Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Bosznia-Hercegovina: Jahorina topikból

ÜZENETEK (2)Időben csökkenő Időben csökkenő
nemzo
10 élménybeszámolót írt
10
14 éve tag
2017.03.26. 19:01
Jó képek, Jahorinán a széljárta csúcsokon csodás a téli táj. És gratulálok a hölgyekhez, szép család.
tothlevente
378 élménybeszámolót írt
378
14 éve tag
2017.03.20. 23:07
Március 11-18 közötti hetet töltöttük Jahorinán. Féltünk egy kicsit, mert még sosem töltöttünk egy hetet ilyen kis pályarendszerben, de félelmünk alaptalan volt. Nagyon szuper hely, minden hegycsúcsról legalább 2 pálya lejön, amelyek az elágazások révén bőségesen variálhatók. A pályák többsége legalább 3-4 változatban síelhetők - és itt nem a meredek részeket kikerülő szakaszokra gondolok -, mégis ugyanaz a számuk, lévén, hogy a start és a cél ugyanaz.
A térkép alapján kék pálya igazán csak egy van, a 2-es, de azért az összes piroson ki lehet kerülni a meredekebb részeket.
A 8-as olimpiai lesikló ma már csak az alsó 6 üléses tetejéről síelhető, de ha valaki szeret szűz hóban síelni, az besíelheti az egészet. A felső részt nem tapossák, de könnyen beazonosítható, hol is száguldottak le '84-ben.
Egyébként pedig az egész hegyoldal több kilométer szélességben egy hatalmas freeride terep. A felvonók is elég szellősen hálózzák be a hegyet, minden csúcsra csak 1 megy fel. Mégis könnyen átsíelhetők a különböző pályák.
Az árak nagyon barátságosak, a síbérlet az osztrák árak 1/3-a, a pálya minősége pedig nem feltétlen rosszabb. Hozzá kell persze tenni, hogy itt 1800 méter körül van a fahatár, így a felső részek ki vannak téve a szél hóeltakarító munkájának. Ilyenkor jegesebb, rögösebb havat találunk. Szélcsend esetén viszont fantasztikus pályaminőséget varázsolnak a ratrakosok.
A látvány is pazar. Az Alpok és a Tátra csúcsaihoz szokott szemünk itt nem lát éles hegyláncokat, sokkal inkább a röghegységre jellemző kisebb-nagyobb sziklás csúcsokat. A Bükk-fennsíkhoz tudnám erős túlzással hasonlítani az itteni világ tetejét, amely ugye hazánk legszebb tája.
Az Adria víztömegének hála, nagyon hóbiztos terep, a felső részeken sok helyütt most méternél is nagyobb hó volt. Hóágyúkat az 1700 méter alatti területekre telepítettek. Szinte minden pálya hóágyúzható ezen szint alatt. Ez leginkább az olimpiai pályák esetében fontos, mert azok 1300 méteren végződnek. Bizony laza hó fogadott márciusban már minket ebben a magasságban. Sőt a lift beszállójánál már vízisí volt. Mégis minden napra profin megcsinálták.
Nem tudom, csak gyanítom, hogy a kevés ratrak miatt azért egy 6 üléses mindig állt. Ez akkor volt fájó pont, amikor a 7-9-es pályán szerettünk volna síelni, mert ezeket a pályákat csak egy lift szolgálja ki. Mi ezért mentünk. Szerencsénkre az utolsó 3 nap megnyitották, de ilyenkor meg másik lift állt le.
A térképek már nem jelzik a régi lifteket, de muzeális jelleggel megtalálhatók az 1 és 2 személyes székes felvonók, valamint a régi tárcsások is.
Az orgolejicai 2 személyest gyönyörűen felújították, az olimpia 5 színében pompázik és szabály szerűen száguld. Minimum olyan gyorsan megy, mint a 6 személyesek. Mégis csak azoknak ajánlanám, akik nem ijednek meg attól, hogy nincs a be- és kiszállónál lassító, mert itt bizony vadul indul a menet. A gyerkőcök imádták. Sokszor mentek vele. Szó mi szó, ők most láttak először ilyen "felturbózott" felvonót.
Az árakról még:
A lift árakkal ellentétben a kaja már magasabb árszintet képvisel, nem az 1/3-a az osztrák áraknak, hanem a fele, 3/4-e. Konkrétan:
- 0,5l-es korsó sör 4,5KM
- húsleves többféle 7-8KM
- isteni puliszka 7KM
- Cappy és hasonló dzsúzok 3KM
- sült krumpli nagyon nagy adag (minimum a duplája a megszokottnak) 5KM nagy adag ketchuppal, vagy majonézzel együtt,
- krémlevesek (tökkrém isteni a Rajska chatában) 6KM.
1l benzin 1,8-2KM.
2KM=1Eu. Másképp 1KM=kb.155Ft
Még valami. A hegyen és a völgyben is még ott vannak mementónak a lebombázott, szétlőtt épületek, szállodák. Bizarr látvány ez számunkra, de jó alkalom arra, hogy elgondolkodjunk, hogyan tudunk békében egymás mellett élni. Nagyszerű példája ennek ma Szarajevó, amely néhány kilométer csupán a síközponttól. A világ egyik legmultikultibb városa. Gyönyörű. Pedig sok városban megfordultam már, mégis talán a legszebb.
https://sielok.hu/fotoalbum/jahorina-2017-marcius/kep/1/
Még több foto:
https://www.facebook.com/tothlevi/media_set?set=a.1385203711518081.1073741846.100000853960710&type=3
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.