Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Snowrider - a pálya ördögei lettünk

2015.09.30. Szászi Bernadett

Szeretnél a szocsi téli olimpia lesikló pályáján kapukat kerülgetve suhanni? Akkor van egy jó hírünk, ehhez most se profi sítudásra, se orosz kiruccanásra nincs szükséged. Elég, ha ellátogatsz a budapesti Snowrider edzőterembe. Szerkesztőségünk tagjai is kipróbálták az izgalmas síszimulátort.
Tesztelő csapatunk: Detti, Andi és Brigi
Tesztelő csapatunk: Detti, Andi és Brigi
A síelésre és a snowboardozásra való felkészülésnek számos módja van, de mi lehetne hatékonyabb a síelő mozgás szimulálásánál? Ha nem akarsz várni az első hóig, és kényelmes, fűtött teremben szeretnél edzeni, akkor ezt a mozgásformát neked találták ki. Számos előnye közt szerepel, hogy nagy intenzitású edzésre ad lehetőséget, sérülés utáni rehabilitációhoz is kiválóan alkalmas és a teljesen kezdőktől a profi oktatókig mindenkinek ajánlják. Tanulásra és a technika tökéletesítésére egyaránt használható - a magyar síoktató demo csapat is itt készült fel az Argentinában rendezett Interski Kongresszusra.

A gép teljesen biztonságos, gyakorlatilag nem lehet leesni róla, mert érzékelő szenzorai azonnal leállítják, ha rendellenes mozgást észlelnek. A vízszintes felület egy futópadra emlékeztet, ezen helyezkedik el a párhuzamosan felszerelt síléc, vagy a snowboard. Mindkettővel carvingolni tudunk, tehát a sínél a párhuzamos lesiklást, a snowboardnál pedig a lejtővel párhuzamos csúszást tudjuk gyakorolni. A cipő teljesen hagyományos, ugyanolyan, mint amit a pályán használunk, a kötés és a csatok is megfelelnek a pályán használatos verziónak.
A dőlésszög tökéletesítése
A dőlésszög tökéletesítése
– A gép magától nem csinál semmit, mindent a felhasználó irányít. Ha bedöntöd a lécet az élszögbe, akkor elindul a dőlés irányába, ha a másik élre átterhelsz, akkor elindul a másik irányba, amikor középen hagyod, akkor megáll. – kezdi a magyarázatot Óvári Zoltán, a Snowrider tulajdonosa.

– A sí és snowboard gépbeállítás között alapvetően nincs nagy különbség, mindkettőnél tudjuk állítani a hó minőségét, ami lehet jeges és porhó is, illetve vetíthetünk pályát kapukkal, melyek távolságát is állíthatjuk, alkalmazkodva a síelő sebességéhez. Lesiklás közben egy monitor mutatja az adatainkat, az élszöget, a sebességet és a pályatulajdonságokat. A meredekséget szintén a sebességgel lehet szabályozni.
A helyes térdtartás
A helyes térdtartás
Kissé bátortalanul kezdjük mindhárman az ide-oda döntögetést – pályán felnőtt és kezdő síelőnek egyaránt furcsa érzés, de mindhárman hamar belejövünk. Edzőnk folyamatosan figyeli a mozgásunkat és különböző tanácsokkal lát el – kicsit beikszeled a lábad, a jobb kanyarod erősebb, ereszkedj mélyebbre! Egyre jobban megy, majd miután kielemeztük magunkat a tükörben, jöhet a kivetített pálya. Az élethű animáció még integető nézőket és különböző pályaelemeket is felvillant lesiklás közben - Zoltán itt viccesen meg is jegyzi, hogy sajnos a hüttékhez a kerítés miatt nem tudunk becsúszni.

Átszerelés után teszteltük a snowboardkötést is, mely szintén izgalmas kihívást jelent, eleinte nehezen bízzuk rá magunkat a gépre, hátrafelé dőlés közben. – A snowboardnál még nagyobb különbség van pályán csúszás és a gép között, mert a boardosok közül nagyon sokan még nem tudnak carvingozni, csak csúsznak, ehhez vannak hozzászokva. Ebben segíthet a gép, hogy ezt a technikát is elsajátíthassuk - magyarázza Zoltán.
A snowboardnál jól jött a kapaszkodó
A snowboardnál jól jött a kapaszkodó
Nagyjából negyedórát töltöttünk a gépen, de ez épp elég volt, hogy kellemesen elfáradjunk, ráérezzünk a helyes technikára és átéljük a szimulátor-élményt. Levezetésképpen még kipróbáltuk az egyensúlyfejlesztő eszközöket is - különféle hengereken, deszkákon és félgömb alakú formákon lehet gyakorolni, valamint indo board és TRX edzést is tartanak. Összességében egy nagyon komplex, remek felkészülési lehetőséget nyújtó edzésformát ismerhettünk meg, melyet mindenkinek ajánlunk.

Snowrider Sí és Snowboard szimulátor | snowrider.hu
Cím: 1124 Budapest, Fürj utca 2. (belső udvar földszint) - a BAH csomópontnál
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.