Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Svájc
Grindelwald - First
síterep infó oldal
ÜZENETEK (13)Időben csökkenő Időben csökkenő
tothlevente
379 élménybeszámolót írt
379
14 éve tag
2022.04.26. 09:49
Grindelwald. Sok meseszép hely van Svájcban (másutt is), de ez különleges közöttük is. Nagyvilági, de mégsem, városias, de mégsem... Itt mindenki megtalálhatja a számítását, aki szeretné.
Ha nyüzsgésre vágysz, akkor a belváros szállodái, ha el szeretnél vonulni a világtól, akkor a pályaszállások gazdag kínálata vár. Ez utóbbiakhoz hatalmas területek tartoznak, különösen, ha a fentebbi régiókban keresgéltek.
Nos mi is itt voltunk az Obere Gletscher Strasse fölötti részen egy gyönyörű gazdaságban, ahol szállást is kiadnak, mindig csak egy családnak, társaságnak max. 6 főig. Ez a Holiday Swiss apartman Grindelwaldban, ahol egy majd' nyugdíjaskorú házaspár látott minket vendégül. Ők a ház alsó szintjén laktak, a felső szintet adták ki. Itt maximálisan gépesített konyha, fürdőszoba, étkező és 3 2-ágyas szoba van.
Saját maguk készítette sajttal vártak minket, joghurt, házi kenyér, fondue... Mind-mind kérhető és vásárolható náluk. 15 fiatal boci az istállóban és ki tudja hány tehén fönt a hegyen. Szomszéd egy szál se, a kilátás viszont annál pazarabb. Az egyik szoba a Schwarzhornra, a másik az Eigerre néz, a harmadikból Firstet látni.
Pályaszállás. Közvetlenül a 22-es piros pályánál. Kilépve a házból lehet csatolni még márciusban is, majd lesiklottunk a Blümlisalp megállóhoz, ahonnan a 121-es járattal értük el bármelyik sícentrumot, vasútállomást, vagy éppen a helyi Grindelwald-First síterepet, amelynek a völgyállomásánál is megáll a fentebb említett busz. A buszok 15 percenként, a vonatok 30 percenként járnak.
Természetesen a Jungfrau-síbérlettel a buszok, vonatok is ingyenesen használhatók egészen Interlaken városáig.
A helyi síterepről. First hegyállomásig kabinos felvonóval lehet menni, a menetidő kb. 20 perc. Innen 4 személyes székes felvonók mennek még feljebb is. A felvonók számához képest nagy területen fekvő síterület. Simán el lehet tölteni itt akár egy teljes hetet is, ha valaki kimondottan csak erre a terepre váltana kedvezményes bérletet.
Mi márciusban a szezon utolsó hetét, március 21-26, töltöttük itt (is). Hó bőségesen volt. Déli fekvése ellenére 1700m-ig kulturált volt a pálya is még délután is. A városba levezető pálya volt délutánra összetúrva. Épp ezért reggelente mindig mentünk egy pár kört 2500m-ről le 1300m-re. Fantasztikus volt! Sehol senki. lehetett döngetni. ;)
Ezt követően a fekete 5-ös pálya jött, mert azért az délutánra felpuhult. De délelőtt kiváló volt. Ami a Schreckfeld alatti pályarészeket leginkább jellemezte március végén: nagyon jó alappal elkészített pályák, a kék és piros pályák még a nap végén is nagyon jól tartották magukat a 10-12fok meleg és az állandó napsütés ellenére is. Buckásodás, összetúrt hó a pályarendszer aljánál jelentkezett a nap végére. De csak a meredekebb szakaszokon. Schreckfeld fölött viszont egészen zárásig pazar volt a pálya, sőt a First feletti régióban az Oberjoch pályáin még délután is fagyott. Így mindig itt fejeztük be a napot.
Svájc állítólag legnagyobb "szórakoztató" parkja van itt. Tény és való, hogy több sí- és snowbordcross pálya van ezen a területen fantasztikus döntött kanyarokkal és ugratókkal. Szinte semmi forgalommal. Ezen kívül is számtalan ugrató a legkisebbtől a több emelet magasságúig. Tűzött pálya, ahol mérik az időt is. El voltunk kényeztetve. Minden pályán lejöttünk.
Számomra itt a piros 1 és a 9-es, valamint kék 1-es és 10-es tetszett a legjobban, de a reggeli piros 1, kék 3 piros 22 kombinációnak nincs párja.
A First síterep mellet bejártuk még a Kleine Scheidegg mindkét oldalát és a Mürren-Schilthorn síterületet is. Aki ide utazik, azoknak nem szabad szerintem kihagyni, de egyértelműen First vitte el a pálmát nálam is és a gyerkőcöknél is.
Amit még nem szabad itt kihagyni, az a szánkózás. Szánkózni ugyan mindhárom síterületen lehet, de itt Grindelwaldban találhatóak a világ leghosszabb szánkópályái. Mi is fordultunk párat. First és Bort között. Az 53-as és 55-ös szánkópályákat vizsgáltuk be. Ez utóbbi néhány helyen nagyon gyors 20% feletti lejtéssel, úgyhogy csak óvatosan!
