Menü ≡
ROVATOK    HÍREK    HÓJELENTÉS    WEBKAMERÁK
TÉLI SPORTOK    FELSZERELÉS    GALÉRIA
JÁTÉK    AKCIÓK    FÓRUM    SZAKÉRTŐK

Túrázás Svájcban

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
következőutolsó laponként: összesen 38, rendezés:
Üzenetek Üzenet íráshoz regisztrálj
Üzenet szövege
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.10.29. 11:50
(Üzenetazonosító: 196304)
TibiF Hozzászólások: 467
Regisztrált: 2004.11.30.
55 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

A tegnap Schilthorn környékén túráztam. Ezen a helyen már voltam egyszer idén nyáron, akkor a családdal mentünk felvonóval, most pedig egyedül mentem gyalog. Péntek estig még nem tudtam, hogy megyek-e túrázni vagy nem mert bizonytalan volt az időjárás: először hétvégére mindkét napra rossz időt jeleztek aztán ahogy haladtuk időben előre változtattak eredeti előrejelzésükön és csak vasárnapra mutattak rossz időt. Szombaton reggel még azért megnéztem a felhőkép előrejelzést Svájcra, illetve 7:30-tól a wetterpanoramat az SRF1-en. Láttam jó idő lesz, kevés felhővel, ami azt jelenti lehet menni túrázni. (Csak zárójelben jegyzem meg vasárnapra a hegyekbe 150km/h szelet jeleztek).

Nagyon jó útvonalakat lehet találni a map.geo.admin.ch weboldalon, itt megtalálható Svájc összes túraútvonala. Nyáron mikor a Schilthornon jártunk eldöntöttem, hogy ide visszajövök gyalogosan. A Schilthornt Lauterbrunennből lehet megközelíteni, amely egy zsákutca település, mellette hatalmas hegyek veszik körül. A Gimmelwald felvonó után hagytam az autót Stechelberg nevű településen, elvileg ez az utolsó település délre, innen minden irányba csak hegyek jönnek. A környék az Unesco védett területe, érdekes volt látni térképen, hogy légvonalban 11km-re tőlem délre a Concordiaplatz( Aletschgletscher) található.

Stechelberg nyugati oldalán 400méteres falak találhatók, szerencsére túraútvonalat csináltak a patak mellett. 910 méterről indultam, azért választottam ezt a helyet mert szerettem volna lombullató erdőben is túrázni, ilyenkor ezer színben pompázik az erdő. A völgyben Lauterbrunnenben köd, felhő volt de nem voltam elkeseredve mert mikor Interlakennél a hegyek felé fordultam láttam egy heggyel arrébb ragyogóan süt a nap. Tudtam a köd hamar felszáll. A parkolóból Gimmelwald irányába indultam. Az eleje elég meredek volt, a 400 méteres falban valamilyen utat kellett csinálni. Gimmelwald 1367m-en fekszik itt található a Schilthornra vezető felvonó első állomása. 1400 méter felett sütött be először a nap a völgybe ekkor már 10:45-öt mutatott az óra, addig takarták a hegyek a napot. Előbb erdőn majd sípályák mellett vezetett az út. 1400 méter felett a Schiltornt(2970m) meg a Birg csúcsát láttam. Érdekes volt a hegy egy karnyújtásnyira volt tőlem úgy tűnt, de közben még 1500 méter szintkülönbség volt a csúcsig. Schiltalpnál elrontottam az irányt, ezt persze később vettem észre: itt volt jobbra egy út elég széles, volt jelzés is de az a Schiltgratra vitt fel (a sípályák tetejébe). Láttam arra embereket, gondoltam nekem is arra kell mennem, felmentem a Schiltgratig (2150m) onnan csak lefele lehetett menni. Akkor jöttem rá, hogy Schiltalpnál egyenesen kellett volna menni tovább. Lefele nem nagyon volt kedvem menni, hogy aztán ismét fel kell menjek így mentem torony iránt, próbáltam minél kevesebb szintet veszíteni. Itt nagyon sok zergét láttam, volt vagy 30-40 egymás mellett. Olyan 200m szintet csak kellett ereszkednem a saját hülyeségem miatt, majd 2000 méter alatt ismét elkezdhettem a kapaszkodást, itt már a jó úton haladva a Schilthornra. Innen már nem lehetett eltéveszteni az irányt mert egy fal állt előttem 1000 méter szintkülönbséggel. Kellemes idő volt egy szál pólóban el lehetett lenni, mögöttem az Eiger-Mönch-Jungfrau csúcsai látszottak. 2200 métertől hófoltokkal találkoztam, 2500 méter felett pedig összefüggő hótakaró volt. 2500 méter felett már fel kellett öltözni mert a hó miatt egyből hűlt pár fokot a hőmérséklet. 15 óra körül lehettem 2500 méteren, akkor eldönthettem, hogy balra Birgre megyek amely 2600 méteren található vagy felmászok a Schilthornra. Az utóbbi mellett döntöttem, a táj csodálatos volt, ez volt az út legnehezebb része. Volt ahol a hó több volt mint 1m mély, a nyomokat követtem, letérni nem szabadott a nyomról mert akkor az 1m hóba léptem. A Schilthorn már nagyon közel volt de még mindig nem értem fel. Azt tudtam ha felérek itt nem jövök vissza gyalog, a cipőm kezdett beázni (hótalpat kellett volna hozni), a hóban való gyaloglás nagyon kivette az energiámat. 16 órára érkeztem fel a Schilthorra nagyon elfáradva. Szerintem ez volt a legnehezebb túrám eddig, lefele két megállót felvonóval jöttem Mürrenig, nem vállaltam a vissza utat hóban. 2200 méter szintkülönbség jött össze tegnapra, a plusz 200m az én hülyeségem miatt.
Kevés ember volt ezen az úton, láttam olyat is aki futott a hegyre, így edzett.

Már sötétedett mikor a kocsihoz érkeztem, 18:40 lehetett az idő mikor Interlakennél visszanéztem a hegyek felé: ott egy ponton látszik a Jungfraujoch. A hegy csodálatos volt a nap már lement, szürkület lehetett a völgyben de a 4000 méter csúcs még mintha vörös lett volna. Jó volt a tegnapi túra, teszek fel pár képet.
a Schithorn már látszik itt még jól lehetett haladni Eiger-Mönch-Jungfrau jobbra a Birg balra a Schilthorn sípálya betrágyázva azért fekete a fű az Eiger-Mönch-Jungfrauról "millió" képet készítettem a Schiltgrat a Schiltgrat tetejéről csak lefele lehetett menni zergék jobbra a Birg csúcsa látszik háttérben Wengen A nap itt még nem sütött be a völgybe pihenés 2200 méteren útjelző táblák vízesés minden fele ott jöttem fel itt a csúcs még nem látszik 2500 méteren már hideg volt az árnyékban sípályák a Schilthorn környékén, ott épp fut valaki a hegyre fel az utolsó kép az Eiger-Mönch-Jungfrauról már közeledek a csúcs felé az utolsó emelkedő a Schilthornon sokan voltak háttérben a Thunersee
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.09.24. 08:23
(Üzenetazonosító: 195919)
TibiF Hozzászólások: 467
Regisztrált: 2004.11.30.
55 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Tegnap végre túráztam. Az elmúlt hetekben hétvégén mindig sok eső volt Svájcban, így nem lehetett kirándulni menni. Szerencsére minden rossz idő egyszer véget ér, hét közepe után jó idő érkezett. Igaz kedden még esett az eső, 1500 méter felett pedig havazott. Gondolkoztam, hogy menjek-e túrázni mert szerda reggel még a Rigin hó volt de szerencsére az is elolvadt.

