Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Az élvezeti síelő

ÜZENETEK (48)Időben csökkenő Időben csökkenő
Daddy
343 élménybeszámolót írt
343
19 éve tag
2024.02.26. 19:57
Egyszer Bélapó házánál személyesen is találkoztunk, de korábbi írásaidból is úgy ítéltem, hogy "jókedélyű fazon" vagy. Vakszolásom hibája miatt én is éreztem már azt, hogy nem fogok épségben lejutni a hegyről. Fájdalom miatt ez még sokkal rosszabb lehetett. Jókedvűen is.
Előzmény: (csabor 220948)
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2024.02.26. 18:10
Talán meglepő, de jókedélyű fazon vagyok. Az egy nagyon rossz érzés volt, ott állok egy pálya közepén, s azon gondolkodom mikor olvad el a hó, hogy le tudjak jutni a hegyről. Nem éreztem jól magam, de aztán olyan volt, mint a katonaság, vidáman kell felfogni. Viszont át kell gondolnom a síeléssel kapcsolatos elképzeléseimet, ezért jövő héten Ausztriába megyek síelni, tesztelem az ottani segélyezési metódust is.
Előzmény: (Daddy 220947)
Daddy
343 élménybeszámolót írt
343
19 éve tag
2024.02.26. 17:33
Ez a történet utólag és kívülről derűs, de ott ezt átélni nem az.
Előzmény: (HFarago 220938)
HFarago
1 élménybeszámolót írt
1
3 hónapja tag
2024.02.26. 11:07
Soraidat olvasva, mintha egy előre megrendezett Chaplin-filmet néztem volna meg. Köszi, hogy megosztottad a sztorit, vidám perceket okozott! :)
Előzmény: (csabor 220930)
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2024.02.25. 21:41
Utazás a rendőr hómobilon- avagy egy álom beteljesül

