Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Versenyzéssel kapcsolatos kérdések

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Szab
2070 élménybeszámolót írt
2070
18 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Versenyzéssel kapcsolatos kérdések
2017.06.13. 12:06
Aki nem értesült róla egy gusztustalan eljárást indított a Magyar Síszövetség a Nivelco Se három versenyzőjével szemben. 2 évre eltilották a nemzetközi és hazai versenyzéstől a Nivelco SE-t és a versenyzőket is! Indítottunk egy petíciót, kérünk minden jóérzésű sízőt, hogy olvassa el a tényeket és véleményezés után fontolja meg az aláírást! Aláírók között olyan nevek vannak, akiknek előre köszönhet minden síelő!

https://https://www.peticiok.com/peticio_a_magyar_si_szovetseg_elnoksegehez

-Barnabás és Benjamin a valaha volt legjobb nemzetközi pontokat elért alpesi síversenyzőnk. Nem külföldről importált versenyző, hanem magyarok, akik az életüket tették fel a versenysportra! A legjobb osztrák síiskolákban tanulnak, többszörös magyar és stájer bajnokok. Az eredményeik magukért beszélnek.
http://www.ski.nivelco.com/

Mi, a jelen petícióhoz csatlakozók, kiváló sporttársunk, dr. Barta Csaba közgyűlési felszólalásához hasonlóan, a következőképpen foglalunk állást:



A Szőllős testvérek az elmúlt időszakban olyan sportorvosi igazolásokkal versenyeztek, melyeket a Magyar Sí Szövetség illetékesei kezdetben elfogadtak, ám később felhasználásuk miatt fegyelmi eljárásokat indítottak ellenük. Az ügy részleteit kívülállóként nem ismerjük, ezért az igazolások felhasználását elítélő logikai következtetésről nem kívánunk véleményt formálni.


A petició szövege:
Magáról a fegyelmi eljárásról viszont annál inkább. Ez a realitásoktól elrugaszkodott eljárás, mely az érintett versenyzők szülei, sportvezetői és a Szövetség között folyó, elmérgesedett vita árnyékában zajlott le, a koncepciós-, kirakatperekre emlékeztet, melyekben a kimenetel célja a Sí Szövetség részéről a megtorlás.

14 és 20 év közötti sportolókat évekre eltiltani a versenyzéstől a sportszerűség elveinek megcsúfolása. Nem nevelő szándékú a sportolók felé, nem visszamutat, az esetre reagálva, hanem előre: a sportág érdekeit semmibe véve, az igen kis számú kiemelkedő versenyző közül hármat gyakorlatilag a sport feladására kényszerít.

Két év eltiltást - a maximálisan kiszabható büntetést - az kap, aki doppingol, aki éveken keresztül szteroiddal tömi magát azért, hogy csaljon a versenyeken.

Az ítélet aránytalan és felháborító, csak arra alkalmas, hogy megingassa bizalmunkat a sportágban és a Szövetséggel szemben.

A jelen peticíót aláírók kijelentik, hogy teljes mértékben azonosulnak Dr Barta Csaba felszólalásával és Kérik a Magyar Sí Szövetséget, hogy azonnal vonja vissza a gyerekek ellen meghozott szankciókat!

Vélemények:

