Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Síelésünk kivesézése topikból

ÜZENETEK (5)Időben csökkenő Időben csökkenő
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2018.03.02. 23:28
A megfejtések elég jók, de bevallom, nem tudnám pontosan megfogalmazni, mitől jön létre a forgatás. Csak azt tudom, hogy ha sodródik, akkor az technikailag hibás. Az ívet tartania kell, az élszögnek pedig akkorának kell lennie, amit a sugár-sebesség tényezpk megadnak. Erről pont most volt egy beszélgetésünk az Elite Skiingen az Elan egyik mérnökével, és teljesen egyet értek vele: a kanyart a síléccl közvetített erők csinálják, amelyek megszablyák, hol kell lennie a tömegközéppontnak, mennyire kell bedőlni. Ez a lényeg, és a kontroll ebben a rendszerben működhet.

Az első ennek megfelelő beavatkozás a kanyar menetébe. A szempontokat igyekszem betartani, de nem tudom pontosan, mitől működik. Biztos lesz, aki meg tudja mondani, de abban nem vagyok biztos, hogy így meg tudná síelni.


Legyen ez egy olyan kihívás, hogy aki a két kanyart megkritizálja, az pontos kritikát ad és feltesz egy jobbat... :D
Előzmény: (Fraxinus 200308)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2018.03.02. 23:21
Kösz, igyekszem, bár pont most hallottam, hogy nem érdemes Ozsitól tanulni, mert nem síel szépen... :D

Régebben laza cipőben síeltem, mostanában a felső csatokat erősebben húzom, mert észrevettem, hogy mivel könnyen le tudok térdelni, erősebben hokézok. Így jobb. Alul a magas rüsztöm miatt nem tudom nagyon meghúzni.
Előzmény: (Fuxos 200230)
Fraxinus
127 élménybeszámolót írt
127
12 éve tag
2018.03.02. 17:53
Egyszerűbb a megoldás, mint gondoltuk :-)
Az első tippem nagyjából stimmelt. A kiegészítésemben az elnevezések tévesek, mert Lackó és Ozsi megzavart :-)
Miután Lackó beírta az "élben forgatást", gondoltam utánanézek.

http://www.skiculture.hu/forgatas-sieles-egyik-alapeleme.html

Ez egy nagyon alapos, teljességre törekvő tanulmány. Itt végső misztikumként egyfajta evolúciós sor végén van:

„A forgatás ezen felfogásában nincs is szándék a síléc oldalirányú kitérítésére, minden erőhatást a léc hossztengelyének közelében szándékozunk közölni. Az erőközlések miatt a síléc nem egyforma sugáron görbül teljes hosszában, hanem a léc eleje rövidebb sugárra kényszerül, a hátsó része hosszabbra. A léc nyoma így annak ellenére lesz elmosódottabb, hogy nincs sodródás.”
Egy ilyen síelésre írtam azt, hogy lehetne =ívszűkítő karcolt, mert ez nem forgatás. (Csak Ozsiék a forgatás felől közelítik meg.) És Balogh Attilához hasonlóan arra számítottam, hogy a videó valahogy kapcsolódik a belsőlábazáshoz.

Az viszont biztos, hogy ez nem az, amit Ozsi az első menetben síel. Az még csak ennek az előzménye, a tanulmányban a második pont, amiben tényleges forgatás van:
„Később egyre többen úgy gondolták, hogy a kanyart élen lehet/kell megkezdeni, és ebbe kapcsolódik bele a forgatás” (Ezt tényleg lehet logikusan élben forgatásnak nevezni, ami forgatott lendület, csak nem az a lapon besodródós.) Ha nem tévedek, ezt a menetet dícsérte Lackó. (Ha én tévedek, ő is téved, mert a második menet karcolt:-))

Úgy tűnik számomra, hogy a tanulmány kicsit más értelemben, tágabb összefüggésben használja az élben forgatás fogalmát.

A második menet akkor tisztán karcolt, és ha jól látom, nagyjából középen terhelt, nincs benne kifejezett belső lábazás, előreterhelés, ami a sí elejét rövidebb sugárra kényszerítené.

Szóval, az elnevezés is kissé elmosódott, de anélkül lehet síelni :-)
Előzmény: (ozsi 200218)
Fuxos
65 élménybeszámolót írt
65
8 éve tag
2018.03.01. 08:08
Kedves Ozsi,

Mennyire van szorosra csatolva a bakancs?
Mellesleg, szépen sielsz. :)
Előzmény: (ozsi 200218)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2018.02.28. 21:25
Nehéz feladvány volt, és meglepődtem, hogy ennyi klassz komment jött rá.
Azt jól kiszúrtátok, hogy két technika van a videón, az első kb. 25-ig tart. Mindegyik egy eredeti és egy lassított felvételen van meg.

Az első erősen forgatott, a második tisztán karcolt (viszonylag könnyű eldöntenem, nem olyan régen síeltem őket :D ).
A becsapós a sztoriban, hogy a forgatás nem más műfaj, hanem összetevő. A közhiedelem azt mondja, hogy az élváltásban forgatunk, aztán feláll élére a léc. Valójában az élhelyzet kialakulása egy természetes folyamat, anélkül nem lesz rendes kanyar, csak sodródás. Betettem egy képet 7 mp körülről, ahol jól látszik, hogy már a bekormányzásban komolyan felépülő élhelyzet van.
Úgy szoktuk mondani, hogy az élezés a forgatás feltétele.
Úgy csinálom, hogy megvárom, amíg érzem az élhelyzetet, hogy kicsit harap, és azután adagolom bele a forgatás, olyan agresszivitással és olyan időzítéssel, amilyenre a kanyart szeretném szabni. Az a becsapós, hogy mindegyiknél elég nagy az élszög, és mivel közeli a felvétel, nem lehet mihez mérni a sebességet. A második élőben sokkal dinamikusabb, gyorsabb.

Egyébként az élben forgatást Benni Raichtól lestem el, a vancouveri olimpián szlalomban szúrtam ki egy érdekes megoldást, abból alakítottuk ki.
Forgatott-parhuzamos-0.00.06.89.jpg
Forgatott-parhuzamos-0.00.06.89.jpg
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.