Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Franciaország
Orcieres - Merlette
síterep infó oldal
ÜZENETEK (321)Időben csökkenő Időben csökkenő
ambyyy
1 élménybeszámolót írt
1
9 éve tag
2015.03.09. 19:20
Sziasztok!

Bocsi a késésért, de mostanra sikerült kijózanodni...
Azt kell mondanom a NO SIGNAL party sítábor ismét ÜTÖTT!!! khmm.. akarom mondani a sok szép fotóból nehéz volt válogatni... - így gondoltam a jobb későn, mint soha felkiáltással néhányat elérhetővé teszek a köz javára is :)

Minimal beszámoló:
A síterep atom. Mindenféle pályák. Szakadó hóesés. Szikrázó napsütés. Szakadó hóesés. Jó vót a társaság. Folyamatos rendezvény őrület a pályákon és a party Hüttében meg este is az uszodában...

Kicsit kevés volt az energia, de kompenzált az energia ital :D

Nagy piros pont a szervezőknek, köszi így utólag is!

Jövőre biztosan találkozunk!!!
DSC-0414.JPG
DSC-0416.JPG
DSC-0420.JPG
DSC-0423.JPG
DSC-0424.JPG
DSC-0427.JPG
DSC-0429.JPG
DSC-0428.JPG
DSC-0432.JPG
DSC-0609.JPG
DSC-0434.JPG
DSC-0454.JPG
DSC-0436.JPG
DSC-0484.JPG
DSC-0487.JPG
DSC-0488.JPG
DSC-0499.JPG
DSC-0510.JPG
DSC-0553.JPG
DSC-0512.JPG
DSC-0568.JPG
DSC-0569.JPG
DSC-0537.JPG
DSC-0573.JPG
DSC-0576.JPG
DSC-0579.JPG
DSC-0599.JPG
DSC-0681.JPG
DSC-0703.JPG
4.0
93 élménybeszámolót írt
93
14 éve tag
2015.01.21. 18:02
Na ez jol hangzik 31tol megyunk egy hetre.
Előzmény: (monguz20 177870)
monguz20
5 élménybeszámolót írt
5
11 éve tag
2015.01.14. 13:14
Orcieres 1850 2014 december 27.- 2015 január 3.

Sziasztok!

Mi idén a szilveszteri hetet töltöttük Orcieresen és gondoltam megosztom a tapasztalataimat.

Az odaút eddigi életem legdurvábbjára sikerült. Hajnali negyed 1kor indultunk autóval Dunakesziről, gondolván, hogy majd jó korán odaérünk, sétálgatunk a faluban, miegymás. Az első 1100 km-t meg is tettük rendesen 11-12 óra alatt, majd a következő 250-et még 13 óra alatt, az utolsó 200km-t hóláncon. A Torino utáni hosszabb alagútba beérve még minden szép és jó volt (napsütés, száraz utak), viszont az alagútból kiérve kezdődtek a problémák enyhe havazás képében, ami nagyjából egy negyed óra elteltével erős hóviharrá alakult át. Mi óvatos duhajként, rögtön már az autópályán feltettük a hóláncot, sajnos nem mindenki volt ezzel így, ők persze a Montgenevre hágóra vezető úton el is akadtak, ellehetetlenítve ezzel a hókotrók dolgát is. Mindenesetre én életemben először láttam egy 20km-es autósort, bár ez a vizuális élmény jó 7-8 óránkba került, de hanali fél 1-re szerencsésen megérkeztünk a terepre.

Szállásunk a Pra Palier apartmanházban volt, azt kaptuk tőle amit vártunk. Igazi alsókategóriás apartman, de erre számítottunk is, ezért négyen mentünk egy 6fős apartmanba, ami így azért jó volt,terasz tágas, kilátás gyönyörű. A ház elhelyezkedése szerintem jó, rögtön mellette van egy mozgólépcső ami felvisz egy kis térre, ott rögtön szemben bolt, pékség, majd egy további mozgólépcső rögtön a Rocherrousse telemixhez. Ettől függetlenül én másoknak én utólag inkább a Terasses de Bergeriet ajánlanám, legalábbis az elhelyezkedés szempontjából, mert az a Drouvet telemix aljánál van, gyakorlatilag majdnem ajtóig lehet csúszni.
Az apartmanhoz volt sítároló, ami azért megmosolyogtató volt, tekintettel arra, hogy a hat fős apartmanhoz tartozó tárolóba 3 db snowboardot tudtunk betenni, ugyhogy ezt az első nap után el is engedtük.