Aláírom, mert tudomásom szerint a gyerekek többszörösen is átestek sportorvosi vizsgálatokon. A benyújtott igazolás tehát tartalmilag megfelelt a valóságnak, annak, hogy a gyerekek egészségesek és sportolhatnak. Az hogy az igazolás nem az előírt formában történt, nem vonhatja maga után a fegyelmi szabályzat által kiszabható legmagasabb büntetést, mert az nem áll arányban a cselekmény súlyával. Ráadásul az igazolásokat nem maguk a sportolók, hanem édesanyjuk nyújtotta be, nem tudván azt, hogy azok alakilag hibásak. A Szövetségnek a bemutatást követően azonnal jelezni kellett volna, hogy az igazolás nem felel meg, ezzel szemben a versenyzőket hagyta indulni magyar és nemzetközi versenyeken, majd később fegyelmi eljárást indított. A kiszabott büntetéssel 3 fiatal sportoló, több edző és a rendkívül sok energiát áldozó szülők rengeteg munkája vész kárba! Sok ismerőssel, kollégával együtt kíváncsian várjuk, hova tudnak fejlődni tovább a Szőllős testvérek, hiszen évek óta profi módon készülnek és egyre jobb eredményeket érnek el. A versenynek ahogy eddig is, a sípályán kell eldölnie ! Ez a büntetés súlyosan erőszakos és indokolatlan beavatkozás a sportolók közti versenybe. Ez a büntetés mind a Sí Szövetségre, mind az egész magyar sísportra rendkívül rossz fényt vet, ami akadályozhatja a sportág továbbfejlődését. Kérem a Tisztelt Fellebbviteli Bizottság tagjait a józan belátásra és a határozatok hatályon kívül helyezésére. Egri Katalin edző

Síszövetség közleménye:

http://www.skihungary.hu/hu/hirek/a-magyar-si-szovetseg-kozlemenye/6532

A Nivelco SE közleménye:

