Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

bence84 által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (88)Időben csökkenő Időben csökkenő
bence84
92 élménybeszámolót írt
92
13 éve tag
Topik: Präbichl
2016.01.17. 17:06
Mára minden valamire való síelő oldalon és időjáráselőrejelzésben kb 1-2 cm friss havat jósoltak reggelre Präbichl terepre. Nos, amire odaértem fél 9-kor, már leszakadt 10 cm és délutánig még legalább 10-20 cm hullott hófuvásként.

Röviden: 4 pont, jó terep, családias, gyerekes, kezdőknek való.

Bővebben:

Kezdjük az egyetlen negatívummal. Ma nyitott meg a szezonban először a Polster Quattro és a honlapok szerint a Polster Classic felvnonó. Gondoltam először megnézem a régi együlésest, nem is volt lezárva az oda vezető szakasz. Viszont! A 2-es rombuszos jelzésű pálya, az nem sípálya, hanem erdei út, amin fel tudnak túrázni a sítúrázók. Térdig érő friss hóban, 2 m széles erdei ösvényen kellett leküzdenem magamat, hogy kiderüljön, szó sincs semmiféle működő együlésesről. Onnan viszont nincs visszaút semerre, az autók számára fenntartott úton kellett kb vízszintesben gyalogolni jó 1 km-t, hogy az 5-ös sípályáhozz visszajusson az ember.

A neten, pl. a síelőkön sincs feltüntetve a térképen, hogy amik szaggatottal vannak jelölve, azok túraútvonalak, vagy kezeletlen legelők. Most elárulom, hogy a 2-es az nem sípálya, más ne szívja meg! A Az 5-ös pálya egyébként eléggé meredek, szűk és nagyon rosszul csinálták meg. Ez betudható a hóhiánynak. Ami még negatív, hogy a valóságos össz pályahossz jóval kevesebb, mint amennyi a térképen látszik.

Pozitívumokból jöval több van.

A Grübl Quattro felvonó elég gyors, 4 üléses, viszont rengeteg szerencsétlenkedő van, akik kiesnek belőle az elején (nem is értem). Szóval türelmesnek kell lenni, de cserébe gyors (ha épp nincs leállítva) és kényelmes, valamint remek helyre visz fel. Az 1-es piros és 2-es kék pálya volt megnyitva, illetve a felvonó alatti Die Wilde erdei "félcső". Ez utóbbi kivételével mindkettőn számtalanszor lecsúsztam, és kiválóak! A kék kifejezetten tökéletes pálya a kezdőknek és élvezkedni akaróknak. Ennek a közepén van egy remek kis hütte, ahol a Speckknödelsuppe 3€-ért remek és laktató étel, és jó sós is :) A Leberkäsesemmel 3,6€ és jó volt. Minden friss és forró, de tényleg nagyon forró! Az Arenalift csákányos és nagyon lassú, de legalább a kezdők is be tudnak szállni és nem esnek ki félúton. Nem sok emelkedése van. Viszont lefelé a 4-es pálya szintén jelentéktelen, inkább kis gyakorlókörnek jó. Mellette van a Fun Slope, amiben csövek vannak, dombok, ugratók. Nem próbáltam, de jól nézett ki.

Ha minden jól alakul, január végén még egyszer elmegyünk ide és becsússzuk az összes pályát. Ha azok is tetszeni fognak, feljavítom 5 csillagra az értékelést.
bence84
92 élménybeszámolót írt
92
13 éve tag
Topik: Koralpe
2015.03.03. 23:15
2015.02.27-28. között töltöttem el két napot Koralpe síterepen.

Röviden: remek adottságok, kiváló hóminőség, nulla tömeg, viszont elképesztően igénytelen ratrakolás és a csúcson valóban mászni kell szintben 3 métert a piros pályáig.

Péntek fél 9-től már járt a 4 üléses felvonó a 4-es parkolótól. Itt található a 20 méteres betontömb, amiben egy valódi lift viszi fel a népeket a 8c piros pálya aljához. Itt rögtön egy nagyon vidám Hütte fogadja az embert, de végül nem itt ettünk. A 3 pénztárból 2 nyitva volt, pedig alig volt 6-8 autó a parkolóban. Szombaton 1 pénztár volt, nagyobb tömeg, de várni nem kellett, rögtön kiszolgáltak.

Pályák: kezdem azokkal, amik a valóságban nem léteznek, noha a térképen szerepelnek. Ezzel a síterep összhosszát 10-20%-kal akár csökkenteni is illene. Tehát az 1-es és 2a a fák közötti kezeletlen mezők és a 9a egy kopár sziklás füves terület a hófogón túl. Nincs rajta semmi, nem hogy sípálya.

