Menü ≡

Túrázás Svájcban

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
következőutolsó laponként: összesen 28, rendezés:
Üzenetek Üzenet íráshoz regisztrálj
Üzenet szövege
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.06.24. 22:03
(Üzenetazonosító: 195668)
TibiF Hozzászólások: 447
Regisztrált: 2004.11.30.
54 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ma Bern és Wallis kanton határán túráztam. Az volt a terv, hogy Adelbodenből felemgyek Engstligenalpig gyalog majd onnan a Chindbettipasson keresztül a Rote Chumme (2628m) felé majd a Rote Totz(2848) felé illetve a Rote Totz Lücke a végcél. Az útóbbi két pont Bern és Wallis kanton határán fekszik. A terv az első pillanatban módosult amikor ma reggel 7:15-kor megérkeztem a parkolóba és tele volt: kérdeztem az ott levő embertől, hogy ma mi van miért van ez e tömeg itt ilyen korán? Mondja ma hajnaltól viszik fel a teheneket 2000 méterre. Mondom neki én ott túrázni szeretnék, azt mondja lehet de az út csúszós meg sáros (magyarra fordítva szaros a tehenektől). Kb. 4-500 tehenet vittek fel a gazdák folyamatosan 5-10-es csoportokban. Távolról úgy nézett ki mint mikor Hannibál átkelt az Alpokon a tevéivel, most a tehenek mentek fel. Hamar eldöntöttem én itt nem megyek fel, inkább a felvonó választom. Rengetegen voltak kint ezért volt a nagy tömeg a parkolóban. A tehenek 1400m és 2000m között mentek fel gyalog, én ezt az utat inkább felvonóval tettem meg, a csúszós út miatt:) 7:40-kor értem fel 2000 méterre akkor kezdett besütni a nap a völgybe. A tömeg szerencsére nem jött velem tovább a hegyre, ők a tehenekre voltak kíváncsiak én meg a hegyekre. Első cél a Chindbettipass volt amely 2623m-en fekszik. 2200 méter felett már találkoztam hófolttal. Ami még érdekes az, hogy fáztam ma pozitív értelemben: az elmúlt két hétben Svájcban pozitív hőmérsékleti rekordok sorra dőlnek meg, a 15C és a szél jól esett. Csak egy adat az elmúlt hétből: a leghidegebb hőmérséklet hajnalban 24C volt júniusban 4-5C-al meghaladja az eddigi rekordot (tegnap mondták SRF-en az Aletsch gleccser október óta 4 métert csökkent a vastagsága, ami szerintem sok mert még igazi nyár nem volt).

Szóval folytatva az utamat felértem a Chindbettipassra, onnan már részben láttam Wallist. Még nem voltam ebben a kantonban hisz Bernben voltam. Eddig 2 emberrel találkoztam, ami tetszett mert nem volt tömeg. Következő cél a Rote Chumme előbb lejtmenet jött majd hegymenet amit utálok mert visszafele ismét meg kell csinálni, hiába a hegymászás nem kívánságműsor. A Rote Chumme után már láttam zergéket, nem zavartatták magukat, elvileg innen Wallis illetve Bern kanton határán mentem olyan 2600 méter magasságban. Itt már összefüggő hóréteg volt. 10-15C lehetett a hóban simán lehetett haladni, hótaposó jobb lett volna de nem vittem magammal. 2840m-re másztam fel a Rote Totz Lücke-re. Itt már fújt a szél, szerintem Wallisban a Matternornt is láttam. Ott két helyi emberrel találkoztam akitől megkérdeztem, hogy szerintük melyik kantonban vagyok de nem tudták a választ. Ilyeneket ott nem szabad kérdezni :) A Mont Blancot nem láttam mert nyugat fele a nagyobb hegyek eltakarták. Sok szép helyet láttam, megérte a mai túra.
a tehenek  mennek fel 2000 méterre Mint a TDF-en (Tour de France) tömegek várják a teheneket Mormota onnan jöttem Chindbettipass ilyen havon kellett végig menni Encián minden mennyiségben Rote Chumme a zergék nem zavartatták magukat középen hátul a Matterhorn  (tipp szerintem) ott jöttem le
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.06.15. 15:33
(Üzenetazonosító: 195657)
TibiF Hozzászólások: 447
Regisztrált: 2004.11.30.
54 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Múlt vasárnap Adelbodenben túráztunk a családdal. Azért mentünk oda mert májusban a nagyobbik lányom egy hetet töltött ott az osztállyal, nagyon tetszett neki a hely. Adelboden falu Bern kantonban található Adelboden-Lenk síterephez tartozik. Dél felől Wallis kanton hegyei határolják amely csúcsok 3600 méter fölötti magasságban húzódnak ezen a részen. Nagyon meleg van Svájcban, igazi nyár van júliusi hőséggel. A lakásban nem lehet maradni így a hegyet választottuk hétvégére.

Adelboden szép helyen fekszik 1400 méteren tengerszint felett egy zsákutca falu. Engstligenalpban a vízesést látogattuk meg. Felvonóval mentünk, a vízesésnek két része van, alsó és felső a felvonó végig a vízesés mellett vezet. Gyalog is fel lehet menni 1900 méterre, a sziklafalban lépcsőkön keresztül elég meredek úton. 1900 méteren egy fennsík található ahol még babakocsisoknak is van túraútvonal, persze lapos részen. Hó már csak 2200 méter felett volt. Első látásra jó helynek tűnt, télen ide visszajövök sítúrázni, déli irányba Wallis fele elég jó túraútvonalakat láttam. Most maximum 8 személyes kabinos lift vitt fel minket 1900 méterre, a másik felvonót felújítják. Akik délután jöttek bizony volt sorban állás, hogy feljussanak. Habár eldugott hely de sokan látogatják. Amikor kezdett nagyon meleg lenni akkor lejöttünk 2000 méterről, a völgyben még melegebb volt 30C, de vigasztalt a tudat, hogy a Thunerseeben fürödhetünk, igaz csak 17C volt a víz de jól esett csobbanni benne.