A Brienzer Rothornra(2350m) esett a választás amely hegy Luzern, Obwalden és Bern kanton határán fekszik. Ezt a hegyet több helyről lehet megközelíteni, dél felől hegyi vasúttal is fel lehet menni, Brienzből a Brienz Rothorn Bahnnal(ez igazi pöfékelős gőzmozdony). Én észak felől közelítettem meg a hegyet Obwalden kantonból. Mörlialpból indultam 1300 méterről. Indulhattam volna lentebbről is, pl. Giswilből(484m) de nem volt kedvem mert így is 6 órás utat írtak a tervezett útvonalra csak oda. Szóval Giswilból egy panorámaúton felmentem Mörlialpba kocsival, ezt az utat már bringával 3 évvel ezelőtt megtettem, ez egy nagyon keskeny út néha csak egy kocsi fér el. Ez az út képezi a Glaubenbielen hágóra vezető út egyik részét. Szóval Mörlialpból kezdtem a kirándulást, amely egy kis sípálya. A felfele út a sípálya mellett vezetett. Kellemes idő volt olyan 10C lehetett reggel. A nap még nem sütött be mert eltakarták a környező hegyek. Hamar felértem 1700 méterre ahonnan már láttam a célt a Brienzer Rothornt. Igen ám de előtte még fel kellett menni a gerincre amely kb. 2000 méteren volt, onnan pedig még vagy három hegycsúcson át vezetett az út a Brienzer Rothornra. Légvonalban közel volt de időben még távol. Délben értem fel a gerincre, ott még 3 órát írtak a csúcsig. A gerincen nagyon szép kép tárult elém: dél felé Bern kanton volt látható a brienzi tóval kicsit távolabb meg a 4000 méteres hegyek. 1900 métertől hóval is találkoztam az északi oldalon, a szerdai havazásnak még megmaradtak a hegyekben a nyomai. A gerincen egy kicsit hezitáltam, hogy csináljam meg a teljes tervezett útvonalat vagy forduljak vissza, mert láttam, hogy telik az idő és itt mint a hullámvasút mentem fel le a hegyeken. Végül megcsináltam, 15 órára érkeztem a csúcsra. Ott elég sokan voltak legtöbben hegyi vasúttal, illetve Sörenbergből felvonóval jöttek fel. A táj az meseszép, egy karnyújtásnyira az Eiger, Mönch és Jungfrau hegyei látszanak, kelet felé pedig az Aare völgye. Már sötétedett mire a kocsihoz érkeztem jó fáradtan.
az út felfelé a sípályán a hátsó hegyre kell mennem, légvonalban közel van P9230035.JPG 1900 méter felett hó volt az északi oldalon a gerincen sok irányba lehetett menni P9230045.JPG P9230046.JPG P9230053.JPG jön a gőzős a brienzi tó a 4000-ek felhőben voltak P9230071.JPG az Aare völgye P9230078.JPG
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.08.20. 19:43
(Üzenetazonosító: 195748)
TibiF Hozzászólások: 467
Regisztrált: 2004.11.30.
55 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ma államalapító Szent István napján a Stansenhornon túráztam. Pénteken megjött a lehűlés Svájcban a 35C nappali hőmérséklet (szerencsére) már a múlté. Az esővel a levegő is lehűlt, ma napközben 22C hőmérsékletet ígértek. Mivel nem mondtak esőt, (otthon ülni kár) így ellátogattam Stansba amely Nidwalden kanton székhelye egy város (inkább nagy falú) a Vierwaldstatterseetől délre, 452m tfsz helyezkedik el. Mellette dél irányba található a Stansenhorn amely csúcs 1898m-en található. A hegyre fel lehet menni felvonóval is aminek érdekessége, hogy cabrió típusú ami azt jelenti egy lépcsőn a tetőre lehet felmenni ami nem fedett és onnan lehet a tájat csodálni. Én ma nem felvonóval mentem hanem gyalog. A környéket akartam megismerni.

A túraútvonalon nem sokan voltak, legtöbben felvonóval mennek a csúcsra. Útközben rengeteg málnát és szamócát láttam, ettem is sokat, macival szerencsére nem találkoztam. Stansból 5.25 órásnak írják az utat gyalog a Stansenhornra én ezt pihenéssel meg rengeteg málnaevéssel megtettem 4 óra alatt. A táj az csodaszép, északi részen mentem fel a nap nem sütött rám, így is izzadtam mint a ló. Felfele úton a Vierwaldstatterseet láttam majd ahogy emelkedtem a Zugi tó meg a Sempachi tó is látszott a távolban. Fenn étterem van, ott már többen voltak, grillezni is lehet, két kiépített grill helyük van ahol csak a húst kell vinni a sütéshez, más minden ott van(fa, grillező, stb.). A táj az csodálatos volt észak felé az egész svájci Mittelandot láttam. Dél felé lennének a 4000 méteres hegyek, az is szép lenne ha nem lettek volna a felhők. Azokat nem fényképeztem mert arra felé nem láttam semmit (legalább van indok, hogy miért menjek vissza még 1x). Jó hely, viszonylag jól megközelíthető, autópálya mellet van Stans, aki nem akar túl sokat túrázni annak ott a felvonó. Ázsiaiakkal nem találkoztam, valószínűleg Luzern elég nekik, ide nem hozzák őket. Szép hely, teszek fel pár képet.
Stans központja a templommal a felfele út Vierwaldstattersee kezd látszani az időjárással nem volt gond, szemben a Bürgenstock látszik málna minden mennyiségben Ki hány tavat lát a képen? Válasz: 5. Ezek Felső-tó, Michigan,Huron, Erie,Ontario. Nem ez nem igaz ezek a Nagy tavak. Középen a Vierwaldstattersee, balra a Sempachersee, középen hátul a Baldeggersee utána a Halwillersee, majd jobbra a Zugi tó balra a Pilátus volt látható a Cabrio felvonó a Vierwaldstattersee, délre Stans, balra Luzern látható balra a Rigi látható Viccesek voltak a hüttében "letzte Tankstelle" 1221 m-en
h i r d e t é s