A gyerkőcök nagy kedvence volt még a szánkós utolsó napon a First-Glieder. Ez egy 4 személyes sárkány, amellyel Firstról Schreckfeldig lehetett a levegőben lecsúszni. Nagy élmény volt számukra már a hátra felé való felhúzás is, hogy azután lefele száguldjanak. Van mellette beülős átcsúszópálya is.
Hüttékből talán kevesebb van, mint másutt, de azért senki nem marad étlen szomjan. Az Andis Skibar és s Schreckfelden lévő hütte minden igényt kielégít. Nemcsak gasztronómiailag, hanem panoráma tekintetében is.
Gyermekeink egyöntetű véleménye, hogy ide nyáron is vissza kell jönni. Így szállásadóinkkal már le is beszétük 2023 nyarát. Viszlát Grindelwald!
IMG-20220321-Schilt.jpg
IMG-20220325-Oberjoch.jpg
IMG-20220325-typisch-schwyzerisch.jpg
IMG-20220325-game-over.jpg
IMG-20220321-Kleine-Scheidegg-Maennlichen.jpg
IMG-20220321-Schreckfeld.jpg
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2019.03.23. 18:25
Még február végén voltam itt. Akkor mikor Svájcban több mint két hétig anticiklon uralta az időjárást, a napos órák száma pedig sok helyen rekordot döntött. Normál esetben ez a síterep 8 órakor nyit, ezen a hétvégén(feb 23/24) kivételesen 7:30-kor nyitott néhány lift a jó időjárás miatt. Ezért mentem ide mert ez fél óra plusz síelést jelent, jobb körülmények között. Felfelé menet a Firstbahn felvonón liftkezelőkkel utaztam, tőlük kérdeztem a következőt. (A választ sejtettem, igazából szakembertől szerettem volna hallani.) Azt kérdeztem ha van elég hó ez a síterep miért zár be március végén? A liftkezelő azt mondta azért mert déli fekvésűek a pályák, a nap merőlegesen süt rájuk ezért áprilistól már szinte használni nem lehet a pályákat. Februárban volt olyan idő, hogy a völgyben 1000 méteren 18C volt(a völgy mellett közvetlenül 4000 méteres hegyek vannak). Ezért nem működik ez a hely áprilisban a síelők számára. A Firstban működik áprilisban is de csak a gyalogosok számára, síelni már nem annyira jó, hó van de 15-20C nem ideális hőmérséklet a hó számára. A liftkezelő mondta szemben a másik hegyen (Grindelwald-Kleine Scheideggen) még áprilisban is lehet síelni, mondtam tudom tavaly sokszor voltam ott áprilisban. Igen ott az Eiger védi a nap sugarától a sípályákat, azon a részen hosszabb a szezon. Márciusban már nem voltam ezen a helyen mert a nagy melegben az északi pályák a jobbak. Februrár végéig szerintem ez nagyon jó hely. Másik tipp, hogy napközben nem szabad a völgybe lemenni ha jó idő van. Meséltem a felvonó kezelőnek, hogy egyik hétvégén lementünk a völgybe és majdnem fél órát vártunk dél körül a Firstbanhra amíg bejutottunk. Mondta mikor jó idő van "mindenki ide jön", rengeteg turista (ázsiai), sokan jönnek csak egyet sétálni, gyerekesek, szánkósok és a sok síelő, volt olyan, hogy 1-1.5 órát kellett várni amíg bejutott valaki a felvonóba. A hely az jó csak tudni kell mikor hova érdemes menni.
2500 méteren szemben a Schreckhorn
a pályán nem voltak sokan
lavina volt régebben a sípályán
szemben az Eiger
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2019.02.17. 20:48
Hétvégén voltam itt többször főszezonban. Pl. a mostani hétvége volt a legszebb hétvége ebben a szezonban: már egy hete anticiklon van Svájcban, szélcsend kék éggel. Azt hittem rengetegen lesznek de nem volt vészes. Pl. a Grosse Scheidegg melletti csákányos rész ahova csak 10:15 után süt be a Nap (mert a Wetterhorn 3672m-es csúcsa takarja) 10 körül alig voltunk 5-10-en a pályán. A pályák jól tartották magukat, habár február van de áprilisi hőmérsékletet mutatott a hőmérő.
10:15-kor a Wetterhorn mögül besüt a Nap a völgybe
Reggel mikor még nem süt a Nap
2500 méteren
Az Eiger szemben
tíz óra körül ennyien voltak a pályákon
A másik irányban pedig ennyien
Grindelwaldba vezető pálya
balra az Eiger nordwand 2000 méteres fala
lefele vezető út
a paplanernősök kirajzottak mint tavasszal a legyek
Grindelwald First hegyi állomása
a paplanernősök készülődnek felszállni
a felszállás pillananta
a völgy felé repülnek
Itt a láb még a földön van
tothlevente
379 élménybeszámolót írt
379
14 éve tag
2019.01.14. 10:48
2020-ra kinéztük ezt a terepet. Szállásügyben van valamilyen grindelwaldi ajánlatod, vagy bízzuk a bookingra?

