Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Utazás autóval ukrán síterepekre

Hasznos tanácsok a bukoveli síközpontba tartóknak

2010.01.21. 2019.04.15. sielok.hu | frissítve: 2019.04.15.

Az ukrán síterepek még nagyon sok téli sportokban jártas honfitársunknak "szűz" területnek számítanak. A síterepek fejlődésével viszont egyre többen keresik fel ezeket a helyszíneket, elsősorban Bukovelt. Nekik készült ez a kis összeállítás, az utazás megkönnyítésére.
Fotó: Tóth Béla
Fotó: Tóth Béla
Ukrajnába utazáshoz az EU tagországaival ellentétben érvényes útlevélre van szükségünk, vízumra, meghívólevélre azonban nincsen.

Személyautóval mindenképpen érdemes kis határon átkelnünk, hogy a kamionok és teherautók okozta torlódásokat elkerüljük. (Ilyen pl. Beregsurány-Asztély, vagy Tiszabecs-Tiszaújlak. A kisebb határokon a várakozási idő általában kb. fél-egy óra.

Autóval utazóktól a határon kérik a "nemzetközi zöldkártyát", amivel azt igazoljuk, hogy külföldön is érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkezünk. Ezt a 30 napig érvényes okmányt ingyen - sok biztosítónál akár az interneten igényelve, amit postán küldenek el - ki tudjuk kérni a biztosítónktól, amelynél a kötelező biztosítást kötöttük. Ha ezt elmulasztottuk, a határon kell kötnünk Ukrajnára érvényes felelősségbiztosítást az utazásunk napjaira.

Amennyiben a gépkocsi tulajdonosa nem utazik velünk, vagy céges autóval kelünk útra, akkor közjegyző által hitelesített meghatalmazásra is szükségünk van. Ez kiemelten fontos, e nélkül nem engednek át a határon.

A síterepekre igyekezvén útdíjra autópályák hiányában nem kell számítanunk. Az üzemanyag jóval olcsóbb, az itthoni kb. 70%-a, így érdemes a határ után tankolni, ha spórolni akarunk. Bankkártyát már a legtöbb kútnál elfogadják, de ezt a szándékunkat mindenképpen még a tankolás előtt jelezzük.

A megengedett maximális sebesség határai településeken – 50 km/h; autóutakon – 110 km/h; autópályákon – 130 km/h; egyéb utakon 90 km/h (Beregszász - Bukovel közötti szakaszon településen kívül 90 km/h)
Ne felejtsük el, hogy Kárpátalja útjai - habár az utóbbi években sokat fejlődtek - nem a legjobbak, helyenként meglepetéseket okozhatnak. Figyeljünk az utak szélén kivilágítatlan kerékpárosokkal, gyalogosokkal.

Érdemes figyelni arra is, hogy Ukrajna egy időzónával keletebbre van, azonban - és ez némi kavarodásra is okot adhat - a kárpátaljaiak, köztük főként a magyarok "magyar idő" szerint élnek, számolnak, sőt még sok bolt nyitva tartása is sokszor magyar idő szerint van megadva.

Pénzváltás:
A határ közelében (pl. Beregszászon) forintot könnyen válthatunk hrivnyára, ráadásul a magyarországi pénzváltók árfolyamánál jóval kedvezőbb árfolyamon. A határtól távolodva azonban már csak eurót, vagy dollárt fogadnak el a pénzválók, így érdemes jól felkészülni.

