Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

keskesonka által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (177)Időben csökkenő Időben csökkenő
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2023.12.01. 11:24
ja hihetetlen mennyire lent van par buckaban mikozben fordul
Előzmény: (Lackó 219391)
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2023.12.01. 11:23
korrekcio a WC tartashoz: ugy ertem hogy a labszar kb fuggoleges, a comb kb vizszintes es a combra hajolsz felsotesttel.
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2023.11.30. 18:10
Van ugy, hogy valakinek olyan formaju a laba, hogy a talphosszban megfelelo cipok kozul nem talal olyat ami ne nyomna valahol. Akkor valaszthat, hogy nagyobbat vesz, akkor viszont lotyogni fog a laba.

Ez a bakancsalakitas ujabban elegge bevett szokas, a jobb cipoket kifejezetten erre tervezik, ha az ember nem kontarhoz viszi altalaban jol megcsinaljak.
Előzmény: (WéberF 219387)
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2023.11.30. 12:23
Nem vitakent.

Szimmetrikus hoeke video a 219167-eshozzaszolasban van.

WC ules. Probalj meg megallni ugy a nappaliban h a terd kb vizszintes es a labszar kb fuggoleges es kozben rahajolsz a labszaradra. Ez nagyjabol megy, ezt az allast lathatod a videon meg a kepeken amiket linkeltel. Ez azert van mert sulypont nagyjabol a labfejed folott van.
Utana probald meg ugyanezt fuggoleges felsotesttel (ezt csinaja a Hirscher a videon), egybol hatra fogsz esni, ez azt mutatja hogy a sulypont jelentosen a labfejek mogott van. Erre utalt Endre.

Vegig karcolva meg lehet sielni kulonbozo technikakkal, szoval szerintem az optimalis carving onmagaban nem mond semmit.
Előzmény: (JaniJuli 219276)
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2023.11.30. 12:12
:D nagyon jol nez ki ahogy megy. Viszont ez 1:40 utan meg jobb

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
Előzmény: (gaboca 219283)
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2023.11.30. 12:04
Szia!

Kanyar vegen ha jol csinalod hatrakerulsz automatikusan, az nem baj. Ha minden bakancsnal jelentkezik ez a problema akkor lehet erdemes lenne ezt oktatoval sieles oldalarol megkozeliteni, nem sarokemeloznek...

Bakancs alakitas: Ha a bakancs pont jo labhosszra, altalaban alakitani kell, mert valahol nyom. Ezt Magyarorszagon vegzik paran, attol fugg hol laksz, ha ram irsz privatban talan tudok ajanlani. Sikozpontoknal/ sielos varosokban Ausztriaban is vannak bootfitterek, de erdemes ott is ajanlotthoz menni mert vannak erdekes esetek...

A folyamat altalanosan ugy nez ki, h csinalnak egy talpbetetet, aztan a kulso kemeny hejat vagy megolvasztjak es kinyomjak ahol nyomhat es/vagy kicsiszoljak, aztan a belso csizmat felmelegitik es ezutan labra formazodik (amugy ez ha kb 5 napot sielsz vele megtortenik magatol is, de eleg kinos addig), ez tolti ki egyenletesen a helyet a labad es a hej kozott. Ha valaki csak belso cipot melegit az altalaban parasztvakitas (ha amugy jol passzol a kulso hej a a labadhoz akkor neha ez is eleg, de ez a ritkabbik eset). Vannak olyan belso cipok, amiket feltoltenek habbal, hogy teljesen kitoltse a helyet a hej es a lab kozott, aztan a hab kikemenyedik. Ha ez kesz meg a felso resz oldalra valo dolesszogen allitanak (canting), hogy egyenesen alljon a labad, vagy becsiszoljak a talpat rendes sikba.

