Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

La Plagne - Les Arcs - Paradiski

ÜZENETEK (175)Időben csökkenő Időben csökkenő
Puskás András
34 élménybeszámolót írt
34
14 éve tag
2024.02.23. 08:52
Hát egy kicsit hagytam leülepedni a Paradiski január végi "tavaszi síelés élményét", aztán össze vagdostam két anyagot a két síterepre, hogy a szép emlékek azért maradjanak meg:

https://sielok.hu/video/604808/

https://sielok.hu/video/407040/
pzs72
1 élménybeszámolót írt
1
12 éve tag
2024.02.16. 20:39
Sziasztok!
Mi 2024 január 28 és február 2 között síeltünk La Plagne-ban. A SkiLines utazási irodával, busszal tettük meg az utat. Sajnos picit hosszúra sikeredet forgalmi dugók és még terelés is lassított illetve végén még volt egy órás várakozás a buszon amíg a síbérletet illetve pár apartman kulcsát átvették. Ezt a részt lehetett volna előreláthatóbban is szervezni. Így közel 23 órás volt az utunk, ami valljuk be mindenkit lefárasztott.

Mi a Plagne Soleil településen laktunk a Sun Valley apartman szállodában. A szállásunk 12 fős volt, 10-en laktuk, így szuper volt. Semmi probléma nem volt, minden működött és vállalható méretű volt, talán a nappali lehetett volna nagyobb de más negatívuma nem volt.
A pálya a ház háta mögött volt, hazafele gyakorlatilag a liftig be lehetett csúszni, na jó a végén lökdösni kellett magunkat, de 3 lépés volt a lift onnan :) . Mi a függőfolyosón tároltuk a léceket és ott is öltöztünk, az alagsorban volt sítároló, de kb 5 felszerelés fért bele, így ezt mi nem használtuk.

Magáról a területről:

Nagyon sokan vannak, legalábbis ebben az időpontban nekem rettenetesen sok ember mozgott a sípályákon és a felvonókon. Sokat kellett sorban állni, ellenben a felvonók szinte kivétel nélkül nagyok és gyorsak, így rengeteg embert visznek, de emiatt a pályákon is nagyon sokan csúsznak egyszerre és ez volt a leginkább zavaró, hogy igen kevésszer tudtunk jó tempókat menni biztonságosan. Érdekes módon a megtette távolságokon ennek nem volt drámai hatása, mármint a sorba állásnak. Trackerrel mérve gyengébb napon is meg tudott lenni 40km, mi olyan 50 körül megyünk, ha nem hajtjuk nagyon a kilométereket, tehát 20%-kal kevesebb, ami ácsorogva jóval többnek tűnt. Persze mindig lehetett találni olyan helyet, ahol kevesebben várakoztak, de hát nem mindig jött az se jól ki, pedig próbáltunk okosak lenni. Nekünk a pályák jók voltak, kár, hogy a feketék közül kevés volt használható, hó volt elég, de kb. bő egy héttel előttünk esett az utolsó számottevő mennyiség. A kékere, ahogy többen is írták azért figyelni kell azoknak, akik a színekre mennek, hogy némelyik kék "sötétkék" is tud lenni. Ratrakolni is sokszor elfelejtettek pályákat sajnos, pedig az sokat dobott volna rajtuk, de ennek ellenére nem voltak drámaian rossza részek. Meleg volt sajnos, az én ízlésemnek túl meleg 3-7 fok körül mozgott 2000m környékén, mi nem mentünk lefelé, csak 2000-től felfele, így ott nem volt vészesen jeges sem pedig buckás.
Gleccser, az új kabinost most adták át, hát franciásra sikeredett. 3.5 napot zárva is volt, de amikor lehetett azért felmentünk, ott sokkal jobb volt a hó minősége is.

Átmentünk Les Arcba is 2x, a pályák tényleg picit jobbak és a tömeg is eggyel vállalhatóbb, de csak eggyel, szerintem itt is jóval többen voltak, mint pl. Les 2 Alpes-ban.

Összességében a hely szép, olvastam angol kommenetket La Plagne-ról, hogy a legcsúnyább francia síközpont, szerintem ez nem így van, persze vannak retro épületek, tömb szállások, de ettől még a hegyek gyönyörűek.

Én sajnos a foglalás után olvasgattam erről a tömegről, még 1998-ban jártam Tignes-ben, amikor elmentünk e mellett a terep mellett és az akkori emlékeimből maradt meg, hogy ez is jónak számít.

Egyetértek több előttem szólóval, hogy más terepekkel biztosan jobban jártok, felesleges is írni példákat, de pl Les 2 Alpes vagy Briancon is sokkal jobb, illetve minőségben ugyanezt tudja, csak nincsenek ennyien. Annak javaslom, aki valamilyen okból kifolyólag mindenképpen szertne ide eljutni, akkor tegye, de ha nincs ilyen ambíciója, akkor inkább kerülje el, hiszen rengeteg más jó helyből lehet választani.