Jó hely Adelboden, télen lehet a sípályáit is majd kipróbálom. Ma ünnepnap van Svájcban a katolikus kantonokban az Úr napját ünneplik, ezért ez a nap munkaszüneti nap.
Adelboden madártávlatból Dél fele a wallisi havas csúcsok P6110038.JPG ahol elolvadt a hó már nyílnak a virágok a vízesés felső része a vízesés felső része szemből P6110131.JPG sárga, zöld, fehér, kék színek itt még azért volt hó a vízesés alsó része a Thunersee
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.04.09. 21:44
(Üzenetazonosító: 195253)
TibiF Hozzászólások: 447
Regisztrált: 2004.11.30.
54 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ma a Tiefengletscher mellett túráztam. Relapból indultam, a munkatársam kérdezte mit csinálok hétvégén, mondtam ha szép az idő megyek a Furkapassra. Megint oda? Miért? Igen ebben a szezonban már 4x itt túráztam, igazából csak az út eleje ugyanaz a végén mindig másik hegyre megyek fel. Realp környékén még az összes hegyet nem másztam meg eddig :)

A múltkor azt mondtam, itt még júniusban is lehet sítúrázni, ez igaz a fenti részekre. Két hete is itt voltam, akkor voltak azok a napok március végén mikor a hegyen 3000 méter környékén még éjjel sem fagyott a hó. Másnap síelni terveztem Grindelwaldban, akkor döntöttem el, hogy nem megyünk síelni. 2400 méterig akkor nem fagyott a hó, a síbotomat a tömörített hóba simán beleszúrtam 1 méter mélyre, alól szinte vizes volt a hó. Akkor az volt az állapot mikor a hóból víz lesz és ez 2000 méter felett március végén volt reggel.

Szerencsére most éjszaka a hegyen fagyott, rengeteg hó ment el az utóbbi két hétben. Március 26-án még síléccel tudtam indulni 1550m-ről, ma is onnan indultam csak cipőben mert hó nem volt, ma csak 1870m-en tudtam felcsatolni a sílécet. Reggel a parkolóban gondolkoztam síbakancsal induljak felfele vagy rendes cipővel és a lécet meg a bakancsot majd valahogy cipelem. Végül utóbbi megoldás mellett döntöttem ami jónak tűnt 330 méter szinten (kb. 4km távolság) a sílécet+bakancsot a vállamon cipeltem. Összefüggő hóréteget csak 1870 méter felett láttam. Voltak kocsik akik felmentem 1670 méterig a hágón ott volt egy sorompó ami lezárta a Furka hágót de előtte Realp végében ki volt téve a behajtani tilos tábla. Nem kockáztattam a kocsit 1550m hagytam a parkolóban, szépen felgyalogoltam 1870m-re onnan kezdődött havon a sítúrám. Addig már jól elfáradtam mert a bakancs meg a léc összesen van vagy 6 kg, italt is vittem mert felfele izzadtam mint a ló. A völgyben tavasz (nyár van), 2000 méter felett volt összefüggő hóréteg. Kék ég, szélcsend jellemezte a mai napot. Az inget magamról csak azért nem vettem le, hogy ne égjek le. Ilyenkor néhány óra alatt le lehet égni a napon.

Ma Virágvasárnap volt sokan jöttek túrázni, az Albert-Heim-Hütte(2430m) mellett mentem el. A hó igazából 2300 méter felett volt jó, addig nagyon olvadt 2300 méter környékén is voltak hómentes részek a déli oldalon. Utána pedig mintha "sípályára" léptem volna. Kb. 5 cm-re süllyedt bele a lécem, ez a rész volt firnes alatta fagyott a hó. Éjszaka általában a hó megfagy, olyan mint a beton, széles is volt a rész, a sziklák itt nem látszódtak. 2700 méterig mentem mert addig bírtam (az energy ott fogyott el) de simán fel lehetett volna menni 3000 méterre. A Tiefengletscher aljában voltam ez a Rhoné gleccser hegy másik oldala. Sok túrázóval találkoztam, sőt mikor még lefele jöttem mások akkor jöttek felfele, pedig nem indultam korán. Ide még visszatérek április végén mert vannak még felfedezi való helyek.
igazi freeride hely oda tevezek menni a déli oldal a hegy után az Wallis a Furka pass eleje, itt még két hete 50 cm hó volt a úton a szemben levő hegyen már 9 órakor ennyien voltak fenn(akik ott voltak szerintem 6:00-kor indultak) a hó után jön a kikerics innen volt egybefügggö hóréteg(1870m) a hosszú egyenes a Furka hgbó útja 2300 méteren nincs hó, ott kéne menni Az Albert-Heim hütte nyitva van mintha Holdbéli táj lenne P4090047.JPG oda nem mentem ezt a hegyet tervezem megmászni mások is ott túráztak Uri kanton igazi sípálya 2700 méteren a Tiefengletscher alja 3400 méteres hegy mögötte a Rhoné gleccser van
h i r d e t é s

Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.03.18. 15:25
(Üzenetazonosító: 195036)
TibiF Hozzászólások: 447
Regisztrált: 2004.11.30.
54 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Korlát most sincs a Furka hágó északi oldalán (Uri kantonban), néhány kő oszlop van az út szélén. Itt az út sok helyen egy sávos, két kocsi nem fér el egymás mellett ezért a beugrókat kell figyelni ha szemből jön busz vagy autó. A déli oldalon Wallisban sokkal jobb, 2x1 sávos az út, itt sokkal szélesebb az út valószínűleg ezt Uri kantonban nem tudták megoldani.

Egy héttel ezelőtt is itt túráztam, előző héthez képest sok hó elolvadt ez köszönhető a melegnek illetve az esőnek ami múlt héten csütörtökön 1600 méterig esett. Érdekes volt összehasonlítani a múlt heti hóállapotot illetve előző hetit: akkor igazi téli képet láttam utoljára pedig szinte májusi időt, pedig a két túra között csak egy hét telt el. Nem volt tökéletes kék ég, egy fátyol felhő volt a nap előtt ezért nem érződött olyan melegnek az idő. Olyan 10-15C lehetett szélcsendben kb. 1500 méteren. Dél körül jobban kisütött a nap addig jutottam fel kb. 2000m-re onnan pedig annyira meleg volt, hogy még a pólót is levettem magamról felfele menet. Az arcom és a fülem bekentem naptejjel tanulva az előző évi leégésből de a felső testem ismét leégett. Hiába március van a nap ilyenkor már nagyon erős. Kb. 2450 méterig mentem fel, a Furka hágó magasságával voltam egy szintbe. 2000 métertől a Galenstock fogadó mellől nem az úton mentem tovább. 2-es fokozatú lavinaveszély volt, a hó olyan volt mint a beton meg volt fagyva az előző túrázók nyomán mentem feljebb. Ochsenalp felé mentem amely 2435 méter magasan van. Szemben velem a Tiefengletcser illetve a Sidelengletcser volt látható. Amiért érdekes ez a két gleccser az, hogy a hegy másik oldalán húzódik a Rhone gleccser ami jóval nagyobb mint ez a két gleccser. 13 óra körül értem fel 2450 méter magasra szélcsend volt, kb. lehetett 20C fok, én annyinak éreztem. Jó idő volt a túrázáshoz.