Az ilyen beragaszthato insertek ehhez hasonlitanak es neha segitenek, de inkabb akkor ha valahol tul sok hely van es ki kell tolteni, mert lotyog a lab. Bar ez nyomaspont fuggo, mert mukodhet ugy is ahogy irod, de lehet megnyomod ugy vele a labad, hogy ugyan nem faj de mashogy all a cipoben mint kene. De inkabb egy (JO!) bootfitterhez fordulnek a belso boka nyomasaval, felmelegitik es kinyomjak.
Előzmény: (Totha83 219368)
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2023.11.22. 11:16
Hoeke: nem arrol ment a vita, h mi a jo a kezdoknek, hanem h a konyvedben asszimetrikus hoeket nevezel szimmetrikusnak (meg h szimmetrikus letezik-e -> letezik, lasd a videot).

Mely: mi az h nem gondolom komolyan? Ez a mozdulat ami mely tehermentesit es mutatja a fizikai lenyeget (kevesebb suly a lecen a sulypont lefele valo "esese" miatt). Nem azt mondtam, h ez jo, nem azt mondtam h ez rossz, ez demonstralja amit meg kell erteni.

A video amit linkeltel az inkabb a si atengedeset mutatja mint mely tehermentesitest, bar azzal h rahuzza a felsotestet a sztem sulypont inkabb lefele megy, de e csipoje meg combjai felfele szval nehez megallapitani.
Plusz mondom ez a mely es magas eroltetese carvingban... Nem biztos h erdemes.

Egyebkent mielott ilyen felsobbsegesen oltod az Endret, ha elolvasnad 2x amit ir ertened h arra utal a hatrakerules hianyolasaval, h a felsotesttel rahajol a combjaira, ezert nem kerul hatra mint pl. a Ligety az azelotti videoban v a Hirscher szlalomban. Az, h hatul van-e nem attol fugg, h hol a feneke a sielonek, hanem h a tomegkozeppont hol van, de lehet folosleges ezt magyaraznom itt irasban. Amirol beszel WC poziciot lasd pl. a lenti videoban kb 5 secnel a stanglik kozott feluton (ha valaki olvassa ezt aki sielni akar tanulni innen, ne eroltesse ezt a helyzetet mert vegig hatul fog maradni).

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


"Optimalis carving" egyebkent nincs, meg ha mindenki a sajat kanyartechnikajat is nevezi annak (ezt ne vedd magadra, ez ilyen altalanos tapasztalat). Technikak vannak amiket hasznalni lehet/erdemes bizonyos helyzetekben. Nem attol igazan jo egy sielo h egyfajta mozgastipust begyakorol es foggal korommel ragaszkodik ahhoz, hanem h buckatol, jegen at, kergesre fagyott melyhoig lapostol meredekig, lectol fuggetlenul (mindegy h rockeres puder lec, mai FIS lec v regi egyenes si) kontrollaltan tud kozlekedni es ha akarja meg is tudja kuldeni. Ehhez szuksegesek bizonyos alapmozdulatiok amiket be kell gyakorolni meg megerteni h mikor erdemes hasznalni, sok km, meg megfelelo eronlet. Nyilvan egy versenyzonek meg egy freestyle pronak mas a mozgaskepe meg mashol vannak az erossegeik, de az alapok vhol ugyanazok. Lasd pl Marcus Caston mindegy h mit siel palyan all mountain sin, v. egyenes lecen kemeny havon, egyszeruen jo nezni mert rendben vannak az alapjai. Megsielne neked a kompresszios lenduletet, meg magastehermentesitett kanyart is meg szlalom sivel is barmit ket kor utan.

Egyenes si
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Carving
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
Előzmény: (JaniJuli 219183)
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2023.11.14. 16:48
Na legutolso kommentem a temaban tenyleg:D de valami veletlen folytan feldobott a youtube olyan videot amin latszik a MELY tehermentesites carvingban (nem javasolnam sokat nezegetni) es muszaj ideraknom. A 4. mp-nel nagyon latszik, de utana is. Ime:

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Ez azert mukodik, mert HIRTELEN GUGGOL LE a kanyar elott. Attol lesz a si tehermentes, es ekozben valt. Ez nem az en definiciom, ezt nevezik annak. Nem azert nevezik melynek mert a terd 90 fokos (=guggolo HELYZET), hanem mert mas a dinamika, meg egesz mas izmok mukodnek! A korabban linkelt videokon egyik sem ezt sieli, amikor nekik guggolo helyzet van a si mar reg tehermentesult, nem pedig a guggolas kovetkezteben tehermentesul. Lasd ezt:

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Erdekessegkeppen szimmetrikus hoekere pelda (ezt sem javaslom). Kb 3 mp-nel latszik:

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Azert szimmetrikus, mert a sielo labai szimmetrikusak es a felsotesstel eri el, hogy tobb suly legyen a kulson. Megint nem tudok mit kezdeni, ezt nevezik annak.

Hoki -> nem kommentelnem...
Előzmény: (JaniJuli 219155)
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2023.11.13. 17:57
Hoeke -> magyarul leirsz egy asszimetrikus hoekeformat es szimmetrikusnak nevezed. Azert van a terminologia minden szakmaban, hogy betartsuk es legyen egy kozos nyelv. Ha az ember konyvet ir, illene ezt figyelembe venni.

Hoki -> mondd egy kezdonek, hogy forgassa (szavaiddal elve csavarja) a ket lecet parhuzamos siklasbol, nem fogja tudni. A kulcsmozdulat hianyzik elotte, nem a fokok. (egyebkent a csavaras tipikusan a lecek hossztengelye korotti elfordulasra, "csavarodasra" hasznalatos, lasd a lecek torzios merevseget, de mindegy)

Mely-magas -> maximum az derult ki legutobb, hogy nem vagy hajlando (vagy nem tudod, bar ezt ketlem, mert ha orvos vagy a kognitiv kepessegeid valoszinuleg erre alkalmasak) ertelmezni, amit masok irnak. En ertem, h az allaspontod szerint carvingban melyen (alacsonyan) maradni valtasban az hasonlo mozgast eredmenyez a mely tehermentesiteshez (ez igaz is). De ez nem teszi azza, mert nem a mozgas kepe hanem a fizikai ertelemben vett dinamika jelenti a kulonbseget (sulypont mozgasanak az iranya!). Megint a franya fogalmak... De ezt nem nyitam ujra.

Egyeb konkretumok: bakancsnyelv nyomasa, elorehajolas fontossaga stb. De mondom, ezek ilyen szosszenetek az egesz kepben.

Viszont en itt befejeztem a "vitat", van jobb dolgom. Ha epito jellegukent fogod fel a kommenteket lehet belole hasznod, csak konyorgom ne ugy legyen itt ez eloadva ha veletlen raakad valami lelkes fiatal vagy amator akkor azt higgye, hogy ez itt a dolgok megkerdojelezhetetlen alapja. Kivanok kellemes szezont!
Előzmény: (JaniJuli 219139)
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2023.11.12. 11:12
Szerintem jo, ha valaki osszeirja, hogy o hogy fogja fel a sielest/interpretalja a dolgokat, de erdemes lenne nem ugy eloadni, mintha ez a megkerdojelezhetetlen igazsag lenne.

Professzionalis szinten egy konyvet altalaban lektoraltatni szokas szakmailag, nem tudom itt ki volt a lektor?

Az abrak/leirasok kozul tobb nem allja meg a helyet (eromagyarazatok, kozephelyzetet mutato sielo, szimmetrikus hoekenel asszimetrikus hoeke van leirva). Vannak benne jo dolgok, de altalanosan hianyzik a koherencia. Hianyoznak konkret dolgok (pl. hoki stopnal, mi a feltetele a lecek forgatasanak?). Illetve vannak olyan javaslatok (nyomas a bakancs nyelven, elorehajolas) amik kifejezetten konnyen felrevisznek/elfednek nagyobb hibakat es nincs leirva hogy lehet a felrevitelt elkerulni.

Ezt tovabb arnyalja pl. a multkori "beszelgetes" itt lejjebb a magas-mely tehermentesitesrol. Ilyenkor azert az ember megkerdojelezi a hitelesseget/profizmust.