Mindezek ellenére, mi nagyon jót síeltünk és nagyszerűen éreztük magunkat, de nem jövünk vissza ;) .
pongormiki
19 élménybeszámolót írt
19
12 éve tag
2024.01.29. 20:19
Szia! Én kétszer voltam itt, mindkét alkalommal ugyanazon a szálláson nagy csapattal. Bármikor visszamennék. Nagyon változatos rendszer. Első alkalommal friss hóesés fogadott bennünket. Óriásiakat csúsztunk a La Plagne-i rész legmagasabb pontjáról mellőzve a pályákat. Les Arcs tetejéről is szűzhavaztunk. Egy nagy rendszernek minden esetben van kevésbé lejtős nézelődős pályája, ezt nem tudod megúszni. Itt több helyen is van köteles áthúzó lift, amely a kis emelkedőket áthidalja. Ilyen a terep adottsága. Az pedig, hogy a fekete pályák buckásak, francia síterepeknél általános. Rengetegen szeretik, én kifejezetten imádom, jó edzés a comb izmainak. Sajnos az időjárás kiszámíthatatlan, most vagyok Les 3 Valléesben, 2200 méteren +8-10C van kora délután. Azért ez sem általános január végén. Ennek ellenére nagyon jókat síelünk, pozitívan kell hozzáállni, és kész!
petib
96 élménybeszámolót írt
96
14 éve tag
2024.01.29. 12:59
Szia Andris!
"biztos, hogy ide nem fogok még egyszer vissza jönni"
Mi többször is voltunk itt, és jobb hóviszonyok esetén azért ez egy egészen jó kis terep, szóval soha ne mondd, hogy soha :)
Üdv, Peti
Puskás András
34 élménybeszámolót írt
34
14 éve tag
2024.01.28. 16:57
Paradiski sírégió január 20-27, szállás Les Coches, Backgammon 8 fős apartman, két fürdőszoba, két külön wc, kettő db cipőszárítós síléc tárolós szekrénnyel az alsó szinten.
Az apartman szobái elég szűkösek, szekrény, pakolási lehetőség minimális, de a konyha jól felszerelt.
A kettő síléc tároló szekrénybe nem fértünk be heten, egy cipő mindig kiszorult, a lécekkel is állandóan matekozni kellett. Ha mind méretesebb lett volna be sem tudjuk rakni, pedig csak egy bord volt.
A szállás valóban pályaszállás, kb.: 50 m emelkedő és lehetett csatolni, de mivel az időjárás nem volt hozzánk kegyes, erős plusszok, olvadás és még eső is, ami éjszaka kifagyott, így a kijövetel a jégpáncélon elég horrorisztikus volt.
Mivel néhány baleset is történt közvetlenül a bejáratnál, tettek ki két db gumiszőnyeget a lépcső aljához, de ez csak az elindulásban segített, a feljutás és lejövetel sícipőben, elég kalandos volt.

A La Plagne pálya rendszer a térkép alapján szupernek tűnik, kék, piros és fekete pályák rendezett formában a hegy két oldalán, de a gyakorlatban azért nem olyan egyszerűen átjárható. A szállásunk elhelyezkedéséből adodóan úgy fogalmaznék, hogy egy kisebb, szállás oldali és egy nagyobb, a hegy két oldalát felölelő pálya rendszerről van szó, mely egyszerű halandóknak csak egy útvonalon járható oda és vissza is. Ebből adódóan szinte állandóan zsúfolt, főleg reggel és délután.

A pályákról röviden, csak a főbb ismérvek:
Feketének jelölt pálya mind kezeletlen bucka pálya, melyek jó része lezárt állapotban volt.
Ami nyitva volt, azt csak az különböztette meg a pályán kívüli résztől, hogy két oldalt fel volt tűzve, s a karók között sokkal nagyobbak voltak a buckák mint mellette.
Néhányukat megcsúszva “kegyetlen” kemény, bucka síelésre sem alkalmas, csak adrenalin függőknek javasolt. Természetesen ilyen időjárási körülmények között nem is lehet másra számítani.
A pirosnak jelölt pályákat esetenként igen sötét pirosnak mondanám, s nem egyszer tapasztaltam, hogy már jó ideje ratrak sem járt rajta, mert igen masszív bucka tenger borította.
A kéknek jelölt pályák is érdekesek voltak, mert nagyon sok helyen ha nem volt megfelelő lendült (ami egy kezdőnél, sokszor közép haladónál is hiányzik), akkor kellett botozni, vagy gyalogolni rendesen.
A másik probléma talán azoknak akik ijedősebbek, hogy némelyik kék pályán váratlanul és kikerülhetetlenül fekete pályákat megszégyenítő meredek letöréssel lehet találkozni.

