Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Adelboden-Lenk

ÜZENETEK (8)Időben csökkenő Időben csökkenő
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2018.04.08. 19:20
Ma Adelboden-Lenkben síeltünk. Ezen a napon volt ma a szezonzárás. Zárójelben jegyzem meg, hogy nem egész Adelboden zár be mivel Engsligenalp csak május 6-án zár be. Az nem egy nagy síterep igazából 4 db csákányos lift van ott (igazi libalegelő), a pályák alja 1900 méteren van. Ott sítúrázni lehet. Visszatérve Adelbodenbe, ebben a szezonban nem sokszor voltunk itt, eddig mikor meglátogattuk mindig rossz idő fogadott. Meg szerettük volna nézni a síterepet jó időben is. Ezért döntöttük úgy, hogy ma szezonzárás napján ide megyünk.

Adelboden eléggé nagy síterep Svájcban, több mint 200km sípályával rendelkezik. Ismert síterep, sokan járnak ide síelni. Ezt a helyiekkel való beszélgetés során szűrtem le, egy völgyel nyugatra van pl. Gstaad oda kevesebben mennek mint ide, pedig szerintem ugyanolyan paraméterekkel rendelkező sípálya. Hó rengeteg mint közép Svájcban most a többi sípályákon. Érdekesség képen írom le, hogy reggel ki volt írva az 56-os pályát déltől lavina veszély miatt lezárják biztonsági okokból. Ez egy fontos összekötő pálya Adelbodenből Lenkbe vezető úton. Erre azért volt szükség mert itt sok lavina volt, meredek a hegyoldal és a pálya karbantartok a biztonságot tartották a legfontosabbnak. A pálya közvetlen közelében sok lavinát láttam, nem véletlen volt a lezárás. Adelboden-Lenk pályái szélesek és változatosak. Kezdőtől a haladó sielőkig itt mindenki megtalálja a magának megfelelő pályát.

Végére hagytam az időjárást, április van délig lehetett síelni, utána is csak az már nem annyira élvezetes. Reggel 6:45-kor a Brünig hágón (1000m) 14C volt úgy, hogy még a nap nem jött fel, ez a főn miatt volt. Adelbodenben a völgyben 6C volt, a pályák a hegyen reggel ki voltak fagyva. 12 órakor 1974 méteren árnyékban 15C volt, Adelbodenben a völgyben 21C volt. Hazafelé jövet Luzern után a völgyben 26C volt ami azért már nyári hőmérséklet.

Jó hely Adelboden, nyáron is sok lehetőség van ezen a részen. Itt található Berner Oberland legnagyobb kalandparkja, 3 emeletes 64 megállóval. Nyáron itt lehet rollerezni. A lányaim szerint ezt nyáron is ki kell próbálni.
Adelboden teteje
a pályán nem voltak sokan
jó minőségű pályák fogadtak
itt lavina volt, ezt a pályát zárták le déltől
déli fekvésű pálya
sípálya minden felé
az egyik fekete pálya
Ratrak arzenál
Plaine Morte
Nyári kalandpak
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2017.12.09. 20:20
Ma Adelbodenben voltunk. Tegnap december 8 volt (Maria Empfängnis). A katolikus kantonokban munkaszüneti nap Svájcban. Síelni terveztünk menni de nem mentünk mert végig csapadékos időt ígértek. Mára napsütést meg max. 0.2 mm csapadékot jósoltak. Indulás előtt is leellenőriztem mára szép időt ígértek. Erre fel egész nap havazott, 14 óráig a környező hegyeket nem láttam. Nem hibáztatom a meteorológusokat ilyen a természet, a feleségem azt mondta ahol lakunk Svájcban ott ragyogó napsütés volt egész nap, a hegyekben havazott.

