Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Chopok dél és észak topikból

ÜZENETEK (6)Időben csökkenő Időben csökkenő
százas
218 élménybeszámolót írt
218
12 éve tag
2017.10.04. 10:40
Nehéz, szinte lehetetlen összehasonlítani a síterepeket, hiszen nincs ugyanott sem két egyforma nap. Ezer szempontot lehet figyelembe venni, mindenkinek más a fontos. Nekem a Chopok megfelel tökéletesen. Január vagy február? Szabadtéri sport a sízés. A nagy hóviharnak is megvan a szépsége és a kihívása.
Előzmény: (TZoli 196006)
TZoli
1157 élménybeszámolót írt
1157
20 éve tag
2017.10.04. 09:36
Január hideg, szeles, viharos, korán sötétedik. ...Brrrr! Nem véletlen, hogy mellékszezon és kevesen vannak. Mint itt ajánlották, nézni kell nagyon az előrejelzést.
Hockar vagy Chopok? Ugyanolyan, csak teljesen más.
Értsd egy teljesen más környezetben fogsz ugyanolyan síelési élményekkel gazdagodni.
Azért ha ötszörös Hockar látogatás után lenne kedvem egy kicsit körülnézni Chopokon, biztos belevágnék.
Előzmény: (peter7284 195981)
tuccelni
3 élménybeszámolót írt
3
12 éve tag
2017.10.03. 13:14
Szia,
Én már sokszor voltam Chopokon. Minden évben itt kezdjük a szezont. Januárban több tábort is szerveztem ide. Lenne néhány tanácsom, amit majd összeegyeztetsz a terveiddel:
1. Január első hetét,kb 10.-ig kerüld. Sok az orosz és ukrán síelő, akiknek a sítudásuk és a síkultúrájuk enyhén szólva hagy némi kivetni valót. Ők január 10.e körül hazamennek. Felszabadul a pálya 3 hétig. Februárban kezdődik a szlovák és lengyel téli szünet. Nagyon sokan vannak. Sorban állás a felvonóknál, tömeg a pályán és a hüttékben, stb. Én a Január 2., 3., 4. hetét javaslom utazásra. Ha lehet akkor a hétköznapokat válasszátok, mert hétvégente azért kimennek a szlovákok, magyarok síelni. Persze sokkal tűrhetőbb, mint februárban bármelyik nap.
2.Javaslom regisztrálj és vásárolj GOPASS kártyát (https://www.gopass.sk). Szinte minden év decemberében, januárban és március végén csinálnak 20 eurós napi jegy akciót, de csak a kártyával rendelkezők vehetik igénybe. Csak ők kapnak emailt.
3. Szerintem a nulláról kezdőknek a 13-as pálya a legjobb. A felvonóból való kicsúszás hagy némi kivetni valót, de megoldható. Én a feleségemet itt tanítottam meg és a fiammal is ide készülök. Második, harmadik nap már át lehet menni az 5-ös és 14-es pályákra. Ezeken jó hosszan lehet hóekézni :). A kicsit is félősök maradjanak a 13-ason, mert az 5-ös tetején is van egy nagyon rövid meredekebb szakasz. Nekik a 10-est a közepén lévő meredekebb rész miatt nem ajánlom.
4. Déli oldalon szép a pannoráma, de kezeletlenek a pályák. Csak ha szeretsz szenvedni, akkor menjél át. VIGYÁZAT, az északi oldalon a legtetejéről mindig jeges a pálya a folyamatos szél miatt. Persze az is lehet, hogy csak én fogtam ki az elmúlt 15-20 alkalommal.
Összegzés képen én nagyon ajánlom kezdőknek. Ha megtanultak a többiek, akkor viszont irány Ausztria!
Azért ott nagyobb élményekben, szolgáltatásokban fogsz részesülni, 2x, 3x drágább áron (ugyan azt a színvonalat összevetve). Ha pénz nem számít, akkor én is Muraut javaslom, oktatóval kezdésnek. Ausztriában is voltunk már sokszor. Nem lehet annyira spórolni, hogy a szlovák árakkal össze lehessen vetni. Komplett árakról beszélek, tehát skipasst, hotel, utazást, kaját, szórakozást, stbt egyben értem.
Ezek a saját tapasztalataim. Mindenkinek elsülhetett rosszabbul és jobban is Chopok. Ami biztos, hogy ha már jobban megy a síelés, akkor Ausztriában sokkal több km-t tudsz síelni a pénzedért. Jó csúszást! :).
+1. Figyeljed a snow-foracast.com jelentéseit a havazásról. Mindig pontos. Van alkalmazása is telefonokra.
Előzmény: (peter7284 195981)
- Marky -
754 élménybeszámolót írt
754
15 éve tag
2017.10.02. 14:34
Szia

ha mindenképpen az ár az elsődleges szűrő, akkor Chopok, ha az ár/érték arány mutató, akkor inkább Ausztria.

Annyival sajnos nem olcsóbb már Szlovákia, viszont az osztrákokhoz képest akad 1-2 hiányosság.

Továbbá a tömeg és síkultúra is sokkal elviselhetőbb/magasabb szintű a nyugati szomszédunknál. Murau szerintem az első közeli komolyabb terep, amit érdemesebb kipróbálni, főleg hosszabb síutakra.

(Sokat számíthat az is, hogy az ország melyik részén laksz)
Előzmény: (peter7284 195981)
che820820
5 élménybeszámolót írt
5
7 éve tag
2017.10.02. 12:09
Szia!

Nem én vagyok a legilletékesebb de amiben tudok segítek. Szerintem Ausztria az Ausztria. Mindent tudnak a síelésről és ezért el is kérik az árát. Chopok pénzügyi szempontból másabb. Olcsó szállás (ajánlom Liptószentmiklós környékét, Németporubát), olcsóbb síbérlet árak. Kezdőknek hibátlan pályákkal. A 10-es eleje kb nulla lejtéssel, a 34-es félelmetesen gyönyörű panorámaúttal. Bár ha vki full kezdő akkor neki ez szűk is lehet. Én idén februárban "tanultam meg" itt síelni. Már a piros pályákon is nyugodtan lejöttem, szélességüknek köszönhetően. Maximálisan ajánlom, februárban voltunk, kb minden pálya üzemelt. Lenti parkolóból ingyenes síbusz. Felvonók már elég profik, északon a két üléses a csúcsra még egy kicsit retró. Ennek is megvan a szépsége :)
Szilvesztert itt fogjuk tölteni, ha eszembe jut akkor majd írok összefoglalót.
che
Előzmény: (peter7284 195981)
peter7284
3 élménybeszámolót írt
3
6 éve tag
2017.10.01. 19:22
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. A családból csak én tudok síelni, ez lesz az 5. év, és eddig csak Hochkar-on voltam, ami mondjuk tetszik is. Nézegettem Chopokot is. Egyfelől a közelsége miatt, és szállást is olcsóbban találni. Van valakinek tapasztalata, aki már síelt Ausztriában és Szlovákiában is? Melyiket lenne érdemesebb választani? Január, február tájékán szeretnénk menni.
Előre is nagyon köszönöm!
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.