Feladó:  varia2000FérfiKezdő síelő
Dátum: 2017.08.18. 10:38
(Üzenetazonosító: 195743)
varia2000 Hozzászólások: 49
Regisztrált: 2008.01.30.
25 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

szia, kösz a választ,nem olcsó ,minden esetre,ha újra arra járnék lehet,hogy elgondolkoznék,üdv,további jó barangolást,István
Előzmény: (TibiF 195742)
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.08.18. 10:08
(Üzenetazonosító: 195742)
TibiF Hozzászólások: 467
Regisztrált: 2004.11.30.
55 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Szia István, Nem utaztam a helikopterrel rákerestem a neten és ezt találtam:220,320 és 420CHF-be kerül a 20,30,40 perces repülés. Lásd https://www.zermatt.ch/en/Media/Tickets/Helicopter-Sightseeing-Flight

Nem biztos, hogy ezt a céget láttam amit a neten találtam mivel akkor nem repültek 10 percnél többet: felszállt a gép, elment a Matterhornig, megkerülte majd a Dufourspitze felé ment, fordulás vissza megkerülte a Gornergratot és leszállás Zermattba. Ez elég gyorsan történt szerintem nem volt 10 perc. Elég gyorsan pörögtek mert utána jött a következő kör ugyanazzal a helikopterrel.
Előzmény: (varia2000 195741)
Feladó:  varia2000FérfiKezdő síelő
Dátum: 2017.08.18. 09:39
(Üzenetazonosító: 195741)
varia2000 Hozzászólások: 49
Regisztrált: 2008.01.30.
25 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Hello ,Nagyon jók a beszámolók ,természetesen svájc csodálatos,kiváncsi lennék,hogy mennyi a helikopter túra,további jó időt és turázást,üdv,István
Előzmény: (TibiF 195739)
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.08.17. 20:49
(Üzenetazonosító: 195739)
TibiF Hozzászólások: 467
Regisztrált: 2004.11.30.
55 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Néhány napot Wallisban túráztunk. Az első nap az Aletsch gleccser környékén kezdtük, felmentünk az Eggishornra ahol friss hó fogadott. Az elmúlt napok csapadékos időjárása 2500 méter felett hó formájában esett le. Az idő szép volt, napsütéses fenn az Eggishornon 5C. Onnan lesétáltunk a Maerjelenseere, majd onnan a felvonó középső állomásáig. Következő napokban Zermattba mentünk a Matterhorn környékén túráztunk. Itt sokan voltak hiszen nyári főszezon van, illetve ez a hely Svájc egyik leglátogatottabb helye. Itt bárki megtalálja a neki megfelelő kikapcsolódási lehetőséget: rengeteg jelzett túraútvonal van, aki nem akar túrázni az kerékpározhat a környéken, vagy ha kedve van síelhet, a gleccser ugyanis nyitva volt. Ezen kívül helikopterezni is lehet akinek pénztárcája engedi Zermattból felvisznek az olasz határig és a környező 4000 méteres hegyeket bemutatják. Elég gyakran járt a helikopter napközben. Amíg ott voltunk az idő csodálatos volt, ragyogó napsütés, fenn a hegyen 5C 3100 méteren. A Gornergrat hegyi vasút (Svájc második legmagasabb hegyi vasútja), 3089m magasra megy fel. Onnan 29 db. 4000 méter feletti hegycsúcsot lehet látni. Érdekes volt mert már láttam többször légi felvételről a környező hegyeket valóságban azonban sokkal kisebbek voltak a távolságok(a TV csal). Pl. a Gornergrathoz valóságban nagyon közel van a Dufourspitze Svájc legmagasabb hegye olyan karnyújtásnyira volt tőlem. A TV-ben ez jóval távolabb látszott. A Gornergratról láttuk a Monte Rosat amely a Nordend(4612) illetve Dufourspitze(4638m) csúcsokból áll. Tőle jobbra következik a Lyskamm(Ostgipfel és Westgipfel csúcsokkal). Van egy csomó más csúcs is de a legtöbbet fényképezett hegy a Matterhorn (4478m) amely külön áll a többiektől. Ez az a hely ahol idén megfogadtuk, hogy ide jövőre is visszamegyünk. Néhány nap alatt nem lehet a környéket bejárni. Teszek fel pár képet.
A vadászgép leparkolt a reptér mellé. Kép az Eggishornról. A Matterhorn a GGB(Gornergrat Bahn) ablakából bal oldalon a két csúcs közül a jobb oldalon látható a Dufourspitze P8140094.JPG Gornergrat gleccser P8140150.JPG P8140156.JPG olasz részről a felhők a Metterhornt le akarják tolni a Mattehorn Zermattból P8150239.JPG P8150251.JPG P8150252.JPG P8150254.JPG P8150262.JPG felvonó sípályával P8150284.JPG utolsó közeli kép a Mattehornról GGB (Gornergrat Bahn) Zermatt nyugati oldalán gleccser húzódik a hegyen Zermatt vízesés
Feladó:  Kis KoviFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.08.13. 19:43
(Üzenetazonosító: 195735)
Kis Kovi Hozzászólások: 128
Regisztrált: 2011.02.07.
23 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Irigyellek, ez meseszép:)
Előzmény: (TibiF 195734)
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.08.12. 23:16
(Üzenetazonosító: 195734)
TibiF Hozzászólások: 467
Regisztrált: 2004.11.30.
55 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ma az Oeschinenseen túráztunk. Az érdekesség, hogy reggel szakadt az eső ami kb. folyamatos két napja Svájcban. Megnéztem az SRF-en a wetterpanorámát és kb. 100km-re tőlünk napsütéses idő volt. Közép Svájcban volt az eső a Thunerseetől nyugatra meg a Furka hágótól délre sütött a nap. Kanderstegre mentünk amely Bern kantonban található. Kandesteg egy zsákutca falu minden irányba hegyek veszik körül, itt lehet vonattál Wallisba menni. Kandersteg 1100 méteren fekszik, innen felvonó vezet Oeschinenseere, mi ezt gyalog tettük meg. Oeschinensee 1500 méter felett helyezkedik el. Itt elég sokan voltak, mivel a legtöbben felvonóval jöttek fel. A kinézett túraútvonal 14km-es volt 700m szintkülönbséggel. Nem is értettem miért fekete jelzésű volt mivel távolságra sem szintkülönbségre nem volt nagy. Igazából a túra közben értettem meg miért fekete: a tavat körbe lehet kerülni 3 óra alatt, a keleti részén magas hegyek veszi körül, ösvényt nehezen tudtak találni a sziklafalban, 300 méteres szakadék van az egyik oldalon, egy rossz lépés ott és annyi volt. Ezért fekete jelzésű ez az út. A hegyeket friss hó borította, 2200 métertől a héten itt havazott. A tó csodálatos a színek ahogy fentről látszott nagyon jól nézett ki. A tó körül kevesen túráztak, velem tartott a kisebbik lányom is aki hősiesen végigment az útvonalon. Jó kis túra volt a végére elfáradtunk. Teszek fel pár képet.
friss hó a hegyeken a völgyben Kandersteg Oeschinensee P8120089.JPG P8120091.JPG P8120101.JPG olajfolt a vízen :) Nem csak a felhő P8120134.JPG P8120143.JPG P8120148.JPG P8120153.JPG szivárvány P8120161.JPG esik az eső. Ez nem igaz, csak a szikláról csepeg a víz P8120179.JPG
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.08.05. 21:53
(Üzenetazonosító: 195716)
TibiF Hozzászólások: 467
Regisztrált: 2004.11.30.
55 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ma a Schilthornon túráztunk. Erről a hegyről azt kell tudni, hogy 1969-ben itt forgatták a 3. James Bond filmet. A Schilthorn felvonó az idén ünnepli 50. születésnapját, a lift 1967-ben épült. A James Bond film meg a környező szép hegyek jó reklámnak bizonyult hiszen rengetegen látogatják. A Schilthorn Bern kantonban található, a csúcs ahol voltunk Piz Glorianak nevezik és 2970m-en fekszik. A meleg elől mentünk hegyre, itt Svájcban is meleg van (nem annyira mint Magyarországon) a völgyekben olyan 35C körüli hőmérséklettel. Mára szép időt ígértek, 2000 méterre 16C, 3000 méterre pedig 11C-t.