Mivel rendelkeztem kiegészítéssel a síbérletre, így két napot Les Arcs síterepen időztem ami a Vanoise Express-el könnyen megközelíthető volt.
A pálya rendszer sokkal átjárhatóbb, a tapasztalatok a pályák jelölésével ugyan az mint fentebb, azzal a különbséggel, hogy itt a kékek sokkal egyenletesebb lejtésűek.

Szerencsére a felsőbb részeken nagyon jók voltak a pályák, de ahogy egyre lejebb jutott az ember, jeges, kásás, műhavas, esetenként igen vizes havon lehetett csak csúszni. Ebből adódóan teljesen olyan benyomás alakult ki bennem, mintha egy tavaszi síelésen vetten volna részt, így január végén, ami elég romboló hatással van az össz képre.

Alapvetően nagyon jót síeltem, minden lehetőséget próbáltam kihasználni kezdéstől zárásig minden nap, így megfelelő pályakilométerrel és érdekes sí
élményekkel lettem gazdagabb, de biztos, hogy ide nem fogok még egyszer vissza jönni.
IMG-2395.jpeg
IMG-2407.jpeg
IMG-2601.jpeg
IMG-2422.jpeg
IMG-2425.jpeg
IMG-2426.jpeg
IMG-2431.jpeg
IMG-2428.jpeg
IMG-2453.jpeg
IMG-2464.jpeg
IMG-2417.jpeg
IMG-2445.jpeg
IMG-2446.jpeg
IMG-2451.jpeg
IMG-2457.jpeg
IMG-2482.jpeg
IMG-2490.jpeg
IMG-2496.jpeg
IMG-2505.jpeg
IMG-2507.jpeg
IMG-2508.jpeg
IMG-2512.jpeg
IMG-2513.jpeg
IMG-2514.jpeg
IMG-2523.jpeg
IMG-2544.jpeg
IMG-2549.jpeg
IMG-2573.jpeg
IMG-2580.jpeg
IMG-2574.jpeg
IMG-2582.jpeg
IMG-2587.jpeg
IMG-2625.jpeg
IMG-2642.jpeg
IMG-2645.jpeg
IMG-2646.jpeg
IMG-2668.jpeg
IMG-2653.jpeg
IMG-2701.jpeg
IMG-2712.PNG
IMG-2714.JPG
IMG-2715.PNG
IMG-2716.JPG
IMG-2717.PNG
IMG-2718.JPG
IMG-2719.PNG
IMG-2720.JPG
IMG-2721.PNG
IMG-2722.JPG
IMG-2723.PNG
IMG-2724.JPG
draki
1 élménybeszámolót írt
1
8 éve tag
2020.02.18. 22:10
Sziasztok!

Paradiski síterepén Január 25. és Február 1. között töltöttünk el 8 napot a barátaimmal, melyből 6 napot csúsztunk. A síterepet már régóta nézegettük és nagyon szimpatikus volt, viszont a több negatív hozzászólás miatt félve vártuk, hogy milyen élményekkel fogunk gazdagodni.

A sok negatív tapasztalat ellenére számunkra a síterep pozitív csalódás volt!!

Az utazásunkat a Skilines utazási irodán keresztül szerveztük le egyéni utazást választva. Az utazási irodával korábban még nem volt tapasztalatom, de a szervezés során minden simán ment, az iroda alkalmazottja aki az utunkat szervezte mindenben nagyon segítő kész volt. A szükséges információkat és dokumentumokat időben megküldték a részünkre és minden (egy kivételével) úgy volt, ahogy azt előre megírták.

Az egyéni uzást autóval oldottuk meg. Az útvonalat az internet és az utazási iroda által küldött információk alapján szerveztük meg.
Az út amit megtettünk: Budapest - Maribor (SLO) - Ljubljana (SLO) - Milánó (IT) - Torinó (IT) - Frejus alagút (IT-FR) - Albertville (FR) - Plagne Soleil
Az útiköltség egy kocsira 170.000 Ft-ra jött ki, amiben benne volt az üzemanyag, autópálya díjak és az alagút díja is.