A Síszövetség gazdálkodása illetve a támogatási összegek felhasználása és elosztása körében anomáliákra és hiányosságokra lettünk figyelmesek. Szerettük volna ezeket az Elnökséggel tisztázni. Senkit nem gyanúsítottunk semmivel, mindössze választ szerettünk volna kapni a kérdéseinkre.
Kértük az Elnökséget, hogy biztosítsa számunkra Síszövetség támogatási összegek felhasználásával kapcsolatos irataiba való betekintést. Az iratbetekintés joga minket, mint az Egyesület tagjait jogszerűen megillet. Az iratbetekintést azonban a Síszövetség Elnöksége – ide nem értve a Síszövetség elnökét, aki tudomásunk szerint ebben nem vett részt, és nem is tudott róla - időhúzással és állandó – soha be nem tartott- ígérgetésekkel akadályozta. Számos kérdést is tettünk fel feléjük írásban, melyekre választ nem kaptunk.
Ezt követőn hirtelen, minden előzmény nélkül fegyelmi eljárás megindításáról kaptunk értesítést egy valójában jelentéktelen ügyből kifolyólag, amely a sportolóink egészségi állapotának mikénti igazolásával, és ennek adminisztrációjával volt kapcsolatos.
A Síszövetség Főtitkára, Kapitány Ildikó fegyelmi feljelentést tett a NIVELCO Sportegyesület és versenyzőink ellen amiatt, hogy versenyzőinknek nem volt érvényes sportorvosi engedélye, majd ezt utóbb kiegészítette azzal, hogy „a bemutatott sportorvosi igazolása nem valós”. A fegyelmi eljárás során az első meghallgatáson a Fegyelmi Bizottság elnöke pedig már egyenesen azzal gyanúsított minket, hogy valótlan tartalmú sportorvosi igazolást használtunk fel a MOB felé ösztöndíj elnyerése érdekében.
A fegyelmi eljárásban végig együtt működtünk a Fegyelmi Bizottsággal annak ellenére, hogy az iratbetekintési ügy és a fegyelmi ügy időbeli egybeeséséből, és a fegyelmi ügy alapjául megnevezett „cselekményről” egyértelműen látható volt, hogy az egész eljárás a megfélemlítésünkre irányul, illetve az általunk kezdeményezett eljárásért megtorlásául szolgál.
Az eljárás során lényegében a Fegyelmi Bizottság azt rótta a terhünkre, hogy egy, a Síszövetség vezető keretorvosa és vezető sportorvosa által magyar és angol nyelven kiadott „sportorvosi igazolást” adtunk be két nagykorú versenyzőnk sportorvosi alkalmasságának igazolásra nem pedig az OSEI rendszer által kibocsátott formanyomtatványon készült igazolást.
Ezt az igazolást egyébként a Síszövetség a versenyengedély iránti kérelmünk elbírálásakor elfogadta, majd mikor a verseny előtt körültekintésből e-mail útján is érdeklődtünk a Síszövetség Titkárságánál arról, hogy rendben van-e a gyerekek versengedély iránti kérelme, azt a választ kaptuk, hogy a két nagykorú versenyzőé igen, és csak az U14-es osztályban versenyző Szőllős Noától szükséges – a Síszövetség felhívása értelmében – háziorvosi igazolás.
A versenyt megelőzően a Technikai Bizottság szintén megfelelően nyilvánította a leadott orvosi igazolásokat és engedélyezte versenyzőink részvételét a versenyen.
A versenyre 2017.március 1-5 között került sor Lachtalon Ausztriában, és ott versenyzőink:
Szőllős Noa U14, többszörös stájermárki bajnok megszerezte hetedik magyar bajnoki címét.
Szőllős Barnabás U21 „A szezon utánpótlás sportolója 2015-2016.” és Szőllős Benjamin U21: „ A szezon utánpótlás sportolója 2014-2015.” Az összesen hat felnőtt és ifjúsági egyéni bajnoki címből ötöt megnyertek (Benjamin 4, Barnabás 1) és ezzel mindkettőjük Magyar Bajnoki címe tizennyolcra emelkedett!
A versenyt követően semmilyen kifogás és óvás nem érkezett a versenyzők orvosi igazolásával kapcsolatban. Így hetekkel később teljesen váratlanul ért minket a fegyelmi eljárás megindításáról szóló értesítés.
Amikor az eljárás során arra hivatkoztunk, hogy sem szándékosság sem súlyos gondatlanság nem terhel minket az üggyel kapcsolatban, hiszen a versenyt megelőzően a Síszövetség ellenőrző fórumai megfelelőnek nyilvánították az igazolásokat, sőt azt előzetesen írásban is megerősítették, a Fegyelmi Bizottság elnöke azt a választ adta, hogy mindenki tévedhet. Kivéve persze minket, akik nagyon súlyos vétséget követtünk el. Bűnösségünkkel kapcsolatos álláspontját a Bizottság Elnöke már a bizonyítási eljárás kezdetén a tudomásunkra hozta.
A fegyelmi eljárás során meghallgatott tanúk vallomásukban elmondták, hogy az egész ügy nem tőlük indult, hanem kifejezetten megkeresték őket a Síszövetség részéről, holott ők maguk teljesen jelentéktelennek tartották az ügyet, hiszen az igazolásokkal versenyzőink semmilyen előnyhöz nem jutottak az ő versenyzőik rovására, és nem is értik, hogy miért kreáltak ebből ekkora és ilyen jellegű ügyet.
