Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Mátraszentistván Sípark topikból

ÜZENETEK (2)Időben csökkenő Időben csökkenő
Konrád Leo
128 élménybeszámolót írt
128
7 éve tag
2017.04.23. 18:49
Bocs, nem kötekedés. A hegyi élet az néha ilyet is tud produkálni, ebben nincs semmi különös- meg kell kérdezni az öregeket, akik átéltek már hasonlót régebben. Nem vagyonuk a középkorban, a földkábel tényleg jó megoldás lenne, persze köszönet az áldozatos munkáért mindenkinek, aki napokig ott állta a sarat és hála a technikának is. De az utak mentén mégis milyen sávot lehetne vágni? Egy bükkfa kb. 30- 40 méter magasra nő, ha két oldalt 30- 30 méteres sávot letaroljuk, akkor az erdős, hegyvidékiből sokat veszítünk, ami végül is a lényege az egésznek. Ha lehet, akkor ezt inkább ne, a kisebb biztonsági kozmetika az oké. Azért nem lehet mindent beáldozni, mert autózunk.
Mátraszentistván Sípark
1001 élménybeszámolót írt
1001
14 éve tag
2017.04.23. 14:40
Beszámoló az elmúlt napokról.

2017. április 18. estétől 20-áig nagy mennyiségű nedves tavaszi hó esett a Mátra felső részein. A hóréteg vastagsága helyenként meghaladta a fél métert is. A már zöldellő lombos fák, cserjék nem bírták el a hóteher súlyát, ezért az áramszolgáltató légvezetékei sorra szakadtak le, a fő- és a mellékutak pedig a bedőlt fák miatt járhatatlanokká váltak. Napokig nem volt áram, mobilszolgáltatás a Mátrában és megközelíthetetlenné váltak a települések.

04.19 (szerda):
Közel 50 cm friss hó esett szerda estig.
A rendkívüli időjárási helyzetben délután már nincs áramszolgáltatás és az utak járhatatlanok a hó és a kidőlt fák miatt Mátraszentistvánban és környékén.
Teljes útzár:
-24-es főutat Mátrafüred és a parádsasvári elágazás között,
-2408-as jelű utat Mátrakeresztes és a 24-es főút között,
-24109-es mátrakeresztesi bekötőutat.
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


04.20. (csütörtök):
Csütörtökön nem jött külső segítség:
- második napja nincs áram, meleg víz és fűtés sok házban.
- nincs mobiltelefon szolgáltatás a faluban, elvesztettük a kapcsolatot a külvilággal. A hegytetőre kellett feltúrázni hóviharban, hogy tudjunk párszót váltani az otthoniakkal. Az akkumulátor miatt gyorsan le kellett tenni.
- mivel magunkra maradtunk ezért közös összefogással próbáltuk az utakra dőlt fáktól megtisztítani a közutakat.
- késő délutánig tartott mire sikerült felszabadítani az utakat és a Síparkból összeszedett aggregátorokkal 4 házat ellátni ideiglenesen árammal. Félméteres hóban néhol csak snowboarddeszkán lehetett mozgatni ezeket a nehéz gépeket.
- motorosszánnal a vizes mélyhóban nem lehetett közlekedni.
- rengeteg üzemanyag szükséges az aggregátorokhoz, a benzin utánpótlást csak másnap sikerült megoldani.
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


04.21. (péntek):
A 2 napig tartó "hóvihar" után végre a nap is kisütött és a félméteres friss hóban sílécre csatoltunk és megörökítettük az utókor számára az emberemlékezet óta nem tapasztalt áprilisi havazást.
- harmadik napon egy valakinek sikerült lejutnia Gyöngyösre, így az üzemanyag utánpótlás megoldódott
- az utakról elkezdték letakarítani a havat
- késő délutántól ismét van áram és mobil szolgáltatás, de van még olyan ház ahol továbbra sincs áramszolgáltatás. A szolgáltató szerint még több napig nem tudják visszakötni a leszakadt vezetékeket. Marad a saját aggregátor használatban.
- továbbra is teljes útzár van
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


04.22. (szombat)
Negyedik napja van elzárva a település, késő délután feloldották az útzárat.

A Mátra megérdemelné végre, hogy az áram FÖLDKÁBELEN keresztül jusson el a településekhez, és a közutak mentén a VÉDŐTÁVOLSÁGOT megfelelő szélességben rendbe tegyék.

A legfontosabb azonban, hogy elmondjuk, nagy tiszteletet és elismerést érdemelnek azok, akik ezekben az órákban is azon dolgoznak a helyi lakosok mellett, hogy ismét élet legyen a Mátrában. Gondolva a Kékes Kutatómentőkre, katasztrófavédőkre, villanyszerelőkre, tűzoltókra, rendőrökre, közútkezelőkre, erdészekre és a mentősökre, köszönjük!
IMG-2408.jpg
IMG-2444-2.jpg
IMG-2413.jpg
IMG-2427.jpg
GOPR0552.jpg
IMG-2509.jpg
IMG-2468.jpg
IMG-2493.jpg
IMG-2469.jpg
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.