A szállásunkat La Plagne síterepén foglaltuk Résidence le Sun Valley**** apartmanban. 2 db 8 fős szobát foglaltunk, úgy hogy a 2-2 szabad ágyat is kifizettünk tudván, hogy a kanapén nem kényelmes aludni, és abban az esetben közösségi helység sem jut a társaság számára. Az apartmanok a leírásnak megfelelőek voltak. A tisztaság szuper volt és a szálláson dolgozó munkatársak hozzáállása is rendben volt. Egyetlen kis affér adódott, miszerint a tájékoztatás alapján a szobák utáni kauciót lehetett volna készpénzzel fizetni, viszont a szállásadó csak bankkártyával engedte ezt rendezni. A szállás rendelkezik egy közepesen nagy wellness részleggel, ahol az egész napi mozgást követően sikerült megfelelően ellazulni. A szobák rendben voltak, kényelmesen elfértünk. A szállás alagsorában voltak szobánként a sí tárolók, ahonnan az ajtón kilépve egyből a sípályán találhattunk magunkat. (A pálya egy kisebb tányéros felvonóval volt elérhető, mely szinte csak az ott lévő pár szállás hely miatt volt fent tartva.)

A foglalásban La Plagne síbérlet van benne, de ~11.000 Ft-ért a társaság megvette a kiegészítő bérletet is, mellyel így a Les Arcs (teljes Paradiski) síterepére is érvényes volt a bérletünk. Egyáltalán nem bántuk meg, a 6 napból 2 napos Les Arcs síterepén töltöttük. Az eltöltött idő alatt az első két napon gyönyörű szép napsütéses időben volt részünk, majd két napig szakadó hóesés, majd az utolsó két napon ismételten szikrázó napsütés volt. Mind a két terep nagyon tetszett a számunkra, bár utólag nekem Les Arcs oldal sokkal szimpatikusabb volt, így ha tehetem legközelebb erre az oldalra foglalnék szállást. A pályák megfelelően jelölve voltak, a térképen is minden pont úgy volt mint valójában. Le Plagne oldalon sok lankás egyszerűbb pálya, míg Les Arcs terepe sokkal több élvezetet tartogatott. Les Arcs terepére nem nagyon ördöngösség átjutni, 9 órás indulással másfél óra alatt elérhető a rendszer központja, ezt követően még mindig van 2-3 óra csúszásra lehetőség csúszni, mielőtt el kell indulni visszafelé.

Azt gondolom, hogy biztosan vannak ennél modernebb sí központok menőbb infrastruktúrával, de franciaországi viszonylatban ez egy nagyon szuper síterep és mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy egyszer legalább élje meg milyen élmény itt csúszni.

Üdv,
B.
IMG-20200131-125045.jpg
IMG-20200130-092945.jpg
IMG-20200131-145028.jpg
IMG-20200131-134236.jpg
IMG-20200131-113611.jpg
IMG-20200131-103517.jpg
IMG-20200131-103302.jpg
IMG-20200130-133228.jpg
IMG-20200130-122340.jpg
IMG-20200130-112745.jpg
KorisBalázs
9 élménybeszámolót írt
9
7 éve tag
2019.12.13. 08:40
Sziasztok!
2017 februárjában jártunk itt.
Szerettünk volna a Les Arcs oldalra foglalni, de oda nem érkezett megfelelő ajánlat.
Gondoltuk, hogy megvesszük +10,000 ft ért a kombinált bérletet.
NE TEGYÉTEK!
Rohanás volt az egész nap.
Reggel korán indultunk, délutánra értünk át a Les Arcs csúcsára, ahol éppen hóvihar volt. Mögöttünk le is állították a felvonót. Arcunkra fagyott a mosoly. A látótávolság álló helyzetben sem érte el a 20m-t. Menet közben kb 10m volt a belátható szakasz, így óvatos ereszkedésbe kezdtünk. Azonnal ráfagyott a jég mindenünkre. Ez leginkább a szemüveg esetén zavart.
Szerencsére, csak pár száz métert kellett így megtenni, amíg kijutottunk a felhőből.
Loholás vissza az átvezető, egyébként gyönyörű nagy kabinos felvonóhoz.

A La Plagne oldal is tartogatott jó csúszásokat.
Igazi francia pályarendszer.
Mindenhonnan mindenhova.
Élvezetes egy hét volt!
Balázs
Petho Ildiko
3 élménybeszámolót írt
3
13 éve tag
2019.02.12. 05:17
Les Arcs ... 2019 januárjában ... számomra csúcs volt. A Forest nyugis, hosszú kényelmes kék pálya volt számomra a relax... tömeg mentes.
Petho Ildiko
3 élménybeszámolót írt
3
13 éve tag
2019.02.12. 05:14
Kedvenc pályám a Forest volt.
Petho Ildiko
3 élménybeszámolót írt
3
13 éve tag
2019.02.12. 05:12
Fantasztikus ... mindenkinek ajánlom a Les Arcs sírégiót.
- Marky -
754 élménybeszámolót írt
754
15 éve tag
2019.02.10. 20:54
Nekem nem maradt meg a táblázottság hiánya anno, ugyanúgy tájékozódtam itt, mint bárhol máshol. A városrészek mellett pedig ott vannak még általában a felvonók nevei is, ahova befut a pálya, az azért jó mankó.