Ma nem mentem túrázni mert szakad az eső.
Előzmény: (Tervező 194850)
Berghotel Galenstock felé P1370940.JPG P1370941.JPG arra van a Furka hágó a nyomon jól lehet haladni P1370950.JPG P1370952.JPG P1370957.JPG P1370958.JPG P1370963.JPG P1370967.JPG P1370977.JPG P1370980.JPG P1370987.JPG P1370990.JPG P1370998.JPG P1380002.JPG
Feladó:  TervezőFérfiProfi síelő
Dátum: 2017.03.08. 18:47
(Üzenetazonosító: 194850)
Tervező Hozzászólások: 35
Regisztrált: 2015.02.08.
BEMUTATKOZÁS

Én 1985 júliusában Trabanttal győztem le a Furka hágót (meg a Grimselt), aztán sízés Zermatt-ban. Nem hogy Trabant, szocialista autó szinte egyedül voltam. (Érdekes módon a Furka hágón feleségem nem akart vezetni. Azóta nem jártam ott, nem tudom mi a helyzet, de akkor korlát nem volt. Viszont a motorosok akkor is csodát műveltek...)

Még azt az érdekességet említem meg, hogy akkor a drága Svájcban, Täsch-ben egy mindennel felszerelt apartman annyiba került, mint akkor a Tokaj szállóban a padlástéri szoba. Komolyan, ugyanabban az évben laktam mindkettőben !!
Megjegyzem, Hinterglemmben, a felvonótól 20 m-re levő apartmanban is fele annyi a szállás, mint Sátoraljaújhelyen a hotelben. Csillagok ide-oda, színvonalban nincs különbség. De mégis: az újhelyi 4*-os hotelben a szobában nincs hajszárító. Érem én az okát is, a magyar kb. 98 féle adó-és közteher miatt ez kell. Pedig szerintem Svájcban és Ausztriában sem kell az adóhatóságoknak tanácsot adni...

Ami katasztrófa, műholdképeken látom, hogy a Rhone gleccser mennyire megfogyott. Ez nagy tragédia. Ha nem felejtem el, majd előkeresem az akkori fényképet és felteszem.
Több tízezer éves jegek tűnnek el 30 év alatt.
Előzmény: (TibiF 194823)
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.03.07. 21:25
(Üzenetazonosító: 194823)
TibiF Hozzászólások: 447
Regisztrált: 2004.11.30.
54 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Vasárnap a Furka hágó körül sítúráztunk. Előző három héten Glarus kantonban voltunk, Elm környékén sítúráztunk de onnan "elkergettek" a természetnek köszönhetően. Akkor ott beszélgettem más túrázókkal és mondták ez durva, hogy februárban nem tudunk lecsúszni a völgybe mert az időjárás meg a főn "leradírozta" a havat a völgyből. Így esett a választás Realpra amely 1500 méteren található. A főnről még annyit zárójelben jegyzem meg, hogy előző nap szombaton reggel Luzernben voltam a piacon, 8 óra körül fújt a szél és 3C mutatott az autó hőmérője, felhős volt az idő. A Reuss és a Vierwaldstattersee mellett meg lehetett fagyni olyan hideg volt. 30 perc múlva, ugyanolyan felhős idő volt széllel de akkor már 18C mutatott a kocsi hőmérője. Na ez a főn, hihetetlen, hogy ennyi idő alatt milyen meleg lett. Ha nem saját szememmel látom el sem hiszem. Svájcban 1200 méter alatt alig van hó.

Szóval vasárnap sítúráztunk, útközben hezitáltam, hogy Gotthárd vagy Furka hágó legyen a cél. A két hágó alja egy helyről indul (Andermatt mellől) végül a Furka hágó mellett döntöttem mert szerintem ott többet lehet látni. Előző nap olyan májusi idő volt a völgyben 22C volt árnyékban, mikor Andermattba értünk reggel mindenütt friss hó volt Realpban a kocsik tetején legalább fél méter hó volt. Szép időnek ígérkezett de csak fél napot mivel előtte is csapadékos volt az időjárás, 14 órától meg a következő csapadékos időt jósolták a meteorológusok, közte pedig napsütést. Relapban előbb parkoló helyett kellett találni ami nem volt könnyű mivel mindenütt hó volt, a nagy parkolókat még nem takarították ki. Szerencsére az állomás mellett volt pár szabad hely még reggel korán. Az első meglepetés ott ért a parkolóban: eddigi túráim során napközben kb. 10-20 túrázóval találkoztam ezen a napon legalább 200-al. Jó idő volt, havazás után mindenki jött a hegyre: francia, olasz és nemét rendszámú autókat láttam parkolóban.

