Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Esélylatolgatás a söldeni rajt előtt

A "Keleti Vadállat", az "eszement", a "jó fiú" és Svindal...

2011.10.19. Lipiczky Ágnes

Esélylatolgatás a söldeni rajt előtt Söldenben megkezdődött a visszaszámlálás! Négy nap és a szokásos söldeni óriás-műlesiklással indul a nagy őrület, vagyis a 2011/12-es FIS alpesi sí Világkupa-sorozat. A versenyzők már "élesítve" vannak, s a síelők.hu sorra is veszi a nagy esélyeseket. Lássuk, mit hozhat az idény a férfiak mezőnyében.
Az elmúlt idényben ismét nagy ünnepet ülhetett a Kostelic család: a háromszoros összetett Világkupa-győztes (2001, 2003, 2006) Janica után ezúttal bátyja, Ivica vehette át a legjobb versenyzőnek járó kristálygömböt az idény végén. Ivica Kostelic nem csak az összetett Világkupát nyerte meg, műlesiklásban és kombinációban is ő gyűjtötte be a legtöbb pontot, s igazi tekintélyt vívott ki magának az élversenyzők között. Nem véletlen, hogy egyik nagy riválisa, a norvég Aksel Lund Svindal a FIS-nek adott interjújában egyszerűen csak így fogalmazott a horvát versenyzővel kapcsolatban: "Nekem csak egy főnököm van most már, és ez Kostelic..." Svindal ezzel a mondattal több gyártó szakértőinek, no és a norvégok versenyigazgatójának kijelentését hárította el, amely szerint a most következő szezonban ő lehet a legesélyesebb az összetett Világkupa elhódítására.

És nem álszerénység ez a mindig laza norvég óriásnál, akire valóban kőkemény szezon vár. Amikor a FIS riportere arról faggatta, hogy legnagyobb riválisai, vagyis Kostelic, a svájci Didier Cuche és az amerikai Ted Ligety közül kivel szállna egy bokszringbe, válaszával talán már az idény nagy küzdelmeit vizionálta.
"Húúú, tényleg választanom kell? Ted Ligety. Gondoljunk csak bele, Kostelic, a "Keleti Vadállat", úgy értem, elég nagy fickó. És Cuche... Ha a boksz ringbe képzelem őt, olyasvalakinek látom, aki nagyon heves és elveszti az eszét. Ligetyvel is lenne problémám, nem tudnám megütni őt, mert olyan jó srác, és csak remélni tudom, hogy ő is ugyanezzel a gonddal küzdene velem kapcsolatban..."

Ennyit tehát a képzeletbeli csatákról, amelyeket hamarosan valódi ütközetek követnek. És hogy készültek rá a legjobbak?

A "Keleti Vadállat", vagyis Kostelic szinte a teljes nyarát a Zermatton töltötte. Az idény végén megműttette jobb térdét, amelyet követően májusban a Möltall-gleccseren tesztelte formáját, majd egy nyolc napos Hintertux-i szabadsízés után júliusban, augusztusban és szeptemberben is a Zermatton edzett.

A "jó srác", vagyis az elmúlt szezonban az óriás-műlesikló Világkupát megnyerő amerikai Ted Ligety Portillóban készült fel az idényre, s a hírek szerint nagyon sokat lépett előre a technikai számokban. De az amerikai csapatnál nem csak tőle, hanem Bode Millertől és a feltörekvő fiataloktól is sokat vár a szakvezetés.

Az "eszét vesztő" Cuche egy idénnyel meghosszabbította pályafutását, hiszen az összetettben megszerzett öt harmadik és az elmúlt szezonban elért második hely után, végre ő szeretné magasba emelni az idény legjobbjának járó kristálygömböt. Ennek érdekében a lesiklás és a szuper-G mellett kombinációban is erősít, sőt részt vesz a moszkvai és a müncheni városi Világkupa-fordulókon is. A svájciakkal kapcsolatos hír még, hogy egy szezon kihagyás után visszatér Didier Defago, a 2009-ben Kitzbühelben súlyos sérülést szenvedő Daniel Albrecht a Világkupában is megpróbálkozik a gyors számokkal, és Carlo Janka számára is már csak rossz emléket jelentenek szívproblémái.

És hogy az osztrákoktól mit lehet várni a 2011-2012-es idényben?

Nos az elmúlt szezon nem sok babért, annál több sérülést hozott a számukra. A férficsapat egyetlen kristálygömböt sem szerzett, amely fájó pont mindenki számára. Az optimizmusuk azonban töretlen, és természetesen előre lépést várnak, ám hogy ki lehet számukra a megváltó, azt nehéz lenne megtippelni.

Benjamin Raich, Mario Scheiber és Marcel Hirscher is sérülést követően tér vissza a Világkupába (Raich Söldenben dönti el, hogy egyáltalán rajthoz áll-e az idénynyitó versenyen), így nehéz megjósolni, hogy mi várható tőlük. Romed Baumanntól azonban sokat várnak a szakemberek, talán ő lehet az egyetlen olyan sízőjük, aki szóba kerülhet majd az összetett Világkupával kapcsolatban.
KOMMENTEK
Eszteván | 2011.10.19. 15:38
No és a hölgyek? Személyesen jobban kiváncsi vagyok Vonnra és Mancusora, mint barmelyik fentebb úrra :)))
admin2 | 2011.10.21. 10:13
Jogos a kérés.
Természetesen a lányokról is írtunk, íme a cikk:
http://sielok.hu/rovat/alpesi/cikk/...revans-lehet-solden/
vofely | 2011.10.21. 19:28
Nagyon jó, hogy ezen az oldalon találunk friss híreket az Alpesi Sí VK-ról... A nagyon ritka magyar oldalak egyike! Gratulálok és köszönjük a magyar sírajongók nevében!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUMOK
Szállástipp
Top Tirol Apartmanház csillagcsillagcsillagcsillag
Az apartmanház Huben faluban, Söldentől északra található. A síbusz megállója közvetlenül a ház előtt van, amivel 10 perc alatt a kabinos felvonónál lehetünk. A házban összesen 24 db, 6 különböző típusú 2-7 fős apartman található és egy kiváló wellness részleg.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.