Fél kilenckor már Lauterbrunnenben voltunk a völgyállomásnál. Innen felvonóval lehet feljutni a csúcsra. Az első felvonó a völgyből indul (kb. 800m) 1363 méterre ahol Gimmelwald található. Onnan egy másik felvonó ami felvisz Mürren (1638m) faluba. Ez egy üdülő falú amelyet autóval nem lehet megközelíteni, olyan mint a szemben levő Wengen. A harmadik felvonó Birgre vitt fel (2677m) onnan pedig az utolsó felvonóval a Schilthorn Piz Gloriara mentünk fel (2970m). Sokan voltak, rengeteg ázsiai turista. A hegy tetejéről dél nyugat fele láttuk a Mont Blancot, kelet fele pedig az Eiger, Mönch, Jungfrau csúcsai látszanak.

A Schilthornon minden James Bondról szól: a liftes is James Bond stílusban mutatkozik be. Van az étterem, amely érdekessége, hogy körbe forog. Aki itt ebédel 45 perc alatt láthatja az összes hegyet a környéken, hiszen ennyi idő alatt tesz meg egy teljes kört az étterem. Azok a részek a filmből ami a hegyen történik ebben az étteremben forgatták. Az étterembe egy lépcsőn lehet felmenni, az oldalán egy kovácsolt vasból készült feljáró látható, ugyan az ami a filmben van.Van a hegyen mozi ahol a film forgatásáról láthatunk jeleneteket: pl. 1969 március és október között építették fel a díszleteket majd a forgatás október és december között volt. Schilthornról sípályák is indulnak le a völgybe, télen ez egészen jó helynek tűnik. Birgnél körbe lehet sétálni a hegyet(Skyline thrill a neve) egy olyan helyen, hogy alattad kb. 400 méter szakadék van, sok helyen üveg van alól. Aki tériszonyatos annak nem ajánlom. A második felvonónál egy nagyon jó játszótér van, mindenféle korosztálynak. Azt is láttam, hogy Lauterbrunnenből van túra útvonal egész a csúcsig, ami bizony 2000 méter szintkülönbség.A sípályák is jól néznek ki, sítúrázni is lehet. Szóval egy jó helyet sikerült ma látogatni. Teszek fel pár képet.
Eiger, Mönch, Jungfrau a Brigről. Egy kis felhő zavarja a szép tájat Schilthorn a felvonoból Eiger, Mönch, Jungfrau dél felé a hegyek mögött Wallis kanton található James Bond(George Lazenby) a forgatáskor és 40 évvel késöbb ismét visszatért a Schilthornra középen hátul a Mont Blanc látható Schilthorn Piz Gloria Észak felé a Thuner see látszik P8050454.JPG P8050472.JPG P8050476.JPG Mürren Játszótér 1907m-en tsz felett P8050524.JPG
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.06.24. 22:03
(Üzenetazonosító: 195668)
TibiF Hozzászólások: 467
Regisztrált: 2004.11.30.
55 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ma Bern és Wallis kanton határán túráztam. Az volt a terv, hogy Adelbodenből felemgyek Engstligenalpig gyalog majd onnan a Chindbettipasson keresztül a Rote Chumme (2628m) felé majd a Rote Totz(2848) felé illetve a Rote Totz Lücke a végcél. Az útóbbi két pont Bern és Wallis kanton határán fekszik. A terv az első pillanatban módosult amikor ma reggel 7:15-kor megérkeztem a parkolóba és tele volt: kérdeztem az ott levő embertől, hogy ma mi van miért van ez e tömeg itt ilyen korán? Mondja ma hajnaltól viszik fel a teheneket 2000 méterre. Mondom neki én ott túrázni szeretnék, azt mondja lehet de az út csúszós meg sáros (magyarra fordítva szaros a tehenektől). Kb. 4-500 tehenet vittek fel a gazdák folyamatosan 5-10-es csoportokban. Távolról úgy nézett ki mint mikor Hannibál átkelt az Alpokon a tevéivel, most a tehenek mentek fel. Hamar eldöntöttem én itt nem megyek fel, inkább a felvonó választom. Rengetegen voltak kint ezért volt a nagy tömeg a parkolóban. A tehenek 1400m és 2000m között mentek fel gyalog, én ezt az utat inkább felvonóval tettem meg, a csúszós út miatt:) 7:40-kor értem fel 2000 méterre akkor kezdett besütni a nap a völgybe. A tömeg szerencsére nem jött velem tovább a hegyre, ők a tehenekre voltak kíváncsiak én meg a hegyekre. Első cél a Chindbettipass volt amely 2623m-en fekszik. 2200 méter felett már találkoztam hófolttal. Ami még érdekes az, hogy fáztam ma pozitív értelemben: az elmúlt két hétben Svájcban pozitív hőmérsékleti rekordok sorra dőlnek meg, a 15C és a szél jól esett. Csak egy adat az elmúlt hétből: a leghidegebb hőmérséklet hajnalban 24C volt júniusban 4-5C-al meghaladja az eddigi rekordot (tegnap mondták SRF-en az Aletsch gleccser október óta 4 métert csökkent a vastagsága, ami szerintem sok mert még igazi nyár nem volt).

