Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Mátraszentistván Sípark topikból

ÜZENETEK (4)Időben csökkenő Időben csökkenő
Mátraszentistván Sípark
1001 élménybeszámolót írt
1001
14 éve tag
2017.04.23. 22:22
Nem írtunk konkrétumot a védőtávolságra. Ezt a szakemberek jobban tudják. De mi mátraiak abban biztosak vagyunk, hogy még az előírt sáv sincs kitakarítva. Íme egy videó a mentésben részt vevő Kékes Kutató-Mentő Alapítvány vezetőjével: https://www.facebook.com/kekesteto/videos/1550791681599658/

Valóbban nem lehet 30-30 métert kopáron tartani. Így teljesen a fabedőlés problémáját sem lehet megelőzni. De csökkenteni azért lehetne a katasztrófát, ha legalább a törvényes távolságon belül tisztán tartanák az utak mentét. A közúthoz tartozik, nem az erdészetekhez.

Illetve azért lehet mégis van erre jó megoldás? Egy facebookozó rakott fel egy képet (köszönet neki), miszerint Amerikában úgy oldják meg, hogy az út melletti sávban nem engedik nagyon magasra megnőni a fákat (fiatalos). https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1507429989301570&set=p.1507429989301570&type=3

A Mátrában intenzív erdőgazdálkodás folyik az utak mindkét oldalán. Csak idő kérdése mikor vágják ki az erdőt és telepítik majd újra (erdőfelújítás). Lényegében lehet csak az erdőgazdálkodásba kellene beprogramozni az utak környzetét.
harzol
19 élménybeszámolót írt
19
16 éve tag
Offtopic: Az üzenet nem tartozik szorosan a témához
2017.04.23. 21:17
Egyetértek. Földkábel mehet, de a fákat hagyjuk.

Ez kb. olyan megoldás lenne, mint ha lebetonoznánk a kertünket, hogy ne kelljen többet füvet nyírni.
Konrád Leo
128 élménybeszámolót írt
128
7 éve tag
2017.04.23. 18:49
Bocs, nem kötekedés. A hegyi élet az néha ilyet is tud produkálni, ebben nincs semmi különös- meg kell kérdezni az öregeket, akik átéltek már hasonlót régebben. Nem vagyonuk a középkorban, a földkábel tényleg jó megoldás lenne, persze köszönet az áldozatos munkáért mindenkinek, aki napokig ott állta a sarat és hála a technikának is. De az utak mentén mégis milyen sávot lehetne vágni? Egy bükkfa kb. 30- 40 méter magasra nő, ha két oldalt 30- 30 méteres sávot letaroljuk, akkor az erdős, hegyvidékiből sokat veszítünk, ami végül is a lényege az egésznek. Ha lehet, akkor ezt inkább ne, a kisebb biztonsági kozmetika az oké. Azért nem lehet mindent beáldozni, mert autózunk.
Mátraszentistván Sípark
1001 élménybeszámolót írt
1001
14 éve tag
2017.04.23. 14:40
Beszámoló az elmúlt napokról.

2017. április 18. estétől 20-áig nagy mennyiségű nedves tavaszi hó esett a Mátra felső részein. A hóréteg vastagsága helyenként meghaladta a fél métert is. A már zöldellő lombos fák, cserjék nem bírták el a hóteher súlyát, ezért az áramszolgáltató légvezetékei sorra szakadtak le, a fő- és a mellékutak pedig a bedőlt fák miatt járhatatlanokká váltak. Napokig nem volt áram, mobilszolgáltatás a Mátrában és megközelíthetetlenné váltak a települések.

04.19 (szerda):
Közel 50 cm friss hó esett szerda estig.
A rendkívüli időjárási helyzetben délután már nincs áramszolgáltatás és az utak járhatatlanok a hó és a kidőlt fák miatt Mátraszentistvánban és környékén.
Teljes útzár:
-24-es főutat Mátrafüred és a parádsasvári elágazás között,
-2408-as jelű utat Mátrakeresztes és a 24-es főút között,
-24109-es mátrakeresztesi bekötőutat.
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


04.20. (csütörtök):
Csütörtökön nem jött külső segítség:
- második napja nincs áram, meleg víz és fűtés sok házban.
- nincs mobiltelefon szolgáltatás a faluban, elvesztettük a kapcsolatot a külvilággal. A hegytetőre kellett feltúrázni hóviharban, hogy tudjunk párszót váltani az otthoniakkal. Az akkumulátor miatt gyorsan le kellett tenni.
- mivel magunkra maradtunk ezért közös összefogással próbáltuk az utakra dőlt fáktól megtisztítani a közutakat.
- késő délutánig tartott mire sikerült felszabadítani az utakat és a Síparkból összeszedett aggregátorokkal 4 házat ellátni ideiglenesen árammal. Félméteres hóban néhol csak snowboarddeszkán lehetett mozgatni ezeket a nehéz gépeket.
- motorosszánnal a vizes mélyhóban nem lehetett közlekedni.
- rengeteg üzemanyag szükséges az aggregátorokhoz, a benzin utánpótlást csak másnap sikerült megoldani.
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


04.21. (péntek):
A 2 napig tartó "hóvihar" után végre a nap is kisütött és a félméteres friss hóban sílécre csatoltunk és megörökítettük az utókor számára az emberemlékezet óta nem tapasztalt áprilisi havazást.
- harmadik napon egy valakinek sikerült lejutnia Gyöngyösre, így az üzemanyag utánpótlás megoldódott
- az utakról elkezdték letakarítani a havat
- késő délutántól ismét van áram és mobil szolgáltatás, de van még olyan ház ahol továbbra sincs áramszolgáltatás. A szolgáltató szerint még több napig nem tudják visszakötni a leszakadt vezetékeket. Marad a saját aggregátor használatban.
- továbbra is teljes útzár van
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


04.22. (szombat)
Negyedik napja van elzárva a település, késő délután feloldották az útzárat.

A Mátra megérdemelné végre, hogy az áram FÖLDKÁBELEN keresztül jusson el a településekhez, és a közutak mentén a VÉDŐTÁVOLSÁGOT megfelelő szélességben rendbe tegyék.

A legfontosabb azonban, hogy elmondjuk, nagy tiszteletet és elismerést érdemelnek azok, akik ezekben az órákban is azon dolgoznak a helyi lakosok mellett, hogy ismét élet legyen a Mátrában. Gondolva a Kékes Kutatómentőkre, katasztrófavédőkre, villanyszerelőkre, tűzoltókra, rendőrökre, közútkezelőkre, erdészekre és a mentősökre, köszönjük!
IMG-2408.jpg
IMG-2444-2.jpg
IMG-2413.jpg
IMG-2427.jpg
GOPR0552.jpg
IMG-2509.jpg
IMG-2468.jpg
IMG-2493.jpg
IMG-2469.jpg
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.