Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sípálya létesítése Magyarországon???

ÜZENETEK (11)Időben csökkenő Időben csökkenő
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2004.12.22. 10:01
kb. 8 éve síztünk a Galyatetőn. Ez nekem tetszett, igaz friss és jó havunk volt (kb 50-60cm), na meg napsütés, a havas-zuzmarás fák még jobban rátett a síélményre. Van a hotelnek egy sípályája, és egy tányéros felvonója (nem poma). Jó kis pálya ez, nem volt sem jeges, sem köves etc. Jókat lehetett rajta csúszni, bár már akkor 2500 ft körül volt a síbérlet.. ezt azért kicsit sokaltuk rá. A másik pálya a biatlon centrumnál van. ez rövidebb, innen egy kapaszkodós visz fel, ami már hagy némi kivánnívalót maga után. Ember kesztyűjét szétszabja a drótkötél, meg a felvonó nyomvonala sincs kitisztiítva, ágak, bokrok lógnak bele...
ezenkívül még daloshegyen síztem sokat, meg brennbergen, mivel soproni vagyok. daloshegyen a 95/96 és 96/97 szezon nagyon hóbőséges volt, emlékszem még március közepén is síztünk itt! ami azért nem mindennapi ilyen magasságban, s hóágyú nélkül! szóval azért hazánkban is lehet sízni, de nyilván nem az ultramodern nyugati, külföldi síterepekhez kell hasonlítani őket. Olyan ez mint nyáron a strandolás, nem feltétlenül csak a Copa Cabanán lehet, ugyanúgy ott van mondjuk egy dunai holtág, s így tovább.. jójó.. persze kettő között van különbség, de most a lényeg a "leheten" van.
írtad, hogy Európában 1000 m alatt nem nagyon lehet sízni. hát.hát... Ha az Alpokban gondolkozunk akkor többé-kevésbé valóban ez a helyzet, de ne feledjük, hogy Skandinávia is ugyanúgy Európa; s ott 300-400 m-es magasságokban is vidáman síznek, akár még áprilisban is
WAndrea
1071 élménybeszámolót írt
1071
22 éve tag
2004.12.20. 19:25
Két megjegyzés:
aki már síelt Magyaroszágon, azt tudja, hogy annak is megvan a romantikája:-) A gyerekeket szépen meg lehet tanítani hazai pályán, havas hétvégéken (sajnos ebből egyre kevesebb adódik)

Egyébként érdekes téma ez a salakbánya, amiről korábban írtatok. Jártam egy ilyen mesterséges síközpontban, amit egy bezárt bánya helyén nyitottak Lengyeországban, készítettem is róla egy beszámolót, szerintem érdemes esetleg koppintani itthon is (?)
https://sielok.hu/siterep/bytom/
huo
3 élménybeszámolót írt
3
19 éve tag
2004.12.19. 15:37
en korbesieltem mar europat rendes sieles 1000m-tol lehetseges (egy-ket kivetel azert van de ott a mikroklima lehetoseget teremt a ho megtartasara)
namarmost ilyen hely a trianoni dontes ota nincs magyarorszagon ergo ne akarjunk sikozpontot epiteni :)
Sziebler Péter
34 élménybeszámolót írt
34
19 éve tag
2004.12.18. 01:36
Hali!