Panaszra nincs okom, a pályák tökéletesek voltak, napközben a hőmérséklet -7C-9C között változott, alig lehetett valamit látni. A pályák kb. 20-30% volt nyitva, nem voltak sokan, ilyenkor karácsony előtt az emberek más tevékenységgel vannak elfoglalva mint a síelés. Ezt az időszakot szeretem a legjobban. Az előző évhez képes nagyon jó havunk van és még jön a folytatás hóból a következő héten. A kisebbik lányom azt mondta ebben a hóban szeret síelni a legjobban, mondtam neki ez a legjobb hó, a porhó nem műhó. Pályán kívül 50 cm friss hó simán volt. Nem sokat fényképeztem mert nem volt mit. Jó hely Adelbedoen ide még visszamegyünk, valószínűleg akkor már több pálya lesz nyitva meg többet is lehet látni. Jó volt a mai nap nem panaszkodok. Porhó is kell néha nem csak ragyogó napsütés.
ekkor már 100 m-t lehetett látni
a lenki részen
ilyenkor lehetett többet látni
borz000
10 élménybeszámolót írt
10
11 éve tag
2013.02.23. 01:47
Ide készülök reggel, és már vagy egy órája keresek egy normális térképet, amin ki lehet venni a feliratokat és megtalálom a parkolót vagy a snowparkot.
A sielok.hu jelenlegi térképe jobban tetszene, csak kicsit lehetne jobb minőségű a kép.

Végre találtam:
http://www.infosnow.ch/~apgmontagne/?lang=de&pid=62&tab=map-wi&adelboden-lenk
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
MM
563 élménybeszámolót írt
563
15 éve tag
2009.03.20. 20:32
Hello,

Nos ha minden jól megy, akkor holnap ide ugrok el egy napra. A hó még tökéletes, jó időt irnak, úgyhogy nem kellene kihagyni...később már valószínű nem lesz olyan jó, mert a terep ugye kicsit alacsonyabban fekszik.

Meglátjuk, majd beszámolok.

Üdv
MM
MM
563 élménybeszámolót írt
563
15 éve tag
2009.02.21. 20:10
Szia,

Nos sajna nem jött össze, rossz idő volt reggel és nem indultam neki...sajna mert du 2 körül már tiszta volt az idő...

Úgyhogy marad holnap, egy nap síelés valahol közelebb, talán Les Dablerets, vagy Verbier. De valamikor a következő hétvégék valamelyikén megejtjük, semmi esetre sem szeretném kihagyni ezt a terepet.

Köszi
:-)

MM
tibor76
122 élménybeszámolót írt
122
18 éve tag
2009.02.21. 20:07
Hali!
Mivel a társaság elég vegyes sítudással rendelkezett ezért volt kicsit behatárolt az, hogy merre és mennyit síeljünk. Szerintem az Adelboden-Lenk területet simán be lehet síelni egy nap alatt.
Szállásról direkt nem írtam, mert egy ismerős/magánháznál laktunk. Ebben tehát sajna nem tudok segíteni. De ahogy néztem, ha valaki vaktában utazik oda, akkor is biztosan talál megfelelő szállást, szinte minden háznak van kiadó szobája.
És természetesen várom a véleményedet :-) Kívánok szép, napos időt a síeléshez :-)
MM
563 élménybeszámolót írt
563
15 éve tag
2009.02.20. 14:07
Szia tibor76,

Ide készülök a hét végére, örülök a leírásodnak, így már könnyebb lesz...:-) Kiváncsi vagyok, mennyit tudok besíelni...

Ti hol szálltatok meg? Még sajna nem találtam egy éjszakára szállást...nem tudom lesz-e...