Egyéb infók:
  • Ukrajnába való beutazáshoz Magyarország állampolgárai 180 napon belül maximum 90 napot tartózkodhatnak az ország területén, amennyiben Ukrajna nemzetközi szerződései másképp nem rendelkeznek. Az országba történő beutazás kizárólag érvényes útlevéllel történhet.
  • Kerüljék a nagyobb mennyiségű gyógyszer behozatalát, kivétel persze, ha betegség miatt szükséges és igazoljuk.
  • Sífelszerelés bérlésére a kőrösmezői (Yasinya) bérlőhelyeket ajánlom, mivel kb. 50% -kal olcsóbbak a bukovelieknél! Teljes felszerelés napi bérleti díja szezontól függően 1000 - 2500 Ft/nap közötti áron kapható. A bérlőhelyek személyi igazolványt, vagy más hivatalos iratot kérnek zálogul.
  • Bukovel pályáin kötelező a védősisak használata!
  • Az október 1-től május 1-ig tartó időszakban, lakott területen kívül, minden gépjármű nappali menetfénnyel vagy tompított fényszóróval köteles közlekedni.
  • Ha a kiskorú magyar állampolgárt (16 éves kor alatt) egyik vagy mindkét szülője elkíséri az Ukrajnába történő utazáshoz, írásos szülői hozzájárulásra nincs szükség a határátlépésnél. Ha a kiskorú szülők nélkül, felnőtt kísérővel (nagyszülő, rokon, ismerős, pedagógus stb.) utazik, szülői hozzájárulási nyilatkozatot kell bemutatni az ukrán határőröknek. A nyilatkozatban az alábbi adatokat célszerű feltüntetni: a kiskorú, a kísérő és a szülők adatai (név, születési adatok); a kiskorú érvényes útlevelének a száma; a külföldi tartózkodás célja, helye (cím, telefonszám); a meglátogatni kívánt személy vagy intézmény adatai, elérhetősége; két tanú, adataik, személyazonosító igazolványuk száma.
  • A határon a vámmal és beléptetéssel összefüggő problémák kezelésére a +38 044 527-63-63 telefonszámon elérhető forródrótot tartják fenn, melyen angol nyelvű tájékoztatás is kérhető.
  • Elsősorban a Beregsurány - Asztély határátkelőt érdemes megcélozni, de személyautóval és kisbusszal a Tiszabecs - Tiszaújlak határátkelő is optimális.
  • A Tiszabecs – Tiszaújlak csökkentett forgalmú határ, max. 8+1 személyes kisbusz mehet át.
  • A Máramarossziget (Rom.) – Aknaszlatina (Ukr.) csökkentett forgalmú határ, max. 8+1 személyes kisbusz mehet át.
  • Erdélyből nagy busszal a Halmi - Nevetlenfalu határátkelőt választható.
  • A benzinár kb. 300 forintnak megfelelő hrivnya-összeghez igazodik.
  • Forintot nem váltanak Bukovelben, eurót és dollárt viszont igen. Kőrösmező központjában viszont működik egy hivatalos pénzváltó, ahol forint is beváltható (Kőrösmező Buovel előtt 18 km-rel található)
  • A lakosság központi ivóvízellátása és a csatornázás csak a városokban és néhány nagyközségben megoldott. A csapvíz fogyasztása nem ajánlott.
  • Az összeállításért köszönetet mondunk Treer Albertnek és Biró Andrásnak!
KOMMENTEK
hajnalcs64 | 2012.02.17. 16:49
Sziasztok !
Most jöttünk haza Bukovelböl, második alkalommal voltunk kinn, minden nagyon jó volt (pálya, szállás-Körösmezőn) hütte árak az égben, a sípálya barbára nem biztos, hogy ukrán mi egy Némettel találkoztunk, ami viszont fölháborító az r e n d ő r s é g , hamis indokokkal (havas rendszám , lehetetlen típusú tűzoltó készülék nem léte, nem használt hólánc - ott ahol SENKI nem is használt és nem is volt rá szükség, valamint nem írja elő nemzetközi jelzéssel - )-tehát a sapka esete - után durván büntetett 40.000ft alkudással. Ez fölháborító.
dcsaba | 2013.03.19. 07:36
Románia, Ukrajna... csak hogy közel maradjak.
A rendőrség így működik erre. Engem Romániában bűntetnek meg minden egyes alkalommal, akárhogy is vigyázok (20-50EUR)
Ezekben az országokban nem lehet az ember okos.
Némi megoldást talán a D.A.S. tagság jelentene az autósnak .. De akkor is ott a macera, várakozás, vitatkozás. Hiányzik ez?
Ha síelni megyek kikapcsolódni akarok, nem rendőrökkel veszekedni és jogászokkal telefonálgatni.
Tehát részemről marad az Alpok.
csbartok | 2016.12.08. 14:04
Sziasztok!
Bukoveli síelésben gondolkodom, de vannak aggályaim... Ha valakinek van "friss" élménye azt örömmel venném.

Kérdéseim:
- Továbbra is jellemzőek még a rendőri és határőri túlkapások?
- Síbaleset esetén az orvosi ellátásban meg lehet bízni?
- Az ivóvíz és az ételek minőségében meg lehet bízni?
- Közbiztonság (autó feltörése, lopás a hotelben, a sípályán)?

Köszönöm!
admin3 | 2016.12.08. 14:52
Kedves "csbartok"!
A kérdésedet érdemesebb lenne a Bukovel topikban feldobni, mert azt többen olvassák:
https://sielok.hu/forum/viewtopic.p...hp?t=7536
Itt egyébként sok beszámoló is olvasható bukoveli utazásról.

KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.