A tömeg a francia átlag felett van valóban, az angolok nagyon szeretik a helyet, őket meg ismerjük a nyaralásokról is...

Január elején, közepén kell menni ide, akkor még lehet csapatni
Előzmény: (k-balint 204637)
k-balint
24 élménybeszámolót írt
24
8 éve tag
2019.02.10. 18:59
2019 februárjának első hetében síeltünk a Paradiski régióban, és nekem nagy csalódás volt a terep, főleg a toplistás helyezés és a nagyon pozitív beszámolók után. Biztos, hogy nem fogok visszajönni. Ha nem azt számítjuk, hogy hány kilométer a pálya és milyen a hó (mert az tény, hogy ebbe a kettőbe lehetetlen belekötni), akkor nekem eddig ez a terep tetszett a legkevésbé Franciaországban.

Mik voltak a problémáim?

1.) Hatalmas a tömeg. Egy héttel még a főszezon és a francia síszünet előtt jártunk itt, ennek ellenére több napon keresztül az élvezhetőség határáig voltak tele a pályák és a felvonók. Nem is a felvonók jelentik a legnagyobb problémát, mert azokból rengeteg van, a tömeghez képest egész gördülékenyen veszik fel az embereket, bár így is volt, ahol fél órát kellet várnunk. Nagyobb baj, hogy a pályák is mennyire tele vannak, így ahelyett, hogy élvezni lehetne a csúszást, folyamatosan a nagyon eltérő tudású embereket kell kerülgetni. Ez valószínűleg a hatalmas mérete miatt messze földön híres pálya hátránya (külföldről is rengetegen választják ezt a terepet: sehol máshol nem találkoztam ennyire sok külföldivel.)

2.) Nem megfelelő a táblázás és a térkép sem. Hiába vagyok gyakorlott a térképes útvonaltervezésben, itt még a hatodik napon is volt, hogy eltévedtünk. A táblákon túlnyomó többségben - főleg a La Plagne-i oldalon - értelmetlen módon nem a sípálya neve van kiírva, hanem csak az, melyik falu/körzet felé vezet, noha a síelőket az esti hazajutást kivéve nyilván alapvetően az érdekelné, merre folytatódik a pálya a talpuk alatt. Ráadásul mindezt úgy, hogy van kereszteződés, ahol jobbra is és balra is konkrétan ugyanaz a két tábla szerepel, mert mindkét út végül előbb-utóbb ugyanarra fut be, de ezzel marhára nem vagyok kisegítve, ha én X pályát szeretném követni. Ráadásul rengeteg az olyan érthetetlenül buta megoldás, hogy például a kereszteződésben már csak oda van kirakva a két irányt jelző tábla, ahol az egyik irány már nem elérhető, vissza kéne gyalogolni hozzá. Emellett a térképen rengetegszer nem is szerepel a pályák neve, ha túl rövid ahhoz, hogy kiférjen, így csak tippelni tudsz, melyiken is kéne indulnod. A jó táblázás hiánya például a két szakasz közti átjárásban is feltűnő: ha az ember Plagne-ba hazatérve leszáll a két hegyoldalt összekötő Vanoise Expressről, mindössze annyi segítséget kap az akár még egy óráig tartó hazajutáshoz, hogy egy darab táblán annyi van kiírva, hogy "La Plagne: jobbra", semmi több, ráadásul egy ponton ezek a táblák is eltűnnek. Vagy ugyanez a másik oldalon: az ember kinéz a térképen egy utat a Vanoise Expressig, és egy ideig valóban szerepel is a táblákon, hogy a kereszteződésekben melyik irány vezet erre, majd egyszer csak egy újabb kereszteződésben már egyik irányhoz sincs kiírva a Vanoise (pedig jó irányba mentem, mint utóbb kiderült).