Köszi
MM
tibor76
122 élménybeszámolót írt
122
18 éve tag
2009.01.20. 07:43
Hát, akkor kicsit bővítem a Svájccal kapcsolatos (egyébként nem túl bő) hozzászólásokat.
Az éve elején volt szerencsém 5 napot eltölteni itt. Ebből 3 napot az Adelboden-Lenk síterepen síeltünk. Mi a Rottenbach-Metsch felvonóval csatlakoztunk be a síterepbe. Az első nap félig napos, félig felhős volt az idő, de szélcsend volt. A második nap, ragyodó napsütés, de a kora délutáni órákig erős szél fújt, így a Lenk felőli oldalon nem volt túl élvezetes a síelés. A Geils-i oldal árnyékosabb volt, viszont ekkor a Lavey-i átkötő felvonó nem működött, így a Hahnenmoos kabinosnál volt hogy 15 percet is sorban kellett állni. Délutánra elállt a szél, a várakozás nullára csökkent. Harmadik nap aztán tökéletes síelő idő volt. Napsütés, szélcsend. Mindhárom napra jellemző volt, hogy a völgyben kemény mínuszok voltak, fent a hegyen kellemesnek mondható egypár fokos mínusz. Tömegről nem lehetett beszélni, bár sokan voltak, de a sok pálya és felvonó "felvette" az embereket. A felvonóknál a várakozás nulla volt. A pályák tökéletes állapotban voltak, bár amikor fújt a szél, a kényesebb helyeken igencsak lefújta a havat. Mind a Lenk-i, mind a Geils-i oldalon hosszú, széles, minden tudásszintnek megfelelő pályák vannak. Bár voltak olyan átkötő szakaszok, amik kékkel voltak jelölve, de akadtak benne olyan (igaz rövidke) szakaszok, amik inkább erős pirosak voltak, mind kékek. Kezdőknek, de mindenkinek tudom ajánlani a Bühlberg felvonó mellett lévő 35-36 kék pályákat. Eszméletlenül széles, egyenletes lejtésű pálya. A nagyobb tudással rendelkezőknek a Metschstand-ról indulókat lehet ajánlani. De ezek is igencsak szélesek, és mondanom sem kell, kiválóan karban tartottak. Amit még besíeltünk, az a Sillerenbühl-ről induló piros pályák. A síterület többi része kimaradt, de köztük renszeresen közlekednek síbuszok. Külföldivel nem nagyon lehetett találkozni, pár némettel, de főként helyiek síeltek. A síbérlet kaukciója 5 CHF, és minden vásárlásnál egy szelet (mi mást) csokit adnak mellé :-) Természetesen bankkártyával lehetett fizetni. A hüttékről annyit, hogy a választék számomra kielégítő volt, bár Ausztriában ezt tán jobban csinálják :-) Az árak, mondanom sem kell nem olcsóak. Egy üdítő 3,5-5,5 CHF között van, egy egytálétel (sült krumpli valamivel) 16 CH-től, rösti kb ugyan ennyitől. Akik bankkártyával akar fizetni az azért előtte tájékozódjon, nem mindenhol lehet. A Sillerenbühl tetején lévő Hütte napsütés esetén igencsak jó hely :-) Ennek van kimondottan olyan fedett része, ahol a saját ételt lehet elfogyasztani. Ráadásul emeletes, és ha a földszinten nem volt hely, akkor tálcával a kézben, bakancsban, a magas lécsőkön igencsak nehézkes volt a közlekedés. Volt önkiszolgáló része, és volt olyan része is ahol kiszolgáltak. Egész nap, de legalábbis ebédidőben biztos, élőzene volt.
Hát, akkor "röviden" ennyi. Jó kis egy hét volt.
Ízelítőnek pár kép:
Naplemente.JPG
Aebi-Sillereinbuhl-felvono-hegyi-allomasa.JPG
Buhlberg-volgy-allomas-Hutte.JPG
Geils-Hahnenmoos-kabinos.JPG
Kilatas-a-Sillerenbuhl-rol.JPG
Lenk-Metsch-felvono-volgyallomas.JPG
Sillerenbuhl-Hutte.JPG
Kilatas-a-Sillerenbuhl-rol-szemben-a-Geils-Lavey-hegyi-allomasa.JPG
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.