Ilyenkor a Furka hágó Realptól (1500m) le van zárva kb. június közepéig. A lányommal az úton indultunk felfelé, meglepetésemre az út le volt ratrakolva. Valószínűleg azért mert a hágón az egyik hotel nyitva volt oda pedig valahogy fel kell vinni az élelmiszert. A többi sítúrázó mind pályán kívül ment, én nem mertem mivel 3. fokú lavinaveszély volt, gyerekkel mentem felfele jó volt nekem a leratrakolt út is. Jártam itt már nyáron illetve ősszel de most a hegy más arcát mutatta: csodálatos volt a táj, a hatalmas behavazott hegyek mindenütt a nagy hó. Itt forgatták 1964-ben a Goldfinger James Bond filmet is. A lányommal 1500-ról felmentünk 2000 méterre. Ez nem olyan meredek hágó, csodálkoztunk is, hogy csak 500 méter szint jött össze, pedig előző hétvégén Glarusban 1000 méter szintet is mentünk. Szép kellemes nyugodt tempóban mentünk, persze úgy, hogy 14 órára érjünk vissza a kocsihoz mert akkorra mondták az esőt, ami meg is érkezett menetrend szerűen. Ez a hely nagyon jó ide még májusban is lehet menni túrázni. Az úton felfele sok helyen 1m tömör hó volt, az amíg elolvad kell még 1-2 hónap. A következő hetekbe biztos ide még visszatérek.
Realp végétől ahonnan kezdődik a Furka hágó Feljebb már sütött a nap A sítúrázók az út mellett mentek behavazott házikó a tábla alatt is volt 1m hó P1370678.JPG Realp a völgyben "My name is Bond, James Bond" P1370687.JPG itt több mint 1/2 tömör hó van az úton a szemben levő hegyen is voltak vagy 100-an az időjárásra nem lehetett panasz itt sem volt kevés hó a hegygerinc mögött van Wallis P1370721.JPG P1370738.JPG P1370755.JPG P1370757.JPG
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.02.12. 19:27
(Üzenetazonosító: 194047)
TibiF Hozzászólások: 447
Regisztrált: 2004.11.30.
54 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ma Engiben sítúráztunk. Az ötletet a múltkori Elmben való síelés adta, akkor kaptam a sípályán egy reklámlapot, amelyben leírták milyen túrázó lehetőségek vannak a környéken. Így esett a választás Engi részére. Ez a település Glarus kantonban található, 770 méterről indultunk. Azt gondoltam ez egy eldugott hely lesz, "Isten háta mögött", senki nem jár arra de tévedtem. Napközben 7 sítúrázóval találkoztam illetve 2 hótalpas túrázóval. Jó idő volt mások is jöttek erre az útra túrázni. Ez a sítúra út Engi faluból indul és felvisz a Wissmilen csúcsra amely 2483m-en található. A különbség az eddigi és a mostani túrám között az, hogy ma velem jött a nagyobbik lányom, ő hótalpon túrázott és síléccel. Neki ez volt az első ilyen túrája, tudtam nem mehetünk ma 1000-2000 méter szintkülönbséget mert annyit nem fog bírni, nem akartam megutáltatni vele a túrázást, ő jelentkezett magától. Jó idő volt, hó volt egész végig az úton az elejétől. Ez egy nyári túraútvonal nem annyira meredek a lányom is bírta. A nap csak 11 óra után sütött be a völgybe, utána nagyon meleg lett. A hó nagyon olvadt, a patakok nagy mennyiségű vízzel folytak lefele, jó volt a csobogást hallgatni. Egy szál pólóban simán el lehetett lenni annyira meleg volt. 1400 méterig mentünk fel, addigra fáradt el a lányom. Mire leértünk a völgyben 9C-t mutatott a hőmérő árnyékban. Igazi tavaszi idő volt. Jó volt a mai túra, a lányomnak is tetszett azt mondta legközelebb is jön velem túrázni, ez a lényeg neki is tetszett.
itt még nem sütött be a nap a völgybe nem volt annyira meredek az út az Unesco védett területén voltunk ott jön a következő sítúrázó csapat P1370077.JPG P1370085.JPG P1370088.JPG P1370089.JPG P1370094.JPG P1370099.JPG P1370101.JPG P1370115.JPG
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.01.21. 19:12
(Üzenetazonosító: 193042)
TibiF Hozzászólások: 447
Regisztrált: 2004.11.30.
54 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ma Elmen sítúráztam, ez a hely Glarus kantonban található Kelet Svájcban. Már egy hete anticiklon van Svájvban hideg szép idővel. Reggel a völgyben -13C volt, mikor a nap besütött a völgybe akkor -5C volt. Onnan lehetett tudni, hogy ma szép idő lesz, mikor kiértem reggel 7-kor a 3-as autópályára amely Zürichből jön és a tó déli részén megy keletre akkor az autópálya tele volt. Lehetett haladni, mindenki síelni ment. Ezt onnan tudom,hogy láttam a tetőboxokat, meg a síléceket az autókon, a kisebb kocsikban pedig a síbakancsok látszódtak az ablakban, még Porschet is láttam tetőcsomagtartóval, síléccel a tetején. Hiába na kicsi a Porsche csomagtere, ezért nem lesz nekem Porschem :) Szóval szép idő volt, hideg de ki lehetett bírni. Jó hely, Elm egy zsákutca falu mellette nagyon magas hegyekkel. A nap csak 10:13-kor sütött be a völgybe. Holnap kipróbáljuk ezt a helyet majd síléccel nem sítúrázva.
P1360542.JPG reggel még csak a 3000-ek sütötte meg a nap 10:13-kor kb. 1300m-en besüt a nap egy kék pálya P1360506.JPG P1360515.JPG P1360529.JPG P1360533.JPG P1360535.JPG P1360539.JPG P1360545.JPG P1360571.JPG
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2016.12.04. 20:47
(Üzenetazonosító: 190714)
TibiF Hozzászólások: 447
Regisztrált: 2004.11.30.
54 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Tegnap a Rigi Rotstockon voltam ma pedig Stoos síterepen, Fronalpstockon. Kb. egy hete itt Svájcban magasnyomású anticiklon jellemzi az időjárást, ami annyit jelent a völgyben felhős idő van, napot nem lehet látni, 1000-1400 méter felett pedig ragyogó napsütés van a hegyekben. Tegnap a Rigin voltam, az időjárás jelentők jóslata bejött a felhő/ködhatár 1400 méteren volt. Felette ragyogó napsütés, szélcsenddel. A szél meg sem mozdult (nem olyan volt mint amit pénteken a Jánoshegyen mértek szélsebességre). A völgyben hideg volt -1/2C a hegyen +3C volt. Tegnapra kb. 1000 méter szintkülönbség jött össze.

