Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A carving ideje lejárt

2012.10.08. Szegő Attila

A carving ideje lejárt Lassan eltelt húsz év a carvinglécek megjelenése óta. Mégis sokan még a carvingnál tartanak és arról hallgatnak előadást. Jó reggelt! Ezek az idők elmúltak!
Eleinte, mint minden változás, ez is nagy port kavart. Próbáltak új technikát kreálni hozzá, hogy látványos és eladható legyen az "új irányzat". Természetesen voltak szükségszerű változások, amelyeket megkövetelt a felszerelés, de az alapvető technika nem változott, bármennyire is próbálták a belső sílécet terhelni és bedőlni. Ezek a kezdeményezések mind zsákutcába jutottak.

Nézzük meg, hogy hol is tartunk ennyi idő után a sítechnikában és a sífelszerelésekben.

A sífelszerelés gyártók extrém kis rádiusszal már nem is gyártanak léceket. Ha 11 m sugarú egy léc, az már nagyon szélsőséges. Jó pár széria lécet dobtak piacra a 90-es évek végétől és mostanra megtalálták az arany középutat. Persze ehhez kellett a versenysport is, mint kísérleti labor. Itt tudták ugyanis tesztelni a különböző fejlesztéseket és a felhasznált anyagokat.
2013-ra ott tartunk, hogy elfogadottan - legyen az versenysport, vagy hobbi felhasználás - a 12-15 m sugarú lécek működnek a legjobban.
Mostanra a tisztán karcolt, de máshogy mondva a tisztán élen futtatott ívek nem divatosak. A versenypályákat sem tűzik tisztán élen futtatott lendületekre, másrészt a sípályán megnövekedett forgalom miatt veszélyes is lehet, ha valaki nem tud időben váltani. Persze ez nem azt jelenti, hogy ezt nem lehet kisíelni végig az íveket, hanem inkább azt, hogy visszajött a forgatás a kanyar közepére, hogy megmaradjon a kontrol.

Azok, akik követik telente a világ-kupa futamokat, azok maguk is tapasztalhatják ezt a változást, hogy élváltás után a versenyző hagyja sodorni a lécet az ideális ív eléréséhez, majd élén futtatva lendületet szerez. Továbbá a lécvezetés beállt egy egészséges csípőszéles távolságra.

Napjainkra már a legkorszerűbb anyagokat használják a gyártók, de a sok kísérletezés és fejlesztés után a felhasznált anyagok tekintetében a fánál nem tudtak jobbat kitalálni. A fa szerkezetű lécek rendelkeznek a legjobb tulajdonságokkal, és ezek a lécek adják a legnagyobb élményt.

Újdonság és új irányzat nélkül azért nem maradunk. Lassan elkezdtek szélesedni a lécek. Ettől persze megint lehet idegenkedni, de már 2000 óta jelen vannak, és egyre nagyobb a felhasználói táboruk. Középen csak a versenylécek 65-68 mm szélesek, minden más 72 mm-nél kezdődik. Bye-bye karcsú lécek és üdv dundika!

Most ezeknek a léceknek van létjogosultsága. Manapság a téli időjárás meglehetősen változékony; gyakran síelünk friss hóban, ami jó dolog, vagy olvadozó kásában, ami már nem annyira. S persze előfordul, hogy mindez 1 hét leforgása alatt. Ilyen körülmények között csak bajlódnánk a megszokott keskeny felépítésű lécünkkel, nem így a szélesebb lécekkel, amelyek élvezetesebbé teszik a síelést.
Én még emlékszem az Elan első kárvingos léceire 94-ből. A Phantom középen vékonyabb volt, mint a sícipőm, de jó volt! Viszont, akkor betonkeményre dolgozták a pályákat, amelyek tele voltak vegyszerrel. Napjainkban erősödik a környezetvédelem, így vegyszerek nélkül könnyebben változik meg a hó szerkezete és hajlamosabb a felső réteg a kásásodásra és kibuckásodásra. Ezért a túrt hóban előnyt élveznek a szélesebb lécek.

