Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

antikvárius által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (106)Időben csökkenő Időben csökkenő
antikvárius
106 élménybeszámolót írt
106
18 éve tag
2023.01.23. 10:36
Szia! Amit írok, három évvel ezelőtti tapasztalat.
Lagazoui túra: Alta Badia felől megközelíteni Armentarolan keresztül lehet . (ez a legkönnyebben a Piz Soregáró lecsúszva érhető el.) A szálloda melletti parkolóból indulnak kisbuszok a Falzarego-hágóhoz, legutóbb 6 € volt az ár.
A kabinos lifttel lehet feljutni a Lagazoui tetejére, innen indul a pálya balra tartva. Kb 6 km alatt pár méter híján 1000 m a szintkülönbség. Az út csodálatos, jóval a fahatár felett indul, lassan a törpefenyős régióba majd az erdős területre visz le. Útközben egy hütte van, érdemes megállni egy szusszanásra. Kicsit lejjebb fagyott vízesés látható. A lejtő aljában sajnos "sífutópálya" van vagy 200 m, aztán nagyon enyhe lejtőn lehet lecsúszni a lovasszánokhoz, melyet a sík terepen visszahúznak a kiindulási pontra, Armentarolába.
5Torri: Már a cortinai sírégióhoz tartozik, ezért oda kombinált vagy Dolomiti Superski bérlet kell. Két része (amit régen síbusz kötött össze) már egy újabb felvonónak köszönhetően átsíelhető.
Jó szórakozást!
(Ezt most éppen Alta Badiából írom, mi is itt vagyunk.)
antikvárius
106 élménybeszámolót írt
106
18 éve tag
2018.10.09. 13:47
Sajnos ott még sohasem jártam, már túl lusta és öreg vagyok ahhoz, hogy olyan messzire menjek.
Én a Dolomitoknak ezen a részén megtaláltam mindent, ami a síelésben számomra örömet okoz. Nem elsősorban a Sella Ronda, hanem a körülötte lévő négy síterep minden igényemet kielégítik a kék pályás laza karcolástól a piroson való száguldáson át a durva feketén való kínlódásig.
Előzmény: (magnum56 201522)
antikvárius
106 élménybeszámolót írt
106
18 éve tag
2018.10.08. 17:14
Szerencsés alkat vagyok, csak extrém körülmények között (extra napsütés, hóesés) van szükségem szemüvegre (nap- vagy síszemüveg). Éppen ezért vettem olyan sisakot, amilyenről most te érdeklődsz. Nekem bevált, de átlagos vagy annál érzékenyebb szemű síelőknél okozhat nehézségeket.
antikvárius
106 élménybeszámolót írt
106
18 éve tag
2018.10.08. 16:57
(Nem nagyon pörög ez a topic.)
Legalább tíz éve járunk Alta Badiába, szinte mindig január vége felé. Tömeg jellemzően nincs, sőt. Persze időnként előfordul, hogy a Sella Ronda körön lévő lifteknél kicsit összeszaladnak az emberek, de ez még nem nevezhető "tömegnek". Reggelente pár perc várakozás előfordulhat pl. a Marmoládára vagy a Secedára menő lifteknél, de ez is bőven tolerálható.
Mivel a január nem főszezon (ellentétben a februárral és március elejével), ezért teljesen normális a pályák telítettsége, mondhatni, alig vannak. Már írtam itt valahol, hogy főként középkorú és idősebb urak és hölgyek vannak a pályákon, a tinik és a gyerekes családok majd februárban síelnek.
Remélem 2019. januárra is igaz lesz, amit írtam. :-)
antikvárius
106 élménybeszámolót írt
106
18 éve tag
2018.01.08. 14:29
Köszönöm az infót. Én még akkor jártam arrafelé, amikor ez nem volt lehetséges.
antikvárius
106 élménybeszámolót írt
106
18 éve tag
2017.12.11. 18:00
A Buffaure-ról nem tudtok átcsúszni Canazeibe!
Ha Superski bérletet vesztek, jobb ötletnek tartanám Kronplatzot (persze ehhez még korábban kell elindulni).
Jó utat és jó szórakozást. Nekem még pont egy hónapot kell várakozni.
antikvárius
106 élménybeszámolót írt
106
18 éve tag
2017.12.11. 12:09
Válaszom szubjektív lesz, mint mindenkié lenne:
- a Perából induló lifttel elérhető pályák felejtősek komolyabb igényű síelőknek.
- ha csak régióbérletetek van, akkor egy nap Carezza, egy nap Buffaure (Pozza di Fassa), itt esetleg esti sízés az Aloch-on, egy nap Canazei
- ha Dolomiti Superski bérletet vesztek, Canazeiben be lehet lépni a Sella Rondára, de egy nap alatt elérhető Arabbán át a Marmolada gleccser is. Én ezt a lehetőséget választanám.
- rendszeresen Lienz felől közelítjük meg a térséget. Szlovénián keresztül ugyan sokkal rövidebb az út, de csak km-ben mérve, órában nagyjából ugyanannyi (sokat kell tekeregni a hegyek közt).
antikvárius
106 élménybeszámolót írt
106
18 éve tag
2016.02.01. 17:41
Múlt héten remek porhó volt a Sella Rondát érintő valamennyi terepen. Igaz, műhó, de johhhhóóó! (Elnézést kérek!)
Előzmény: (axxo 187080)
antikvárius
106 élménybeszámolót írt
106
18 éve tag
2016.01.31. 09:52
Kicsit leült ez a topic.
A Sellát rendszeresen körberondázók nagy örömére megszűnt az egyik legfárasztóbb, legbosszantóbb taposós, gyalogos része a Sella Ronda mindkét irányú körének: Arabbában új lift épült, amely átvisz a városon. Összeköti a Porta Vescovo és a campolongói oldalt. Már csak Wolkensteinben kell városi sétát tenni.