Ma Mutotathalból indultam (kb.500m tszfm) majd Stoos síterepre mentem fel, onnan Fronalpstockra(1922m). Természetes hó egy gramm sincs (pedig két hete a Rigin még volt természetes hó). Az északi oldalon mentem fel és hóval (természetes) 1900 méterig nem találkoztam. A főn meg a meleg megtette a hatását. A havat amit láttam az műhó volt, illetve 2500 méter felett volt hó a mellettem levő hegyeken. A völgyben 500 méteren minden fehér volt, nem a hó miatt hanem a dér miatt ugyanis -5C volt Muotathalban. Ugyanebben az időben otthon +3C volt. Szélcsends illetve ragyogó napsütés jellemezte a mai napot. Stosstól a sípálya mellett mentem fel a hegyre, 1900 méter környékén hóágyuztak, addig ugyanis pozitív hőmérséklet volta pálya mellett. Fent a kép csodálatos. Lehet ide síszezonban is visszatérünk de csak ha nagy hó lesz.Teszek fel pár képet, a havas képek a "nyugalom megzavarására" alkalmasak, ezek ugyanis műhavas képek.
a Pilátus a felhő tengerben arra látható a svájci fennsík :) előttem Zürich, Basel irány mellettem a Mythen Stoos (kb. 1300m-en) műhavon állok mintha sípálya lenne műhóval a felvonó mellett mentem fel csövön a vizet vezetik fel a műhóhoz kb. 1800 méteren groser+kleiner Mythen a Reuss völgye az Urner see kelet felé a Glarner Alpok látszodtak a völgyben Brunnen és a Vierwaldstattersee 1920 méteren ennyi hó volt szemben (dél fele) az Uri Rotstock meg a háromezres hegyek
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2016.10.30. 19:37
(Üzenetazonosító: 189934)
TibiF Hozzászólások: 447
Regisztrált: 2004.11.30.
54 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Tegnap Uri Rotstockon(2927m) voltam. Tavaly már voltam ezen a helyen, azért mentem vissza mert akkor nem volt tökéletes az idő. Ezen a hétvégén jó időt ígértek. A túra az Isenthal völgyől indul ami annyiból érdekes, hogy a Vierwaldstattersee mellett van és mivel nincs ott természetes völgy ezért átfúrták a hegyet, illetve a hegybe vágták az utat. Itt csak egy kocsi fér el, busz is csak a rövidebb megy itt, csuklós busz nem fér el. Szívbajosoknak vagy tériszonyosoknak nem ajánlom ezt az utat. A GPS is vicces kedvében volt mert a legszűkebb helyen azt mondta:"ha lehet itt forduljon vissza". Valószínűleg a sok cikk-cakkban meg a hegyoldalban azt látta, hogy nem az úton vagyok. Már ősz van a javából, itt Svájcban 7:30-kor kezd még csak virradni. 8:30.kor kezdtem a túrát, 3C volt a völgyben mikor indultam. Az elején fáztam de 100 méter után már nem éreztem a hideget. Útközben összesen 3 emberrel találkoztam. A nap csak 11 óra után sütött be a völgybe, annyira közel vannak a meredek hegyek, addig a föld fagyos volt utána annyira meleg lett, hogy előbb pólóra vetkőztem majd rövidnadrágba. 2500 méter felett már hóban vezetett az utam, most a hosszabb útvonalon mentem amely enyhébb emelkedésű mint az egy évvel ezelőtti túrán. Szélcsend volt, 2500 méter után a pólómat is levetettem. 2700 métertől a gerincen vezetett az út, meg sem mozdult a szél. Dél felé csodálatosak voltak a 4000 méteres hegyek. Egy felhő nem volt az égen, ennyire jó idő meg szélcsend, meg kék ég mióta Svájcban vagyok még nem volt, még egy fátyolfelhő sem volt az égen. Legközelebb a Titlis gleccser látszott távolabb dél felé Jungfrauig is el lehetett látni, kelet felé pedig a Säntis látszott, mögötte nem messze van az osztrák-német-svájci hármas határ. Fenntről fél Svájcot láttam. Észak felé az egész völgy ködfelhőben volt. Ilyen az ősz a völgyben köd van a hegyen ragyogó napsütés. Már sötétedett mire a völgybe érkeztem, erre a napra 2000m szintkülönbség jött össze.

Másnap is mentem túrázni mert jó időben nem szabad otthon maradni. Főleg, hogy tejföl ködben volt a völgy, napot nem lehet látni, még talán depressziós leszek:) Ma elég magasan volt a ködfelhő határ ugyanis 700 métertől kezdődött és csak 1100 méternél láttam napot. Ma olyan levezető túrán voltam, mert a tegnapi nap kifárasztott. 1100 méterről indultam fel 2040 méterre, a Pilátus hegy mellé. Oda nem akartam menni mert már 4 vagy 5x voltam ott, illetve ott rengeteg ember van. Helyette a mellette levő hegyet másztam meg. Innen is tökéletes a kilátás. Engelbergen megfigyeltem pl. hogy Trübsetől elkezdtek hóágyuzni a Titlis gleccserig, készülnek már a téli szezonra. Kb. 5-10km-re volt tőlem légvonalban de ki lehetett venni a zöld füvön a nagy fehér foltokat. Ma már volt egy gyenge szél de így is tökéletes idő volt a túrázáshoz. Holnap szünet(munkanap mert meg kell termelni a svájci GDP-t) majd kedden ismét túrázás következik. A jó idő keddig kitart.
2200m-en az út melleti gleccser oda kell felmenni(Uri Rotstock csúcs) friss hó volt mindenütt mások is mentem már előttem az északi rész a völgyben a Vierwaldstattersee, hátrébb a köd a gerincen a hátsó csúcsra kell mennem kék ég mindenütt a déli oldal hátul a 4000m-es hegyek itt már hóban vezetett az utam a látványért érdemes felmenni a csúcstámadás :) P1350282.JPG "valahol messze délen, örökös napsütésben" Uri Rotstock(2927m) P1350313.JPG ez már ma volt kb. 1200m-en mikor kieértem a ködből dél felé a 4000m-es hegyek szemben a Titlis gleccser szemben a Pilátus sok tej kiömlött a völgyben P1350378.JPG P1350387.JPG P1350405.JPG
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2016.10.16. 22:09
(Üzenetazonosító: 189772)
TibiF Hozzászólások: 447
Regisztrált: 2004.11.30.
54 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ma Engelberg környékén túráztam a Surenenpassra(2291m) gyalogoltam fel. Ősz van aki nem tudná "még nyílnak a völgyben a kerti virágok, ..., már hó takará el a bérci tetőt" csak, hogy a klasszikus Petőfi verset idézzem. Reggel a völgyben tejföl köd max. látótávolság 200 méter az úton. Ahogy a Viervaldstattersee déli részére érek e köd eltűnik és ragyogó napsütés fogad.(sehogy sem jó eddig a ködtől nem láttam az utat most a naptól nem látok hiszem a szemembe süt és vakít :)). Engelbergtől kezdem a túrát amely település 1000m tengerszinten fekszik és Obwalden katonban található. Ez a település egy igazi zsákutca falu(kisváros) ugyanis tovább sehova nem lehet menni mert a 3000 méteres hegyek veszik körül (pl. a Titlis gleccser). Mikor Engelbergbe érkeztem 5C volt a hőmérséklet,nem volt valami nagy meleg.A nap valahol besütött a völgybe valahol nem. A mai napomat keretbe foglalhatom ugyanis indulásnál egy paplanernős mellettem 2m-el szállt le. Igaz én a leszálló pálya mellett mentem felfele az úton, ott még a nap nem sütött be a völgybe, a paplanernős nem akart a fűre szállni hiszen az vizes volt így az útra szállt le ( a frászt hozta rám) és szépen letette az ernyőt az útra ami nem volt vizes. Ugyanitt este egy másik paplanernős ugyanezt megcsinálta, akkor már nem kaptam szívinfarktust. Nem olyan vészes, ha fel vagy rá készülve, tök csend van a tehenek kolompolnak, semmi sem zavar egyszer csak valaki két méterrel melletted landol. Tetszett is a repülésük el is döntöttem,hogy én is kipróbálnám de rájöttem nem nekem való mert én kitenném a reggelit nagyon hamar. Szóval nem voltak sokan útközben, néhány turista, paplanernős meg bicajos. Bicajozni én is szeretek, hegyen is de ez amit ezek csináltak nekem sok: ez nem mountainbike, vagy nem az a mountaibike amit otthon annak árulnak. Láttam már igazit Leogangban, amivel downlhillezenk: 1400 métertől megszűnt a bicajút ez tábla jelezte. Igaz ezeket nem érdekelte, amikor annyira meredek volt a hátukon vitték a bicajt felfele. Szóval ezek a bicajosok feljöttek a Surensenpassra is. Néhol olyan volt mint a 10 emeletes lépcsőház lépcsője. Ezek ott lejöttek. Nem az én világom, én szeretek bicajozni még terepen is de lépcsőkön lejönni az már nekem sok. A táj az csodálatos volt, Engelberg mellett megfigyeltem a Titlis geleccseren a csákányos felvonót, most nem ment mert nincs még nyitva a felvonó. 1400 méterig hideg volt mert nem sütött be a nap, utána pedig olyan meleg volt, hogy rövidnadrág pólóban simán el lehetett lenni. A Surenenpass hágó 2290 méteren található, ott nem sok mindent láttam mert a környező hegyek takartak. Mivel úgy éreztem, hogy még van erőm és, hogy este is tudjak aludni és legyen elég szintkülönbség erre a napra felmentem a hágó melleti hegycsúcs 2500 méteréig. Onnan szépen látszott a Reuss völgye a Vierwaldstattersee eleje (amit Urnerseenek neveznek), lászott az autópálya ami Luzern a másik fele pedig Schwyz felé megy. Jó idővolt nem tudom hány fok lehetett (a meteorológusok azt mondták 2000m-en 12C lesz ma) én ma nem fáztam. Napoztam is nem égtem le, ez már az októberi nap nincs annyira ereje. Teszek fel pár képet.
"Reggel mikor kinéztem és láttam, de sajnos szembe sütött a nap" Ott fennt van a csákányos a Titlis gleccseren a Titlis gleccser északi része a völgybe még 11 órakor sem sütött be a nap napsütésben hátul a Titlis gleccser vízesés a láthatáron  "már hó takará el a bérci tetőt" mint a Marlboro country reklámban olyan a táj A hágón hófolttal is találkoztam 2400 méteren kelet felé "Sziklás hegység"
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2016.08.17. 16:53
(Üzenetazonosító: 189409)
TibiF Hozzászólások: 447
Regisztrált: 2004.11.30.
54 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Pontosítok: a 6m/s sebességet a lift(függőleges, nem a sífelvonó) kijelzőjén olvastam, lehet gyorsabban is ment. A könyvecskében amit felfelé menet kaptunk ezt írta:
"In 27 Sekunden erreichen die Besucher mit den schellsten Lift der Schweiz das Sphinx-Observatorium und Wahrzeichen des Jungfraujoch."
Szóval itt sebességet nem ír, de azt mondják ez a leggyorsabb lift Svájcban.