Szóval folytatva az utamat felértem a Chindbettipassra, onnan már részben láttam Wallist. Még nem voltam ebben a kantonban hisz Bernben voltam. Eddig 2 emberrel találkoztam, ami tetszett mert nem volt tömeg. Következő cél a Rote Chumme előbb lejtmenet jött majd hegymenet amit utálok mert visszafele ismét meg kell csinálni, hiába a hegymászás nem kívánságműsor. A Rote Chumme után már láttam zergéket, nem zavartatták magukat, elvileg innen Wallis illetve Bern kanton határán mentem olyan 2600 méter magasságban. Itt már összefüggő hóréteg volt. 10-15C lehetett a hóban simán lehetett haladni, hótaposó jobb lett volna de nem vittem magammal. 2840m-re másztam fel a Rote Totz Lücke-re. Itt már fújt a szél, szerintem Wallisban a Matternornt is láttam. Ott két helyi emberrel találkoztam akitől megkérdeztem, hogy szerintük melyik kantonban vagyok de nem tudták a választ. Ilyeneket ott nem szabad kérdezni :) A Mont Blancot nem láttam mert nyugat fele a nagyobb hegyek eltakarták. Sok szép helyet láttam, megérte a mai túra.
a tehenek  mennek fel 2000 méterre Mint a TDF-en (Tour de France) tömegek várják a teheneket Mormota onnan jöttem Chindbettipass ilyen havon kellett végig menni Encián minden mennyiségben Rote Chumme a zergék nem zavartatták magukat középen hátul a Matterhorn  (tipp szerintem) ott jöttem le
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.06.15. 15:33
(Üzenetazonosító: 195657)
TibiF Hozzászólások: 467
Regisztrált: 2004.11.30.
55 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Múlt vasárnap Adelbodenben túráztunk a családdal. Azért mentünk oda mert májusban a nagyobbik lányom egy hetet töltött ott az osztállyal, nagyon tetszett neki a hely. Adelboden falu Bern kantonban található Adelboden-Lenk síterephez tartozik. Dél felől Wallis kanton hegyei határolják amely csúcsok 3600 méter fölötti magasságban húzódnak ezen a részen. Nagyon meleg van Svájcban, igazi nyár van júliusi hőséggel. A lakásban nem lehet maradni így a hegyet választottuk hétvégére.

Adelboden szép helyen fekszik 1400 méteren tengerszint felett egy zsákutca falu. Engstligenalpban a vízesést látogattuk meg. Felvonóval mentünk, a vízesésnek két része van, alsó és felső a felvonó végig a vízesés mellett vezet. Gyalog is fel lehet menni 1900 méterre, a sziklafalban lépcsőkön keresztül elég meredek úton. 1900 méteren egy fennsík található ahol még babakocsisoknak is van túraútvonal, persze lapos részen. Hó már csak 2200 méter felett volt. Első látásra jó helynek tűnt, télen ide visszajövök sítúrázni, déli irányba Wallis fele elég jó túraútvonalakat láttam. Most maximum 8 személyes kabinos lift vitt fel minket 1900 méterre, a másik felvonót felújítják. Akik délután jöttek bizony volt sorban állás, hogy feljussanak. Habár eldugott hely de sokan látogatják. Amikor kezdett nagyon meleg lenni akkor lejöttünk 2000 méterről, a völgyben még melegebb volt 30C, de vigasztalt a tudat, hogy a Thunerseeben fürödhetünk, igaz csak 17C volt a víz de jól esett csobbanni benne.

Jó hely Adelboden, télen lehet a sípályáit is majd kipróbálom. Ma ünnepnap van Svájcban a katolikus kantonokban az Úr napját ünneplik, ezért ez a nap munkaszüneti nap.
Adelboden madártávlatból Dél fele a wallisi havas csúcsok P6110038.JPG ahol elolvadt a hó már nyílnak a virágok a vízesés felső része a vízesés felső része szemből P6110131.JPG sárga, zöld, fehér, kék színek itt még azért volt hó a vízesés alsó része a Thunersee
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.04.09. 21:44
(Üzenetazonosító: 195253)
TibiF Hozzászólások: 467
Regisztrált: 2004.11.30.
55 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ma a Tiefengletscher mellett túráztam. Relapból indultam, a munkatársam kérdezte mit csinálok hétvégén, mondtam ha szép az idő megyek a Furkapassra. Megint oda? Miért? Igen ebben a szezonban már 4x itt túráztam, igazából csak az út eleje ugyanaz a végén mindig másik hegyre megyek fel. Realp környékén még az összes hegyet nem másztam meg eddig :)

A múltkor azt mondtam, itt még júniusban is lehet sítúrázni, ez igaz a fenti részekre. Két hete is itt voltam, akkor voltak azok a napok március végén mikor a hegyen 3000 méter környékén még éjjel sem fagyott a hó. Másnap síelni terveztem Grindelwaldban, akkor döntöttem el, hogy nem megyünk síelni. 2400 méterig akkor nem fagyott a hó, a síbotomat a tömörített hóba simán beleszúrtam 1 méter mélyre, alól szinte vizes volt a hó. Akkor az volt az állapot mikor a hóból víz lesz és ez 2000 méter felett március végén volt reggel.

Szerencsére most éjszaka a hegyen fagyott, rengeteg hó ment el az utóbbi két hétben. Március 26-án még síléccel tudtam indulni 1550m-ről, ma is onnan indultam csak cipőben mert hó nem volt, ma csak 1870m-en tudtam felcsatolni a sílécet. Reggel a parkolóban gondolkoztam síbakancsal induljak felfele vagy rendes cipővel és a lécet meg a bakancsot majd valahogy cipelem. Végül utóbbi megoldás mellett döntöttem ami jónak tűnt 330 méter szinten (kb. 4km távolság) a sílécet+bakancsot a vállamon cipeltem. Összefüggő hóréteget csak 1870 méter felett láttam. Voltak kocsik akik felmentem 1670 méterig a hágón ott volt egy sorompó ami lezárta a Furka hágót de előtte Realp végében ki volt téve a behajtani tilos tábla. Nem kockáztattam a kocsit 1550m hagytam a parkolóban, szépen felgyalogoltam 1870m-re onnan kezdődött havon a sítúrám. Addig már jól elfáradtam mert a bakancs meg a léc összesen van vagy 6 kg, italt is vittem mert felfele izzadtam mint a ló. A völgyben tavasz (nyár van), 2000 méter felett volt összefüggő hóréteg. Kék ég, szélcsend jellemezte a mai napot. Az inget magamról csak azért nem vettem le, hogy ne égjek le. Ilyenkor néhány óra alatt le lehet égni a napon.