Ami igazán érdekelne minket, nyilván a síterep besíelése a wengeni oldallal együtt, kipróbálni a szánkópályát és egy napra hótalpazni.
Előzmény: (TibiF 200826)
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2018.03.21. 19:30
Márciusban többször voltam ezen a helyen. Többszöri síterep kipróbálás után módosítom a véleményem: elsőre 4-es osztályzatot adtam a helynek, szerintem ezt jobban átgondolva módosítom 5-re. Nagyon jó hely Grindelwald-First. Ilyenkor márciusban már kevesen vannak a pályán, az embereket már nem érdekli annyira a síelés. Volt úgy hogy 11 óráig az 5,6-os fekete pályán egyedül síeltem. A völgyben már olvad a hó nem mindenhol lehet a völgyig síelni. Ez természetes ilyenkor márciusban, déli fekvésűek a pályák, völgyben 12C van (vizisí az egész ott). Azonban a fenti részeken nagyon jók a pályák. Itt az utóbbi hetekben az az érzésem volt mintha a saját sípályámon síelnék. Parkoló is üresek még délben is, pedig februárban itt 10 óra után már nem volt szabad hely. Szóval mindenkinek tudom ajánlani.
egy paplanernős épp felszáll, szemben a Wetterhorn
A sípálya csak az "enyém"
jól ratrakolt pályák fogadtak
a völgyben Grindelwald
szemben a Schreckhorn
az időjárással nincs gond
arra lehet túrázni a Faulhorn felé
a zergék is jól érzik magukat
szemben a gleccser
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2018.02.24. 20:45
Ma Grindelwald Firston voltam. Eddig ahol voltam Svájcban mindig kevesen voltak, még főszeznoban is. Ez valoszínüleg egy felkapott hely, pedig vége van Svájcban a téli síszünetnek vagy a farsangnak de itt ma sokan voltak. Nem volt vészes a tömeg de a többi terephez képest volt mikor kellett sorban állni. Itt lehet 1500 méter szintkülönbséget csúszni. Lementem a völgybe 11 órakor bizony 15 percet vártam amíg sorra kerülök. Igen a Grindelwald Fristbahn maga 6 személyes liftjével a szűk keresztmetszet:van kb. 4-500 ember az a lift ehhez kevés. Itt akar felmenni az összes síelő, szánkós meg paplanernős.

