak arra gondolok hogy vagy a felvonó volt rossz vagy a kevés síelő miatt nem indították be. Összeségében elmondhatom nem ez a kedvenc pályarendszerem de egy hetet még sosem voltam itt így már ideje volt jobban besíelni. Összeségében azonban jót csúszkáltunk ami a lényeg
Tivi
38 élménybeszámolót írt
38
13 éve tag
2022.01.18. 19:48
Kevesen vannak,lifteknel egyszer volt sorbanállás reggel Brianconbol felfele.
Vasarnap ota folyamatos napsutes van,0fok alatt,szoval nem olvad.
A palyak szuper allapotuak, palyan kivul kb sztem 2hete leesett ho van,ezert nagy freeride-al ne szamoljatok.
Sztem az eloszezon miatt nem nyitnak,csinalnak meg palyakat pluszban.
Monetierben meg nem voltunk
Előzmény: (Brockey 214475)
Brockey
209 élménybeszámolót írt
209
17 éve tag
2022.01.16. 18:22
Valaki meg tudná mondani, miért lehet az, hogy kb. a pályák 40%-a, a piros pályák kb. 50%-a, a fekete pályák 60%-a le van zárva? Az Aiguillette ülős és az Eychauda húzós liftek ebben a szezonban (december eleje óta) még sohasem mentek, az ezekhez tartozó piros és fekete pályákon még egyszer sem lehetett síelni. Ilyen kevés hó van? Vagy az utóbbi esetében Villeneuve tetején ilyen erős a szél, és/vagy elfújta a havat?
A Monetier rész alsó felén ugyanez a helyzet az Aya és Lauzieres liftekkel és a hozzátartozó 6-7 pályával. A Bachas állomástól (2176m) egy kék pálya síelhető Monetier faluba.
Elmosta az eső ezt a részt? (December 29-én állítólag egész nap esett és utána 1 hétig nem ment mínuszba a hőmérséklet még éjszaka sem).
Vagy ilyen kevés a síelő, hogy nincs szükség ezekre?
petib
96 élménybeszámolót írt
96
14 éve tag
2020.01.27. 22:59
Sokadik alkalommal töltöttünk el egy hetet Brianconban, a szállásunk ezúttal a L'Aigle Bleu apartmanházban volt. Itt a 4 és 6 fős apartmanok nagyjából a szokásos színvonalúak voltak, ám a 10 fős - amiben én is laktam - meglepően tágas volt. Viszont szobánként egyszerre csak egy eszköz csatlakozhatott az ingyenes Wi-fi-re, ez nyilván 10 fő esetén nem túl előnyös, miként az sem, hogy a sítárolóba maximum 5-6 pár síléc fért be, így a többit kénytelenek voltunk az erkélyen tárolni.

Az elmúlt két évben tovább folytatták a liftek korszerűsítését. Monetierben egy gyors felvonóra cserélték az Eychauda ülőst, és ez, valamint az új Cote Chevalier felvonó jelentősen meggyorsítja a Monetierből Brianconba való visszajutást. Talán még megérem, hogy az Yret és Cibouit felvonókat is egyszer majd gyorsra cserélik :)

Az utolsó havazás decemberben volt, ennek ellenére itt még nem találkoztam ennyire kiváló hóviszonyokkal. A pályák még délutánra sem buckásodtak ki, bár azért nem ártott, ha lécek rendesen meg voltak élezve. Aki már járt itt, az tudja, hogy mit jelent, hogy késő délután a Brianconba levezető Vauban pályán is gond nélkül végig lehetett síelni.

A sok kiváló pálya közül kiemelném az Éduits-et (kár, hogy itt az Aiguilette felvonó elég lassú), a Clot Gauthier-t, a Cucumelle-t (szintén nem buckásodott ki az alja még délután sem), és örök kedvencünket, a retró Etoile felvonó melletti Chaume nevű pályát. Ezen piros pályák mellett jókat lehetett menni a fekete Luc Alphand és Casse du Boeuf pályákon is, de kellemes volt a kék Marteau pálya is. És persze a nap végén mindig a Grande Gargouille és Remparts pályákon pörögtünk, amíg a Stade nevű húzós felvonó le nem állt.

A Galaxy bérlet több más síterepre is érvényes, mi most is Montgenevre-t, illetve a Via Lattea olasz részét látogattuk meg egy-egy nap.

Összegezve, Briancon most sem okozott csalódást, talán csak egy kicsivel több napsütés hiányzott ezúttal.
KorisBalázs
9 élménybeszámolót írt
9
7 éve tag
2019.12.13. 09:18
Szervusz!
Köszi a remek írást!
Akkor szerintem veletek futottunk össze többször is.

Eszméletlen freeride helyek voltak, és Montgenevre is nagy élmény!
Mi átmentünk az olasz oldalra, és nem bántuk meg.
Bérlet jó, kávé isteni, ingyen croissanttal. Gyönyörű olasz leánykák.
És ha kedveled az erdei ösvényes csúszást (downhill érzés), akkor abban az olaszok nagyon jók!

A francia-olasz határon az az érintetlen völgy pedig rabul ejtő volt.
Idén Les 2 Alpes, helyi járattal La Gravba a terv.
Sok havat nektek!
Balázs
Előzmény: (Orzolja 206028)
KorisBalázs
9 élménybeszámolót írt
9
7 éve tag
2019.12.13. 09:12
Sziasztok!

2019 februárját kezdtük el itt.
Ezt a terepet úgy képzeljétek el, hogy egy nagy völgy egyik oldalán 4 faluból lehet feljutni a pályákra.
Mi Briancon központban voltunk, a felvonótól alig 150m-re.
Haza csúszni nem tudsz, csak kb 300m-re a házig.

Első nap nem volt szerencsénk, mert kiadós havazásos viharos idő miatt át kellett buszoznunk a szomszéd faluba, hogy feljuthassunk a terepre.
A pályarendszer maga szép nagy, kényelmes, elfér rajta mindenki.
Sorban állás max. a faluból induló felvonóknál, s azok is max. 5 perc.
Aztán felfedeztünk egy készülő freestyle pályát.

Alábbi videót mellékelném:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Ebben az évben sokat sikerült pályán kívül csúszni. Ideális körülmények voltak hozzá.
Szegény barátaimat is rávettem, hogy sétáljunk fel egy csúcsra.
Közben csuklottam rendesen, de az élmény mindenért kárpótolt.
Mindenkinek ajánlani tudom!

A Skilines 1 napra átvisz Montgenevre terepére, használjátok ki, mert ha freerideosok vagytok, akkor az életetek élménye lesz!
Balázs
KorisBalázs
9 élménybeszámolót írt
9
7 éve tag
2019.12.13. 09:02
Szerintem menny át Montgenevre!
Csúcs hely!
A többi messzebb van, oda külön túrával érdemes.
Az említett terepekre amúgy is kevés egy nap.
következőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.