Ma Virágvasárnap volt sokan jöttek túrázni, az Albert-Heim-Hütte(2430m) mellett mentem el. A hó igazából 2300 méter felett volt jó, addig nagyon olvadt 2300 méter környékén is voltak hómentes részek a déli oldalon. Utána pedig mintha "sípályára" léptem volna. Kb. 5 cm-re süllyedt bele a lécem, ez a rész volt firnes alatta fagyott a hó. Éjszaka általában a hó megfagy, olyan mint a beton, széles is volt a rész, a sziklák itt nem látszódtak. 2700 méterig mentem mert addig bírtam (az energy ott fogyott el) de simán fel lehetett volna menni 3000 méterre. A Tiefengletscher aljában voltam ez a Rhoné gleccser hegy másik oldala. Sok túrázóval találkoztam, sőt mikor még lefele jöttem mások akkor jöttek felfele, pedig nem indultam korán. Ide még visszatérek április végén mert vannak még felfedezi való helyek.
igazi freeride hely oda tevezek menni a déli oldal a hegy után az Wallis a Furka pass eleje, itt még két hete 50 cm hó volt a úton a szemben levő hegyen már 9 órakor ennyien voltak fenn(akik ott voltak szerintem 6:00-kor indultak) a hó után jön a kikerics innen volt egybefügggö hóréteg (1870m) a hosszú egyenes a Furka hábó útja 2300 méteren nincs hó, ott kéne menni Az Albert-Heim hütte nyitva van mintha Holdbéli táj lenne P4090047.JPG oda nem mentem ezt a hegyet tervezem megmászni mások is ott túráztak Uri kanton igazi sípálya 2700 méteren a Tiefengletscher alja 3400 méteres hegy mögötte a Rhoné gleccser van
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.03.18. 15:25
(Üzenetazonosító: 195036)
TibiF Hozzászólások: 467
Regisztrált: 2004.11.30.
55 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Korlát most sincs a Furka hágó északi oldalán (Uri kantonban), néhány kő oszlop van az út szélén. Itt az út sok helyen egy sávos, két kocsi nem fér el egymás mellett ezért a beugrókat kell figyelni ha szemből jön busz vagy autó. A déli oldalon Wallisban sokkal jobb, 2x1 sávos az út, itt sokkal szélesebb az út valószínűleg ezt Uri kantonban nem tudták megoldani.

Egy héttel ezelőtt is itt túráztam, előző héthez képest sok hó elolvadt ez köszönhető a melegnek illetve az esőnek ami múlt héten csütörtökön 1600 méterig esett. Érdekes volt összehasonlítani a múlt heti hóállapotot illetve előző hetit: akkor igazi téli képet láttam utoljára pedig szinte májusi időt, pedig a két túra között csak egy hét telt el. Nem volt tökéletes kék ég, egy fátyol felhő volt a nap előtt ezért nem érződött olyan melegnek az idő. Olyan 10-15C lehetett szélcsendben kb. 1500 méteren. Dél körül jobban kisütött a nap addig jutottam fel kb. 2000m-re onnan pedig annyira meleg volt, hogy még a pólót is levettem magamról felfele menet. Az arcom és a fülem bekentem naptejjel tanulva az előző évi leégésből de a felső testem ismét leégett. Hiába március van a nap ilyenkor már nagyon erős. Kb. 2450 méterig mentem fel, a Furka hágó magasságával voltam egy szintbe. 2000 métertől a Galenstock fogadó mellől nem az úton mentem tovább. 2-es fokozatú lavinaveszély volt, a hó olyan volt mint a beton meg volt fagyva az előző túrázók nyomán mentem feljebb. Ochsenalp felé mentem amely 2435 méter magasan van. Szemben velem a Tiefengletcser illetve a Sidelengletcser volt látható. Amiért érdekes ez a két gleccser az, hogy a hegy másik oldalán húzódik a Rhone gleccser ami jóval nagyobb mint ez a két gleccser. 13 óra körül értem fel 2450 méter magasra szélcsend volt, kb. lehetett 20C fok, én annyinak éreztem. Jó idő volt a túrázáshoz.

Ma nem mentem túrázni mert szakad az eső.
Előzmény: (Tervező 194850)
Berghotel Galenstock felé P1370940.JPG P1370941.JPG arra van a Furka hágó a nyomon jól lehet haladni P1370950.JPG P1370952.JPG P1370957.JPG P1370958.JPG P1370963.JPG P1370967.JPG P1370977.JPG P1370980.JPG P1370987.JPG P1370990.JPG P1370998.JPG P1380002.JPG
Feladó:  TervezőFérfiProfi síelő
Dátum: 2017.03.08. 18:47
(Üzenetazonosító: 194850)
Tervező Hozzászólások: 37
Regisztrált: 2015.02.08.
BEMUTATKOZÁS

Én 1985 júliusában Trabanttal győztem le a Furka hágót (meg a Grimselt), aztán sízés Zermatt-ban. Nem hogy Trabant, szocialista autó szinte egyedül voltam. (Érdekes módon a Furka hágón feleségem nem akart vezetni. Azóta nem jártam ott, nem tudom mi a helyzet, de akkor korlát nem volt. Viszont a motorosok akkor is csodát műveltek...)

Még azt az érdekességet említem meg, hogy akkor a drága Svájcban, Täsch-ben egy mindennel felszerelt apartman annyiba került, mint akkor a Tokaj szállóban a padlástéri szoba. Komolyan, ugyanabban az évben laktam mindkettőben !!
Megjegyzem, Hinterglemmben, a felvonótól 20 m-re levő apartmanban is fele annyi a szállás, mint Sátoraljaújhelyen a hotelben. Csillagok ide-oda, színvonalban nincs különbség. De mégis: az újhelyi 4*-os hotelben a szobában nincs hajszárító. Érem én az okát is, a magyar kb. 98 féle adó-és közteher miatt ez kell. Pedig szerintem Svájcban és Ausztriában sem kell az adóhatóságoknak tanácsot adni...

Ami katasztrófa, műholdképeken látom, hogy a Rhone gleccser mennyire megfogyott. Ez nagy tragédia. Ha nem felejtem el, majd előkeresem az akkori fényképet és felteszem.
Több tízezer éves jegek tűnnek el 30 év alatt.
Előzmény: (TibiF 194823)
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.03.07. 21:25
(Üzenetazonosító: 194823)
TibiF Hozzászólások: 467
Regisztrált: 2004.11.30.
55 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Vasárnap a Furka hágó körül sítúráztunk. Előző három héten Glarus kantonban voltunk, Elm környékén sítúráztunk de onnan "elkergettek" a természetnek köszönhetően. Akkor ott beszélgettem más túrázókkal és mondták ez durva, hogy februárban nem tudunk lecsúszni a völgybe mert az időjárás meg a főn "leradírozta" a havat a völgyből. Így esett a választás Realpra amely 1500 méteren található. A főnről még annyit zárójelben jegyzem meg, hogy előző nap szombaton reggel Luzernben voltam a piacon, 8 óra körül fújt a szél és 3C mutatott az autó hőmérője, felhős volt az idő. A Reuss és a Vierwaldstattersee mellett meg lehetett fagyni olyan hideg volt. 30 perc múlva, ugyanolyan felhős idő volt széllel de akkor már 18C mutatott a kocsi hőmérője. Na ez a főn, hihetetlen, hogy ennyi idő alatt milyen meleg lett. Ha nem saját szememmel látom el sem hiszem. Svájcban 1200 méter alatt alig van hó.

