Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Alpesi Sí Világkupa topikból

ÜZENETEK (3)Időben csökkenő Időben csökkenő
Brockey
209 élménybeszámolót írt
209
17 éve tag
2018.01.13. 23:15
Egyébként rengeteg érzés kavarog bennem egész nap (ugyanígy volt a tavalyi balesete napján meg a veronai baleset napján is), beismerem, megrázott az egész.
Ugye, a felelősség kérdése. Nem tudom, nem látok bele, de most azt nyilatkozzák, hogy nem volt korai a visszatérés. Ezt az is alátámasztani látszik, hogy Lake Louis-ban 14. lett lesiklásban, és állítólag nem voltak fájdalmai, a többi eredményről ne beszéljünk, mert egyrészt sérülésből visszatérve nyilván nem olyan formában volt, mint előtte, másrészt pedig pont az ő szakágaiban maradt el sok verseny, amit most pótoltak volna.
A másik, hogy el kellett-e itt indulni a gyengébbik számában edzés gyanánt (tavaly is edzésen történt a baleset). Ezt a döntést sem tudom hibáztatni, mert kellett a versenyrutin gyűjtése, aminek eddig híján volt. Bár Julia Mancuso visszalépése a mai versenytől, mint utólag bölcs döntés figyelemfelkeltő lehetett volna. A pálya állapota az ideális nyomvonalban valószínűleg elég rossz lehetett az 50-es rajtszámmal versenyzőnek (sőt Mancuso döntése miatt azt gyanítom, hogy már a verseny előtt sem volt túl jó). Az 51-es és 52-es is kiesett, az 53-as 7,5 másodperccel lemaradva jött be az utolsó 36. helyre.
Ez azért nekem felveti a rendezők és Atle Skaardal versenyigazgató felelősségét is. Esetleg el kellene gondolkozni azon, hogy a 30-as rajtszám felett nem kellene-e valami pályakarbantartást végezni azért, hogy hasonló sérülés ne fordulhasson elő még egyszer a gyengébb versenyzőknél. Mert OK, hogy egyenlő feltételek a győzelemre, de az egészséghez a gyengébb versenyzőknek is joguk van. Vagy el lehetett volna vinni az egész hétvégét oda, ahol megfelelőek voltak a feltételek, pl. Franciaországba. Értem én, hogy sok-sok pénzről van szó, meg reklámról, de ha sz.r a pálya, akkor nem kellene kockáztatni egy versenyző egészségét sem.
Amin még kiakadtam: fekszik Edit teljesen öntudatlanul a célvonal után, kb. 100 méterre a pálya végétől és sokáig nem történik semmi. Majd 5-10 mp után két zsebredugott kezes ember elkezd haladni Edit felé (direkt nem futást írtam, mert olyan tornából felmentetteknek néztek ki a mackós mozgásuk miatt). És ha ezen múlt volna az élete? Akkor tőlük simán meghalhatott volna. Nem a pálya közepén történt, ahová nyilván nem 1-2 másodperc alatt lehet eljutni, hanem a célban. Ez milyen orvosi ellátás? Egy top versenyen? Vicc.
Uff, én megmondtam.
Előzmény: (Brockey 198243)
Brockey
209 élménybeszámolót írt
209
17 éve tag
2018.01.13. 22:31
Én nem tudom, de nekem nagyon sántít ez a szöveg, hogy nem vesztette el az eszméletét, és inkább eldőlt, hogy megálljon. Szerintetek, akinek ekkora síelési tapasztalata van, mint Editnek, az így akar megállni? Úgy, hogy tudja, hogy rohadt szorosra van állítva a kötés, és elszakíthatja a térdet?
Értem én, hogy nem akart a jobb lábára terhelni, mert látszik is a felvételen (többször is visszatekertem és újra megnéztem), hogy üvölt a fájdalomtól és direkt feladja a versenyt kikerülve az utolsó kaput. De én nem érteném azt a döntést ekkora tapasztalattal, hogy így akarjon megállni. Ekkora sebességnél - ha tudatomnál vagyok - az is jobb megoldás lett volna, ha nekisíel a szivacsfalnak, vagy egy lábbal próbál fékezni és úgy esik el (kb. feleakkora sebességgel), vagy egy lábbal próbál fékezni és úgy csúszik a szivacsnak (szintén fele sebességgel).
Én azt gyanítom, hogy a fájdalomtól elájult, a célvonalnál már nem volt tudatánál és ezért csuklott össze és sajnos ilyen nagy sebességnél maga alá gyűrte a jobb térdét öntudatlanul.
Ha tényleg nem ájult volna el (amit nem hiszek és nem értem, hogy miért és kinek jó ez a verzió), akkor nem a másodperc törtrésze alatt kellett döntést hozni, amikor érthető lenne, hogy rossz döntést hoz a leüléssel vagy hátradőléssel. Volt 2-3 másodperce és az alatt én és a hozzám hasonló (Editétől sokkal kevesebb tapasztalattal rendelkező) síelők nem ilyen döntést hozunk (pedig a mi kötésünk nincs ilyen szorosra állítva, mint a versenyzőknek).
Kíváncsi lennék, kinek mi a véleménye erről?
És természetesen jobbulást kívánok Editnek.
Előzmény: (Viri 198238)
Viri
715 élménybeszámolót írt
715
20 éve tag
2018.01.13. 19:54
Mi történt Miklós Edittel? Lehet, hogy nem épült fel teljesen?
Valami nincs ott rendben. Persze ezt csak én gondolom.
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.