3.) A rengeteg vízszintes szakasz. A térképen csak egy helyen (a Vanoise Expresshez vezető Route des Bauches pályán) van jelölve a 0%-os dőlésszög, de ennél sokkal gyakoribb, hogy egyszerűen a pálya közepén elfogy a lejtő, és botozni kell - nekem hat nap után masszív izomlázam van a tricepszemben a rengeteg botozástól, sőt La Plagne-ban a Pravendue pályán nem botozni kellett, hanem lecsatolni, mert az amúgy is lankás pálya egyszer csak elkezdett több száz méteren keresztül felfelé (!!!!) vezetni. Ráadásul számomra érthetetlen okokból itt nem használják a Franciaországban pedig bevett zöld pályás jelöléseket az igazán lankás, kezdőknek is ajánlott pályákra, így ha nem ismered a terepet, nem tudhatod, melyik kék pálya lesz élvezetes lejtő, és melyik semmilyen élményt nem adó, épp csak nem vízszintes túraút (ilyenekből a legtöbb talán a Les Arcs-i régió átvezetői szakaszainál van, de Plagne is bővelkedik bennük).
4.) A kevés hosszú piros pálya - ez főleg a La Plagne-i oldalon baj a haladók számára. Rengeteg a kék pálya (bár ezek sem mind jók, lásd fent), de az egybefüggő pirosból alig akad. A Les Arcs-i oldalon jobb a helyzet, de Plagne-ban szinte teljesen hiányoznak az olyan szakaszok, amelyeken egyhuzamban lehetne hosszan csúszni: a L'Aigle, a Myrtille, a Reches ilyenek például Arcs-ban, ráadásul ezek közel is esnek egymáshoz, Plagne-ban rövidebbek és sokkal távolabb is esnek egymástól az egybefüggő piros pályák.

5.) Ha ez furcsán is hangozhat: az emberek. Talán a zöld pályák hiánya, talán a terep túlzott népszerűsége miatt lehet, de az is lehet, hogy csak nekem volt pechem, de soha nem éreztem ennyire problémásnak, hogy mennyien csúsznak a tudásuknak nem megfelelő pályákon, ezzel jobb esetben csak feltartva, rosszabb esetben veszélybe sodorva másokat (a hóekében, faltól falig íveket húzó emberekre gondolok a legmeredekebb piros pályákon, még azokon is, amelyek elején konkrétan ki van írva, hogy kizárólag haladóknak - ld. a Bois-t La Plagne-ban), és hogy mennyien csúsznak egyszerűen felelőtlenül, másokra nem odafigyelve.

Néhány hasznos infó, ha valakit nem sikerült lebeszélnem :) (De viccen kívül: aki még nem volt, inkább Brianconba menjen, hiába kisebb valamivel az a terep, minden tekintetben sokkal élvezetesebb.)

Mi Plagne Villages-ban laktunk, és mindkét pályára kiterjedő bérletünk volt. Ma már nem így választanék: a Les Arcs-i oldal a haladó síelőknek sokkal megfelelőbb, inkább ott foglalnék szállást, vagy legalábbis közelebb a Vanoise Expresshez. (Ahhoz, hogy elérjük az utolsó, 16:55-ös felvonókat Plagne Villages felé, leges-legkésőbb 16:00-kor fel kellett szállnunk a Vanoise Expressre Les Arcs-ban.) De ha valakit mégis La Plagne érdekel jobban, teljesen megfelelő volt az itteni szállásunk a Pleine Sud nevű házban, egy aprócska, de jól felszerelt kétágyas szoba egy kihajtható kanapéval. (Pároknak érdemes valahogy érdeklődni, ha ugyan lehet: volt, akinek peche volt, és emeletes ágyas szobát kapott a párjával.) A ház ajtajától két méterre ott volt az Aoullets felvonóhoz vezető pálya, így a reggeli indulás nem is lehetett volna egyszerűbb. A menetidőről: Plagne Villages-ból a Les Arcs-i legmagasabb csúcs, az Aguille Rouge egy zsúfoltabb-sorbanállósabb napon 3 óra és 12 perc alatt volt elérhető, erről tudjatok, mielőtt nekivágtok.

Az átjárásról a két rendszer között (ha már ők maguk nem nagyon segítenek):

- La Plagne-ból a Vanoise Express felé először a Bellecote nevű központhoz kell eljutni (ez Plagne Centre-ből egy felvonózással elérhető pl. a Mira és a Trieuse pályán), onnan irány az Arpette felvonó. Ez után egy kötél áthúz egy rövid szakaszon, majd a Mont Blanc vagy a Pierre Blanches pályán el lehet csúszni a Vanoise-ig. (A Route des Bauches pályát az itteni kommentek miatt elkerültem, mert sokan írták, hogy itt több mint egy kilométeren át vízszintes a pálya, botozni vagy sétálni kell.)

- La Plagne centruma vagy a Villages felé: a Vanoise Expresstől tovább egyenesen a Mont Blancon, és a második (piros) vagy harmadik (kék) kereszteződésnél érdemes lecsúszni a Lac Noir felvonóig (noha nincs kitáblázva, hogy ide jutunk...), majd onnan egy rövidke csúszással tovább a Bijolin felvonóval, ahonnan egy újabb rövid csúszás a Salla felvonóig. Ez eljuttat az Arpette pálya végéhez, ahonnan vissza lehet csúszni Bellecote-ig, ha pedig ennél távolabb lakunk, a Colosses felvonó felvisz oda, ahonnan tovább lehet csúszni Villages vagy Centre felé.