A 8b a legélvezetesebb, leghosszabb pálya. A fenti szakasz nagyon zöld, lapos, széles. Az alsó harmada piros, eléggé meredek, délutánra már fekete szintű lehetne a jég és buckák miatt. A 8d az erdőn át vezet, szűkebb, de lehet nyugodtan freerideolni a fák között. A kedvencem a 7-es, ami viszonylag rövid, de sebességrekordokat lehet rajta dönteni. Jól kezelt, széles, kevés benne a letörés. A 4-es pálya még kiváló, főleg az alja élvezetes, a teteje nagyon könnyű.

A valóban kezdő pályák a 10-es, ami egy hegyi út, nem igazi sípálya és a 6-os, amin rengeteg a méter alatti kisgyerek. A 8b még kéknek van jelölve, de a közepétől szűk, köves, letöréses, széttaposott pálya, nem túl vidám.

A legrosszabb élmény egyértelműen a 9b pálya, ami teljesen érthetetlen okokból, úgy van ratrakolva, mintha én csináltam volna atom részegen. Fél méteres árkok a nyomok között, több helyen fordult rajta a munkagép és a lánctalpak fél méteres dombokat hagytak maguk mögött. Kész életveszély az egész. Folyamatosan estek-keltek az emberek. Innen vittek el egy nőt mentőhelikopterrel. Olyat esett, hogy még a léce is kettétört.

A liftek: az ász a 4 üléses, itt 2 percnél nincs hosszabb sor még szombaton se, pénteken egyedül lehet utazni. A többi csákányos, semmi extra. A 9b mellett érdemes nagyon koncentrálni, mert a felvonó alatt is ugyanolyan igénytelen, mint az egész pálya. Rögtön az elején nagyot ránt és van egy balra lejtő szakasz, meg buckák.

Hütték: kifejezetten olcsók a többihez képest, a Wasserhangstüberl nagy teraszán voltam egyik nap, másnap pedig a Koralpenschutzhausban bent. Ez utóbbi önkiszolgáló és nagyon turistás hangulata van, semmi luxus.

A társaság: érzésre a vendégek legalább felét kedves magyar családok tették ki, nagyrészt gyerekekkel, kulturáltan, nem szemetelve, csikkeket nem eldobálva élvezték a természetet. Kis létszámban voltak szlovének és horvátok és kb harmada lehetett osztrák a környékről.

Összességében a ratrakos érthetetlenség miatt vonok le 1 csillagot, de a környék egyik legjobb síterepe. 21€ a napijegy yodelyou-n, ami igazán baráti.
bence84
92 élménybeszámolót írt
92
13 éve tag
2015.02.08. 17:22
2015.02.08. Maribor - Pohorje, avagy életem legrosszabb síterepe. A beszámolóm objektív alapokon nyugszik, ezt tapasztaltam ma. Nem célom senki kedvenc síterepét megbántani.

Az utazás: autóval érkeztem, száraz utak, minden rendben ment. Dugó volt viszont az utolsó 2-3 km-es szakaszon. Nem volt vészes, a parkolás is flottul ment, volt irányítás.

Pénztár: a gondolánál 4 pénztárból csak 3 volt nyitva, pedig 10-15 perces sorok kígyóztak előtte. A pénztárosok beszélnek külföldiül, mindent el lehetett rendben intézni.

Liftek: a lifteknél nagyon rövid a sor, a Jonatan gondolánál gyakorlatilag semennyi se volt fél 10-kor. Általánosságban meglehetősen lassúak a liftek, öregek és kis kapacitásúak. A Luka 2 üléses amilyen rövid, olyan hosszú vele az utazás. A 4-es pálya melletti 4 üléses az egyetlen modern, gyors lift. A Videc, Partizanka és Ruska mind csákányosak, semmi extra, átlagosak.

Síbusz: van a Bolfenk és az Areh(?) részek között ingyenes síbusz azoknak, akik nem akarnak legalább 1 órát szívni az erdőben, felfelé síelve.

A pályák: ez a legrosszabb az egészben. A helynek egész jó adottságai volnának, de sikerült a pályák nagy részét a lehető legrosszabb vonalvezetéssel kialakítani. Értem ez alatt, hogy pl. a 15-ös pályán menet közben megálltam, annyira nincs lejtése. A 10, 13, 14, 15 közötti átvezető erdei szakaszok szánalmasak. Rengeteg benne az emelkedő, vagy vízszintes szakasz, képtelenség sífutás nélkül átjutni rajta. Ha őszinte szeretne lenni a síterep, akkor bevallaná, hogy itt négy különálló kis vacakból az egész, amik nem átjárhatók síelve, csakis busszal. A pályák színezése köszönőviszonyban sincs az alapból nagyon gyenge osztrák sormintával. Ami itt kék, az sehol a világon nem kapna zöldnél "durvább" jelzést. Ami itt piros, az enyhe kéket jelent máshol.