Kedves "carving fan"-ok! A félreértés elkerülése végett, ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy a lécek elvesztik fordulékonyságukat. Az él geometriája megmaradt, azaz változott 12-15 m-re. A mostani koncepció eredménye, hogy a talpfelületet növelték meg, hogy jobban kihasználhatók legyenek a lécek.
A cél, a mindenki számára jól használható síléc, a könnyed, biztonságos és élvezetes síelés megteremtése, amit úgy néz ki, hogy ezekkel a szélesebb lécekkel sikerült is elérni.

Volt szerencsém 2012 tavaszán síket tesztelni, és a többiekkel együtt én is bátortalanul álltam a 84 mm széles Völklre, de utána nem is akartam letenni! Isteni volt!
2013-ra már remélhetőleg mindenki számára ismert fogalmak a freeride, freestyle, on piste, off piste.
Most, ha valaki lécet szeretne vásárolni, akkor nemének megfelelően választhat alpesi, free és túra lécek közül.
  • Az alpesi kategória alatt találhatók a verseny, pálya és a pályán kívüli lécek.
  • A free kategória alatt találjuk a freeride, park és félcső léceket.
  • A túra lécek csoportjába pedig a freeride és univerzális túralécek tartoznak.
Összegezve: értelmetlen már csak és kizárólag a carvinggal foglalkozni. Hiszen jelenleg már csak ezen az elven alapuló léceket gyártanak, azt is mondhatjuk, hogy ez ma már alap. A sítudást pedig nem helyettesíti semmi! Valószínű, akik a lécükben keresték eddig a hibát, mondván nem működik rendesen, nem jó a rádiusza, azoknak a saját tudásukkal volt problémája. A léceket mi irányítjuk jól avagy rosszul, ha pedig úgy érezzük, a léc irányít minket, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy beiratkozzunk egy síoktatásra.
KOMMENTEK
Xero | 2012.10.08. 10:43
Nálam még mindig a 70 széles TiSL van és marad is még jó sokáig. :)

Mondjuk erősen tervben van valami fatboy off piste-re is.
Szekely Szilard | 2012.10.08. 11:37
Nekem ugy tunik, hogy ezek a nagy "paradigma valtasok", 5-10 evente, egyre inkabb csak a gyartok kozelebol kiindulo "agymosasok". Attol, hogy kicsit szelesebb hasu lecek jelennek meg, attol meg nincs vege a carving korszaknak.
Osszehasonlitva a 90es evek eleji lecekkel, a cikkben emlitett 12-15 m radiuszu lecek, meg mindig sokkal "iveltethetobbek". Aki nem hiszi vegye elo a regi lecet a garazsbol / pincebol.
csak, ha mindig kell egy uj eros erv, hogy vegyunk evente uj lecet, mikozben a 3 eves lecunk meg tokeletesen megfelel minden palya es hoviszonynak.
zééé | 2012.10.08. 12:13
Csatlakozom az előttem szólóhoz. Bárhogy is nevezzük az újításokat, azok is "csak" Carving (piskóta) lécek. Innentől szerintem csak a dolgok misztifikálása, hogy picit szélesebb-e középen, és akkor túra, free(style/ride), vagy alpesi. Az amatőr síelő szemszögéből ezek lényegtelen kérdések. Az eladó úgyis az újat akarja eladni, ezért megmagyarázza, hogy te akkor vagy trendi, ha ezt veszed. Én ugyanazzal a léccel zúzok mindenféle minőségű havon, pályán vagy azon kívül, de a legfontosabb így is megvan, hogy ÉLVEZEM!!!