Egy nagyon jó, de nagyon kérdéses piros pálya: a Mont de la Guerre.
Ez a pálya normál körülmények között kezeletlen. Azaz ha nincs friss hó, csak NAGYON gyakorlott síelők merészkedjenek rá, mert hatalmas méretű buckák várhatóak nagyon meredek és nagyon keskeny pályákon; aki nem nagyon magabiztos, annak ez iszonyú kemény lehet, bizonyos fekete pályánál sokkal durvább. Érdemes az információs pultoknál utánakérdezni a pálya állapotának: amikor ott voltam, pár nap után már külön kijelzőn is jelezték, hogy tényleg csak a legjobbak vágjanak neki. Viszont amikor már tényleg tarthatatlan lett az állapota, mégis végigmentek rajta ratrakkal, és ezt jelezték is a közeli Verdons Sud felvonónál (a DAMÉE jelenti a ratrakolt, a NON DAMÉE a buckás állapotot). Azért írok ilyen részletesen róla, mert ha az ember nem ijed meg a kihívástól, vagy mégis végigmennek rajta ratrakkal, akkor ez az egész rendszer egyik, vagy talán a legjobb pályája: 6 kilométeren keresztül csúszol megszakítás nélkül, tökéletesen háborítatlan, szinte fülfájdítóan csendes környezetben, elképesztő, leírhatatlan kilátással.

Végezetül néhány jó piros pálya:

- La Plagne-ban: a Harakiri és a Kamikaze ugyan nem túl hosszúak, de kellemesen meredekek, viszont szélesek is hozzá - igaz, ha nincs friss hó, az utolsó, már egybefutó szakasz iszonyatosan eljegesedik, érdemes inkább a kék pályán lecsúszni a Verdons Sud felvonóig. A Roche felvonó két oldalán is van két aránylag hosszú és jó piros - kár, hogy ezek ennyire kiesnek. Végül pedig a Sources pálya: a meredek szakaszok után mindig lankások jönnek, így remekül lehet úgy gyorsulni, hogy az ne legyen biztonságtalan sem.

- Les Arcs-ban: egymással szinte párhuzamosak az Aigle, a Myrtille, az egymással is kombinálható Reches és Bellette pályák - leginkább ezeket ajánlom (mivel az Ourson vezet a Vanoise Expresshez, ez minden nap teljesen kijegesedik és zsúfolt). Örülök, hogy láttam az Aguille Rouges gleccseres csúcsot, szép a látvány, de a pályák annyira nem jók, hogy feltétlenül megérje azt a rengeteg sorban állást, amíg feljutsz ide.

Összességében tehát nem ajánlom senkinek a Paradiski régiót, aki hozzám hasonlóan elsősorban a piros pályákat szereti (de még a kékeseknek sem annyira, mert ahogy már írtam, nem tudni, melyik pálya "tényleg" kék, és melyik csak egy unalmas lanka). Mivel ennyire szét van tagolva a terep, és kevés az igazán hosszú, egybefüggő pálya, kevésbé érződik, hogy 425 kilométeren csúszhatunk - még egyszer mondom, a "csak" 250 kilométeres Serre Chevalier (Briancon) élmény tekintetében sokkal inkább tűnt nagy terepnek, mert ott valóban pályákból, és nem ezernyi érdektelen összekötő szakaszból áll össze a kilométerszám.
VZolee
1 élménybeszámolót írt
1
7 éve tag
2019.02.04. 19:27
Szia Bálint! Most jöttünk haza Les Arcs-ból. Szinte minden nap vagy éjszaka esett hó, változó mennyiségben. A lezárásokat a lavinaveszély miatt és a napközbeni robbantások miatt csinálták a franciák. Egész héten 3/5 és 4/5 szintű lavinaveszély volt érvényben. Üdv. Z.
Előzmény: (k-balint 204304)
Tivi
38 élménybeszámolót írt
38
13 éve tag
2019.02.01. 15:51
Az eddigi leghosszabb francia buszúton vagyunk túl, oda 23-vissza 22 óra alatt jártuk meg La Plagne-t. (igaz egy Valloire-i kitérővel)

A szállásunk a Lodges des Alpages, 3 csillagos apartmanházban volt, 6an voltunk, de 8 ágyasat rendeltünk. Volt sütő, mosogatógép, TV de így is az egyik legkisebb, és leghidegebb apartman volt francia pályafutásom során. Spar közel volt, pálya kb. 5 méterre, Plagne Centerbe ingyenes busz visz át.

Végig jó időnk volt, egész héten sütött a nap. Egy délután esett a hó, kb 10cm, ez nagyon jó volt másnap a pályán kívül. Viszont az állandó -10 fok azért hideg volt, fagyoskodtunk rendesen.

Árak: A Spar-ban bagett 1 eur, tej 1.5 eur, mirelit pizza 4 eur. A hüttékben: forralt bor 5-6 eur.