Mátraszentistvánban most készült el egy új Dppelmayr lift a régi Poma mellé. Víztároló-csőrendszer-hóágyú-reflektorok éjjeli síeléshez.
https://www.sipark.hu Nagyo jó veblap.
Üdv:
Péter
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2004.12.10. 22:46
Eje
Dunántúlon merre mégis? Bakony, Alpokalja, egyéb?
Eje
101 élménybeszámolót írt
101
19 éve tag
2004.12.09. 15:54
Sziasztok!
Október 30.-án hallottam egy Hazai dunántúli településen (pontosabbat nem írok, mert ez csak hallomás fél,-egy éven belül úgy is kiderül hogy valóság lesz e, vagy sem) egy befektető csoport kinézett egy területet (gyönyörű panoráma, jó megközelítési lehetőség) és ott szeretnének egy sport és rekreációs központot létrehozni szállodákkal és saját kiszolgáló egységekkel (patyolat, pékség stb.). A tervekben egy fedett sípály is szerepel a sok lehetőség között. Valami lehet benne, mert a helyiek egy korzorciumnak adják el a szántóföldjeiket (lehet hogy rájöttek, az idegenforgalom több pénzt hoz mint a mezőgazdaság?
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2004.12.05. 13:18
hmm. hát ez a salakhegyes elgondolás, nem is tudom.. olyan "izé". Nos, de egy salakhegyen ugye megint csak pár 100 méteres pályákat lehet csinálni, az, hogy ez most 100 méter hosszú, vagy mondjuk 400 nyilván a meddőhányok kiterjedésétől,magasságától függ; kvázi nagyobb rendszert itt sem lehet véghez vinni. Ezenkívül ezek mesterséges képződmények, így korántsem kötöttek annyira, mint a természetes dombjaink, hegyeink, lejtőink; ezért az erróziónak nagyon kivannak téve, először ezt a problémát kellene orvosolni. Aztán: köves, kavicsos terep, mivel a bányászat során felgyülemlett "mellékterméket" halmozzák vele. Így sokkal több hó kéne, hogy kulturáltan lehessen sízni. Sokat hallunk a pályák kőmentesítéséről, itt ez szerintem lehetetlen lenne, mivel az ember felszed egy másik követ s alatta megint ott van egy, s így tovább, a végén meg nem maradna semmi:) Persze, ha ez a meddőhányó nem köves, hanem finomabb szemcsés anyag, akkor ez nem áll fenn, de akkor is valahogyan "rögzíteni" kéne az egészet.
Az másik kérdés, hogy ki sízni egy egykori bányavidéken, bányagödrökben, ahol esetleg még a régi gyár is ott van, mint "csodálatos panoráma"... S ha nem természetvédelmi terület, akkor is ugyanúgy kell engedély.. te sem húzhatsz fel bárhol egy házat engedély nélkül, de hogy a bányáknál maradjunk; gondolj csak a hazai bányató-helyzetre..
műhavazásra
hazánkban mátra,bükk, börzsöny egyes részei, s talán még a zempléni hg, ahol a téli napok száma min 40 egy évben, vagy annál több, ami azt jelenti, hogy az ilyen napokon nem emelkedik a hőmérséklet 0 fok fölé. persze hágyúzni -2 -3 foktól célszerű, de ezt az értéket a páratartalom (nedves v száraz) módosíthatja, na meg nem mindegy, hogy lándzsás vagy ventillátoros hóágyút használnak.
kerek
104 élménybeszámolót írt
104
20 éve tag
2004.12.04. 16:47
Nemrég olvastam a weben, hogy a lengyelek építettek egy síterepet egy régi elhagyatott, használatonkívüli bánya salakhegyeire.
Nem tudom, hogy egy ilyet nálunk meglehetne-e valósítani? Pedig van egy pár dolog, amely mellette szól:

- nem természetvédelmi terület, nem kell engedély mindenhez pl. egy normális víztározóhoz a műhavazáshoz
- vannak nálunk olyan helyek, ahol a hőmérséklet alkalmas arra, hogy a tél több mint felében lehetne műhavazni
-ilyen területeket "kissé elmaradottabb" régióinkban lehet találni, ez lehetne egy kitörési pont
-mivel az elejéről kellene kezdeni a tervezést, ésszel lehetne tervezni pl. parkolókat, infrastruktúrát és mindent