A pályákról:
Sajnos a hóhiány miatt szerintem nagyjából a pályák negyven százaléka volt nyitva, ugyhogy ezekről tudok beszámolni.
Első nap a Rocherousse telemix-szel kezdtünk ez felvisz egy kis völgybe, ahonnan indul további két felvonó. Na itt mindig rengetegen voltak, a 20 perces sorbanállás volt az alap és onnan felfele. Az Estaris számomra újdonság volt, egy újabb kifejezetten síléchez optimalizált ülős, ami snowboarddal nagyon kényelmetlen, de hát ez van. Az Estaris tetejéről indul egy kék pályának nevezett jó széles gyalogút a Gnourou felvonóhoz, na én erre nem jártam, síelős kolléga szerint a felvonónál egy lélek se, a pálya meg finoman nem túl jó, ezért nem is hozta meg a kedvemet hozzá. A sirenes szintén, ha nem figyel az ember és nincs lendület, több helyen gyaloglós. A Rochasson nevű piros viszont nekem az egyik kedvencem lett. Végig széles változó meredekségű, bár a végén ennek is jól meg kell engedni, ha az ember nem akar sétálni.
A másik felvonó, a La Croze de Homes jó lenne, csak nagyon lassú. Ennek a tetejéről több jó pálya is vezet vissza ebbe a völgybe, ezek nagyon élvezetesek bár kicsit rövidek. A bökkenő a mi esetünkben az volt, hogy az ebből a völgyből a szálláshoz visszavezető Chardonnets pálya, egész héten le volt zárva, így innen csak a telemix kabinjaival lehetett visszajutni, aminél viszont délutánra nagyon durva sor alakult ki. Persze sok embert láttunk, akik fittyet hánytak a lezárt jelzésre, ezért első nap mi is nekiindultunk, ennek azonban a snowboardok látták kárát, ezért nem is próbálkoztunk vele többet, pedig ha van rajta hó szerintem ez is egy jó kis pálya lehet.
Na és akkor jöjjön a legjobb rész, a Le Drouvet csúcsról induló Les Cretes-Le Goulet- Charpenet pályaegyüttes, ami számomra az egyik legjobb volt amin valaha csúsztam. Végig széles, szintén változó meredekségű, és így egyben nagyon hosszú.Lehet rajta gyakorolni, de "száguldani" is, és visszavezetett egész a szállásokhoz. Sajnos ezen a részen az említett három pálya kivételével a többi le volt zárva, illetve még a Drouvet 2 aljából induló zöld La Marmotte volt nyitva, de annak az teljes értéke kimerült abban, hogy haza lehetett rajta menni.
A drouvet I-II illetve bergerie ülősnél én egész héten nem vártam 1-2 percnél többet, de sokszor rögtön be lehetett ülni. Szóval nálam ez a középső rész vitte a pálmát.
És akkor a pályákról szóló szekció nagyjából itt véget is ért, mert a Drouvet csúcstól balra eső rész sajnos szintén zárva volt egész héten, bár első nap még azt mondták, hogy valószínűleg megnyitják, de sajnos az idő nem kedvezett az ezirányú törekvéseknek.

Mindenesetre remélem lesz akinek felkeltettem az érdeklődését Orcieres iránt, mert mindent összevetve, nekem nagyon tetszett a hely, és úgy gondolom egy látogatást mindenképp megér. Nem mondom vannak felejthető pályák, ami viszont jó az nagyon jó. A felvonókból láttunk lezárt pályákat és véleményem szerint van bennük potenciál. Mindenképp szeretnék majd visszamenni, lehetőleg amikor a teljes pályarendszer besíelhető.
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
szaszuka
66 élménybeszámolót írt
66
16 éve tag
2013.11.07. 10:26
Tegnap leesett az első hó Orcières-ben, 9:30-kor készítette a webkamera a felvételt!
Ilyen napsütést és nyakig érő havat szeretnék január végére :)
Ha esetleg valaki csatlakozna hozzánk Baranyából, jan. 24-én este indulunk Orcières-be Pécsről, van még helyünk a buszon!
998800-10151802990234790-1935420725-n.jpg
coolman
971 élménybeszámolót írt
971
18 éve tag
2013.03.31. 14:17
Hello!

