Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Készülj fel a síelésre sí-szimulátorral!

2012.11.12. 2014.01.29. Ozsváth Miklós | frissítve: 2014.01.29.

Újdonságként jelent meg Magyarországon a PRO SKI Simulator-on végzett PRO SKI Training csoportos fitness edzés, mely egy régóta tátongó űrt tölt be a téli sportok és a fitness kedvelői körében. Beviszi a síelést mint mozgást a fitness termekbe, kiváló lehetőséget nyújtva a síelésre való előzetes felkészülésre.
Maga a program egy változatos fitness óra, csoportban pörgős zenére, segédeszközökkel, bemelegítéssel, erősítő- és nyújtóblokkal, profi gyakorlatvezetéssel, elsődleges eszközként a PRO SKI szimulátort használva. Aki tehát ilyen szempontok alapján keres karbantartó programot, annak bátran ajánlható.
A szimulátor egy íves sínpár pályából áll, amelyen egy kocsin közlekedünk két oldalra. A kocsi futását gumiszalagok szabályozzák, így a két szélső helyzet felé visszafogják a kocsi gurulását, míg a szélső pontról visszaindulva gyorsítják azt. A gépen 6 gumiszalag van, ha kevesebbet akasztunk be, könnyebb a futása, de labilisabb a középhelyzet, míg több szalaggal nagyobb erő kell a szélső helyzet eléréséhez és sokkal dinamikusabban repít visszafelé.

Szimulátorhatás:

A szimulátorok transzferhatásokkal operálnak. Bár hiányzik az előre-hátra tengely, illetve a körpályán ébredő erők repítő érzete, a mozgáskoordináció fejlesztésén keresztül néhány mozgáselem megtanulásában segítségül lehet.
Mivel nem oktató, hanem elsősorban kondícionáló eszközről van szó, ilyen szempontból hatékonysága minden kétséget kizár.

Mozgáskoordináció fejlesztése:

A szimulátoron való folyamatos gyakorlás - különösen a korlát elengedésével - egyértelműen pozitív hatású, mégpedig szerencsére a dinamikus egyensúlyt veszi igénybe, ezen belül is a nagy sebességű oldalirányú mozgásokkal kapcsolatban. Ezek a hatások akkor jelentkeznek elsősorban, mikor a gumi gyorsítása hatására visszaindul az oldal kint lévő láb. Ezen belül is különösen fontos a lábak közötti terhelések finom és folyamatos szabályozása, és ebből a szempontból különösen erős a fejlesztő hatás. Mozgáskoordinációs szempontból fontos a ránk ható erők érzékelése és az azokhoz való igazodás. Ezt egyszerűen futásokkal és ugrásokkal nem lehet fejleszteni, szükség van egy külső erőhatásra is, amely lehetőleg legyen oldalirányú. Ezt szerepet a kocsit szabályozó gumik meglehetősen jól betöltik.

Állóképesség:

Az 50-60 perces folyamatos ciklikus mozgás egyértelműen előnyös az állóképesség és a keringési rendszer szempontjából, ezt nem kell különösebben magyarázni. Nagyobb ellenállást alkalmazva a fejlesztés elmozdul az erő állóképesség irányába.

Erőfejlesztés:

Különösen több gumit használva a végpontok környékén van jelentősebb erőfejlesztő hatás. Kifelé haladva erőteljesen meg kell terhelni a kocsit, ehhez erős feszítő munkára van szükség a lábban, amihez a belső (közép felé néző) oldalon a hasizmok és a csípőhorpasz rögzítő munkája párosul. Visszafelé a felhúzott gumi nagy sebességgel gyorsítja a kocsit, amit erőteljesen fékezni kell az egyensúly megőrzése érdekében (különösen, ha nem fogjuk a korlátot). Ilyenkor beengedő-fékező izommunkát kell végezni. Ezek az izomműködések rendkívül fontosak a sí mozgások szempontjából.

Rehabilitáció, sérülések megelőzése:

Az ízületek védelme szempontjából nagyon fontosak a stabilizáló-védő reflexek. Ezeket elsősorban bizonytalan alátámasztáson végzett közepes vagy nagyobb intenzitású erőkifejtésekkel lehet fejleszteni. A szimulátoron az oldalirányban gumival fékezett és gyorsított kocsi labilis és nehezen kiszámítható alátámasztást képez, amelyen a végpontok környékén erős feszítő és beengedő izommunkát kell végezni, és ráadásul a két láb különböző működéseket végez. A térden jelentése szerint szinte folyamatosan finom korrekciókra van szükség, miközben néha egyszerűen statikus térdszöget kell rögzíteni, néha intenzíven kell nyújtani máskor meg - és talán ez a legnehezebb és a legfontosabb - kontrollálva kell a külső erő ellenében beengedő-fékező munkát végezni.
Készülj fel a síelésre! Ilyen a Pro Ski-simulator edzés, nézd meg a videót!

Összefoglalva:

A gépen megszerzett képességek egészen biztosan megtérülnek a sípályán:
gyorsabban tanulhatunk meg mozgásokat és a technikánk is jobb lehet (és persze így az élvezeti faktor is nőhet). Aki még nem érezte át a két végletet, nem tudja elképzelni, hogy a rossz kondíció mennyi élvezettől foszt meg minket! A szimulátorra tehát úgy kell tekinteni, mint egy nagyon hatékony eszközre a síelésben gyakran használt képességek fejlesztésére, a rajta végzett munka jó alapot képez a síeléshez és a snowboardhoz, de nem pótolja azt. A szimulátor nem adja vissza a havas lejtő élményét, s a lécet felcsatolva azokat az érzéseket keressük, amelyeket a szimulátoron megtapasztaltunk. A havas sípálya más dimenziókat kínál mint egy fitness teremben felállított gép - mindegyik kellemes a maga módján.

Legalább ennyire fontos szempont a sérülések megelőzése, amihez speciális felkészülésre van szükség. Ilyen gyakorlatokat szinte kizárólag csak azok végeznek, akik egy sérülés után gyógytornára járnak - többnyire az előírt kötelező időtartamban. És mi van utána? Jó esetben következik a megszokott hétköznapi sportolás vagy a teljes punnyadás. És mi van azokkal, akik "szerencsétlenségükre" soha nem sérültek meg? Az ő ízületeik lényegében soha nem részesülnek speciális védelemben. A szimulátor ezt az űrt hatékonyan tudja betölteni, nagyon ajánlható bármelyik réteg számára.
KOMMENTEK
vincent | 2014.01.30. 11:39
Hasznos eszköznek tartom, azok az izom csoportok megdolgoztatására amik a síeléshez fontosak. Többször megnéztem milyen feladatokat csinál a társaság, de amikor a botot a nyak mögé teszik akkor szerintem pont ellenkező törzs mozgást végeznek mint amit kellene...

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.