A Fegyelmi Bizottság elnöke próbálta az eljárást úgy beállítani, hogy az ügyben azért van jelentősége a megfelelő igazolásnak, hogy a sportolók egészségi állapota megfelelően ellenőrzött legyen.
Ezzel kapcsolatban azonban az eljárásban tanúként meghallgatott orvos, aki az igazolásokat kiállította, és aki egyébként a Síszövetség keretorvosa és a MOB vezető sportorvosa, tanúvallomásban egyértelműen és minden kétséget kizáróan rögzítette, hogy sportolóink egészségi állapota kiváló és a magyar rendszerben elvárt mértéket többszörösen meghaladóan ellenőrzött.
Mindezek ellenére, egy ilyen jelentéktelen kérdésben, ahol lényegében adminisztrációs tévedésről van szó (nevezetesen arról, hogy melyik orvos is adja ki az igazolást arról, hogy a folyamatosan vizsgált gyerekek valóban egészségesek), a Fegyelmi Bizottság a lehető legsúlyosabb fegyelmi büntetés szabta ki, és két évre eltiltotta a versenyzéstől azokat a sportoló gyerekeket, akik az elmúlt években olyan kiemelkedő eredményeket hoztak a Síszövetségnek:
Szőllős Noa 14 év: megnyerte a 2017 Trofeu Borrufa nemzetközi versenysorozat SL és GS számát és további 3 dobogós helyezést ért el Andorrán, 2017 Whitler Cup versenysorozatban ami északamerika legnagyobb versenye megnyerte a GS-t és egy SL második illetve egy PSL harmadik helyezést ért el. Mindkét nemzetközi versenyt a FIS (Nemzetközi Sí Szövetség) versenyrendszerének egy-egy kiemelkedő versenye.
Szőllős Barnabás 18 év: a 2016 YOG (Ifjúsági Olimpia) Lillehammer, Norvégia az eddig legjobb magyar eredményt érte el SG 16. GS 14. és a SL számban elért hetedik helyével megkoronázta ezt a csodálatos szereplést. 2016 Ifjúsági Világbajnokság Sochi U18 kategória harmadik helyezés GS számban!
Fiatal kora ellenére a FIS által rendezett felnőtt versenyeken a világ számos országában magyar versenyzőként tizenhétszer állhatott fel a dobogóra a felnőtt mezőnyben!
Szőllős Benjamin 20 év: az egyik legeredményesebb magyar válogatott ifjúsági versenyző, az elmúlt években habár ifjúsági versenyzőként indult a FIS nemzetközi felnőtt versenyein hatszor állhatott fel büszkén a dobogó legfelső fokára és további 11 alkalommal a második illetve a harmadik helyre. Ő volt az első olyan magyar férfi versenyző aki nemzetközi versenyt tudott nyerni a magyar válogatott színeiben.
Mindkét fiú a 2018 PyoengChang téli olimpiai játékokra mind az öt versenyszámban „A” kvalifikációs szintet értek el ami egyedülálló teljesítmény a Magyar Sí Szövetség 104 éves történetében!
Szőllős Barnabás-t és Szőllős Benjamin-t a nemzetközi rangsorban már a legjobb 200-ban jegyzik!
Emellett pedig a Nivelco Sport Egyesületet kizárták a Szövetségből egy évre.
Ez utóbbi büntetésnek pedig már annak jogerőre emelkedése előtt jogsértő módon érvényt is szerzett a Síszövetség Fegyelmi Bizottsága, akinek az utasítására a tegnapi közgyűlésen, a Mandátumvizsgáló Bizottság megtagadta tőlünk azt, hogy a közgyűlésen, mint szövetségi tagok részt vegyünk és ott szavazzunk.
Tette ezt annak ellenére, hogy a fegyelmi határozat írásba foglalásra és kézbesítésre került volna, és anélkül, hogy az jogerőre emelkedett volna, súlyosan megsértve ezzel az alapszabály rendelkezéseit.
Közölték továbbá azt is, hogy a fegyelmi határozat meghozatala előtt általunk megtett közgyűléssel, és annak napirendjével kapcsolatos indítványokat – így köztük az általunk tisztségviselőnek jelölt személyeket - figyelmen kívül hagyják.
Úgy gondoljuk, hogy a fenti tények ismeretében mindenki el tudja dönteni, hogy van-e kapcsolat az általunk kezdeményezett vizsgálat és a fegyelmi eljárás között, bár azt a Síszövetség a tegnapi napon a honlapján közzétett közleményében tagadta.
A közleményben tett azon állításokat, hogy jogosulatlan előnyszerzés céljából valótlan tartalmú igazolásokat használtunk volna fel, a leghatározottabban visszautasítjuk.
Ezek alaptalan rágalmak, amelyek ellentétben állnak a fegyelmi eljárásban feltárt bizonyítékokkal.
Fontosnak tartjuk kiemelni még, hogy Kálomista Gábor elnök úrral az Egyesületnek sem problémája, sem nézeteltérése nem volt, és a jelenleg kialakult helyzetért nem őt tartjuk felelősnek.
Szőllős Péter
Elnök
Nivelco SE
Budapest, 2017. május 30.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.