Más téma: a gleccser nagyon olvad. Tegnap ott túráztunk a családdal és egészen közel mentünk a jéghez. Alatta olyan mintha szakadna az eső annyira olvadt a jég. Olyan 10-15C lehetett a hőmérséklet. Sokat mond az is, hogy tegnap 3900m-en volt a fagyhatár. A képek Märjelensee mellett készültek kb. 2200-2300m környékén.
P1340053.JPG P1340055.JPG P1340057.JPG P1340059.JPG P1340061.JPG P1340080.JPG P1340086.JPG P1340116.JPG
Feladó:  gulyasphotoFérfiHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2016.08.16. 12:45
(Üzenetazonosító: 189403)
gulyasphoto Hozzászólások: 1
Regisztrált: 2012.01.26.

Annyi megjegyzésem van csak, hogy 6m/s sebességgel sok felvonó megy, a Gondelbahnok mind, a nagy kabinosak pedig 8 ill. 10 m/s-t is tudnak.
Amúgy nagyon jó leírások, nem gyöztem még végig olvasni. :)
Gratulálok a sok élményhez és még több hasonló jót kívánok! Élménybeszámolókkal 😃
Üdv Graubündenböl :)
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2016.08.14. 23:12
(Üzenetazonosító: 189393)
TibiF Hozzászólások: 447
Regisztrált: 2004.11.30.
54 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ma a Jungrfaujochon voltunk. Ez Svájc egyik leglátogatottabb helye, Európa legmagasabban fekvő hegyi vasútja itt található. A Jungfraujoch a "kisebb" csúcs(3454m) a Mönch(4107m) és Jungfrau(4158m) között helyezkedik el, Wallis és Bern kanton határán található. A déli részen az Aletsch gleccser található. Megközelíteni északról lehet Grindelwald illetve Lauterbrunnenből. A völgyből fogaskerekű vasút vezet fel Kleine Scheideggig(2061m), innen indul a gleccservasút, amely 9.3km hosszú és szinte végig a hegyben vezet az útja. Ezt a részt 16 évig építették(1896-1912 között) a vonat ez az utat kb. 50 perc alatt teszi meg, több helyen megáll(Eigerwand-2865m, Eismeer-3160m), itt az utasok kiszállhatnak és alagútakon keresztül a kilátóhóz sétálhatnak majd a csodálatos panorámát lehet csodálni.
Érdemes megemlíteni a Spinx teraszt is amely 3571m-en fekszik, itt található Svájc leggyorsabb felvonója (sebessége 6m/s) jelenleg mint meteorológiai állomásként működik. A Spinxről érdekesség, hogy itt forgatták az egyik James Bond filmet.

Ilyenkor nagyon sok a turista, ma olyan 20-80% volt az európai/ázsiaiak aránya. A völgyben 28C volt, 3500 méteren pedig 0C. Fent van jégpalota, üzletek, éttermek sok minden érdekesség,egy rövid szakaszon lehet síelni, szánkózni illetve snow-tubozni. Furcsa volt a nyárból a télbe menni. Sokan mentek fel helikopterrel Jongfraujochról Jungfraura. Érdekes volt fentről látni az Aletsch gleccsert. Rengeteg túra útvonal van Kleine Scheideggtől. Teszek fel pár képet.
szánkózni is lehetett 3100 méteren az Aletsch gleccser fenntről Jungfrau Mönch Sfinx az északi oldal 4000 méteres hegyek szélcsend volt ma a Sfinx a másik oldalról a hegyi vasút Kleine Scheideggtől
Feladó:  minerelFérfi
Dátum: 2016.08.04. 23:31
(Üzenetazonosító: 189369)
minerel Hozzászólások: 3247
Regisztrált: 2006.11.02.
2 síterepet értékelt