A hóhelyzet: elvileg 70 cm a hó a hegyen, de sehol sem tudtam 40 cm-nél mélyebbre leszúrni a botot. Jó, higgyük el nekik. Arra viszont nem találok mentséget, hogy 20-30 cm friss hó esett 3-4 napja és az egészet, úgy ahogy volt, a síelők taposták le. Olyan az hóminőség, mint gyerekkoromban a játszótéren az iskolások hócsatája után. Ratrakot valószínűleg nem sűrűn használnak, lehet nincs is nekik. (jó van, láttam kettő mini verziót). Hogy lehet az, hogy reggel fél 10-kor az 5-ös pályán már csak a tükörjég és a fél méteres hóbuckák látszanak? Az 1-es pálya földes, köves. A 2 szintén.
Ha jót kéne mondanom, akkor talán a 12, 18 és a 2-es pályák érnének meg egy kettes alát, a többi vastag fekete egyes az ellenőrzőbe!

Összegezve: borzasztóan csalódott vagyok és átverve érzem magam. Bármelyik gagyi osztrák síterep ezerszer különb ennél a szlovén csodapályánál. Egy biztos, soha az életben nem fogok ide visszajönni. Csak azért adtam rá 1 csillagot az értékelésnél, mert nullát nem lehetett.
bence84
92 élménybeszámolót írt
92
13 éve tag
Topik: Les Orres
2015.02.01. 11:13
2015. január 25-30. között töltöttünk 6 sínapot Les Orres terepén, íme a beszámolóm.

Röviden és tömören, akit nem érdekel :)
Kisgyerekes családoknak és kezdőknek ajánlott, illetve max 3-4 napra.

Utazás: három cimborával autóval mentünk Budapestről, kényelmesen 14-15 óra utazással értünk oda. Az olasz autópálya szakasz 57€-ba került egy útra. Az olasz üzemanyagárak a környékhez képest 30-40 centtel magasabbak, ezért megtankoltunk Szlovéniában, majd pedig Franciaországban a brianconi Carrefour benzinkútján. Egyformán 1,15€ volt a dízel mindkét országban.
Les Orresba száraz úton jutottunk el, minden jó volt. Visszaút előtt leesett 30-40 cm hó a völgyben, de rendesen le volt takarítva, kőzúzalékkal viszont nem szórták fel, ezért hólánccal ereszkedtünk le. A Montgenevre francia-olasz határra felvezető hegyi úton is nagyjából le volt tolva, ott már nem kellett hólánc, viszont egy keresztbe csúszott kamion miatt 1 órát állt a forgalom mindkét irányban. Más izgalom nem volt.

A szállás: Balcons des Airelles hotelben laktunk Bois Mean 1800 faluban, közvetlenül a 4 üléses Préclaux felvonó mellett. A szállás alapvetően rendben volt, de a szokott módon nagyon kicsik voltak az ágyak. 140x200-as franciaágy és 2 db 70x200-as széthúzható "kanapé". Volt mosogatógép, mikró (ami nem forgott), pirítós sütő, kávéfőző, vízforraló és minden szükséges edény. Érdemes azonban vinni minden egyéb tisztítóeszközt, mert alapból nincs. Mi otthagytunk a szerencsés utánunk következőknek "random act of kindness" alapon minden tisztítószert, csomó WC papírt, mosogató tablettát, stb.

A síterep:
Továbbra is Pra Loup-Val'd allos az etalon számomra, Les Orrest sajnos 3 nap után meguntam, miután minden pályán voltam legalább 2-3-szor. Sajnos a kevés hó miatt a terep bal felén csak az Edelweiss zöld pálya volt nyitva, ami keskeny, jeges, este hóbuckás, kis meredekségű volt, tele kisgyerekkel és kezdő síelőkkel.

A legjobb zöld pálya a 6 üléses gyors Prelongis felvonó tetejétől indult, Fontaines a neve. Gyors, széles, van benne ugrató, ideális kezdő és élvezeti pálya!