antikvárius
106 élménybeszámolót írt
106
18 éve tag
2015.01.09. 14:09
Nagy valószínűséggel (sőt, szinte biztosan) tökéletes hóviszonyokat találsz március közepén is. Val Gardena önmagában is óriási pályarendszer, de mivel összesíelhető Arabbával, Alta Badiával és Val di Fassával is, több, mint négyszáz kilométer sípályát használhatsz. Ez messze felette van annak, amit egy hét alatt be lehet járni. Az ezeket a pályarendszereket taglaló topicokban rengeteg ötletet sítúrákhoz. Amit szerintem nem szabad kihagyni: Sella Ronda mindkét irányban (hiszen ezért mész oda), Marmolada gleccser, Seceda.
Jó szórakozást és jó időt kívánok: Tamás, egy Sella Ronda fun.
antikvárius
106 élménybeszámolót írt
106
18 éve tag
2014.09.25. 12:35
Én soha nem viszek magammal hátizsákot vagy bármi egyéb csomagot. Egy kocsikulcs, egy pénztárca, esetleg egy napszemüveg és telefon van velem. Még soha semmi sem hiányzott napközben. Mi van a hátizsákban, ami feltétlenül szükséges lehet?
antikvárius
106 élménybeszámolót írt
106
18 éve tag
2014.01.15. 16:22
Olaszországban a Dolomiti Superski bérletnél meg kell adni a tulajdonos nemét. A 7 naposnál hosszabb bérletre fénykép is kerül. Mindkét adatot mutatja a számítógép a liftkezelőknek (a fotót is, elég jó minőségben). Pl. La Villában a kabinos felvonónál ez jól látható, mert a monitor úgy van elhelyezve, hogy bárki láthatja is.
Hogy milyen szankciókkal jár a csere-bere, nem tudom, még nem próbálkoztunk vele.
Még valami: egyik évben fényképes bérletünk volt, a következő évben a név alapján (nem túl gyakori nevünk van) az egyébként nem fényképes bérletre is rákerült az előző évben készített kép.
Egyébként: kicsinyes dolognak tartom ezt a bérlet cserélgetést. Ha tiltva van, akkor a tiltást akkor is tiszteletben kellene tartani, ha a szankciókra nem figyelmeztetnek öles betűkkel, ékes jogi nyelven.
antikvárius
106 élménybeszámolót írt
106
18 éve tag
2013.03.01. 16:08
Tényleg, én is elfelejtettem már, milyen volt a bucka a Marmoladan. Pedig csak egy hónapja volt. Mert buckás volt a rohadék a friss hótól! Ott sem figyeltek arra, hogy nekem milyen sokba volt az a síelés.
Előzmény: (Stani 156382)
antikvárius
106 élménybeszámolót írt
106
18 éve tag
2013.03.01. 15:55
Hát, túl sok kíméletre és együttérzésre ne számíts a fórum lakóitól. (Magánvéleményem: nem is érdemled meg.)
Én is sokkal jobban szeretem a sima, jól kifagyott havas pályákat, mint a buckát. De megtanultam úgy síelni, hogy az összetúrt vagy mély pályát is tudom élvezni, mert élvezni akarom.
Sajnos az időjárás - amitől ez a sport (bocsánat, időtöltés, szórakozás) olyan nagyon függ - nem veszi figyelembe, hogy kinek mennyire drága a síelésre szánt ideje. Azt meg nem várhatod, hogy nap közben, a síelőket kerülgetve járjanak a ratrakok.
Előzmény: (vassqsa 156355)
antikvárius
106 élménybeszámolót írt
106
18 éve tag
2013.01.20. 19:17
Némi megdöbbenéssel olvasom, hogy milyen sokan veszik védelmükbe a dohányosokat ezen a fórumon. (Húsz évig bagóztam, húsz éve abbahagytam. Úgy érzem ezért, hogy némi joggal ostorozhatom a zárt helyen - hüttében - füstölőket.)
Pár évvel ezelőtt síeltem utoljára Ausztriában, azt hittem, már ott sem lehet rágyújtani a hüttében. Egyébként e bagófüst is jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a szigorúan füstmentes Olaszország lett kedvenc síterepem.
antikvárius
106 élménybeszámolót írt
106
18 éve tag
2012.12.14. 16:02
Abszolút amatőrként teljes mértékben egyetértek Replaci véleményével. A rekreációs (amatőr, szabadidős, hobby vagy bárhogy is nevezzük, de nem versenyszerű) síelés és a Világkupa futamon való részvétel között akkora a különbség, mint a Forma-1 és az országúti autózás között. Persze egyikben is a pedálokat kell taposni meg a kormányt forgatni, meg a másikban is két lécen kell a havon csúszni, de ezen kívül majdnem minden másban eltérnek egymástól. Teljesen más céllal készül egy versenyző - ebből él, ez a hivatása, a produkcióját lesi a fél világ, drukkolnak neki, rajongói tábora van - és másfajta élményt keres a magamfajta halandó. Engem nem bámulnak meg, sokat fizetek érte, mindig keveslem a síelésre fordítható időt és pénzt, viszont rettenetesen élvezem a dolgot és mindent megteszek, hogy ez az élvezet minél teljesebb legyen. Én azt hiszem, így van ezzel a télen lécet csatolók 90 %-a, hiszen legalább ilyen arányban vagyunk többen, mint a versenyzők.
antikvárius
106 élménybeszámolót írt
106
18 éve tag
2012.10.28. 18:45
Abszolut amatőrként szólok bele a hivatásosok dolgába, mégpedig egy tavalyi hozzászólásom idézésével:

"Saját tapasztalatom alapján sziklaszilárd a meggyőződésem, hogy semmivel sem pótolható egy jó síoktató a kezdeti lépések elsajátítása során.
Mint már máshol megírtam, jócskán negyven fölött kezdtem el síelni, szerencsére nagyon jó tanárral (akiről egyébként név szerinti külön topic is megemlékezik ezen a fórumon). Öt éven keresztül minden szezonban egy-egy hétig síoktató irányításával tanultunk a feleségemmel. Ebben a korban elkezdett síelés során persze sajnos vannak már olyan technikai részletek, amelyek elsajátítása lehetetlen. (De meg kell próbálni!) Például az egyensúlyérzékem már sosem fog úgy kifejlődni, mint annak, aki gyerekként állt először sín. Ezt a múlt héten különösen tapasztaltam, amikor fiatal srácokkal is síeltem együtt. Emiatt egy bizonyos sebesség felett nem tudom uralni kellően a játékszert, így aztán a meredeken igen sok kanyarral kell lejönnöm.
Az a (kevés) tudás viszont, amit sikerült elsajátítanom - legalábbis úgy érzem - biztos alapokon nyugszik. A nekem megszabott sebességhatárokon belül teljes biztonságban érzem magamat mindenféle lejtőn, sőt a körülöttem lévőkre sem jelentek túl nagy veszélyt.
Mindezek ellenére két éve - megfelelő alkalom adódtával - újra egy síoktató segítségét vettük igénybe, aki alapos ráncfelvarrást végzett a technikánkon. Rengeteget tanultunk ismét, pedig csak néhány órát foglalkozott velünk.
Az elmúlt napokban a Dolomitokban voltunk. 8 napot síeltünk nagyon változatos pályákon. Napi 40 kilométer körüli síelés után sem éreztünk különösebb fizikai fáradtságot. Ezt én mindenképp az elfogadható technikai tudásnak köszönhetem, hiszen különösen jó fizikai állóképességgel nem rendelkezem."

