Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Inline ski, azaz görkorizás sífutóbottal

2015.10.05. Wesselényi Andrea

A Vasaloppet interjú óta követem Pati Nagy Attila rendkívüli sportteljesítményeit a facebookon. Attila és párja, Vasziljevics Erika már készülnek a 2015/16-os szezon sífutóversenyeire. Nyáron és ősszel a sífutást az un. inline ski-vel helyettesítik, és ehhez a Vác környéki bringautak tökéletes helyszínként szolgálnak.

Mi az az inline ski?

Az inline ski a görkorcsolyázás és a sífutás mozgásanyagából ötvözött, komplex mozgásforma. Szükséges hozzá egy pár jó minőségű, nagy kerekű, egysoros görkori és egy pár jó minőségű sífutóbot. A mozgás maga ugyanaz, mint a sífutó sportágban a páros botozás és a skating technikájú sífutás.
Csak egy pár jó minőségű görkorcsolyára és sífutó botra van szükség.
Csak egy pár jó minőségű görkorcsolyára és sífutó botra van szükség.

Az inline ski mint sportág is létezik?

Őszintén szólva nem tudom, hogy versenyeket rendeznek-e, van-e szövetsége és esetleg külföldön önálló sportágként működik-e. Komoly sífutó élettel rendelkező országokban sokan koriznak sífutó botokkal. Én itthon még nem nagyon láttam inline ski-ző embereket.

Akkor biztos felfigyelnek rátok a bringázók, futók, sétálók.

Eléggé csodabogárnak számítunk a barátnőmmel, amikor edzeni megyünk a Dunakanyarba. Viszont szinte kivétel nélkül mindenkitől csak pozitív visszajelzéseket kapunk, amikor meglátnak minket edzeni. Sokan megállítanak és érdeklődnek, hol lehet ezt tanulni, mert elég impozáns, ahogy nyolc keréken suhansz és az egész testeddel hajtod magad mint egy sífutó.

Görsíről avagy sírollerről már hallottam. Akkor az valami egészen más?

A sífutók sírollerrel edzenek, ami egy sajátos eszköz. Egy 60-65 cm hosszú sportszer, amely két keréken gördül. A rollira (ahogy a sífutók nevezik) egy hagyományos sífutó kötést szerelnek és egy puha sífutó cipővel használják. Több hátránya is van ennek az egyébként jó kis eszköznek. Nincsen rajta fék. Ezért a sírollit kizárólag zárt és szuperbiztonságos pályán szabad használni. Hagyományos kerékpárúton vagy országúton balesetveszélyes lehet. Ezzel szemben a görkorikon van fék, amellyel vészhelyzetben gyorsan meg lehet állni. A sírollerezéshez nagyon komoly technikai tudás, nagy gyakorlat szükséges, mert az egész eszköz és maga a cipő is roppant labilis. A görkori viszont jól fogja a bokát, stabil és viszonylag gyorsan meg lehet tanulni vele közlekedni.

Hol akadtál rá erre a sportra és mióta csinálod?

A barátnőmmel évek óta járunk sífutó maratonokra és a nyári felkészülésünk során szerettünk volna a sífutáshoz hasonló mozgásformában is edzeni. Erika kislány korától sífutó volt Gyöngyösön, apukája Vasziljevics András volt az edzője, én pedig a Váci Hajó sportegyesületben eveztem, ahol a téli alapozás szerves része volt a sífutás és sítúrázás. Engem személyesen az egykori nevelő edzőm, Rapcsák Károly (Rapcsi) “mérgezett meg” a sífutással. Szóval télen sífutunk rengeteget, nyáron pedig az alapozó edzéseket végezzük szárazon. Gondoltuk, kipróbáljuk, hogy egy stabil, félig fitness, félig speed-görkorival - amelynek 100 mm-es átmérőjű kerekei vannak - és egy pár sífutóbottal hogyan lehet edzeni. A tapasztalat az, hogy kiválóan. Hatalmas élmény és tökéletesen lehet páros botozni, illetve a skating (korcsolyázó) technikájú sífutó mozdulatokkal dolgozni. Az inline ski szerelem volt az első látásra. Pár ezer kilométert már “összeinline-síeltünk". Arról nem is beszélve, hogy gyönyörű kerékpárutak és erdészeti utak vannak Magyarországon és egész Európában, ahol nagyokat lehet csavarogni egy jó görkorival és egy pár jó sífutóbottal.
Kis forgalmú, simára aszfaltozott kerékpárutakat válasszunk az edzéshez!
Kis forgalmú, simára aszfaltozott kerékpárutakat válasszunk az edzéshez!

Milyen izmokat mozgat meg, miért hasznos a síszezon előtti felkészüléshez?