Nekem is ugyanez a véleményem a helyről.

Nem tudom melyik pálya volt az ahol volt építve egy mountain bike-os pálya és meghagyták az ugratókat és különféle más elemeket.... az nagyon jó volt boarddal.

Nekünk tökéletesen megfelelt a pályák mennyisége, mivel egy kezdőbb csapattal voltunk de a csapatnak is ugyanazok a pályák tetszettek, amiket te írtál.

Egyszer érdemes megnézni szerintem.

üdv: cool
Kozákferi
14 élménybeszámolót írt
14
11 éve tag
2013.01.31. 14:04
Sziasztok.

2013. január 20 értem vissza Mo-ra, és egy hetet töltöttünk el az Orcieres nevű helyen és ezért egy pár szót írok a helyről és az útról. A szokásos 1 hetes apartmanos verzió volt síbérlettel. Az ára kb 52.000 ft volt ami egy 4 személyes apartman ára volt/fő. Szerintem ez még mindíg a legolcsóbbak közé tartozik. Persze ehhez hozzá kell adni az utiköltséget ami aztán "jelentősen" megdrágítja az árat, de így is kihoztam 75-80 ezerből. Odafelé Ausztria, Olaszországon keresztül mentünk. Az oda úton semmi különleges nem történt, csak a szokásos síelős utazós tömeg volt az autópályán. Az út végig hómentes volt, még Torinó után is. A benzin/gázolaj jelentősen drágább mint itthon vagy Ausztriában ha lehetőég van akkor hamarabb kell megtankolni, és ha szerencséd van nem sokat kell rátankolni olaszban. A pályadíj kb 120 eu volt oda-vissza. Egyetértek az előttem szólókkal, hogy GAP-be menjetek be és úgy iduljatok Orcieres felé!, mert a GPS levágja az utat és elvisz GAP elött jobbra a hegyre vezető kis úton ami után eltévedés van, illetőleg nagy hóban járhatatlanok ezek az utak. Odaérkezés után becsekkolás, ágynemű felvétel és azonnal megkaptuk a síbérletet is. Szóltak, hogy nem álljunk meg az apartman előtt , de nem értettük. Egy nap múlva a helyi rendőrség aztán határozottabban felszólított egy 35 eurós büntetéssel együtt. Lényeg az, hogy a parkolásra oda kell figyelni mert nem sok "nemfizetős" hely van és azok is távol vannak a bejárattól. Kipakolás után el kell állni távolabb, és ott parkolni. A szobánk egy mozgássérült szoba volt, ami miatt kicsit nagyobb volt az átlagnál. A pályákról elmondható, hogy elvileg 100 km de ez nem nagyon igaz. Igazából sok az "átkötő" út ami pályának van írva de valójában nem az. Boarddal néha rémálom volt lejönni egy-egy ilyenen mert nem győztem gyalogolni. Ilyen pl. a sirénes, és a Freissinéres, Boarddal nem menjetek rá.!!. Nekem legjobban tetsző pálya , a Les Cretes és a chardonnets pálya volt, de a Les Clots is eléggé élménydús. Elmondható azonban az, hogy a pályákon nem volt igazán sok hó, és ami volt az is egy idő után bejegesedett. Az idő egyébként roppant hideg volt -15 és -12 fokban bordoztunk , de az előző hét melegedése miatt lehetett jeges a pálya. Az utolsó napokban aztán esett 10-15 cm friss hó ami enyhe javulást eredményezett. Itt a fórumon olvastam a csütörtöki piacról. Igaz amit írtak róla, és nagyon tetszett. A kofák nagyon rendesek és lehet velük alkudni is. van egy srác aki kb 150 féle teát árul tőle vettünk több adagot de nem bántuk meg mert nagyon finomak. Nagyon jó arc a pali mert mindíg többet ad és utána még kevesebb pénzt is kért el. Teszem hozzá, hogy megrohamozták a magyarok és ez nagyon tetszett neki. Egyébként elég sokan voltunk mi magyarok a pályán (vélhetőleg a szervezett utak és az ár miatt). Maga a "síváros" nagyon szuper. Tele boltokkal, síszervizzel, kölcsönzővel, éttermekkel. Nagyon szép és esténként érdemes sétálni egyet a környéken mert jelentős esti élet van ( sokan sétálnak vásárolgatnak). Ha élelmiszert vásároltok ajánlhatom a COCCI Market-ot. Ott aránylag normális árak vannak és van külön péksége ahol naponta többször friss pékárú van. A bagett 0.90 EU és 1.10 EU között volt.
Összegezve elmondható, hogy aki nemcsak sielni, bordozni szeret annak ideális Orcieres, de aki reggeltől estig a pályán van annak nem lessz felhőtlenül élvezetes a dolog.(pozitívum a telemixes kabinos felvonó,ami komfortosabbá teszi a feljutást ) A sielhető km szerintem Puy St. Vincenten több mint itt. Szerintem jövőre családostul megyünk, mert gyerekeknek nagy élmény egy ilyen hely és a kabinos felvonók is vonzóak számukra. A Milka nevű pálya meg egyenesen nekik való. .......
silent79
110 élménybeszámolót írt
110
17 éve tag
2013.01.23. 20:24
Sziasztok!