Mindig csodálkozva (csodálva) néztem a sípályán motoros szánon száguldozó rendőröket. Kéken villogott a lámpájuk, néha még a szirénát is megnyomták. Csuda volna, ha én egyszer ott ülhetnék a gép nyergében!
Egyszer már majdnem sikerült. Tarvisioban, ahol én lejöttem a fekete pályán, s kedves feleségemet előtte elindítottam egy emlékeim szerint általam enyhének minősített pályán. Az ember, pláne, ha síelő nem mindig lehet büszke a tűéles emlékezetére. Ez előttem is világos lett, mikor a feleségem viszonylag hosszú idő után sem került elő. A telefonban annyit hallottam, hogy megszűnt a pálya, s aztán se kép se hang. No ekkor kezdtem el keresni egy carabinierit, hogy kutassa fel és hozza le nekem a feleségemet, mert különben másnap nekem kell megkeresnem a sízoknimat. Mire találtam egy csendőrt, feleségem is feltűnt a hóban. Ha azt mondom nem volt kedves, azzal úgy érzem nem adtam vissza teljeskörűen a felém áradó érzelemhullámot. Gyorsan hatósági felügyelet alá helyeztem magam, szerencsére élve megúsztam, de ezzel akkor a hómobilozás lehetősége is megszűnt.
Eltelt pár év, most Ravasclettoban múlattuk az időt és az eurót. Mint már írtam gerincem folyamatosan jelzi, hogy gerinces ember vagyok, a baj 60%-os izomsorvadást okoz, de a síelés és köztem még mindig elég nagy szerelmet pocsékolok el, s talán nem is reménytelen ez a szerelem.
Meleg volt, a pályán kívül sehol egy szemernyi hó, de a pálya is nem teljesen felforralt, de azért ragadós csirizhullámra hasonlított. Hatalmas, ragadós hóbuckák próbálták magukhoz kötni a lelkes síelőket, közöttük engem is. Ennél jobban csak a ködöt utálom. Néhány száz méter után derekam egy éles szúrással jelezte, hogy a maga részéről őt nem érdekli a továbbiakban a síelés. Komoly érvei voltak. Egy kanyar, pihenés, egy kanyar pihenés, ilyen rendkívül látványos technikával elküzdöttem magam az első hüttéig. Próbáltam a régi medicinának megfelelően magamhoz venni egy kis folyékony fájdalomcsillapítót, s közben megbeszélni a problémát a pincérrel. Ez a számomra szokatlan helyzet meghaladta nyelvi lehetőségeimet, s telefonos fordítót vettem igénybe. Azt akartam elmagyarázni, hogy a hütte oldalánál álló motoros szánt kibérelném, s mennyiért vinnének fel a fülkés felvonóhoz, ahonnan ilyen rokkantan is le tudnék jutni a szállodához.
Nem tudom kinek milyen tapasztalatai vannak a fordítókkal, én annál a verziónál, hogy két beteg öreget kellene a kertbe vinni, feladtam a fordítási próbálkozásokat.
A mutogatásos módszer után felderült a pincér orcája, közölte, hogy telefonál, s perceken belül megvan a megoldás. Ezek után nyugalmamból kicsit kizökkentett egy carabinieri megjelenése, oldalán a pincérrel, aki élénken rám mutogatott. A közeg megkérdezte mennyire vagyok sérült, kérek-e orvost, helikoptert, páncélvonatot, vagy bármi mást. Nagy darab, morcona alak volt. Félve magyaráztam, hogy nem tudok menni, de ez a helyi körülmények között nem orvosolható. Szeretnék eljutni a nagyfelvonóhoz, hogy levonózhassak, s mindenféle gyógyszerrel és krémmel orvosoljam a szállodában magam. Kitámogatott a hüttéből, s ott állt vágyaim tárgya a hómobil. Persze ezt most kihagytam volna. Mondta a hómezők éber őre, hogy felfelé a nagy és ragadó hó miatt ketten nem tudunk menni (… egyedül én mehetek…?), de levisz az alsó felvonóig, ott átszállok, s majd fent jöhet a fülkés felvonó. Nyomoronc állapotomban nem volt egyszerű felmászni a vasra, s közben még azt is el kellett döntenem, mibe fogok kapaszkodni, mert a csendőr ilyen célokra nem tűnt alkalmasnak. Elhalóan érdeklődtem, mi lesz a feleségemmel, de mondta a zord egyed, hogy jön a kolléga s őt is elviszi. Már robogtunk is, kicsit zavart, hogy a kabátomat, s mellényemet elfelejtettem becipzározni, s kesztyűm se volt nálam. Csak a büszkeség melengetett, meg a csodáló (csodálkozó) tekintetek, akik nézték, mi baja lehet az öreg muksónak ott a szánon. Szemérmesen lehúztam sisakom napellenzőjét.
Lehet, hogy a vezető felfelé nem tudott menni, de le….Kezdetben a pályán mentünk, s a sisak mögül élvezhettem az előlünk menekülő síelőket, halhattam a sziréna hangját, de aztán mellékutakra tértünk. Ez a motoros szánkó istenemre, nem tudta a fizikát. Csúszkáltunk, tekeregtünk, dőltünk jobbra balra, az ember ilyenkor belegondol, hogy vannak rémálmok is. De aztán minden rendbe jött, mert jó darabon aszfaltos úton robogtunk a szánnal. Aztán kinyitottam a szemem és ott voltunk a felvonónál. Hosszú sor, de nekem megállították a felvonót, táncos járásommal belibbentem egy üres padra, annyi időm még volt, hogy hátra kiáltsam, a lécemmel mi lesz? Lehet, hogy síelni már soha nem tudok, de kerítésbe talán még jó lesz. Intett a csendőr, hogy felhozza, sziréna, s már indult a felvonó. Tudtam értékelni a hangulatot. Fent megint megállították a felvonót, kiemeltek, s átadtak a már ott várakozó másik csendőrnek. Sántikáltunk az iroda felé, közben megérkezett feleségem, akit felfelé hozott fel a másik ügyes csendőr, tette ezt annak ellenére, hogy háta mögül folyamatos sikoltozás hallatszott, s annak határozott kifejezése, hogy az asszony leszáll és gyalog megy fel. Pillanatokon belül az én csendőröm is befutott a lécemmel.