Az inline ski kiválóan edzi a sífutásban résztvevő izmokat, a farizmokat és a comb izmait. A görkorcsolyázással szemben viszont a sífutó botok használatával a törzsizmok, elsősorban a hasizmok és persze a karok és a vállak erejét is használjuk.

Az inline ski elsősorban a szív- és vérkeringési rendszert, a légzőrendszert, az anyagcsere folyamatokat edzi és a sportágspecifikus erő-állóképesség fejlesztés a célja. Összességében kiváló, komplex, kondicionáló edzés az inline ski mindenkinek. Ajánlható bárkinek, aki stabilan tud már görkorival közlekedni. Kicsit más a mozgástechnika és a mozgásdinamika, mint egy hagyományos görkori edzésen vagy túrán, de gyorsan megtanulható a két bottal kiegészített mozgástechnika is.

Mennyire számít extrémnek / veszélyesnek?

Az inline ski edzéseket aszfalton végezzük. Az aszfalt pedig nem kímél. Ezért nagyon fontos, hogy mindig hordjuk a szükséges védőfelszereléseket. A térdvédő és a bukósisak kötelező védőfelszerelés. Hasznos lehet a könyökvédő is. Kézvédőt azért nem használunk, mert a síbotokat tartjuk a kezünkben. Védőfelszerelés használata nélkül komolyan megsérülhetünk, de ha rajtunk van a szerelés, nem lehet nagy baj. Egyszer-egyszer pereceltem én is, de a térdvédő és a sisak mindig megóvott a sérülésektől.

Még egy fontos dolog. Keressünk jó minőségű, kis forgalmú aszfaltozott kerékpárutakat vagy erdei utakat az edzéseinkhez, hiszen az aszfalt hibái és egyenetlenségei jelentősen fokozhatják annak esélyét, hogy elesünk vagy elcsúszunk. De kellő körültekintéssel, védőfelszereléssel korizva nem kell tartani komoly sérülésektől.

Kiknek ajánlod?

Mindenkinek, aki tud görkorcsolyázni. De azoknak is, akik még nem tudnak. Az első lépés mindenképpen az, hogy stabilan, magabiztosan tanuljunk meg görkorizni. Az egyik legkiválóbb lehetőség a korizás alapjait elsajátítani, ha ellátogattok a Dunaguri oktatásaira.

Hol szerezhető be vagy hol bérelhető felszerelés?

Az inline ski kisebb sebességgel bármilyen jobb minőségű fitness kategóriájú görkorival űzhető. Ügyesebbeknek, gyakorlottabbaknak, akik már nagyobb sebességgel képesek haladni, javasolt a nagyobb átmérőjű kerekekkel ellátott speed vagy fitness-speed kategóriájú görkorcsolya. Ezeknél a kerékátmérő 100-110 mm. A Szondi utcai görkori szervizben biztosan fognak megfelelő kategóriájú korit ajánlani, de bármelyik görkorcsolya szaküzlet (pl. ROKON Sport) bizonyára tud hasznos tanáccsal szolgálni.

A sífutóbotokat pedig Bozsik Anna sífutó szakboltjában lehet bérelni vagy vásárolni.

Hol űzhető, hol vannak Magyarországon ideális helyek?

Az én kedvencem a Dunakanyar. Nagymaros és Szob között egészen kiváló aszfaltozott kerékpárút húzódik, gyönyörű és biztonságos környezetben. Vác és a gödi halsütő között úgyszintén kiváló utak vannak kevés forgalommal.

Nyáron edzettünk a Szamos töltésén Fehérgyarmat közelében, a Tisza töltésein Kisar és Olcsvaapáti között, de Mosonmagyaróvár közelében a Duna-töltésen, a Tisza-tó körül, a Velencei-tó kerékpárútjain szintén kiváló lehetőségek vannak. Budapesten a Puskás Stadion körül van nagyon jó minőségű és biztonságos aszfalt.

Csoporthoz, egyesülethez lehet csatlakozni?

Az inline ski jelenleg nem ismert Magyarországon. Alig néhány lelkes amatőr űzi. Remélem hamarosan a sífutó egyesületek, görkoris csoportok is felfedezik ezt a szuper sportágat.
KOMMENTEK
danila_hu | 2015.10.05. 15:24
Bottal megtolt görizés... :) Annak aki érdeklődik, talán érdemes kipróbálnia egy régebbi verseny/túra görit is, amely 5x80-as kerékszettel készült. A hosszabb és alacsonyabb sín nagyobb stabilitást ad, kevésbé szitál,amikor az ember rátol a bottal. Így talán még jobban hasonlíthat a sífutáshoz az érzés. Mellesleg holnap, és általában keddenként este 6-tól, kipróbálható a Puskás Stadion körüli körgyűrűn az edzéseinken! :)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.