Mi idén visszatérünk Orcieres-be.
Pénteken indulunk...
Ellenben elég sok pálya és felvonó zárva van ami ne túl biztató, bár remélem csak a lehullott friss hónak köszönhetően :)
- Marky -
753 élménybeszámolót írt
753
15 éve tag
2012.11.13. 07:16
Szia!
Mindig jó olvasni "elsőzőket" :)

Amit viszont ajánlanék, az az, hogy ne ragajd le egyetlen rendszer mellett, mert teljesen felesleges. Bár elhiszem, hogy az erős kötődésed örökre megmarad, hidd el hogy Orcieresnél vannak még jobb helyek az országban, fedezd fel azokat is, gyűjts új élményelet!

(én is jártam már itt korábban, tapasztalatból próbálom adni a jótanácsot)
Előzmény: (NewCka 143223)
NewCka
2 élménybeszámolót írt
2
11 éve tag
2012.11.12. 19:40
Sziasztok!

2012. január végén töltöttünk el egy fantasztikus hetet Orciéres-ben. Az út nagyon hosszú, mivel át kell menni Puy St. Vincent-i síterep/hegy másik oldalára, plusz bő három óra volt Briacon-tól. De szerencsére a látvány kárpótolt mindenért. A kilátás meseszép ,mindenhol hegycsúcsok panorámában. Életem első síelése volt, és örökre ez lesz a kedvenc síterepem.

Gyönyörű napos időnk volt egész héten, ágyúzni kellett a pályákat persze, amelyek a 15 fokos melegnek köszönhetően 2000 m-en már dél körül erősen kásásak voltak és egy két helyen a föld is kilátszott. 3000m-en és a hegy túloldalán semmi probléma nem volt, oda kevesen mentek át, mivel viszonylag hosszabb idő eljutni odáig a felvonóval (kb. 20 perc), az összes többi max 5. percet vesz igénybe és már lehet is csúszni.
Az alsóbb kék és zöld pályákon rengetegen vannak, sok kisgyerek is köztük oktatóval, illetve a hétvégeken az iskolások is felutaznak egy-egy napra. Elég zavaró volt sajnos mikor keresztbe-kasul szelték a pályát, de sor sosem volt a felvonóknál. Kezdőként board-dal elég kemény volt a zöldpálya is elsőre, tapasztaltabb síelők szerint más terepek jelzései szereint már megfeleltek volna kékpályának is. De végül csak az első két napon vettem őket igénybe, jöhettek végül a hosszabb kék és pirosak.