Kiegészítésül a fentiekhez: tavasszal, szezon végén meghívott minket egy ismerős család Alta Badiába síelni. Nem mellesleg mind a négyen (papa, mama, már felnőtt gyerekek) vizsgázott síoktatók, akik levezetésül, örömsíelni mentek, meg hogy együtt is legyen a család. Nagy kihívásnak éreztük, vajon tudjuk-e tartani velük a tempót sebességben és erőnlétben. Igen kellemes érzés volt, hogy nem vallottunk szégyent, sőt! Persze a mama és a papa tanított síelni éveken át.
antikvárius
106 élménybeszámolót írt
106
18 éve tag
Topik: Alta Badia
2012.01.22. 11:01
Üdvözlöm a tisztelt Alta BAdia rajongókat!

Január 14-20 között 7 napot síeltünk ezen a csodálatos síterepen és környékén. Az élményt tovább növelte, hogy tökéletes időnk volt, hideg, napsütéses, szélmentes. Néhány tapasztalatot leírok ide, hátha érdekel valakit (esetleg lusta visszaolvasni a topicban).

Az amúgy elég drága heti síbérlet "költséghatékonnyá" tehető, ha hét naposat vesztek. Így a hetedik nap csak 12 Euró. Hogy ezt a plusz napot ki tudd használni, persze az is kell, hogy odafelé elindulj éjfélkor és egész éjszaka vezess, vagy visszafelé kell sötétben jönni. Az évek során mind a kettőt kipróbáltuk, ízlés dolga, kinek melyik jobb.

Ez az időszak érezhetően nem szezon még. A pályákon kevesen vannak (még a Sella Ronda is szinte üres), a hüttékben ebédidőben is lehet helyet találni. Főleg középkorúak és idősebbek alkotják a síelők zömét, tiniket, de még kisgyerekes családokat is alig látni.

Mint azt már többen is írták a megfelelő topicban, a Sella Ronda közepes vagy még akár az alatti sítudással 4-4,5 ára alatt síelhető végig. A zöld irányban picit könnyebb, a narancssárgán kicsit élvezetesebb pályák vannak.

Kár kihagyni szép idő esetén a Seceda sítúrát. Ehhez jobb sítudás és kondíció kell, mert Alta Badiából St. Christinába eljutni önmagában is komoly kihívás lehet gyengébb síelőknek, onnan a Secedára és vissza 3-4 órát lehet számítani. Cserébe viszont 10 kilométeres, csodálatosan szép, enyhén piros sípályán pihenheted ki a St. Christinába vezető fekete pálya fáradalmait. Azért javasolom a feketét, mert az azt elkerülő piros egyes szakaszai inkább bobpályára emlékeztetnek, mint könnyed sípályára. Mi lehet ott csúcsidőben ?! A feketén legalább sejtheted, mire számíthatsz.
Visszafelé érdemes sietni, nekünk már a liftkezelők jóindulata is szükséges volt a két utolsó felvonóhoz.