A mai nap nagyon jó volt, kék ég a héten először ma láttam napot, szélcsend és ragyogó napsütés. A völgyben ahol lakom meg szürkeség meg felhő vagy köd. A héten az index feltett egy videót "Őrült száguldás a világ leghosszabb szánkópályáján" címmel. Na ez itt készült. Ez a pályarendszer mellett található ez a pálya. Ezen a pályán ma sokan voltak mert szép volt az idő, 1-2 órát kell gyalogolni aztán 15-16 km csúszás következik 1500 méter szintkülönbségen.

Mivel a pályák déli fekvésűek elég eléggé olvadtak. A -10-15C hideg szerencsére még nem érkezett meg. Kipróbáltam egy új pályát a 23-ast ami eddig nem volt nyitva ez a völgyig visz utána buszozni kell. Jó hely Gridelwald First eléggé felkapott hely ha később érkezel a pakolóban helyet alig lehet találni. Ma pl. egy "profi terepjárós" olyan helyen állt meg ahol nem szabad a pakolóban, mivel Svájc "rendőrállam" :) el is vitték a kocsiját. Itt is működik a lopóautó mint pl. Pesten ha rosszul parkolsz.
Grindelwald First felvonó teteje
kék ég miden felé
ott kell menni a 15 km-es szánkópálya felé
itt még nem sokan voltak
szánkópálya reklám
jól kezelt pályák
P2240063.JPG
zergét is láttam
kék ég és sípályák minden fele
azért lehetett kevés embert látni
pihenni is itt jól lehet
a völgyben most kezd felszállni a köd
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2018.01.07. 19:18
Ma Grindelwald-Firston síeltünk. Svájcban ma van vége a két hetes iskolaszünetnek. Pályákon alig voltak. Annyira kevesen, hogy pl. 10:30-kor egyedül csúsztam le a lányommal az egyik pályán. A 10:30 azért érdekes időpont mert az nem nyitási idő amikor még kevesen vannak, addig kiérnek síelni azok is akik 9-kor kelnek, nem ebéd idő és nem délután zárás előtt van. A pályák olvadtak, reggel 3C volt a völgyben 1000 méteren délután mikor jöttünk haza 8C volt a völgyben. A Brünig hágó 1000m tszf +12C volt. Sok helyen már nem lehetett a völgyig síelni a 4 pályából csak 2-en lehetett lecsúszni a völgybe. A szánkó pálya is csak 1400 méterig volt használható. A meleg meg az eső a héten megtette a hatását.

Ma sikerült besíelni az összes pályát, elmondhatom jó hely még így ha olvadt is. Főleg, hogy kevesen voltak. Néha az volt az érzésem mintha a mai nap lenne a szezonzárás napja, március végén április elején vagyunk, az emberek csak lézengenek a pályákon síelést már nem érdekel senki.Nekem tetszett de főszezonban én még ilyet nem láttam. Szóval Gridelwald-First tuti hely főszezoban is.
a pályán senki 10:30 körül
előttünk és mögöttünk senki a pályán
pályán kívül sok a zerge
magányos zerge
néha a nap is kisütött
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2018.01.01. 19:58
Ma Gridelwald-First régióban síeltünk. Tegnap síelést terveztünk,ma reggel mikor felkeltem hatalmas szél volt, megnéztem az időjárás jelentést ott egész napra szelet mutattak. Gondoltam magamban inkább nem kockáztatok ma nem lesz síelés. 8 óra körül szerencsére csendesedett a szél, a Wetterpanorámán láttuk, hogy a felvonók mennek így később de elindultunk ma síelni. Nálunk kint mint tegnap 10C volt reggel, de megnyugtatott a tudat, hogy Grindelwaldon 2000 méteren mínusz fokokat mutattak. Jó volt, hogy a mai nap elmentünk síelni, kár lett volna kihagyni a mai napot: ragyogó kék ég fogadott, igaz fent nagyon fújt a szél de hát ennyi negatívum kell mára.