Kedvenc pályám végül több akadt, mind különböző okból volt nagyon jó.
Amely pályákat naponta többször szeltem az a Les Crétes, Le Goulet és a Les Clots volt(tekintve hogy a le Crétes szűk és még védőháló sincsen a pályák szélén, eléggé adrenalindús mikor még nem igazán tudod irányítani a deszkád). 2655-ről indulnak kb. 2200-ig, utána persze lehet tovább csúszni egészen le 1850-ig, de mint említettem, ezek csak reggel jók, délután már elég kásásak a pályák és nem élvezetes rajta csúszni.
A Le Gourou pályát boardosoknak nem ajánlanám, mivel irtózatosan hosszú és szinte egyenes az egész, hiába piros jelzésű, "utaztam" rajta végig, elég unalmas volt és hosszú (érdekes viszont, hogy a pálya elején figyelmeztető tábla áll kint, csak is saját felelősségre csúszik mindenki végig rajta, nem értettem miért). Rajtunk kívül nem találkoztunk senkivel sem, elég elhagyatott terep volt, a kilátás meseszép, de mások sem használták nagyon, vajon miért...
A másik kedvencem pedig még a Le Bouqetins volt még, mivel hegygerincen megy végig, mellette pedig szakadék, gyönyörű volt mindig a hófödte csúcsokat nézni melyeket felhőfátyol borított.

Aki keresi az izgalmakat és szeretne egy olyan élménnyel gazdagodni amit máshol nem próbálhat ki, annak mindenképp ajánlanám a 2655 m-ről induló Tirolin-t. Ez nem más mint egy drótkötél, kifeszítve a szakadék fölött, melyre rákötve átcsúszhatsz a hegy túloldalára, elég félelmetes, még csak nézni is azokat akik kipróbálják.
A piacot is ajánlanám, pénteken reggel 9-től vannak kint a nagyparkolóban, minden árus mindennel kínál(szalámi, sajt, méz, sütemény), nagyon kedvesek az emberek, ám senki nem tud angolul, ami hatalmas csalódás volt, tekintve hogy még az orvos sem beszélt csak franciául, hiába magyaráztam neki mi a problémám, csak franciául válaszolt...az idegeimre mentek, végül ráhagytam és vállalva a felelősséget hogy talán jobban is megsérülök, nem voltam hajlandó egy olyan embernek fizetni (ide nem érvényes a biztosítás, ki kell fizetni az igen drága ellátást, majd itthon vissza lehet igényelni, ki tudja mennyi idő alatt) aki képtelen megérteni egyáltalán hogy mi és hol fáj.

A szállásunk az Odalys-ban volt, nagyon igényes, frissen épült apartmanház, az uszoda ingyenesen használható volt, a szauna és az internet fizetős. Bagettet lehetett rendelni minden reggel az információra.
Mindenki háziállattal érkezett szinte, meglepő volt hogy itt mennyire szeretik a házikedvenceiket. Mindenhol ott voltak, az éttermekben, a boltokban, mintát lehetne venni róluk.

Összességében nagyon jó volt minden, kellően kifáradtunk reggel 9-től délután fél 5-ig, este már nem volt erőnk semmire csak egy kis sétára maximum. Mindenképpen visszamegyek még, és csak ajánlani tudom!

Üdv!
Békássy Szabolcs
120 élménybeszámolót írt
120
19 éve tag
2012.02.12. 10:32
Wolf!

Örülök, hogy tetszett Nektek Orcieres! Jó kis hely valóban, s beszámolód is kiemeli, hogy a francia pályák ár/érték arányban viszik a prímet, még ha egy kicsit messzebb is vannak. Ez valóban így van! Üdv Szabolcs
wolf
15 élménybeszámolót írt
15
13 éve tag
2012.02.11. 21:23
Üdvözlet Mindenkinek!

