Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Svájc
Schilthorn - Mürren
síterep infó oldal
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Schilthorn - Mürren
2018.04.22. 20:21
Hétvégén a Schilthornon síeltünk. Azt hittem ez lesz a szezonzáró síelésünk ebben a szezonban de lehet, hogy mégsem mivel mikor lejöttem és a völgyben megkérdeztem ez volt az utolsó hétvége a szezonban itt mikor működnek a liftek azt mondták nem mivel a következő hétvégén is lehet síelni. Igaz akkor csak 1 sílift lesz nyitva a kiszolgáló liftek mellett. Most hétvégén 12km sípálya volt nyitva az 51 lehetséges km-ből, 6 lift működött az összes 13 liftből. Síelni 2200 méter felett lehetett, alatta is volt hó csak az összekötő pályát (fekete 16-os Kanonenroh) lavina veszély miatt lezárták. Ezen a héten Svájcban nyár volt,ez nem túlzás. A meteorológusok szerint akkor van nyár ha a levegő hőmérséklete árnyékban meghaladja a 25C-t. Itt a völgyben többször volt a héten 27-28C (hivatalos adat), nem napon mérve. Szombat délután Lauterbrunnenben a völgyben 1000 méteren 25C volt, pár napja a fagyhatár 3800 méter környékén van. Érdekesség képen írom le mennyire látszik, hogy nem tavasz van hanem valamilyen más évszak, pénteken az SRF Meteon mondták a Säntis (2509m) észak kelet Svájc legmagasabb hegye. Április elején a hegy tetején 590cm volt a hó vastagsága. Most, hogy ennyire meleg van naponta 10 cm hó olvad 2500 méteren. Azért ez nem semmi. Mintha nyár lenne.

Visszatérve Schilthornra. Reggel jól kifagyott pályák fogadtak minket (nem is értem, hogy lehet ez, +6C a hőmérséklet 2970m reggel 8 órakor) és a pályák meg voltak fagyva. 10 óráig tartották magukat a pályák. Déli fekvésű a Mürren-Schilthorn pályái, a nap mikor merőlegesen rásüt a hóra hamar olvad, főleg ha 10-15C volt ott a levegő hőmérséklete 2500 méter környéken. 10 óra után már fékezett a hó, csak ott volt jó ahol nem merőlegesen sütött a nap a pályára, pedig 2200 - 2970 méter között síeltünk. Árnyék sehol nem volt. Sokan nem voltak, legtöbben helyiek ez volt az utolsó előtti síhétvége ezen a terepen. Jövő hétvégén már csak a Birg melletti 4 üléses felvonó fog működni. Ilyenkor szezon végén nagyon jó hely, persze nem egész nap síeltünk, április végén a síelés már csak másodlagos szempont, 11 óra után többnyire napoztunk. Szélcsend, kék ég jellemezte a hétvégét. Azt mondtam a lányaimnak ha következő hétvégén is ennyire jó idő lesz akkor ide visszamegyünk. Már csak ez a síterep van nyitva a környéken ahova érvényes a bérlet.

Ha azt hiszitek, jobban nem lehet fokozni a hétvégét akkor tévedtek: vasárnap délután lementünk a zugi tóra és csobbantunk egyet. Nem volt rossz, légvonalban 75 km-re látszottak a 4000 méteres hegyek ahol síeltünk pár órával azelőtt. Áprilisban még nem úsztam tóban, most már ezt is kipróbáltam (17C volt a zugi tó hőmérséklete). Csobbanni jó volt a völgyben árnyékban 28C volt.
2970 méteren ilyen kép fogadott
több mint 70 vízesés egyike lauterbrunneni völgyben
nyugat felé ez látszott
Eiger, Mönch, Jungfrau csúcsai kelet felé
Észak felé a Thunersee látszik
Birg
Oldalt egy lavina is volt korábban
a déli oldalon a sziklákon már elolvadt a hó
freeride hely
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.