A Jungfrau sírégió három részre osztható, keletről nyugatra a Grindelwald-Frist utána a Grindelwald-Kleine Scheidegg-Wengen, legnyugatabbra pedig Mürren Schilthorn síterepek találhatók. Mi a mai napon a legkeletibb sírégiót látogattuk meg. Zárójelben jegyzem meg, hogy Grindelwald-Firsten található Európa leghosszabb szánkó pályája 15km-en lehet csúszni több mint 1000 méter szintkülönbségen. A lányaim ma egész nap szánkóztak, igaz csak a 12km hosszú pályán de azt mondták nagyon jó volt.

Gridelwald-First pályái déli fekvésűek, most előny, de márciusban hátrány mivel egész nap süt a nap. A pályák 1500 méter alatt olvadtak délután, nem volt vészes felette tökéletes pályák fogadtak. 2500 méteren ma nagyon fújt a szél, ezt ellensúlyozta a csodálatos táj. Itt lehet 1500 méter szintkülönbséget csúszni. A pályák szélesek és jól karban vannak tartva. Itt csak kb. 50km pálya talaálható szemben Kleine Scheidegg-Wengenben 2x ennyi de ha dönteni kéne melyik a jobb nem tudnám megmondani: nekem mindkét pályarendszer tetszett. Teszek fel pár képet.
2000 méteren ezt láttuk
arra van a Faulhorn
észak kelet felé
a hegyek szemben "füstöltek"
a pályán ennyien voltak
hóból nem volt hiány
kék ég mindenütt
Wetterhorn (3672m)
arra lehetett túrázni
Wetterhorn és Schreckhorn
észak felé ezt láttam
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2015.09.26. 21:55
Ma Grosse Scheideggen túráztunk. Láttunk gleccserolmlást is de nem volt annyira látványos mint amit a hírekben megemlítenek itt ( https://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/latvanyos-gleccseromlas-a-svajci-hegyekben/ ). 2000m felett a déli részen foltokban hóval is találkoztunk, igazából ez a szerdai csapadékos időnek köszönhető, akkor a hóhatár 1600-1800 méter között mozgott. Ennek az eredményét láttuk most szombaton. A szemben levő hegyeken a 3-4000 méteres csúcsokat friss hólepel borította. Szép őszi idő volt jót lehetett túrázni. A Grindelwald - First sípályáin még nincs hó mert még meleg van. Teszek fel pár képet.
P1280386.JPG
kis gleccseromlás
Schreckhorn
Wetterhorn
a déli oldalon ennyi hó volt, háttérben a Schreckhorn
Grindelwald - First sípályái szeptemberben
balra Wetterhorn, jobbra Schreckhorn
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2015.03.08. 17:46
Igen ez a sorrend, ezt akartam leíreni de mégsem ezt írtam :)
Mikor a Grosse Scheidegg felől jöttem bicajjal akkor a hágoról oldalirányból a Jungfraut nem láttam mert az Eiger, Mönch takarta, csak szemből látszik.
Köszönöm a pontosítást.
supershape
78 élménybeszámolót írt
78
16 éve tag
2015.03.08. 09:49
Szép túra volt, gratulálok! Egy apró pontosítás: balról jobbra Eiger, Mönch, Jungfrau.
Előzmény: (TibiF 181853)
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2015.03.07. 21:14
Sziasztok,

Ma Grindelwaldban síeltem. Azért ezt a helyet választottam mert a környéken már voltam tavaly októberben, igaz akkor bicajjal a Grosse Scheidegg felől mentem, és már akkor nagyon megtetszett a hely. Most autóval utaztam és a völgyet a másik irányból Interlaken felől közelítettem meg. Síeltem is itt de igazából a mai nap a sítúrázásról szólt. Láttam, hogy szép idő lesz hétvégén ezért irány a hegy. Hét közben a neten megnéztem egy jó kis útvonalat amely Grindelwald First felvonó aljától indul és felmegy a Faulhornra. A völgy 1000 méter környékén található a Faulhorn pedig 2681 méteren. Elvileg itt található a világ leghosszabb szánkópályája amely 15km hosszuságú. Tudtam, hogy a parkolásért fizetni kell ezt már megszoktam itt Svájcban, de mikor láttam, hogy 25 CHF-et kérnek egy napi parkolóért akkor majdnem szívinfarktust kaptam. Szerencsére előtte részletesen tanulmányoztam a terepet és átmentem a Pfingstegg parkolóba ahol a parkolásért csak 6CHF-et kellett fizetni. Igaz kb. 3-400 méterrel többet kellet gyalogolni mint az előző parkolóból de nekem a különbség megért annyit.