És tudom, van sok dolog is ami ellene szól, erről már részben volt is szó.
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2004.12.03. 12:42
hát sajnos ezek a tények..
amúgy nyereségesn valóban csak úgy lehetne, ha egy 365 napos sportcentrumot hoznának létre. Ennek feltétele lenne, hogy inkább üléses , esetleg kabinos felvonókat építsenek, hiszen így nyáron a mountainbike-osok, turisták és bobosok is igénybe tudnák venni, így ilyenkor is kilenne használva. Másrészt húzóliftek esetében a lift nyomvonalát is hóágyúzni kellene (pl tavaly stuhlecken a felső pálya azért nem volt nyitva, mert a weißenelflift nyomvonalába nincs hóágyúrendszer; ez még a szezon elején volt). De ezek óriási összegeket igényelnek, bár több országban a megyék, vagy az adott település(ek) támogatják pénzügyileg ezeket a fejlesztéseket. A mostani annabergi négyszékes pl majd 2,8 millió euróba került, ez átszámolva 672 millió ft.. hát, bizony nem kevés. S úgy, ahogy mondod, a telek egyre melegebbek lesznek (téma szakértői szerint 50 év múlva eltűnhetnek az Alpok gleccserei; 25-30 év múlva pedig 1500 m alatt lehetetlenné válik a sízés). Így mindenképpen hóágyúkra van szükség, ez még több pénz, ráadásul pluszfokokban csodákra ezek sem képesek. Egyébiránt van Ausztriában (pl) egy-két jól működő síterep, így Eibl 500-1000 m közt. persze ez mikroklíma kérdése is, hisz itt 1 méteres hó gyakran előfordul, nálunk meg örülünk, ha 20-30cm leesik.
Agent
1646 élménybeszámolót írt
1646
20 éve tag
2004.12.03. 08:48
Huhh, gondolom ma Magyarországon egy sípálya létesítése talán még egy komplett autógyár megvalósításánál is komolyabb bürokráciai útvesztővel jár.

szvsz.
Először is kell terület, eladó terület, nem természetvédelmi terület, környezettanulmány településfejlesztéstől, környezetvédelemtől, megvalósíthatósági szaktanulmány, nem is tudom csinál-e ilyesmit valaki, hatástanulmány, de gondolom mindenekelőtt pénz-pénz-pénz, és pénz.

Amennyiben megvalósul a beruházás, rengetegen kezdenek el majd utólag okoskodni, siránkozni (megélhetési érdekvédelem), lásd.: Magyarországi pánikmizéria pl. a szélerűművek létesítése miatt (érdekes, sehol európában senki nem betegedett még bele a szélerőműparkok jelenlétébe), csak minket magyarokat zavar, "szubrezonancia", meg ilyen balgaságok, inkább tüzelünk szénnel az erőművekben, és gerjesztük az üvegházhatást, meg szívjuk a füstöt, ahelyett, hogy szélerőműparkokat léetsítenénk a szeles helyeken.
A sípálya miatt sírnának a zöldek is, hogy így az állatvlág, meg a talajvíz, meg az erózió, biztosan sokakat hirtelen elkezdene zavarni a pályához vezető utak megnövekedő forgalma (lenne mire fogni az alap nélkül épült házak repedő, süllyedő falait, végre lene bűnbak).
Ráadásul sokak csak messziről nézhető felesleges "úri passziónak" tartják a síelést, mivel a köztudatba az van plánátlva, hogy ez a sport a gazdagok sportja, csillagászati összegekbe kerül, stb, miközben honfitáraink jórésze komoly sínyaralások árát füstöli el, vagy issza meg évente, persze az nem drága:-((


Ráadásul ezek után sem valószínű, hogy rentábilis lesz a pálya, bizonyára több tíz év, ameddigre kitermeli az árát, +egyre melegebbek a telek, hó meg nem sok esik, a pályát, hacsak nem épít valaki nyáron is használható mountain bike-pályát, vagy nyári-bob pályát, őrizni kell éjjel nappal, a közismert jómagyaros vandalizmus miatt (lásd. a pázmándfalui pályát is teljesen szétlopták, amit meg nem tudtak elvinni, azt tönkretették:-(().

Szóval, ekkora fához nagy fejsze kell, ha bele akar vágni valaki.
Bella
1 élménybeszámolót írt
1
19 éve tag
2004.12.03. 08:23
Sziasztok!

Tudna nekem valaki infót adni, mi a feltétele és menete egy sípálya létesítésének ( a pénzen kívül!)? Milyen engedélyek és kitől kellenek...

Előre is köszönöm!
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.