Igy mindent egybevetve valoszinuleg ezekre vonatkozott deckard kommentje.
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2023.03.11. 10:06
Neked egesz pontosan mi a problemad? Idokepen meg tudod nezni az aktualis adatokat. Van 3 automata is:
https://mail.idokep.hu/automata/sipark_hegy
https://mail.idokep.hu/automata/sipark_volgy
https://mail.idokep.hu/automata/sipark_kuthegy

Megneztem amugy, nagyobb osztrak palyak kozul 2 honlapjat, ott is napi elorejelzes van (esetleg par oras bontasban), mint a siparken, nem az aktualis homersekleti ertekek.
Előzmény: (HJH 218520)
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2023.02.14. 00:54
Mas. Leirtam privatban, h ne itt spameljunk.
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2023.02.12. 17:37
Megegyszer osszefoglalva h itt a szakmai kriteriumoknak is megfeleljunk.

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Itt ez a video. Beirod h ezen mely tehermentesit. Korrektseg kedveert jelzem h ez nem az es leirom mi a definicio (teljesseg igenye nelkul: sulypont mozgasanak az iranya valtasban lefele - mely, folfele - magas). Erre ilyen ordogi loopba keveredunk minden formalis vitaszabalyt megszegve. Ket vagy harom hozzaszolasban taglaltam aranylag hosszan h mi miert van. Endre leirja h ezt a mozgast amugy miert nincs semmi ertelme ezzel a ket fogalommal jellemezni. Ezekre kijelented hogy nem vagy hajlando vegigolvasni es ertelmezni. Most mit lehet erre tenni?

Mely tehermentesitesre pelda (bucka tetejen):
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Magasra (amikor kezdi a kanyart es nyit):
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Erre remelem megkapom majd mennyire elavult, meg az osztrakok maguk az ordogok (de a magast azert jol mutatja).
Előzmény: (JaniJuli 217995)
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2023.02.11. 18:28
De milyen jo kis csipoficam!;) (meg meg a ballal el is kesik neha...)
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2023.02.11. 18:25
Na ezert pedig sioktatoi vizsgan buktatnanak meg!

Szoval javaslom az akadmiai szekfoglalo elott fizika valamint sioktatoi konyvek tovabbi tanulmanyozasat! Kiindulasi alapnak jok a lenti hozzaszolasok.
Előzmény: (JaniJuli 217974)
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2023.02.11. 12:51
:D:D:D:D

gyorsan itt egy jo oldschool sielos video hatha megmenti a cipot

https://www.picuki.com/media/2258811702920779756
Előzmény: (fezso6 217970)
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2023.02.11. 10:09
Ezt irod: "A testsúlyod viszont növekszik mindaddig amíg te távolodsz a Földgömb középpontjától."

Ezt a NASA zero G repuloje (amivel az urhajosokat kepzik) ezek szerint nem tudja, mert ez meg igencsak felfele megy a zero G (sulytalan) fazis kezdeten, lasd a legelso kepet a repulesi palyaval.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Reduced-gravity_aircraft

A fenti kijelentesert buktatnak mechanikan. Logikarol beszelsz de cafolat meg a lentebbi ervekre nem erkezett. Valoszinuleg erre amit irtam se fog.

Ilyen alapveto fogalmak (ero, gyorsulas, suly) ismeretenek es megertesenek hianyaban minek kell itt ugy tenni mintha akademiai szaktekintely lennel es masokat dehonesztalo jelzokkel illetni? Nem fer a fejembe.

Ha szeretned folytatni nyugodtan irj privatban ne itt spameljuk szet a sielos forumot merlegekkel.
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2023.02.09. 17:10
Hat hogy a viharba novekedne? Suly definicio szerint az az ero amivel egy adott test nyomja az alatamasztast vagy huzza a felfuggesztest. Mivel a merleg a foldon marad es nincs a labadra kotozve egy egyszerubb gondolatkiserlet. Egyhelyben allsz, fuggoleges feszes gumikotel van az ovedre kotve, 3m el folotted meg a plafonra. Felugrasz. Megfeszul a kotel vagy elernyed? Elernyed. Ez mit jelent? Nem huzod annyira -> csokkent a suly. Ez altalanos iskolas fizika, jobb helyeken ezert buktatnak.

