Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síelésünk kivesézése

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Síelésünk kivesézése
2017.11.01. 15:47
Félreértettél. :-) Isten ments, hogy kifordulva, hokéval lenne készen a hosszúlendület! Éppen azt írtam, hogy így nincsen továbblépés, lényegi fejlődés, az így megsíelt technika itt elérte azt, amit ki lehet belőle hozni, ezt jelenti, hogy "készen van".

A frontális helyzet nagyon sokat megoldana, viszont nem csodaszer önmagában. A felsőtest helyzetét több más dologgal együtt alakítanám át, a frontál helyzet csak egy dolog. Bár már ez is önmagában nagyon sokat tenne hozzá Soma síeléséhez, ösztönösen más dolgokra is ráérezhetne.

Igen, a rolózás -térdbetörés nélkül, ahogy írod- is egy jó dolog, mindenképpen érdemes gyakorolni,ez is egy a sok hasznos dolog közül. Nem csak neked, mindenkinek jót tesz.
Centiméterekben persze nem lehet megmondani, hogy mekkora egy normál hoké, ez körülményketől függ, rolózásnál meredekségtől, folyamatos íveknél a pillanatnyi helyzettől az ívben és az élszögtől.

Esésvonalból kihúzott ívek megállásig. Régen sokat csináltuk, volt is értelme, de azután kiderült, hogy nem csodaszer, már kevésbé erőltetjük. A hibája szerintem, hogy életszerűtlen, az ívek összefűzését nem segíti, sőt egyeseket -általában a gyakorlott sízőket- ezáltal sokszor még meg is zavar. Ettől függetlenül nem rossz dolog, időnként elő lehet venni, ha épp erre van valakinél szükség.

Girland. Röviden: én nem szeretem. :-) Több a kára, mint a haszna. Szerintem. (Most engem lehet kövezni. :-) )Nem is csináltatom senkivel. A baj hasonló, mint a hegy felé kihúzott íveknél, az ívnek ugyanis nincsen folytatása. Egy ív sohasem létezik önmagában, hanem az előzőből indítom, és a következő indul meg belőle. Ha én erőszakkal befejezem a mozgást ott, ahol folytatni kellene, ahol éppen el kellene kezdődnie a következőnek, akkor az egész értelmetlenné vált.
A kanyar talán legkritikusabb pontja éppen a kanyar bekezdése, mert ha ez nincs rendben, onnantól nem lehet jó a kanyar többi része sem. A girlanddal éppen a bekezdést szakítom félbe, pont ott, ahol a valóságban sohasem, emiatt nem jó.
Kicsike haszna lehet(?) a girlandnak, hogy az ívek végét, a kiengedés idejét lehet keresgélni, de ez csak akkor működik, ha valaki tényleg korrekt íveket húz. Ha meg jó volt az ív, akkor inkább a következő ív megkezdését kellene gyakorolni, nem az abbahagyást.
Sok szépen megsíelt girlandot lehet látni filmeken, itt-ott, de azok mind demonstrátorok, nagyon jó sízők, és ők a látványra mennek, nem a pedagógiai értékekre.

Összességében inkább a működésre, a mozgás értelmére kellene rámenni, nem a látványelemekre. Ha a mozgás értelmes, logikus, működő lesz, akkor a látványelemek, tartások is helyükre kerülnek. A rossz vagy nem túl szép tartások, nagy hoké, kifli, völgybe tekeredés és hasonló dolgok mind következmények, nem azokat érdemes javítgatni, hanem az alapokat tisztázni.

Talán csúnya lesz, amit írok, de még egy Soma tudású síelő fejlődésében (is) gyorsabb és jobb eredményt lehet elérni visszamenve egészen a gyökerekhez, kicsit más szemlélet szerint az alapoktól felépítve a mozgást. Ez egyébként amellett, hogy biztosan eredményre vezet, még sokkal gyorsabb is, mint a javítgatás. (Ami nem is biztos, hogy végül meghozza a kívánt eredményt.)
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.