Reggel -2C volt a völgyben, nyolc körül indultam a hegynek. Ez a rész teljesen déli fekvésű, aminek van előnye meg hátránya. Előnye, hogy végig napos oldal, hátránya, hogy melegben hamar elolvad a hó. 200 méter után észrevettem, hogy bizonyos részeken nem volt hó a sípályán, hiába Svájcban is már tavasz van. A völgyig ezen a részen nem lehet síelni, illetve lehet akit nem érdekel, hogy utána milyen lesz a síléc talpa. Jó 10 méteren már fekete volt a sípálya. Utána feljebb már nem volt gond. Az út a felvonó mellett vitt az erdőben, az elején a 20 majd az 50-es iletve 51-es pályákom mentem felfele. Az erdőben az út tökéletes volt, ratrakolt út óránként ha 1 emberrel találkoztam. Mire felértem 2000 méterre az erdő is elfogyott ami természetes. Itt vetkőzni kellett, nem tudom hány fok lehetett (azt monták 2000m-en 6C lesz) de ennél sokkal több volt szerintem: szélcsend volt egy felhő sem volt az égen, én pedig egy szál pólóban mentem felfelé és nem fáztam. Akkor éreztem, hogy a rövidnadrágot is betehettem volna. Sokan túráztak meg szánkóztak, ehhez tökéletes idő volt. Rengetek freeride útvonal van. A völgy másik oldalán pedig "kis jelentéktelen dombok" találhatók balról jobbra: Wetterhorn(3672m), Schreckhorn(4078m), Mönch(4099m) Eiger(3970m), Jungfrau(4158m). Ezek a hegyek egy karnyújtásnyira voltak és ami még érdekesség, hogy tiszta időben Zugból is látszanak ami légvonalban 75 km. Szóval a táj az csodálatos. A Faulhorn tetejéről ami a völgy bal oldalának a legmagasabb pontja jól lehetett látni a Brienzerseet meg a Thunerseet. Lefelé jövet nem volt egyszerű mivel meleg volt nagyon olvadt a hó, a völgyben szinte vizisíelni lehetett, ez erdőben kerestem az árnyékos helyeket ahol egy kicsit jobban csúszott a síléc. Elmondhatom, hogy tökéletes sítúrázó napom volt. Teszek fel pár képet.
Felfele út az erdőben
oda kell felmenni, a hegytető a Faulhorn
Freeride pályák, a hátsó hegyen épp freerideosok mennek fel
Wetterhorn és a Schreckhorn
itt csak egy nyom volt
nem sokan jártak errefelé
Közeledek a Faulhornhoz
a Faulhorn 2681m-en
Mönch, Eiger, Jungfrau
"Verecke híres útján jöttem én", ott jöttem fel.
Interlaken a hegy másik oldala
Wetterhorn, Schreckhorn
Hátul a 4ezres hegyek
borz000
10 élménybeszámolót írt
10
11 éve tag
2013.02.03. 22:30
Tavaly már voltam a Jungfrau régió másik két terepén, Kleine-Scheidegg -en és Mürren-Schilthorn -on, így Grindelwald First sem maradhatott ki.

Egész hétvégés programot terveztünk, de sajnos szombaton erős havazást jósoltak, ami be is jött, aminek azért persze kicsit örültünk is :) de erről majd később.

Reggel 10 előtt értünk oda és a vicces nevű "Pfingstegg" parkolót választottuk, jó döntés volt:
- 3.60 CHF volt a parkoló délután ötig, ami itt nagyon jó ár
- a nap végén egészen a parkoló sarkáig tudtunk csúszni.
Reggel a felvonó innen kb 3 perces séta.