Sajnos a Grand'cabane egész héten zárva volt a hóhiány és a masszív lavinaveszély miatt, így erről nem tudok nyilatkozni. Pár vakmerő ember azért végigcsúszott és nagyon tetszett nekik. Utána másnap leszakad ott egy masszív sziklafal, tehát érdemes komolyan venni a lezárt pályákat!

A 6 üléses Pousterle liftről a Perdrix, Homme de pierre és clos series pályákat érhettük el. Sok helyen köves, földes volt és meglehetősen meredek. Utolsó nap leesett 50 cm friss hó és remekül lehetett küzdeni az elemekkel ezeken a piros pályákon.

A TK marmottes tárcsás felvonó tetejéről az egész környék belátható, már csak a kilátásért is érdemes felmenni. A Faucons-on csúsztunk le, rövid volt, köves, de nem volt nehéz. A Genepi is hasonló.

A 6 üléses Fontaines felvonó tetejéről a Cembros piros nagyon funky, jó pálya! A Soldanelle is jó az alsó harmadáig, ami erősen feketébe hajlik és itt rendszeresen kiterjedt vérfoltok barnállottak a pálya jeges közepén. Coqs kék szerintem túl szűk és zsúfolt, nincs benne semmi jó. Ezen keresztül lehet a terep bal felét elérni. A Gentaines és Portette eléggé meredekek, viszont szélesek és jól beláthatók, ezért a kedvencek közé tartozik.

A 4 üléses, nagyon gyorsan induló Les Cretes lift tetejéről csak a Cairn pálya volt elérhető, illetve a Blanchon nevű buckás, kezeletlen fekete.

A 3 üléses Grand clos felonó régi darab, szűk és lassú, viszont meseszép erdei tájon át visz fel a hegyre. Csak ezért is érdemes kipróbálni.

Boltok, éttermek:
A Winter Lounge étterem drága, de igényes hely, nagyobb társaságoknak bulira is kiadják. Két bolt is volt 1800-on, a Sherpába jártunk a jó kiszolgálás miatt. Pár centtel olcsóbb a másik bolt és talán a választék is nagyobb. Van a központi téren ajándékbolt, a mormota plüssállat 20€, hűtőmágnes 6€. A Sherpában csak 4€.

Hangulat:
A terep alapvetően családos, kisgyerekes hely, sehol sem volt hütte party, apres akármi, mindenhol csend és békesség, meg gyerekek. Bulizni vágyó fiataloknak inkább Risoul, vagy Pra Loup ajánlott.
bence84
92 élménybeszámolót írt
92
13 éve tag
Topik: Weinebene
2015.01.06. 15:03
Jobbulást :(
2 centit hamar lesöpör a rengeteg ember, nem hiszem hogy jobb a helyzet.
Előzmény: (Yovena 177209)
bence84
92 élménybeszámolót írt
92
13 éve tag
Topik: Les Orres
2015.01.06. 14:55
Továbbra is keresem azokat a sporttársakat, akik jönnek/mennek mostanában Les Orres-ba. Aki mostanában volt, írjon légyszi beszámolót! Szép napot!
Előzmény: (bence84 175249)
bence84
92 élménybeszámolót írt
92
13 éve tag
2015.01.06. 00:28
Ezek villognak? Párszor már mentem gyorsan, de villanás nem volt és csekk se.
bence84
92 élménybeszámolót írt
92
13 éve tag
Topik: Weinebene
2015.01.06. 00:14
Mi is szombaton voltunk itt! Azt hittem, hogy a léceim éle ment el, már el akartam vinni élezni. De akkor szerinted is vastag jégpáncél volt az egész terep? Borzalom volt az állandó sorban állás is. Egy darabig hanyagolni fogom ezt a terepet :(
Előzmény: (Yovena 177044)
bence84
92 élménybeszámolót írt
92
13 éve tag
2015.01.06. 00:11
Köszi, én is hasonlóan láttam a terepet szombaton, leszámítva hogy borzasztó sokat kellett reggel sorban állni az alsó két állomásnál, a többi már nem volt vészes. Életem első fekete pályás élményét is itt szereztem, remek, meredek, jeges, buckás lejtő volt a terep jobb szélén :) Ami negatívum, az a sok magyar. Látványosan tele volt minden eldobált csikkekkel. :(((
Előzmény: (bartoki 177132)
bence84
92 élménybeszámolót írt
92
13 éve tag
2015.01.03. 19:19
Tegnap Kreischberg latyak volt, ma Weinebene pedig netto jegpalya.
Előzmény: (csabor 176880)
bence84
92 élménybeszámolót írt
92
13 éve tag
Topik: Weinebene
2015.01.01. 21:39
Holnap (pénteken) megyünk hárman Weinebene-re, akinek kedve van, jöjjön :)
Előzmény: (bence84 176414)
bence84
92 élménybeszámolót írt
92
13 éve tag
Topik: Weinebene
2014.12.28. 18:25
Weinebene egy remek adottságú terep, kellemes meredekségű pályákkal és szép erdei hangulattal. Ma leesett 20 cm friss hó, kis aggodalommal indultam emiatt útnak. A sporttársak egy másik topicban leírták, hogy mi szokott lenni ilyen esetekben a terepen, ami tökéletesen megfelelt a valóságnak. Nem mintha egy másodpercig is kételkedtem volna bennük :) Deutschlandsberg szélén fel kellett tenni a hóláncot, utána még kb 25 km volt az út a parkolóig. Szakadó hóesés, -13°C, erős szél volt. Csak 2 órás síbérletet vettem, mert ez volt életem első szűz/porhavas élménye és féltem, hogy nem tudom jól megtanulni a mozgást. Alaptalan volt, mert kb elsőre ráéreztem és szuper csúszásaim voltak a 20-50 cm friss hóbuckákban és hófúvásban. Folyamatosan járt 1-2 ratrak, néha volt elegyengetett nyom, de alapból kezeletlen volt az egész pályarendszer. Aki mostanában jönne, annak a keddet javaslom, mert 2 nap alatt be fogják tömöríteni és jó lesz! A hegy tetején azonban még most is voltak füves, kavicsos foltok, mert a nagy szél levitt róla minden friss havat. A terep hátránya, hogy csak csákányos felvonók vannak és elég lassúak. Tömeg viszont nem volt. A terep ideális kezdőknek és családosoknak.