Szóval vasárnap sítúráztunk, útközben hezitáltam, hogy Gotthárd vagy Furka hágó legyen a cél. A két hágó alja egy helyről indul (Andermatt mellől) végül a Furka hágó mellett döntöttem mert szerintem ott többet lehet látni. Előző nap olyan májusi idő volt a völgyben 22C volt árnyékban, mikor Andermattba értünk reggel mindenütt friss hó volt Realpban a kocsik tetején legalább fél méter hó volt. Szép időnek ígérkezett de csak fél napot mivel előtte is csapadékos volt az időjárás, 14 órától meg a következő csapadékos időt jósolták a meteorológusok, közte pedig napsütést. Relapban előbb parkoló helyett kellett találni ami nem volt könnyű mivel mindenütt hó volt, a nagy parkolókat még nem takarították ki. Szerencsére az állomás mellett volt pár szabad hely még reggel korán. Az első meglepetés ott ért a parkolóban: eddigi túráim során napközben kb. 10-20 túrázóval találkoztam ezen a napon legalább 200-al. Jó idő volt, havazás után mindenki jött a hegyre: francia, olasz és nemét rendszámú autókat láttam parkolóban.

Ilyenkor a Furka hágó Realptól (1500m) le van zárva kb. június közepéig. A lányommal az úton indultunk felfelé, meglepetésemre az út le volt ratrakolva. Valószínűleg azért mert a hágón az egyik hotel nyitva volt oda pedig valahogy fel kell vinni az élelmiszert. A többi sítúrázó mind pályán kívül ment, én nem mertem mivel 3. fokú lavinaveszély volt, gyerekkel mentem felfele jó volt nekem a leratrakolt út is. Jártam itt már nyáron illetve ősszel de most a hegy más arcát mutatta: csodálatos volt a táj, a hatalmas behavazott hegyek mindenütt a nagy hó. Itt forgatták 1964-ben a Goldfinger James Bond filmet is. A lányommal 1500-ról felmentünk 2000 méterre. Ez nem olyan meredek hágó, csodálkoztunk is, hogy csak 500 méter szint jött össze, pedig előző hétvégén Glarusban 1000 méter szintet is mentünk. Szép kellemes nyugodt tempóban mentünk, persze úgy, hogy 14 órára érjünk vissza a kocsihoz mert akkorra mondták az esőt, ami meg is érkezett menetrend szerűen. Ez a hely nagyon jó ide még májusban is lehet menni túrázni. Az úton felfele sok helyen 1m tömör hó volt, az amíg elolvad kell még 1-2 hónap. A következő hetekbe biztos ide még visszatérek.
Realp végétől ahonnan kezdődik a Furka hágó Feljebb már sütött a nap A sítúrázók az út mellett mentek behavazott házikó a tábla alatt is volt 1m hó P1370678.JPG Realp a völgyben "My name is Bond, James Bond" P1370687.JPG itt több mint 1/2 tömör hó van az úton a szemben levő hegyen is voltak vagy 100-an az időjárásra nem lehetett panasz itt sem volt kevés hó a hegygerinc mögött van Wallis P1370721.JPG P1370738.JPG P1370755.JPG P1370757.JPG
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.02.12. 19:27
(Üzenetazonosító: 194047)
TibiF Hozzászólások: 467
Regisztrált: 2004.11.30.
55 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ma Engiben sítúráztunk. Az ötletet a múltkori Elmben való síelés adta, akkor kaptam a sípályán egy reklámlapot, amelyben leírták milyen túrázó lehetőségek vannak a környéken. Így esett a választás Engi részére. Ez a település Glarus kantonban található, 770 méterről indultunk. Azt gondoltam ez egy eldugott hely lesz, "Isten háta mögött", senki nem jár arra de tévedtem. Napközben 7 sítúrázóval találkoztam illetve 2 hótalpas túrázóval. Jó idő volt mások is jöttek erre az útra túrázni. Ez a sítúra út Engi faluból indul és felvisz a Wissmilen csúcsra amely 2483m-en található. A különbség az eddigi és a mostani túrám között az, hogy ma velem jött a nagyobbik lányom, ő hótalpon túrázott és síléccel. Neki ez volt az első ilyen túrája, tudtam nem mehetünk ma 1000-2000 méter szintkülönbséget mert annyit nem fog bírni, nem akartam megutáltatni vele a túrázást, ő jelentkezett magától. Jó idő volt, hó volt egész végig az úton az elejétől. Ez egy nyári túraútvonal nem annyira meredek a lányom is bírta. A nap csak 11 óra után sütött be a völgybe, utána nagyon meleg lett. A hó nagyon olvadt, a patakok nagy mennyiségű vízzel folytak lefele, jó volt a csobogást hallgatni. Egy szál pólóban simán el lehetett lenni annyira meleg volt. 1400 méterig mentünk fel, addigra fáradt el a lányom. Mire leértünk a völgyben 9C-t mutatott a hőmérő árnyékban. Igazi tavaszi idő volt. Jó volt a mai túra, a lányomnak is tetszett azt mondta legközelebb is jön velem túrázni, ez a lényeg neki is tetszett.
itt még nem sütött be a nap a völgybe nem volt annyira meredek az út az Unesco védett területén voltunk ott jön a következő sítúrázó csapat P1370077.JPG P1370085.JPG P1370088.JPG P1370089.JPG P1370094.JPG P1370099.JPG P1370101.JPG P1370115.JPG
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.01.21. 19:12
(Üzenetazonosító: 193042)
TibiF Hozzászólások: 467
Regisztrált: 2004.11.30.
55 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ma Elmen sítúráztam, ez a hely Glarus kantonban található Kelet Svájcban. Már egy hete anticiklon van Svájvban hideg szép idővel. Reggel a völgyben -13C volt, mikor a nap besütött a völgybe akkor -5C volt. Onnan lehetett tudni, hogy ma szép idő lesz, mikor kiértem reggel 7-kor a 3-as autópályára amely Zürichből jön és a tó déli részén megy keletre akkor az autópálya tele volt. Lehetett haladni, mindenki síelni ment. Ezt onnan tudom,hogy láttam a tetőboxokat, meg a síléceket az autókon, a kisebb kocsikban pedig a síbakancsok látszódtak az ablakban, még Porschet is láttam tetőcsomagtartóval, síléccel a tetején. Hiába na kicsi a Porsche csomagtere, ezért nem lesz nekem Porschem :) Szóval szép idő volt, hideg de ki lehetett bírni. Jó hely, Elm egy zsákutca falu mellette nagyon magas hegyekkel. A nap csak 10:13-kor sütött be a völgybe. Holnap kipróbáljuk ezt a helyet majd síléccel nem sítúrázva.
P1360542.JPG reggel még csak a 3000-ek sütötte meg a nap 10:13-kor kb. 1300m-en besüt a nap egy kék pálya P1360506.JPG P1360515.JPG P1360529.JPG P1360533.JPG P1360535.JPG P1360539.JPG P1360545.JPG P1360571.JPG
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2016.12.04. 20:47
(Üzenetazonosító: 190714)
TibiF Hozzászólások: 467
Regisztrált: 2004.11.30.
55 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Tegnap a Rigi Rotstockon voltam ma pedig Stoos síterepen, Fronalpstockon. Kb. egy hete itt Svájcban magasnyomású anticiklon jellemzi az időjárást, ami annyit jelent a völgyben felhős idő van, napot nem lehet látni, 1000-1400 méter felett pedig ragyogó napsütés van a hegyekben. Tegnap a Rigin voltam, az időjárás jelentők jóslata bejött a felhő/ködhatár 1400 méteren volt. Felette ragyogó napsütés, szélcsenddel. A szél meg sem mozdult (nem olyan volt mint amit pénteken a Jánoshegyen mértek szélsebességre). A völgyben hideg volt -1/2C a hegyen +3C volt. Tegnapra kb. 1000 méter szintkülönbség jött össze.

