Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Monosí, síbob - a mozgáskorlátozottak téli sportja

2007.06.19. sielok.hu

Magyarországon a mozgássérültek téli sportjáról gyakorlatilag alig vagy egyáltalán nem lehet hallani, pedig a hó szerelmesei számára is vannak sportolási, sőt versenyzési lehetőségek. Ezek egyike a mono-sí vagy más néven sí-bob.
Ezzel a szerkezettel teljes mértékben utánozható, átélhető a sízés minden élménye korlátok és kompromisszumok nélkül. Fő célunk, hogy Magyarországon minél több sérült embernek megadasson a lehetőség egy ilyen szerkezet kipróbálására.

A mono-sí speciális ülőalkalmatosságot egy rugós-hidraulikus áttéten keresztül rögzítettek normál kötéssel ellátott síhez találékony szakemberek, amivel megteremtették a lábukat használni nem tudó sérültek síelési lehetőségét. Ez a szerkezet helyettesíti és egyesíti a síbakancsot, a lábszárat a térdet és a combot. Ezáltal a sízés technikája megegyezik a hagyományos sízéssel. A mono-sível a lábukat bármilyen oknál fogva használni nem tudó emberek számára teremt téli sportolási és versenyzési lehetőséget. A mono-sí használható húzó- és ülőszékes lifthez egyaránt. Így gyakorlatilag bárhol, bármilyen pálya megközelíthető és használható a mozgáskorlátozott sízők számára.

Magyarországon e sportág úttörője Navratyil Sándor aki autóbalesetét követően ausztriai rehabilitációja alkalmával ismerkedett meg többek között a mono- sízéssel is. Ö már négy éve űzi amatőrként a mono-sízést. Szeretnénk minél szélesebb körben megismertetni és oktatni a sízés e műfaját, az így kialakult bázisból pedig az arra alkalmas sportolókból versenyzőket nevelni.

Kerekesszékes teniszezőként, amit szintén ő sajátított el először hazánkban, eredményei révén ott lehetett az Atlantai Paralympiai Játékokon. A monosízést tekintve sem szeretné alábbadni, célja minél előbb versenyeken indulni és a következő téli Paralympián első magyar résztvevőként kvalifikálnia magát. Ebben segítséget nyújt neki a HOLTPONT SE, ahol igazolt versenyzőként jogosult hazai és nemzetközi versenyeken való indulásra. Az egyesületben edzőjével, Fábián Attilával megkezdték a felkészülést a hazai és nemzetközi szereplésre, a tréningezést az ausztriai St.Lambrecht-ben tartják a mostoha hazai viszonyok miatt. Itt nem elsősorban a hóviszonyok a döntőek hiszen hazánkban évente átlagosan mintegy 100 sízhető nap van, hanem a síliftek és a pályák állapota. Ausztriában a sípályák mindennapi előkészítettsége és minősége, a húzóliftek nyomvonalának karbantartottsága mind-mind hozzátartozik a sikeres felkészüléshez. A siker záloga a felkészülés minősége és időtartama. A minőséget elkötelezett és magas fokon képzett edzők biztosítják.Az edzők és segítők hatékony támogatásával teljesen veszélytelen e sport.

A sikerek eléréséhez szükség lenne éves szinten legalább 90-100 nap havas edzésnapra, naponta közel 6 órás intenzív edzéssel a versenyző felkészültségi szintjének megfelelően. Megfelelő anyagi háttérrel lehetőség nyílna nemzetközi edzőtáborokban való részvételre, így a szakmai előrelépés meghatározó lehet a versenyeken való indulásokon. Ráadásul ez még mindig csak egy része a felkészüléshez szükséges eszközök tárházának. A versenyzők, az edzők és kísérők (szakmai! tehát nem örömsíző családtagokról van szó!) edzőtáboroztatása, a felszerelések beszerzése és karbantartása igen nagy anyagi terhet jelent a résztvevők és az egyesület számára egyaránt. Megfelelő felszerelések nélkül mindezek a lehetőségek csak részben segítik a felkészülést. Emellett szükség van szakmai szempontból olyan eszközökre, melyek a mindennapos edzések alkalmával használ a versenyző és edzője. A speciális eszközök igen jelentős összegbe kerülnek a felkészülés folyamán. Mindehhez azonban támogatókra van szükség, hiszen a megfelelő minőségű felszerelés és a felkészülés sokba kerül, amit nem tudunk önerőből finanszírozni.

A hazai sportszervezetek, úgy mint a Magyar Sí Szövetség, Mozgáskorlátozottak Sport Szövetsége, a Paralympiai Bizottság elfogadják és elismerik a sportág létjogusultságát, de erkölcsi és szakmai segítségén túl nem tudnak részt vállalni a felkészülésben.

Sándor szeretné az érdeklődő sorstársait is segíteni megszerzett tapasztalataival. Jelenleg is kapcsolatban áll néhány olyan sérülttel, akik már rendelkeznek az alapfelszereléssel, részben az ő segítségével. Elkezdte a lehetőség ismertetését különböző fórumokon, valamint a sportkapcsolatok és információk gyűjtése elkezdődött. A csapatépítés első lépése volt 1999.évi Hó Show-n tartott videó vetítéssel tarkított élménybeszámoló. Ennek hatására már többen is érdeklődtek a sízés ezen ága iránt. Úgy ítéljük meg, hogy ennek a sportágnak Magyarországon is helye van a magyar mozgáskorlátozottak sportjában. A mozgásban bármilyen szinten korlátozott emberek ne zárkózzanak be télen sem!

Büszkék vagyunk arra, hogy sikeresen zártuk a Paralimpiai szereplést és a 2003-as év után 2004 januárjában megrendezésre kerül a Mozgáskorlátozottak II. Alpesi Sí Bajnoksága immáron magyar helyszínen. Eddigi négy éves munkánk alatt sikerült több érdeklődőt is megtanítani sízni és egyre nagyobb érdeklődés kíséri munkánkat. Az érdeklődőket az alábbi email címre írhatnak:

Fábián Attila / HOLTPONT S.E.

Monosí csapat

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.