Január végén - február elején töltöttünk el egy igen kellemes hetet, itt Orcieres-Merlette sípályáin. Az első néhány nap szeles, ködös, majd egy teljes napig tartó szakadó hóesését hamar elfeledtük, hogy ragyogó napsütéses lesiklások következzenek. A rögtön kezelésbe vett friss hó élményekben gazdag napokkal bővítette a francia síterepek rajongóinak tárházát. Most jöttünk el ilyen messzire másodszor, de mondhatom, megint jól tettük. A hosszú utat kárpótolja a nemzeti park háromezres csúcsainak látványa, a szerteágazó pályarendszerek, a tömeg hiánya és nem utolsó sorban a rendkívül kedvező árak (50 eFt/fő szállás+bérlet egy teljes hétre! kaját vittünk, a benzin meg öt főre szétosztva) igazán megéri, hogy eljöjjünk ilyen messzire.
Azt hiszem, még el fogunk jönni ismét egy hasonló helyre!
Kisbalázs
2 élménybeszámolót írt
2
15 éve tag
2012.01.10. 23:17
Tisztelt Síelő társak,
sajnos kisebbik fiamnak eltörött a bal bokacsontja az edzésen és ezért nem tudunk elmenni síelni Orcieres-be a Residence Terrasses de Bergeri apartmanba január 21 és 28 között.
A már kifizetett 6 fős foglalásunkat és síbérleteinket átadnánk egy kedvező árért. Kérlek Titeket, ha valaki menne erre a csodás helyre és átvenné a helyünket akkor hívjon fel. Mi már voltunk ott és nagyon jó volt. Nem akarom reklámozni de jó a szállás, uszoda és szauna a házba és a pályák kiválóak.
Előre is köszönöm,
Balázs
06 20 9362284
Berci11
7 élménybeszámolót írt
7
18 éve tag
2011.01.27. 15:48
Sziasztok,
Mi is szintén most 23-án jöttünk haza.
Érkezéskor 15-én délben 12-14 c. fok szikrázó napsütés volt, mégis alig olvadt és a pályák jók voltak.
Naponta csökkent a hőmérséklet, a végén már egész nap fagyott, a pályák jegesek voltak.
Esti élet sincs, nem hogy éjszakai.összességében jó terep, messze van, olcsó, hóbiztos, persze kell a porhó is.
Neonzöld " hómanó " szinte mindig ott van és elképesztő dolgokra is képes.
silent79
110 élménybeszámolót írt
110
17 éve tag
2011.01.24. 10:55
A neonzöl urat én is láttam 3 évvel ezelőtt :D
Előzmény: (Vid 105324)
Vid
490 élménybeszámolót írt
490
19 éve tag
2011.01.23. 18:53
Üdv mindenkinek!
Íme a beszmolóm a helyről:

Előrebocsátom, hogy az éjszakai életet, a pályán kívüli szórakozási lehetőségeket és az apartmanokat nem
kívánnám minősíteni, hiszen nekem egyrészt síelés után nincs semmi erőm az előbbiekhez,utóbbiak meg apartmanházról apartmanházra változóak minden francia síterepen, így nehéz volna összesített beszámolót írni mindegyikről, amíg ki nem próbáltam mindet.
Mindenesetre a kutyaszánhajtási lehetőség azért feltűnt, és kipróbltam a kötélpályás lesiklást is ami állítólag Európa leghosszabb ilyen pályája.
Annyi természetesen itt is igaz a szállásokat illetően, hogy nem túl tágasak, a 4 és az 5 személyes apartmanok
ugyanakkora alapterületű szállásokat takarnak.

A pályarendszerről:

Visznyolag vegyes összetételű pályák, több mint a fele lankásabb szakaszokból áll, tehát a kezdőknek
ajánlható.
Igazán gyors liftből sajnos csak 4 van, a telemix Drouvet 1 és 2, ezen kívül a Rocherousse, és a La
Bergerie. (Ez utóbbival nem utaztam, csak mások elmondása alapján gyors)

Meredekebb pályák a rendszer baloldalán vannak, a Sirac, Rocher Blanche és az ezekkel párhuzamos pályák,
illetve a balszélen lévő piros köteg pld Les Lauziéres.

Hasonlóak a Roche Rousse (2280) tól a Le Drouvet(2655)-hoz tartó pályák, de oda a feljutás meglehetősen nehézkes,
ugyanis a La Crose Des Hommes lift meglehetősen lassúcska, a gyorsabb tárcsás párhuzamos felvonó meg nem
visz fel a csúcsig.


A Pályarendszer jobb oldalán lévő részek lankásabb pályákból állnak, ne tévesszen meg senkit az 1 db piros
pálya, az is inkább kékesebb, és itt a felvonók is meglehtősen lassúcskák. Kezdőbbeknek, és tériszonyosobbaknak
mindazonáltal kedvező lehet. Hódaszkával nem ajánlott a használatuk.

A térképen szaggatottal jelzett pályák nem léteznek, ezek csak tervezett nyomvonalak.

Az összbenyomás meglehetősen kettős.
Egyrészt van néhány egész jó nyomvonalú piros és fekete pálya, ahová a Drouvet liftekkel viszonylag hamar fel lehet jutni, ami mindenképpen örvendetes.
Továbbá az egész rendszer egy olyan meglehetősen síma terepre épült, amin kellő mennyiségű friss hó esetén szinte korlátlan szűzhavazósdi áll(na) rendelkezésre, hiszen alig vannak szakadékok és sziklás részek. Ilyesmit nem sok helyen tapasztaltam eddig.

