Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Túrázás Svájcban

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Túrázás Svájcban
2016.08.03. 19:46
Az előző hétvégén három napot Valaisban (franciául, Wallis németül) túráztunk. Első nap szombaton a Bettmeralpból indultunk (1900m) és felgyalogoltunk a Bettmerhornra(2858m) majd tovább mentünk az Eggishorn felé. Az út végig a sípályák mellett vezetett. Ha hátra néztem, délnyugat irányban akkor a Matterhornt, Weisshornt, Dom, Dofourspitzet meg a többi négyezer méteres hegyet láttam. 2200 métertől már jól látszott az Aletsch gleccser, amely Európa legnagyobb gleccsere. Nagyon szép a táj mikor először láttam élőben a gleccsert teljesen lenyűgözött(előtte már többször megnéztem a TV-ben a Swissviewn a környéket, már szinte minden hegyet ismertem látásból). Erre a napra 1000 méter szint jött össze, a Bettmerhorn és Eggishorn közötti részen a sziklás szakasz nagyon kivette az energiánkat.

Másnap vasárnapra esős időt ígértek, reggel esett is, így sokáig aludtunk. Délutánra jó idő lett így 12 órakor elindultunk a Breithornra. Érdekesség, hogy a Rhone völgybében Breithorn csúcs kettő darab van egyik a Jungfrau mellet amely a völgy jobb oldalán található 3785 m magas és van egy a Rhone völgy bal oldalán is(kb. 5km-re ) amely 2600 méter magas. Mi az utóbbit másztuk meg a völgyből, biztos sokat gondolkozhattak a neven mikor szinte 5km-es körzetben ugyanazt a nevet adták a két csúcsnak. Erre a napra érdekes időt jósoltak, mondták lesz eső meg napütés felhővel. Mutattak egy animációt amelyen elmagyarázták mit jelent a napsütés, eső, felhő együtt: volt egy kép amelyen középen szakadt az eső mellette fél kilométerre már felhős volt az idő és pár kilométerrel arrébb meg sütött a nap. Ilyenben volt nekünk is részünk vasárnak. A Rhoné völgy jobb oldalán a kis hegyen (2600m-en) ragyogó napsütés jobbra ha néztünk a Finsteraarhorn fele mintha lehúzták volna a függönyt fekete volt az ég a 4000 méteres hegyek környékén. Ugyanez a helyzet dél fele ahol volt az Olasz határ ott is szakadt az eső, mi meg szép napsütésben sétáltunk. Erre a napra is összejött az 1600m szintkülönbség. Hétfőn (augusztus 1, Svájc nemzeti ünnepe) az Eggishorn környékén túráztunk. Éjjel sok eső esett ezért nagyon párás volt a levegő, sokáig volt felhő, a napnak csak délutánra sikerült valamennyire felszárítani a sok csapadékot.

Nagyon szép hely ez a környék, rengeteg gleccsert láttunk: Aletsch, Fieschergleccser, Oberaletsch, Beich, sőt még a Rhoné gleccsert is láttuk kelet felé a távolban. Nagyon sok túra útvonal van kezdő szinttől egészen a köteleken való lógásig. Ide még mindenképpen visszamegyek.
középen a Matterhorn mellette a Weisshornt
először látjuk az Aletsch gleccsert
a gleccser alja
útban a Bettmerhorn felé
a Bettmerhorn 2858m
Fieschergleccser szemből a Breihotrn felé vezető úton
oda kell felmenni
havasi gyopár
a Breithorn, hátul az olasz határ
Aletschhorn
az Aletsch gleccser felső része az Eggishornról
P1330178.JPG
a gleccser közlelről
balra a Möch, jobbra a Jungfrau, középen a Jungfraujoch
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.