Még egy: Mit jelent az, hogy a pályák tele voltak vegyszerrel? Miről van szó?
Gelina | 2012.10.08. 12:20
Örülök, hogy egyáltalán van carving lécem. Ezt is használtan vettem, teszt léc volt. Ha vennék most egy drágábbat, "divatosat", akkor nem maradna annyi pénzem, hogy elmehessek kipróbálni..... Jó reggelt!!!
Lackó | 2012.10.08. 12:23
Érdekes cikk... :-)
blint63 | 2012.10.08. 12:37
@zééé: Csak tipp, de lehet, hogy a hóágyúzott hóba akkoriban még kevertek valamit?
Lackó | 2012.10.08. 12:39
Csak a verseny -esetleg edző- pályákat vegyszerezték, amin mi csúszkálunk, azokat nem.
gulyasphoto | 2012.10.08. 12:46
Az én lécem geometriája 117-67-99 15-ös rádiusszal, egy 2009-es évjáratú, de idén szeretnék venni egy újabb lécet, márkánál maradva, aminek a geometriája 122-69-103, aminek a rádiusza 12m. Szóval nem sokat szélesednék. Aztán ha úgy jön össze a telem, ahogyan azt szeretném, akkor (szintén márkánál maradva) szeretnék egy 128-86-116 geometriájút is, nyilván teljesen más felhasználásra :)
tomfekete | 2012.10.08. 14:30
Szép, szép, jó, jó... Én aki 50 feletti vagyok és még felmásztam Harangvölgyből a Normafához nem egyszer azt mondom: Szögezzenek fel a csukámra egy-egy parkettát ( persze lakkozott felületével lefelé :-) ),legyen hó és gyerünk csúszni....
huligan | 2012.10.08. 16:22
A carving ideje lejárt? Nekem ebből a cikkből ez nem jött le... Inkább az, hogy a hagyományos geometriákat és profilokat finomhangolták az egyre népszerűbb szakágakhoz és a változó pályakörülményekhez. Szerintem.
Xero | 2012.10.08. 16:53
A szélesedés és a rocker bevezetése egyébként valóban nem változtat sokat szerintem sem a carving alapjain. A szélesebb léc kicsit élhetőbb a hétköznapokban (túrt, ragadósabb, buckás pálya), viszont macerásabb az élváltás. Így jön a rocker, ami még inkább tankot csinál a lécből és elősegíti az élre állítást.

Egyszerűen egy újabb jó fogás a gyártók kezében amivel eladhatóvá teszik a terméküket. Mint írtam én még mindig egy 09/10-es léccel fogok menni ebben az idényben is és egyáltalán nem érzem szükségét, hogy a fentebb vázolt dolgok miatt lecseréljem.
AAron | 2012.10.08. 17:20
Xero, azért egyszer "ráültetlek" a Mantrára, be fogsz sz.rni a gyönyörűségtől
Xero | 2012.10.08. 19:41
Szinte biztos. Viszont az árától is remegne a záróizom.
Nem töltök annyit a pályán kívül, hogy megérje.
effy17 | 2012.10.08. 20:20
kicsit bulvárosra sikeredett... :D
szerintem ez gyártói törekvés, hogy legyártanak százféle sít, természetesen mindegyikhez ajánlva külön sípálya típust. elvileg szélesedik a léc-paletta és jó marketinggel nő a bevétel.
kicsit ellentmondásosnak érzem a végét, hogy akik a lécükben keresték a hibát, azok menjenek oktatásra. léctől (és pályától) függetlenül vagy tud valaki síelni, vagy nem. a léc csak hozzátesz, vagy elvesz egy kicsit. vagy még kicsit se. :)
broli74 | 2012.10.08. 21:36
Nekem van egy 164-es Nordica Beast-em. Ez minden pályán bejött. Aki nem ismeri annak elárulom, hogy ez egy 2003-2005-ig gyártott trükk síléc. Középen van a kötés, és mind a két vége hajlított. Ha jól olvasom a cikket, most valami hasonlót találtak ki.
huligan | 2012.10.08. 21:56
@broli: nem, hasonlót már réges-régen gyárt minden márka... Ez a cikk másról szól vagy akart szólni, nekem sem jött át. Azért a Streif-en megnézném hogyan muzsikál a Beast-ed...:)
Pásztory Gábor | 2012.10.09. 08:31
Nem szeretném nagyon szakmaira venni, de a sízés nem attól kontrollált, hogy talpon csúszkálunk!
Nézzünk már meg egy versenyzőt, akár verseny közben, hogy hányszor nincs élen a síje!
Az amatőr sízésben mind saját magunk, mind a többiek szempontjából a kissebb rádiuszok sokkal biztonságosabbak!!!
De a helyes léc választásnál a rádiusz mellett a léc keménysége is nagyon meghatározó!
Gyanítom, hogy a cikk inkább a body carvingról akart beszélni!
klaci | 2012.10.09. 15:29
"a sípályán megnövekedett forgalom miatt veszélyes is lehet, ha valaki nem tud időben váltani."