Csak a La Plagne-i oldalról tudok írni, mert nem mentünk át Les Arcs-ba, az majd egy külön túra lesz. A szállásunk Plagne Soleil-ben volt, itt mindig a Bergerie felvonót használtuk kezdésnek. Ezen a részen kék pályák vannak, lehet rajtuk gyakorolni, haza lehet csúszni. Plagne Center-ben is jó pályák vannak, pl. a Grand Rochette tetejéről a Carina, vagy a Colorado felvonó kék pályái. Kétszer jártunk Montalbert-ben, az ide vezető Pravendue pályán többször is le kellett csatolni, még síelőknek is, mert néhol nem lejt. A Rochie felvonó piros pályái is jók. Champagny-i részen csak egyszer voltunk, a Les bois pályán mentünk le, de feljebb itt is voltak ígéretes pályák. A Belle Plagne részen csúsztuk a legtöbbet, a snowpark környékén, az Arpette pályán vagy a Tunnel-en, Sources-en. Montchavin-ba is lementünk, a Mount Blanc pálya jó hosszú. Egyik kedvencünk a Crozats felvonó melletti pályán kívüli területek, nem meredek freeride terület van itt, 10cm porhóval tökéletes volt. A gleccserre egyszer mentünk, nekem a sok felvonózás miatt nem tetszett annyira, de egyszer látni kell.

Összességében tetszett a hely, visszajönnék, de a másik oldal-Les Arcs is célpont a jövőben.
Bata Attila
2086 élménybeszámolót írt
2086
17 éve tag
2019.02.01. 11:58
Én nem vagyok ott, de valószínűleg lavinaveszély miatt. Az idei télen ma zárták le a legtöbb pályát Franciaországban lavinaveszély miatt.

Itt szerdán elvitt/megölt a lavina egy hegyimentőt, aki pályán kívül a lavinahelyzetet vizsgálta.
Előzmény: (k-balint 204304)
k-balint
24 élménybeszámolót írt
24
8 éve tag
2019.02.01. 11:31
Sziasztok! Aki ott van, meg tudná írni, miért van lezárva ilyen sok pálya a hegy mindkét oldalán? Innen a gép elől nem értem, folyamatosan esik a hó, hideg van, eleve sok a hó a hójelentések szerint, mégis több mint 100 km pálya nem használható. Miért?
Anksu
22 élménybeszámolót írt
22
10 éve tag
2019.01.25. 18:42
Vasarnap irany Paradiskiii 😍😍 alig varom! juhhuuu!
FreeriderM
5 élménybeszámolót írt
5
5 éve tag
2018.12.29. 12:43
Sziasztok ! Januàr26 és február2 között leszünk Paradiski ben Ha lesz ott közületek ebben a turnusban valaki , aki szeretne pályán kívül freeride-ozni hegyi vezetővel , akkor jelezzétek , mi hárman leszünk , és ha még 2-3 főt hozzàlehetne csapni a csoportunkhoz , és akkor olcsóbb lenne a hegyi vezetőt fogadni , persze csak jól felkészült sízők jelzését várjuk, mert mi is ázok vagyunk ,másképp nem lesz élvezhető a freeride ,ha állandóan kell majd valakit várni ,amíg nekimerészkedik . Köszi szépen Miklós
FreeriderM
5 élménybeszámolót írt
5
5 éve tag
2018.12.23. 00:07
Köszönöm a válaszokat. De nekünk épp az Arcs-i oldalra van bérletünk ,mert Vallandry-ban lessz a szàlàsunk . Csak azért gondoltam bővíteni a Paradiskire hogy kipróbáljuk a Bellcottról a pályánkívüli Face Nord-ot es a Champanin de Vanois-i részre is eljussunk ,és régebben a Paradiski bérletben benne volt egy nap Hàrom völgy és egy nap Val d'Isiere is . Mivel autóval megyünk ez is megvalósítható .
gorogrob
19 élménybeszámolót írt
19
9 éve tag
2018.12.22. 21:32
A la plagne-i oldal kevés lesz 6 napra. Mi tavaly voltunk ott, 5 nap átmentünk, sőt ott kezdtünk, mert a szállás Plagne Village-ben volt. Átjutás könnyebb (kevesebb lift) vissza többet kell liftezni és csúszni. Ahogy többen írták, a túloldalon sokkal több és jobb lehetőségek vannak. Nekem amúgy ez a rész jobban is tetszett. Írtam is a beszámolómban lentebb :)
Mi eleve vettük a kiegészítőt. Hogy ott lehet-e ezt intézni, erre nem tudok válaszolni. De érdemes ezt meg tudom erősíteni.
Előzmény: (k-balint 201307)
következőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.