Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Banff Mountain Film Festival 2004

Díjnyertes filmek

2004.12.10.

Banff Mountain Film Festival 2004 1976 óta minden novemberben a kanadai Sziklás-hegységben található Banff városka ad otthont a világ legrangosabb hegyi- és outdoorfilm fesztiváljának, amelyet a Banff Centre for Mountain Culture szervez és a National Geographic támogat.
A sok ezer látogatót vonzó egyhetes rendezvényre átlagosan 150 filmet neveznek a világ számos országából, melyeket nemzetközi zsűri értékel több kategóriában.

A fesztivált követően a díjnyertes alkotásokat a Best of Banff World Tour keretében közel kétszáz észak-amerikai és európai városban mutatják be. Budapest 1997 óta egyik állomása az európai turnénak. A nyereménysorsolással egybekötött vetítést 2005-ben újra a városligeti Petőfi Csarnokban tartották, ahol számos hegyi sport, köztük extrém sí és snowboard témájú filmet mutattak be néhány órányi összeállításban. A budapesti vetítés szervezője a Vagabond Club volt.


A 2004-es Banff Mountain Film Festival nagydíját egy más feledésbe merült lengyel fekete-fehér film nyerte. A filmet 36 évvel ezelőtt készítette egy lengyelországi filmes iskola Odwrót (Visszavonulás) címmel. A film egy névtelen hegymászó magányos küzedelmét mutatja be, aki egy balesetet követően elindul, hogy segítséget keressen sérült társának. A fekete-fehér filmet 1968-ban forgatták a Magas-Tátrában Jerzy Surdel rendezésében. A fesztivál egyik zsűritagja Liam Lacey elmondása szerint: "a kifogástalan rendezés emeli a filmet a poézis magasságába".

A legjobb hegyisport film díját a Sinners (Gazfickók) című kanadai film kapta, amely Bill Heath rendezésében a mélyhósízés önfeledt világát, annak különleges szépségét mutatja be. A zsűri szerint a film tökéletesen ragadja meg a mélyhó lényegét.
A legjobb hegyvidéki környezetben forgatott filmnek járó díjat egy mintegy 2500 km-es gyaloglást bemutató Alone across Australia (Egyedül Ausztrálián keresztül) címet viselő dokumentumfilm kapta. A film azt a magányos, külső segítség nélküli, rendkívül nehéz körülményeket leküzdő utat mutatja be, ahogyan Jon Muir 128 nap alatt kutyája társaságában gyalog átszelte az ausztrál kontinenst. A zsűri szerint a film nagyon valóságos, erőteljes, nyers és abszolút eredeti. Ez a film nyerte a fesztivál közönségdíját is.
A legjobb hegymászó filmnek járó díjat a Daughters of Everest (Az Everest lányai) címet viselő alkotás kapta. A film bemutatja a legelső olyan, a Mount Everest meghódítására indult expedíciót, melyet kizárólag sherpa nők alkottak. A film rendezői és producerei Sapana Sakya és Ramyata Limbu voltak.
A legjobb egészestés hegyi filmnek járó díjat a német The Story of the Weeping Camel (A pityergő teve története) nyerte. A Gobi sivatagban játszódó film rendezői egy mongol tevepásztor család kalandjait követi nyomon. Legfőbb gondjuk, hogy a család újszülött kis tevéjét anyja nem engedi szopni. Bájos dokumentumese a világ egy, a civilizációtól szinte még érintetlen szegletéből.
A legjobb hegyi rövidfilm kategóriát a Hike Hike Hike (Fuss!) című amerikai film kapta. A mindössze négy perces, Anouk Iyer rendezte animált film a kutyaszánozás világába enged rövid, de nagyon találó bepillantást.
A legjobb hegyi kultúrát bemutató filmnek járó díjat a The Reindeer People (A rénszarvas emberek) című francia alkotásnak ítélte a zsűri. A film a mongóliai nomád életmódot folytató Dukha család életét mutatja be a nézőknek. A film egy eltűnőben lévő életmódot ábrázol rendkívül érzékletesen.
A zsűri díjazta még a hegyi sportok kategóriájában a Soul Purpose (A lélek célja) című amerikai filmet. A film rendezői és producerei Todd Jones, Dirk Collins, Steve Jones és Corey Gavitt voltak.

A Banff Centre Audio Post-Production díját a Dolpho Children of the Mountains címet viselő francia film rendezőinek ítélték. A díj több, mint 10 ezer dolláros forrást biztosít az alkotóknak egy új film utómunkálataihoz az ultramodern Banff Centre film laboratóriumaiban.

A 2004-es Banff Mountain Film Festival zsűrijét Liam Lacey (Kanada) filmkritikus, Mike Libecki (USA) hegymászó és kalandtúrázó, Florian Camerer (Ausztria) hangmérnök, valamint Rebecca Stephens (Anglia) hegymászó és újságíró alkották. A fesztivál menedzsere a Francia Cléo Poussier volt. A zsűri tagjai 46 ország 330 filmjéből választották ki a a döntőben résztvevő 57 filmalkotást, amelyeket a nagyközönség is megtekinthetett.

Kapcsolódó link:
A Banff Mountain Film Festival hivatalos honlapja:
www.banffcentre.ca

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.