Másrészt viszont karbantartásból a szememben meglehetősen leszerepeltek.
Ottlétünkkor nem esett hó, végig sütött a nap(szűzhavazás kizárva), és bár volt volt elég hótartalék ahhoz hogy ne kelljen földön, kavicson síelni, a pályáknak gyakorlatilag csak a 2/3 részét tartották karban, sok egyébként
jó nyomvonalú pályához egész héten hozá sem nyúltak.(Les Hommes, Rocher Blanche, Les Portettes, stb)
Így gyakorlatilag a legjobb pályák jelentős részét sajnos nem lehetett élvezni.

Ezek nemhogy hóágyúzva nem voltak, de még annyit sem tettek meg, hogy legalább a ratrakkal végigmennek rajtuk.

Ilyesmivel eddig egy francia terepen sem találkoztam, általában legalább 1-szer minden pályát rendbe szoktak
tenni egy héten.
Az utolsó előtti napon már csak a pályák 1/3-át lehetett használni, pedig hideg az volt, hótartalék volt,
így lehetett volna mit kezdeni a pályákkal. (Persze a jeges pályák jót tesznek a sítudásnak, lehet hogy
csak képességeink fejlesztése volt a cél.)
A utólsó nap meg az erős szélre való tekntettel minden felvonó le volt zárva, a Telemix Drouvet 1 -et
végül nagy kegyesen megnyitották fél 1 körül.
Bár a pályarendszer déli fekvésű, valóban van egy két szelesebb rész, azonban éthetetlen számomra, hogy vajon
miért nem lehetett üzemeltetni a tárcsás felvonókat, illetve azokat a lifteket amik az "erős szél" ellenére
szemmel láthatóan egyáltalán nem lengedeztek.(Még a legszelesebb lifteknél sem lehetett látni különösebb kilengést)
Hogy megbizonyosodjak a helyzetről, felgyalogoltam a Drouvet 1 végállomásához és onnan is szemrevételeztem a helyzetet.
Amikor a Drouvet 1-et megnyitották,semmivel sem fújt kevésbé a szél mint a reggeli órákban.
Ezen felül a tácsás lifteknél sem fenyeget sehol sem az a veszély, hogy mondjuk valakit befúj a szél egy
szakadékba, mert ilyen rész nincs ezen a terepen.
Összességében a tapasztalatok alapján csak sok friss hó esetén javaslom ennek a pályarandszernek a látogatását,
akkor nagy élmény lehet, de egy márciusi síelést már teljesen kizártnak tartanék itt.
Egyébként 4 csillagot is kaphatna az elméletileg rendelkezésre álló pályán kívüli lehetőségek miatt, így viszont
a karbantartási hiányosságok miatt néha 2-est adnék. Úgyhogy kap egy 3-ast.

Az értékelésről:
1-2 csillag: gyenge nem ajánlott terep.

3 csillag: átlagos terep
4 csillag: átlagon felüli
5 csillag: kedvenceim

Én sokakkal ellentétben nem adok minden terepnek 4-5 csillagot, mert akkor nincs értelme eme skála
használatának.

Összességében jól éreztem magam, és egy régebbi 70-es 80-as években épült szálláson kaptam helyet, úgyhogy olyan retrós érzésem támadt mintha visszarepültem volna az időben, és egy csomó Abbát hallgattam. :) Szóval ez a rész kifejezetten tetszett.
Láttam egy fazont rikító zöld ruhában hosszú göndör de már őszülő hajjal napszamüvegben, aki a lécét leszámítva szinén mintha egy más korból csöppent volna oda, és mint egy 20 éves őrültködött a pályán, szlalomozott 1 lábbal és piruettezett össze vissza mint egy eszement :)
Agnyetta
2 élménybeszámolót írt
2
13 éve tag
2011.01.14. 00:02
Szia Krizsi!

Akkor majd fülelünk a magyar szóra.
Jó síelést a csoportnak. Mi pénteken reggel indulunk, még időzünk egy kicsit az olaszoknál.
Jó utat!

Agnyetta
Krizsi86
1 élménybeszámolót írt
1
16 éve tag
2011.01.12. 21:30
Sziasztok!