A napjegy még mindig 67 CHF, amiből ötöt visszakapsz a kártya leadása után (ez persze most jut eszembe...)

Étkezést szendvicsekkel oldottuk meg, mert egyrészt nem akartuk ezzel tölteni a rövid napunkat, másrészt pedig ismerjük az itteni árakat. Egy sima vizet vettem, pohárban, 3dl = 3CHF, csak hogy árakról is írjak.

A kabinos felvonónak két középső állomása is van, mielőtt a First nevű végállomásra érne. Lent reggel kb 2 percet kellett várni. Fent már soha semmire nem vártunk. Úgy néz ki, a svájciak nem szeretnek síelni/snowboardozni :) Vagy legalábbis nem Svájcban.
Innen még lehet feljebb is menni az Oberjoch-hal, vagy le a többi felvonóhoz.

A pályák gyönyörűen kezeltek, egyszerűen nincs miben elesni, elcsúszni, sehol egy jeges pályaszakasz, csak a legmeredekebb pályaszakaszokon. Kellően szélesek is ráadásul tömeg sem volt. A pálya legalsó szakaszán, közvetlenül Grindelwald falu előtt volt egy kis részen földes hó, ezen kívül sehol.

Ami a régió többi terepén is feltűnt, hogy egy kis negatívumot is írjak:

-1) Kicsit bénák a pályaépítők. Tudom Svájcban óriási figyelmet fordítanak a környezet védelmére, de ha már kineveztük síterepnek...
Van egy gyönyörű hegyoldal, amit kár volt kihagyni, csak kicsit hosszabb felvonó kellene. Igy most gyalog járnak fel az emberek (nyilván az érintetlen szűzhó komoly vonzerőt jelent). Továbbá több helyen egyszerűen nem lehet elég lendületet venni, hogy felérj a következő dombra, ami elég bosszantó snowboarddal, de síléceken is.

-2) Időjárás... Lehet hogy Svájc síterepein alapból rosszabb az időjárás mint máshol? Délután kettőig minden rendben volt, egy kis csípős szelet, enyhe havazást kibírunk. Utána viszont leszállt a köd, de olyan durván homály lett, hogy a pályán néha már a következő pályaszéli rudat sem láttam. Ugyanez előjött gyakorlatilag minden alkalommal kisebb-rövidebb időszakra, amikor Svájci terepeken voltam. Lehet hogy csak ez egy ilyen tél...

-3) Itt legalább valami halk zene szólt itt-ott a hüttékben, de közel sincs az a bulihangulat, mint az osztrák terepeken általában

Ami viszont nagyon tetszett, Kleine Scheidegghez hasonlóan a pályák mellett elég nagy kezeletlen terület van, teljesen csupasz, csak a méteres hó van, amit egyszerűen nem lehet otthagyni. Egy kis szikladarabra emlékszem csak az odavezető úton, amit már felfedték az előttem freeride-olók, igy azt sikerült kikerülni. Mivel alapból kevesen voltak, még kevesebben merészkednek pályán kívülre, így gyakorlatilag egész nap (amíg le nem szállt a felhő) freerideoltunk, és még mindig volt érintetlen hó. Ha ehhez a szakaszhoz negatívumot keresnék, akkor azt kellene mondanom hogy 20 centivel kevesebb szűzhó is elég volna, mert volt ahol már derékig süppedtem be, de hát ez legyen a legnagyobb probléma. Menni kell és akkor nincs gond!

Érdekesség, hogy az Oberjoch felvonó mellett a pályán lévő térképekre rajzoltak egy hegyi kecskét (sielok.hu képén az még nincs rajta), ami valóban ott legelészett :)))

Ki akartam próbálni a snowboard parkot is, elvileg több is van itt, de az egyik teteje túl erősnek tűnt a szintemhez, az alján valami verseny volt, a másik park meg nem jött az utamba, és inkább a szűzhót választottuk. Az mégiscsak ritkább. Legközelebb megnézzük, addig is itt egy link:
http://www.white-elements.ch

Összességében jó kis nap volt, bár nekem Kleine Schediegg jobban tetszett (értékelés a fórumban), ajánlom ezt a terepet is, csak az a felhő vagy köd ne lenne.

Zoli
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.