Hehe...A gleccser más perspektívából....
11905761-914490288588449-8087203747809769267-n.jpg
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2016.08.03. 19:46
(Üzenetazonosító: 189364)
TibiF Hozzászólások: 447
Regisztrált: 2004.11.30.
54 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Az előző hétvégén három napot Valaisban (franciául, Wallis németül) túráztunk. Első nap szombaton a Bettmeralpból indultunk (1900m) és felgyalogoltunk a Bettmerhornra(2858m) majd tovább mentünk az Eggishorn felé. Az út végig a sípályák mellett vezetett. Ha hátra néztem, délnyugat irányban akkor a Matterhornt, Weisshornt, Dom, Dofourspitzet meg a többi négyezer méteres hegyet láttam. 2200 métertől már jól látszott az Aletsch gleccser, amely Európa legnagyobb gleccsere. Nagyon szép a táj mikor először láttam élőben a gleccsert teljesen lenyűgözött(előtte már többször megnéztem a TV-ben a Swissviewn a környéket, már szinte minden hegyet ismertem látásból). Erre a napra 1000 méter szint jött össze, a Bettmerhorn és Eggishorn közötti részen a sziklás szakasz nagyon kivette az energiánkat.

Másnap vasárnapra esős időt ígértek, reggel esett is, így sokáig aludtunk. Délutánra jó idő lett így 12 órakor elindultunk a Breithornra. Érdekesség, hogy a Rhone völgybében Breithorn csúcs kettő darab van egyik a Jungfrau mellet amely a völgy jobb oldalán található 3785 m magas és van egy a Rhone völgy bal oldalán is(kb. 5km-re ) amely 2600 méter magas. Mi az utóbbit másztuk meg a völgyből, biztos sokat gondolkozhattak a neven mikor szinte 5km-es körzetben ugyanazt a nevet adták a két csúcsnak. Erre a napra érdekes időt jósoltak, mondták lesz eső meg napütés felhővel. Mutattak egy animációt amelyen elmagyarázták mit jelent a napsütés, eső, felhő együtt: volt egy kép amelyen középen szakadt az eső mellette fél kilométerre már felhős volt az idő és pár kilométerrel arrébb meg sütött a nap. Ilyenben volt nekünk is részünk vasárnak. A Rhoné völgy jobb oldalán a kis hegyen (2600m-en) ragyogó napsütés jobbra ha néztünk a Finsteraarhorn fele mintha lehúzták volna a függönyt fekete volt az ég a 4000 méteres hegyek környékén. Ugyanez a helyzet dél fele ahol volt az Olasz határ ott is szakadt az eső, mi meg szép napsütésben sétáltunk. Erre a napra is összejött az 1600m szintkülönbség. Hétfőn (augusztus 1, Svájc nemzeti ünnepe) az Eggishorn környékén túráztunk. Éjjel sok eső esett ezért nagyon párás volt a levegő, sokáig volt felhő, a napnak csak délutánra sikerült valamennyire felszárítani a sok csapadékot.