Az irodában kedélyesen elbeszélgettünk, felvettek valami jegyzőkönyv félét, amit nem is láttam, s mondták, ha kipihentem magam mehetünk le. Nyilvánvalóan az ajtóban már vártak. Integetés, érzékeny búcsú, s legnagyobb felháborodásomra az ott lévő néhány lépcsőn saját lábamon kellett felmennem. Aztán korrigálták a hibát, s valahonnan elővarázsoltak egy kerekesszéket, azon toltak be a fülkébe, ami addig ott várt rám, természetesen tele emberrel, akik ekkor tudták meg miért nem indult már percek óta a fülke. Mint az elején írtam meleg volt, de most megfagyott a levegő. Megmerevedett emberek néztek a szemük sarkából, s láthatóan izgultak, hogy kibírom e a végállomásig. Kibírtam, s a vigyázban álló emberek között kitoltak az épületből. (nyilvánvaló, hogy lifttel mentünk le)
A pénztárak táján már bizonytalanság lett úrrá a kisérőmön. Féltem, hogy a szállodáig is feltol, ezért könyörögni kezdtem, engedjen, hisz már egy kicsit tudok menni. Nehezen, de engedett. Próbáltam elegánsan magam után húzni a belem, s rugalmasan elszakadni.
Mivel itt nem volt hó viszonylag jól tudtam volna mozogni, de nem mertem. Mi lesz, ha kiderül, az egész sok hűhó volt semmiért.
Máig nem tudom, miért, de elhitték rogyogány állapotomat. Azóta is azon gondolkodom, most vagy Oscar díjra érdemes színész vagyok, vagy ilyen rosszul nézek ki?
Másnap pihenés, városnézés, de következő nap újra nekimerészkedtem a hegynek. S mi történik, ki az első ember akibe a felvonóból kilépve belebotlok, persze, hogy az az én kedvesen mogorva szállítmányozó csendőröm…
Bélapó
1434 élménybeszámolót írt
1434
18 éve tag
2024.02.18. 14:16
Mint ahogy Presser mondta! nem adom fel, míg egy darabban látsz! Én három évet csúsztam teljesen ingyen Puy-ben, még a kauciót sem fizettem a kártyáért. Az idén sem panaszkodom, a kedvezményes bérlet sem volt 100 eu. Sítúrázni meg tényleg ingyen lehet. Kár, hogy amit spórolok a réven kifizetem a vámon, 6 km nem egész 500m szint után a kocsmánál muszáj inni egy sört .....8Eu! De az élet szép! és amíg lehet megyek!
Előzmény: (Daddy 220765)
Daddy
343 élménybeszámolót írt
343
19 éve tag
2024.02.12. 12:33
Bélapó! Úgy látom, hogy nem egységes a francia gyakorlat a "már (nagyon) régen fiatalok" kedvezményes, ingyenes síbérlete ügyében. Most januárban voltam Montgeneverben ahol ingyenesnek hirdetik a 75. éven felüliek síbérletét, ami úgy is volt, azzal a kiegészítéssel hogy kértek 72 Euró regisztrációs díjat. Persze, így is olcsóbb mint ha teljes áron vennénk, de szemfényvesztésnek tartom, hogy ingyenesnek hirdetik. Mondanák azt, hogy kedvezményes és akkor nem szólnék egy szót sem. Ez év februárjában Brianconban viszont tényleg ingyenesen adták a 75. év felett a síbérletet. Most síeltem először ingyenesen! Szóval, ne hagyd el a francia terepeket, csak válogass!
Előzmény: (Bélapó 220741)
WéberF
2039 élménybeszámolót írt
2039
17 éve tag
2024.02.11. 11:41
Csaba! Jobbulást és kitartást kívánok! Lehetsz "örök második" helyettem (bár én akkor is az maradok - hi-hi), de inkább maradj örök első a magad helyén, stílusodban - számomra megvan ez az elsőséged, legyen így! WFeri
Előzmény: (csabor 220731)
Bélapó
1434 élménybeszámolót írt
1434
18 éve tag
2024.02.10. 07:23
Ó Csabor! Várom a beszámolót a "hány éves korig lehet síelni" topikban! Sielni ugyan nem síeltünk együtt (bár próbálkoztunk egyszer, de hóhíány miatt nem jött össze), de bringázni bringáztunk együtt. Én is nyomom ma is, azzal a különbséggel, hogy vettem egy pedeleket a kutya miatt, mert már nehéz volt húzni. Egész mostanáig Fr-ben ingyenes volt 70+ a síbérlet. Meglepetésemre az idén ezt megszüntették. (fel is voltam háborodva!) Lehet, hogy jövőre a taljánokhoz (is) megyek? A beszámolód alapján kedvet kaptam s legalább van szenior jegy. Én se keresem már a fekete pályát! Jobban érzem magam a sötétkéken vagy a rózsaszínűn. Jó volt olvasni egy ős talponsielő beszámolóját. Azért megjegyzem, én szeretem nézni a söröspohár a kéznem, háttérben fehér hegyek képeket, mert szeretek álmodozni is.
Előzmény: (csabor 220712)
baranyistvan
18 élménybeszámolót írt
18
15 éve tag
2024.02.09. 19:40
Üdv
Jó újra olvasni Tőled
Előzmény: (csabor 220712)
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2024.02.09. 18:22
Sajnálom, jó hely volt. Megálltam kivülről nem látszott a leégés, pedig ez a szakmám.