Most te azt irod, hogy ahhoz hogy sullyedhess fel kell menned elotte egy magasabb pozicioba es elnevezed magas tehrmentesitesnek mondvan hogy magasrol indulsz. Szuper. Ha en egy csikos macskara azt mondom hogy tigris, mert csikos, akkor vajon tigris a macska?
Előzmény: (JaniJuli 217926)
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2023.02.09. 16:39
Szoval ha felugrasz egy merlegrol a merleg tobbet mutat amig a levegoben vagy? (addig a 2 milliszekundumig amig elrugaszkodsz, tobbet mutat de nem akkor forgatsz!!)
Előzmény: (JaniJuli 217923)
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2023.02.09. 14:24
Hogyne lenne helyes, probald ki (felugras szeruen elmozdulni felfele). Tenyleg többet mutat addig a milliszekundumig amig elrugaszkodsz. Viszont miutan mesz felfele kevesebbet (ezalatt tehermentes a si). Kepzeld el ha felugranal akkor amig a levegoben vagy semmit sem mutatna. Gyakolatilag mindket esetben gyorsul lefele a tomegkozeppont ezert csokken a sulya (~"szabadon esik"). Innen absztrahalando az altalanos iskolai fizikapelda, hogy mutat e valamit a labadra kotott merleg, ha kiugrasz egy repulobol.

Nem akarlak ravenni, hogy megvaltoztasd a velemenyedet, nekem tokmindegy mit gondolsz, hanem leirom a dolgokat a maguk valojaban, mert ne alljanak mar kinyilatkoztataskent nem helytallo dolgok ezen a forumon (raadasul szakszavakkal eloadva), hatha olvassa olyan aki meg akar tanulni sielni.

A mely es a magas kozott nyilvan van kulonbseg, pont ezt igyekszem vilagossa tenni. Viszont amirol te azt hiszed melyteher a videon az magas... Hiaba hasonlo a mozgas, a fizikai vegeredmeny nem ugyanaz.

Melyteherben megegyszer AZ ALATAMASZTAS FELE KOZELEDIK a sulypont (fuggoleges mozgaskomponensrol beszelunk). Amikor a sulypont AZ ALATAMASZTASTOL TAVOLODIK (fuggolegesen) az magas tehermentesites. Ennek nevezik. Szoval megegyszer nem a sulypont helye, nem a test pozicioja, hanem a sulypont mozgasanak iranya a donto kulonbseg VALTASBAN.

Dicseretes es fontos is megerteni a dolgokat de egy szinten tul ez ilyen "akademischer Scheiss", hogy muvelt osztrakot idezzek... Sielni kell. Nem hiszem h pl Candide Thoevex vagy Ted Ligety karnyar kozben tisztaban van mozgaskomponensek es erok egymashoz viszonyitott iranyaval megis valoszinuleg mindkettonknel jobban sielnek (nalam biztos).

A tobbi gyongyszem a teljesseg igenye nelkul:
- "carvingban nincs rebound" --> mindig van (a si meghajlik es a rugalmassaga visszarugozik), csak max tul keves hogy erezd, ha nincs akkor flatterolsz
- "magas tehermentesites, (...) magasbol sullyedsz es itt tehermentesitesz" --> azert mesz felfele h tehermentesits, kozben valtasz, amikor "sullyedsz" (ertsd kompakt alapallast veszel fel) mar elen vagy. ezt oktatjak pl az osztrakok KEZDO parhuzamos hosszuban. ha sullyedes kozben valtasz az mely, bucka alaptechnika
- "carvingban beggugolsz" --> hat te lehet, de akkor az nem carving
Előzmény: (JaniJuli 217908)
következőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.