Nagyon szép hely ez a környék, rengeteg gleccsert láttunk: Aletsch, Fieschergleccser, Oberaletsch, Beich, sőt még a Rhoné gleccsert is láttuk kelet felé a távolban. Nagyon sok túra útvonal van kezdő szinttől egészen a köteleken való lógásig. Ide még mindenképpen visszamegyek.
középen a Matterhorn mellette a Weisshornt először látjuk az Aletsch gleccsert a gleccser alja útban a Bettmerhorn felé a Bettmerhorn 2858m Fieschergleccser szemből a Breihotrn felé vezető úton oda kell felmenni havasi gyopár a Breithorn, hátul az olasz határ Aletschhorn az Aletsch gleccser felső része az Eggishornról P1330178.JPG a gleccser közlelről balra a Möch, jobbra a Jungfrau, középen a Jungfraujoch
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2016.07.17. 22:33
(Üzenetazonosító: 189317)
TibiF Hozzászólások: 447
Regisztrált: 2004.11.30.
54 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ma az Oberaargleccseren túráztam. Ez Bern kantonban található. Az előző heti túrához képest a családdal indultam, felmentünk a Grimselpassra, majd onnan a Panoramastrasse Oberaar nevű útra.Az út érdekessége, hogy csak egy sávos és minden egész órában lehet felmenni illetve félkor lehet visszafele indulni. 2300 méterre érkeztünk ahol egy víztározó volt az Oberaar gleccser vizét itt fogták fel. Itt szuper parkoló volt, egy óra sétára volt az Oberaar gleccser alja. Nyugis út még a család is simán vette az akadályt. Igen ám de engem érdekelt a gleccser megbeszéltem a feleségemmel, hogy felmegyek amíg a hóval találkozok (olyan 50m szintkülönbségnek saccoltam, valóságban ez 300m volt és mondtam egy max két órán belül visszajövök). Persze ebből 4 óra lett mert előbb 2300 méterről felmentem 2600-ra ahonnan a gleccser kezdődött, ott meg a kíváncsiság vonzott, elég jól vettem a szintkülönbséget és felmentem a tetőig. Addig sem volt meleg de ahogy a jégre léptem minta 5-10C hűlt volna a hőmérséklet(a légkondit itt turbó módra kapcsolták, 2600 méter felett összefüggő hóréteg volt. Végül felmentem a gleccserre, 4 óra volt az oda vissza út 3250 méteren az Oberaljochütte a csúcs (lásd http://www.oberaarjochhuette.ch/ ). Megérte a fáradtságot, fent láttam a Matterhornt, mellette a Dofourspiztet(Svájc legmagsabb hegye 4634m), Monte Rosa, stb.. A hütténél levő túravezetőt megkérdeztem a mellettem levő hegyekről(szeretem pontosan tudni mi látok), nagyjából kitaláltam melyik hegy merre van. Mellettem volt a Finsteraarhorn(4272m) attól nyugatra a következő völgyben az Aletsch gleccser. Lefele meg felfele menet is sok túrázóval találkoztam, nekem ez a gleccser nem tűnt annyira veszélyesnek. Mindegyik túrázó ki volt kötve(egymáshoz képest) szegecses cipővel mentek fel, én meg rövinadrág polóban mentem felfele. Néztek is rám, hogy ki ez az őrült:) Túléltem a gleccsert csodálatos képeket láttam, ezt így nem lehet elmesélni, látni kell (minden másra meg ott van a Master card :)
út a gleccser felé 2450m-től már kezdőtött az igazi gleccser, itt még még sárral keveredett más túrázók is voltak útban felfelé, kék ég minden felé 3000m környékén Oberaljochütte 3250 méteren balra Dufourspitze Svájc legmagasabb hegye mellette a Matterhorn Finsteraarhorn(4272m) középen Európa legtöbbet fényképezett hegye (Matterhorn) P1320807.JPG onnan jöttem fel 900m szintkülönbség kék ég minden fele ott voltam, elől Oberaarsee érdekessége, hogy piszkos mert a közetből a víz kimossa valamilyen fémet Grimsee 2100 méteren
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2016.07.10. 06:56
(Üzenetazonosító: 189299)
TibiF Hozzászólások: 447
Regisztrált: 2004.11.30.
54 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Tegnap a Grosser Mythen túráztam. A turista könyvben azt írja "zum innerschweizer Matterhorn". A hegy Schwyz kantonban található, a túrám kiindulópontja is ebben a városban volt. A hegyet könnyű megtalálni mert Schwyz 480 méteren fekszik mellette pedig egy 1898m-es magas hegy található ami a Grosser Mythen. Svájcban is nyár van egy ideje, mikor elindultam reggel felfele napos részen érzetem, hogy ma jobban befűtöttek mint máskor. Szerencsére 600 méter felett erdőben vezetett az út, így kellemesebb volt a felfelé menetel. 1400 méter felett pedig éreztem a "légkondi" is működik. 4.5 órát írtak a könyvben a 7km-es távra illetve 1400m szintkülönbségre. Holzeggig (1405m) felvonó is vezet, onnan kezdődik a legmeredekebb rész, nagyon vékony úton kell megtenni az utolsó 500 méter szintkülönbséget. Innen már elég sokan voltak lévén, hogy a többség eddig felvonóval jött. Itt nagyon oda kell figyelni mert egy rossz lépés és melletted a 4-500 méteres szakadék. Mikor a csúcsra érsz minden fáradtságot kárpótol a kép ami eléd tárul: itt látható a Lauerzersee, Zugersee, Vierwaldstattersee, Agerisee, sőt még a Züricherersee egy része is. Dél felé pedig a 3-4000 méteres hegyek. Felfele három óra alatt sikerült feljutnom, nagyon kiszívott az utolsó 500 méter szint illetve a meleg. Lefele jövet láttam az emberek arcán nem volt őszinte a mosolyuk. Mikor 15 óra körül az autóhoz értem 33C volt árnyékban. Ma már simán visszamennék a hegyre, de csak hajnali 5-ös indulással.
Lauerzersee, balra Vierwaldstattersee, középen hátul a Rigi P1320513.JPG Itt még kb. 7-800m volt a szintkülönbség a csúcsig Holzegg 1405m-en az utolsó 500m szint Kleiner Mythen a felfelé út P1320538.JPG P1320540.JPG a csodálatos panoráma hátul Schwyz város
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2016.05.08. 18:55
(Üzenetazonosító: 189186)
TibiF Hozzászólások: 447
Regisztrált: 2004.11.30.
54 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ma a Pilátus környékén túráztunk. Kb. 1100 méterről indultunk, nem mentünk fel a csúcsig mivel 1865 méter felett már nagyon magas volt a hó. Tökéletes idő volt a túrázáshoz, szélcsend volt kék éggel. 1500 méter felett hófoltok voltak, 1700 felett pedig összefüggő hóréteg. A múlt heti havazás látszott mivel tiszta volt a hó. Teszek fel pár képet.
az első hófoltok 1500 méter környékén miután elolvad a hó az első virág a kikerics P1320157.JPG P1320158.JPG P1320167.JPG hátul a Vierwaldstattersee P1320174.JPG P1320178.JPG P1320181.JPG
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2016.03.19. 22:01
(Üzenetazonosító: 188801)
TibiF Hozzászólások: 447
Regisztrált: 2004.11.30.
54 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ma Glarus kantonban sí túráztam. Csütörtöktől anticiklon van Svájcban ami azt jelenti tökéletes idő a kinti tevékenységekhez. Csütörtök és pénteken is ragyogó kék ég volt mindenfele, akkor dolgozni kellett de szerencsére eljött a szombat ezért irány a hegy. Olyan helyet kerestem ahol a túra út nem a sípálya mellett van, nem akartam pálya mellett felmenni. Elmre esett a választás amely 1000 méteren fekszik. Hó a parkolóban nem volt, számítottam rá, hogy gyalogolni kell majd valamennyit amíg havat találok ilyenkor március környékén. 1035 méterről indultam kb. 100-200 méter szintet emelkedtem amíg összefüggő hóréteg volt. Akkor felvettem a síbakancsot és kezdődhetett a sítúra. Elm olyan helyen fekszik, hogy a völgy mellett magas hegyek találhatók, reggel 8-kor még nem sütött be a nap. Kellemes idő volt, ahogy elindultam felfelé nem fáztam. Kilenc óra körül sütött be először a nap, nyugodt tempóban mentem felfele. Ahogy a nap besütött mintha bekapcsolták volna a fűtést 5-10C-al emelkedett a hőmérséklet szerintem. Csodálatos idő volt kék ég mindenfele, szélcsenddel. 1500 méteren megpillantottam a szemben levő hegyen a sípályát. A terv az volt, hogy a Fanenstockra felmászok amely 2200 méter környékén van. Ahogy emelkedtem egyre magasabb volt a hó, összesen ma 3 emberrel találkoztam útközben. 2000 méter felett mintha sivatagi táj fogadott volna persze hóval hatalmas 3-4 méteres hófalakat alakított ki a természet. Végül is 7 óra felfele menetel után jutottam 2400 méterre a Plattengrat és a Foostock csúcsok közé. A vége nagyon nehéz volt addig elfogyott minden energiám. Nagyon jó túra volt, az utat könnyen megtaláltam, jól ki volt táblázva. Teszek fel pár képet.
reggel még csak a szemben levő csúcsot sütötte a nap kb. 1200 méterig nem volt hó a szemben levő hegy 1500 méter felett kb. 1m volt a hó vastagsága ott jöttem felfele 1600 méter környékén 1775m-en itt már túráztak páran a házunk tetején zsupfedél van P1310183.JPG P1310188.JPG hó dünék 3-4 méteres hófalak amelyet a természet alakított P1310197.JPG a gerinc közelében P1310216.JPG P1310233.JPG P1310252.JPG P1310254.JPG P1310255.JPG

következőutolsó laponként: összesen 28, rendezés:
h i r d e t é s
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Szeretném megkapni a friss híreket és legjobb síajánlatokat.
Elfogadom az adatvédelmi elveket.
Hírlevél archívum »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 33 vendég és 3 regisztrált felhasználó látogatja.
Asztali nézet
A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom. Több információ a sütikről.