Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Szlovák - Cseh ételek, italok topikból

ÜZENETEK (4)Időben csökkenő Időben csökkenő
pattyski
1345 élménybeszámolót írt
1345
22 éve tag
2009.12.21. 14:04
Ok akkor nem olvastam el eléggé figyelmesen :)

A paprikával nincs bajom, csak a mennyiségével, ugyanis sok helyen eltúlozzák...
Sajnos a gulasch országimázst már semmi le nem mossa, ha külföldiekkel találkozom, egyből ezzel jönnek :)
Előzmény: (aerosol 77114)
aerosol
51 élménybeszámolót írt
51
17 éve tag
2009.12.21. 13:18
Semmi extra célom nem volt!
Csak is a topic címére reagáltam.
Viszont a magyar konyha nem csak a paprikáról szól /mint ahogy Mo. nem csak a gulyásról, Hortobágyról, Hévízről ismert/ remélem ezt azért Te is így véled. Csak rossz korábbi "országimaege"-nek köszönhető.
Az hogy egy kolbász mennyire csípős az nem a paprika mennyiségétől hanem a "erejétől" függ. Az olcsó kolbász lehet paprikás de ereje nem lesz. Van édes és erős pirospaprika... Mo.-n megterem a paprika? Szlovákiában meg van áfonya...
Az "irományomnak" meg az a lényege pontosan hogy milyen jó is a kaja a Kárpát-medencében, hiszen mindenki hozott valamit bele.:-)
Előzmény: (pattyski 77102)
pattyski
1345 élménybeszámolót írt
1345
22 éve tag
2009.12.21. 11:20
Igazából nem értem mi volt a célod ezzel a fejtegetéssel.

Az hogy honnan erednek a kaják, teljesen mindegy, nem? A lényeg az hogy hol csinálják, hol finom stb.
Biztos vagyok benne hogy a magyar konyha is különböző konyhák keveréke, de abszolút nem érdekel mert ízlik. (mondjuk a túlzott paprikahasználat már nem annyira)
Ahogy a cseh, lengyel stb konyhák is. Ezen országok történelme összefolyik, így az ételek eredete is. És ez benne a legszebb, én nagyon örülök ennek.
Előzmény: (aerosol 76764)
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
aerosol
51 élménybeszámolót írt
51
17 éve tag
2009.12.17. 17:43
Mi igazán eredeti szlovák étel? Politika mentesen ha belegondolunk a felvidéken úgy keveredtek a népek mint ételben a fűszerek.
Sztrapacska? Bryndzové strapačky ill, haluska? A szó maga biztosan szláv de magát a haluskát ithon galuska, sváboknál Spätzle, nokedli sok helyen ismerik. Mi magyarok imádjuk a tojásos nokedlit ami szintén sváb étel. A német ajkúaktól származik a knedla azaz knödl, germknödl is amit a csehek is nemzeti ételnek tekintenek. Itthon knédli vagy gőzgombóc de sokkal elterjedtebb a sváb zsemlés változat, zsemlegombóc pl. vadasnál. A szászok hozták magukkal a vadas ételeket is. Svičková de ez már marhahúsból készül, hallottunk már gulaš szóról, nem kell ismertetni. A darált húsok, fasírtok is mind német ételek. Bab, hagyma, kukorica, káposzta... Nos ezek meg ruszin ételek. A ganca, gánica, dödölle vagy a puliszka Erdélyben mind a kukoricadara vízben főzve. Amolyan tejbegríz tej nélkül. Na és ott van az általunk tévesen tótlángosnak is nevezett tócsni, lapcsánka meg kitudja még hány néven ismert étel. Nos ez sem teljesen Szlovákiára jellemző étel csak mi magyarok ismerjük onnan. Igazi eredete ismeretlen. Jellemzően megtalálható a szlávoknál, ruszinoknál és idehaza /lengyeleknél placki, cseheknél babagudovica/ de ismert a zsidó konyhán belül is hremzli néven.
Az italok meg megint egy kacifántos dolog. A Becherovka eredetileg Karlsbader Becherbitter német eredetű. A történelem úgy hozta, hogy Karlsbader Becherbitter akkor vált Becherovkává, amikor az I. világháború után Karlsbad ma Karlovy Vary a frissen alapított Csehszlovákia része lett. Slivovica, Szlovákiában Bošácka slivovica itthon szilvapálinka /szatmári/ ismert még a délszlávoknál.
Borovička borókapálinka de inkább gin íze van. Ismert ital a finneknél és kedvelt volt már a 16. században a történelmi Magyarországon is. Fernet stock ez is licence ital szintén.
Demänovka!!! na talán ez az nem valami külföldi licence ital de ez meg nem mindenhol kapható Szlovákiában...vicces
Lényeg a lényeg a felvidéken sem maradunk éhen ill. szomjan és nem kell bogarakat meg isten tudja mit enni mint más nemzetek konyháján. :-)
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.