Pár képet lőttem:
https://sielok.hu/fotoalbum/889887/kep/1/
bence84
92 élménybeszámolót írt
92
13 éve tag
2014.12.27. 23:28
Köszi! Az alagút nem fog kelleni, Oulx-nél/nál jutunk át csigáékhoz, de addig is 57€ szóval lehet nem volt olyan jó ötlet busz helyett autóval menni... Bár 22 óra vs. 11 óra utazás azért egész más :)
Előzmény: (Egér 64 176341)
bence84
92 élménybeszámolót írt
92
13 éve tag
Topik: Weinebene
2014.12.27. 22:55
Holnap 10-11 között tervezek indulni, egy helyem van Graz Eggenbergből. Remélem a 20 cm friss hó jó lesz :)
Előzmény: (bence84 176090)
bence84
92 élménybeszámolót írt
92
13 éve tag
2014.12.27. 22:54
Köszönöm a válaszokat! Holnap délelőtt kiderítem, hogy mi a helyzet Weinebene terepén és szerintem egy 3 órás turnusra fogok csak befizetni.
bence84
92 élménybeszámolót írt
92
13 éve tag
2014.12.27. 18:42
Sziasztok! Terepfüggetlen elméleti kérdésem volna: ha esik hajnalban és délelőtt 20 cm friss hó, azt a terepek lerendezik a síelők között és normál ratrakolt pálya lesz, vagy csak másnapra teszik rendbe?
bence84
92 élménybeszámolót írt
92
13 éve tag
2014.12.27. 18:37
Sziasztok! Olaszország témakörök között nem találtam olasz útdíjakat, remélem itt tudtok segíteni. Tarvisio és Bardonecchia között használnánk az utakat (Alessandrián keresztül, hogy a Milano körüli rengeteg útépítést elkerüljük). Egy kalkulátor 60€ feletti útdíjat számolt egy útra. Kicsit horrornak tartom. Szerintetek mennyi a valós költség? Köszönöm!
bence84
92 élménybeszámolót írt
92
13 éve tag
2014.12.26. 22:02
Igen, bár a 10-es pálya egész nap remek volt. Most jönni fog 10-12 centi hó, amitől még jobb lesz. A többi része ettől még biztos nem nyit ki, de talán a völgymenet (2-es) kicsit jobb állapotba kerül.
Előzmény: (Robin 176255)
bence84
92 élménybeszámolót írt
92
13 éve tag
2014.12.26. 21:58
Ez alapján amennyi hó esni is fog, sajnos elfújja a viharos szél :(
http://de.snow-forecast.com/resorts/Zauberg-Semmering/6day/mid
Előzmény: (Skyb 176264)
bence84
92 élménybeszámolót írt
92
13 éve tag
2014.12.26. 19:28
Fotógaléria a mai hóhelyzetről:
https://sielok.hu/fotoalbum/klippitz-keves-hoval/kep/1/
következőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.