Ma Mutotathalból indultam (kb.500m tszfm) majd Stoos síterepre mentem fel, onnan Fronalpstockra(1922m). Természetes hó egy gramm sincs (pedig két hete a Rigin még volt természetes hó). Az északi oldalon mentem fel és hóval (természetes) 1900 méterig nem találkoztam. A főn meg a meleg megtette a hatását. A havat amit láttam az műhó volt, illetve 2500 méter felett volt hó a mellettem levő hegyeken. A völgyben 500 méteren minden fehér volt, nem a hó miatt hanem a dér miatt ugyanis -5C volt Muotathalban. Ugyanebben az időben otthon +3C volt. Szélcsends illetve ragyogó napsütés jellemezte a mai napot. Stosstól a sípálya mellett mentem fel a hegyre, 1900 méter környékén hóágyuztak, addig ugyanis pozitív hőmérséklet volta pálya mellett. Fent a kép csodálatos. Lehet ide síszezonban is visszatérünk de csak ha nagy hó lesz.Teszek fel pár képet, a havas képek a "nyugalom megzavarására" alkalmasak, ezek ugyanis műhavas képek.
a Pilátus a felhő tengerben arra látható a svájci fennsík :) előttem Zürich, Basel irány mellettem a Mythen Stoos (kb. 1300m-en) műhavon állok mintha sípálya lenne műhóval a felvonó mellett mentem fel csövön a vizet vezetik fel a műhóhoz kb. 1800 méteren groser+kleiner Mythen a Reuss völgye az Urner see kelet felé a Glarner Alpok látszodtak a völgyben Brunnen és a Vierwaldstattersee 1920 méteren ennyi hó volt szemben (dél fele) az Uri Rotstock meg a háromezres hegyek
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2016.10.30. 19:37
(Üzenetazonosító: 189934)
TibiF Hozzászólások: 467
Regisztrált: 2004.11.30.
55 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Tegnap Uri Rotstockon(2927m) voltam. Tavaly már voltam ezen a helyen, azért mentem vissza mert akkor nem volt tökéletes az idő. Ezen a hétvégén jó időt ígértek. A túra az Isenthal völgyől indul ami annyiból érdekes, hogy a Vierwaldstattersee mellett van és mivel nincs ott természetes völgy ezért átfúrták a hegyet, illetve a hegybe vágták az utat. Itt csak egy kocsi fér el, busz is csak a rövidebb megy itt, csuklós busz nem fér el. Szívbajosoknak vagy tériszonyosoknak nem ajánlom ezt az utat. A GPS is vicces kedvében volt mert a legszűkebb helyen azt mondta:"ha lehet itt forduljon vissza". Valószínűleg a sok cikk-cakkban meg a hegyoldalban azt látta, hogy nem az úton vagyok. Már ősz van a javából, itt Svájcban 7:30-kor kezd még csak virradni. 8:30.kor kezdtem a túrát, 3C volt a völgyben mikor indultam. Az elején fáztam de 100 méter után már nem éreztem a hideget. Útközben összesen 3 emberrel találkoztam. A nap csak 11 óra után sütött be a völgybe, annyira közel vannak a meredek hegyek, addig a föld fagyos volt utána annyira meleg lett, hogy előbb pólóra vetkőztem majd rövidnadrágba. 2500 méter felett már hóban vezetett az utam, most a hosszabb útvonalon mentem amely enyhébb emelkedésű mint az egy évvel ezelőtti túrán. Szélcsend volt, 2500 méter után a pólómat is levetettem. 2700 métertől a gerincen vezetett az út, meg sem mozdult a szél. Dél felé csodálatosak voltak a 4000 méteres hegyek. Egy felhő nem volt az égen, ennyire jó idő meg szélcsend, meg kék ég mióta Svájcban vagyok még nem volt, még egy fátyolfelhő sem volt az égen. Legközelebb a Titlis gleccser látszott távolabb dél felé Jungfrauig is el lehetett látni, kelet felé pedig a Säntis látszott, mögötte nem messze van az osztrák-német-svájci hármas határ. Fenntről fél Svájcot láttam. Észak felé az egész völgy ködfelhőben volt. Ilyen az ősz a völgyben köd van a hegyen ragyogó napsütés. Már sötétedett mire a völgybe érkeztem, erre a napra 2000m szintkülönbség jött össze.

Másnap is mentem túrázni mert jó időben nem szabad otthon maradni. Főleg, hogy tejföl ködben volt a völgy, napot nem lehet látni, még talán depressziós leszek:) Ma elég magasan volt a ködfelhő határ ugyanis 700 métertől kezdődött és csak 1100 méternél láttam napot. Ma olyan levezető túrán voltam, mert a tegnapi nap kifárasztott. 1100 méterről indultam fel 2040 méterre, a Pilátus hegy mellé. Oda nem akartam menni mert már 4 vagy 5x voltam ott, illetve ott rengeteg ember van. Helyette a mellette levő hegyet másztam meg. Innen is tökéletes a kilátás. Engelbergen megfigyeltem pl. hogy Trübsetől elkezdtek hóágyuzni a Titlis gleccserig, készülnek már a téli szezonra. Kb. 5-10km-re volt tőlem légvonalban de ki lehetett venni a zöld füvön a nagy fehér foltokat. Ma már volt egy gyenge szél de így is tökéletes idő volt a túrázáshoz. Holnap szünet(munkanap mert meg kell termelni a svájci GDP-t) majd kedden ismét túrázás következik. A jó idő keddig kitart.
2200m-en az út melleti gleccser oda kell felmenni(Uri Rotstock csúcs) friss hó volt mindenütt mások is mentem már előttem az északi rész a völgyben a Vierwaldstattersee, hátrébb a köd a gerincen a hátsó csúcsra kell mennem kék ég mindenütt a déli oldal hátul a 4000m-es hegyek itt már hóban vezetett az utam a látványért érdemes felmenni a csúcstámadás :) P1350282.JPG "valahol messze délen, örökös napsütésben" Uri Rotstock(2927m) P1350313.JPG ez már ma volt kb. 1200m-en mikor kieértem a ködből dél felé a 4000m-es hegyek szemben a Titlis gleccser szemben a Pilátus sok tej kiömlött a völgyben P1350378.JPG P1350387.JPG P1350405.JPG

következőutolsó laponként: összesen 38, rendezés:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Szeretném megkapni a friss híreket és legjobb síajánlatokat.
Elfogadom az adatvédelmi elveket.
Hírlevél archívum »
UTASBIZTOSÍTÁS -10%
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 291 vendég és 16 regisztrált felhasználó látogatja.
Asztali nézet
A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom. Több infó...