És erre a problémára tényleg a szélesebb sí a jó megoldás, amivel nehézkesebb az élváltás? Itt valami nem stimmel!
Tűrt hóra, meg pálya mellé kikacsingatni, arra rendben van, jobb a nagyobb talpfelület de azért manapság is vannak kemény, kijegesedett pályák, és szerintem a síelő tömegek számára az a nagyobb kihívás.
pnagyl | 2012.10.11. 09:32
Üdv Mindenkinek! Én 1977-ben kötöttem lécet előszőr a lábamra és kisebb-nagyobb kihagyásokkal azóta hódolok ennek a sportnak. Anno teljesen fa léccel kezdtem és modhatom, hogy a sílécek minden fajtáját kipróbáltam azóta, akár versenyen, akár kedvtelésből. Jelenleg egy famagos 165 cm hosszú, 12m rádiusszal bíró léccel "zúzok" - hogy egy előttem szóló sporttásramat idézzem -, de mielőtt a Carving-ra tértem volna, sokáig 190 cm-es lécet használtam a magam 183 cm-éhez és 68-70 kilójához. Valójában mindkettőt szeretem, bár elismerem más-más technikát igényelnek. Ez utóbbival kevésbé veszítek a sebességemből gyors, rövöd ivelések esetén... márpedig én szeretem "elaprózni" a síklást. A carvinggal valóban golyóként lehet kijönni az ívekből, és ezt imádom. Azért, ha száguldozásra vágyom én is felkötöm a hoszabb talpakat. Szóval, trendek jöhetnek és mehetnek, az igazi tudás az ember lábában van... vagy nincs. Ezt el kell fogadni.
Szekely Szilard | 2012.10.11. 10:17
@ huligan: szerintem is az van, hogy apro csiszolasokat akarnak eladni "uj forradalomkent". Persze, hogy szeretnek a gyartok, hogy mindenki lehetoleg 4-5 par sileccel menjel telelni es minden ereszkedes elott cserelgesse a leceket: "humm, most enyhen turt, felpalya lec, akkor kell egy Nomad, most jott a ratrak, akkor gyorsan terek at Ratigerre"...
akira | 2012.10.11. 14:32
Szerintem mindig is a szelesebb lecek iranyaban igyekeztek fejleszteni a gyartok, csak hazart szabott a szelesitesnek az, hogy azzal csokkent az oldaliranyu tartasa a lecnek, ami elso sorban kemeny, jeges palyan elonytelen volt, mert kevesbe tartotta az ivet.
A technologia fejlodese azonban lehetove tette, hogy aszelesebb lecnek is kello oldaltartasa legyen. Pl. Waveflex. Az idealis si szeles, hosszaban kelloen rugalmas, keresztben pedig a leheto legkemenyebb. Ez utobbit a silec csorenek csavarasaval lehet ellenorizni.
De termeszetesen ez egy nagyon leegyszerusitett osszefoglalo, mitol jo egy silec, hiszen elso sorban a felhasznalas celja hatarozza meg, hogy a fenti jellemzok kozul eppen melyiknek kell hangsulyosabbnak lennie
akira | 2012.10.11. 16:15
A famagos silecek elonyei hagyomanyosan epp a fent emlegetett torzios merevsegben rejlik, amelyet ugy teljesit, hogy ekozben a hosszanti rugalmassag megmarad. A fa rostos szerkezete ugyanis azt eredmenyezi, hogy egyik iranyban rugalmas, mig masik iranyban merev. A mai ipari technologiaval fa nelkul is kepesek a gyartok hasonlo vagy meg jobb tulajdonsagu leceket kesziteni.

Egy kis marketing a temaban:
http://www.ski-mag.com/brands/elan/...article/elan-technology-0...
kovacspeter.ski | 2012.10.11. 17:35
75.éves múltam.Van egy Salomon EQUIPE 3V 150cm 10.6
radius. 117 66 102 verseny sím.Mozgás sérült vagyok.
Tudsz jobbat ajánlani??? Köszönöm!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.