Szombattól vár a síparadicsom 01.15-től!!
Agnyetta mi egy csoporttal kint leszünk ebben az időben, csak figyelni kell.
Előzmény: (Agnyetta 102607)
Agnyetta
2 élménybeszámolót írt
2
13 éve tag
2011.01.06. 21:49
2011.JANUÁR 15-TŐL LESZÜNK ORCIERES-BEN. Érdeklődnék, hogy megy-e abban az időben valaki. A férfem már egész jól síel, és jó lenne, ha lenne valaki akivel tudna egy kicsit nagyobb tempóban síelni. A család többi tagja és a barátaink még kezdő szinten vagyunk. Sajnos akikkel még szoktaunk síelni, azok most nem tudnak velünk jönni.
Sziasztok,

Agnyetta
davidpeter
139 élménybeszámolót írt
139
17 éve tag
2010.12.19. 16:36
Tavaly voltam Orcier-ben, akkor nem írtam beszámolót, most pótlom. Hátha valaki még gondolkozik, hogy hova menjen és ez segít neki.

Maga a városka tipikus téli üdülő, rengeteg szállodával és pár bolttal. Kocsmák vannak, éttermek alig. A szállodák jó részéből síbakancsban elérhető a pálya (emiatt gyakorlatilag mindent pályaszállásként hirdetnek, ami 8 perc séta, azt is). Néhol a liftekhez jutáshoz nagy szintkülönbségeket kell áthidalni, de két éve csináltak egy komoly mozgólépcső rendszert, ami felfelé megkönnyíti az utat. Lefelé marad a csúszós lépcsőzés.

A pályák jól karban vannak tartva, nagyon jók a térkép bal felén lévő pirosak (Favue, Lauziéres) és a Drouvetről leinduló piros és feketék is. Valahogy a clots felé menve lehet találni egy bazi nagy árkot, amit mindenki félcsőként használ, nagyon jó buli (mondjuk taknyoltunk is párat benne...)

A Les Lacs lifttől felfelé minden normál pálya elég rossz (sok hupli, csak őrült golyókkal lehet végigmenni botozás és mászás nélkül, boardosoknak esélytelen.). Viszont A Gnorou lift mellett isteni szűzhavas területek vannak (érkezésünket megelőző nap 50 centi hó esett, mi avattuk fel az oldalt, nagyon jó volt). Szűzhónak látszó dolog van a pályatrendszer bal oldalán a pirosaknál is, de az amíg ott voltunk, mindig tömörre volt fagyva, eléggé felejtős.

Tanulóknak nagyon sok lankás kék pálya van, és ezzel rá is térnék a pályarendszer hátrányára, ami miatt egyszer szép, többször nem kéne. 100 kilométer pályát írnak, de ennek jó, ha a fele használható. Nagyon sok hosszú kék (sőt, piros!) pálya van (Gouru, Sirén), amik élmény sízésre teljesen alkalmatlanok. A lejtős szakaszok csak arra jók, hogy nagy lendületet véve legyen esély bot nélkül a következő emelkedőn feljutni. Boarddal halál. Ráadásul a pályákon szűkületek vannak, ahol a kezdőket kerülgetve további sebességvesztés várható. Utolsó nap esett 40 centi hó, a Chardonnetsen egy óra alatt tudtunk lesétálni (!!!), mert a nagy közegellenállás miatt még a lejtőkön lefelé is lépegetni kellett.
Ez alapján a hasznos pályamennyiség olyan 60 km, ami egy hétre pont elég, többre kicsit kevés. (Nekem).

Összességében (ha azt is beleszámítom, hogy milyen messze van), 5-ből 3 pont. Az újdonság varázsával együtt 5-ből 4.

Remélem van, akinek segített a leírás!
leon973
28 élménybeszámolót írt
28
13 éve tag
2010.12.08. 10:02
Sziasztok!

Úgy alakult az idén, hogy nincsen kivel utaznom síelni és nagyon szeretnék január elején, vagy közepén Franciaországban síelni. Ha valakinél esetleg létszámhiány van, akkor szívesen csatlakozom. 33 éves férfi vagyok közepes sítudással. Szóba jöhet bármelyik síterep, egy jó pár helyen már jártam én is.

Balázs
következőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.