(kaja fronton az olaszoknak érdekes képzetei vannak a "világ többi" részéről.)
Előzmény: (RM 220726)
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2024.02.09. 18:18
Ferikém!
Nem vesztem el, csak csendben maradtam. Néha ez a legnehezebb.
Vergődök, mint néger a jégen, fát vágok, biciklizem, minden módon fel akarom hozni magam arra, hogy elfogadható mennyiséget tudjak síelni. 150 méter hatótávú derékkal ez nem könnyű, de lehet, hogy lécet már nem viszek, de kint leszek a havon.

Akkor ezentúl lehetek én az örök második?
Minden jót Nektek!
Előzmény: (WéberF 220725)
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2024.02.09. 18:13
Gabóca! Te is régi motoros vagy, biztos még most is körzővel méred az íveket. Örülök Neked!
Előzmény: (gaboca 220721)
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2024.02.09. 18:11
Szeretem magam eldönteni mit akarok tenni, miről mi a véleményem, mire vagyok kiváncsi. Ehhez az esetek többségében nem kell mobil. Nem hagyom a mobil által vezetni magam.
TZoli
1157 élménybeszámolót írt
1157
20 éve tag
2024.02.09. 16:57
Nekem is még a régi Nokiám van! Persze van egy céges Samsung, de az nem enged egy csomó hozzáférést meg ciki külhonban használnom. Ez meg 11x5 cm, mindenhol elfér, síelni ezt viszem.
Előzmény: (gaboca 220721)
RM
873 élménybeszámolót írt
873
19 éve tag
2024.02.09. 16:25
Rakerestem, a "boszorkanyos hütte" Bellamonteben 2021-ben leeget. :-( Azert zarhattak be a 8-as palya mellett ...
https://www.lavocedeltrentino.it/2021/04/01/prende-fuoco-baita-ciamp-dele-strie-sullalpe-lusia-gravi-danni-alla-struttura/

Nekem a 6-os palya melletti hüttevel van egy vicces emlekem. Az istennek nem akartak nekem egy husetelt polentaval hozni. Mondtak, hogy a kulfoldiek csak a sultkrumlit szeretik. Vegul hoztak egy kis polenta kostolot es miutan izlett vegre felvettek a poelntas rendelest. :-)
Előzmény: (csabor 220712)
WéberF
2039 élménybeszámolót írt
2039
17 éve tag
2024.02.09. 15:54
Már azt hittem, elvesztél! Öröm látni, hogy még a síelésre is vállalkoztál, az írásod meg szinte felüdülés! Jómagam már tavaly abbahagytam nemcsak a versenyzést, hanem magát a léceken csúszkálást is. Sic transit gloria mundi. Mindenesetre jólesik ismerős bejegyzését olvasni. WFeri
Előzmény: (csabor 220712)
gaboca
3374 élménybeszámolót írt
3374
15 éve tag
2024.02.09. 13:36
Megnéztem volna az ember arcát amikor az orra alá tolom, ezt... :-D
Előzmény: (csabor 220712)
noki.PNG
- Marky -
754 élménybeszámolót írt
754
15 éve tag
2024.02.09. 09:49
Jó volt újra olvasni!
Én egy korosztállyal lentebb vagyok, de gyakran vannak ilyen érzéseim nekem is.

Szerencsére a hegyek nem "digitalizálódnak" el!
Előzmény: (csabor 220712)
skioutlet
837 élménybeszámolót írt
837
18 éve tag
2024.02.09. 07:12
Köszönjük csabor az élvezetes beszámolót, jöhet még!

További jó egészséget kívánok, kell a mozgás, jólevegő - ezért is jó és hasznos a sísport!

Amúgy Gletscher7-el teljesen egyetértek:)

Több havat a következő időszakra!
Előzmény: (csabor 220712)
következőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.