Másik, ennél könnyedebb, de legalább ilyen szép sítúra a Lagazoui-ról lejövő nagyon hosszú pálya. Ehhez Armentarolából lehet elindulni kisbusszal (5 €/fő) egy 15-20 perces útra a Falzarego hágóhoz. Reggelente szinte percenként indulnak ezek az iránytaxik. Meseszép völgyben vezet a pálya. Legszebb része a Scotoni hütte után pár száz méterrel fogadja a csodálkozókat megfagyott vízesésekkel. Az alsó szakasz sajnos inkább sífutópálya, de itt lovaskocsi után kötött kötelekbe kapaszkodva lehet legyőzni a leglaposabb részeket, mindössze 2 Euróért.

A régiót - mint az a sítérképről első pillantásra kiderül - a kék pályák jellemzik. Akik a hosszú, kissé nehezebb pályákat keresik, javaslom, hogy a Corvarából induló kiskabinos felvonó fölső állomásánál szálljanak át a Vallonra felvivő liftre. Mielőtt elindulnának, nézzenek körül, mert felejthetetlen panorámában lesz részük. Ezt a pályát feketével jelölik, de inkább csak jó piros. Kis megtorpanás után folytatható az út lefelé a Boé-nak nevezett, hatalmas, nagyon-nagyon szép pályán. Mivel ez a Sella Ronda része, sajnos délutánra eléggé összetúrják, de reggel, "bemelegítésnek" nagyon nagy élmény.

Péntekre (20-ra) egyébként az addigi ideális időjárás megváltozott. Reggel kicsit havazott, később nagyon havazott, délben akkora hóvihar volt, amilyet ritkán látni még a hegyek között is. Csak 15-20 percig tartott, persze éppen nem a hüttében voltunk. Mire sikerült találnunk egyet, lényegesen csökkent a vihar ereje, a levest már napsütésben kanalaztuk.

Rengeteg dolgot lehetne még dicsérőleg leírni Alta Badiával kapcsolatban, de azt kívánom inkább, hogy minden síszerelmesnek legyen módja arra, hogy saját maga tapasztalhassa meg a szépségeit.

Szeretettel ajánlja a pályarendszert mindenkinek: Tamás
antikvárius
106 élménybeszámolót írt
106
18 éve tag
Topik: Alta Badia
2011.02.20. 16:07
Nagy élvezettel olvastam attu beszámolóját, annál is inkább, mert három hete jöttünk haza erről a tájról. Hasonlóan szép élményekben volt részünk nekünk is. Annyival cifráztuk attuékhoz képest, hogy éjfélkor indultunk itthonról, így már az első napon síeltünk Cortinán. Pár percet nézelődtünk az éppen akkor zajló Világkupa Super-G futamon is. Láttuk Anja Persont, Julia Mancusót, Vonn-t is körülbelül három másodpercig.
A Marmolada valóban nagyon alkalmas egy könnyebb napra, három éve mi is itt pihentük ki az előző napokat :-)) A Seceda-t kár volt kihagyni, Kronplatz kihagyását és viszont nem sajnálnám (nekem nem tetszett). A Lagazou kirándulást azzal lehetett volna tökéletesebbé tenni, ha lejönnek a kabinos felvonó aljához érkező pályán. Sűrű ködben felejthetetlen!!! Én a mai napig jól emlékszem rá :-)
Azt hiszem, nagyon hasonlóan gondolkodunk attuval a kellemes és tartalmas síelésről, teljesen a mi ízlésünknek is megfelelő programot állított össze a barátainak.
antikvárius
106 élménybeszámolót írt
106
18 éve tag
2011.02.10. 11:49
Nekem belül az egész szervezetem vas. Vigyáznom is kell rá nagyon, nehogy víz érje.
következőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.