Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A 2005-ös Banff Mountain Film Festival nyertesei

2006.10.13.

A 2005-ös Banff Mountain Film Festival nyertesei 1976 óta minden novemberben a kanadai Sziklás-hegységben található Banff városka ad otthont a világ legrangosabb hegyi- és outdoorfilm fesztiváljának, amelyet a Banff Centre for Mountain Culture szervez és a National Geographic támogat.
A 2005. október végén megrendezett 30. Banff Mountain Film Festival-on 56 döntős alkotást mutattak be, amelyek 39 országból beérkezett 319 jelölt filmből kerültek kiválasztásra. A legutóbbi fesztivál 2006. október 28 - november 5. között került megrendezésre a Banff Centre-ben.

A 30. Banff Mountain Film Festival - World Tour budapesti vetítése 2006. október 12-én este 7-10-ig zajlott a Palace Cinemas MOM Park mozi 1. termében.

A "Sur le fil des 4000" című francia film kapta a 2005-ös Banff Mountain Film Festival nagydíját. "Ez a film a hegymászás csodálatos kalandjait tárja elénk a két jó barát mászó segítségével" - nyilatkozta a Laurence Goulaut a filmfesztivál zsűrijének tagja, aki mellesleg egyike a legjobb francia hegymászónőknek. Rajta kívül a zsűri tagjai voltak: Leanne Allison kanadai filmrendező, Michael Brown angol filmrendező és világjáró, Fluvio Mariani svájci producer, Keith Partridge angol hegymászó és kameraman.

A díjnyertes Sur le fil des 4000 c. film a Patrick Bérhault - Philippe Magnin hegymászópáros útját kíséri végig, akik az összes, szám szerint 82 darab 4000 méteres magasságot meghaladó franciaországi hegycsúcs megmászását tűzték ki célul.
A "sport" kategória ez évi győztese a svéd David Kvart Everyday Extreme című filmje lett.
A legszebb hegyi környezetben forgatott filmért járó díjat a Natural World: Elephant Cave című angol film kapta. A Vanessa Berlowitz által rendezett film az afrikai elefántok egy csoportjának életét mutatja be, különös tekintettel az elefántok azon szokására, hogy a létfenntartásukhoz szükséges sómennyiség megszerzéséhez veszélyes útra indulnak a föld alatti sótelepekhez vezető barlangokban.
A legjobb hegyisport film kategória győztese a lengyel Miroslaw Dembinski által rendezett Praszczur (Nagypapa) című film lett, amelyet egy 79 éves siklóernyőzőről forgatott. "A főszereplő állhatatosságának ilyen szórakoztató bemutatása azonnal kivívta a zsűri szimpátiáját" - nyilatkozta Fluvio Mariani.
Az "Alpine Club of Canada" hegymászószervezet által felajánlott, a legjobb hegymászásról szóló filmért járó díjat az amerikai Peter Mortimer "Return2Sender: Paralellojams" című filmje nyerte. A film az Utah állambeli Indian Creek sziklamászó útvonalairól szól. "Egy film sok humorral, emlékezetes karakterekkel és hasznos tanácsokkal - ez a film sokak érdeklődését felkeltheti a sziklamászás iránt", összegezte véleményét Michael Brown.
A legjobb egészestés hegyvidéki film díját a kínai Lu Chuan által rendezett Kekexili - Mountain Patrol című film nyerte. A film a hiányosan felszerelt Tibeti hegyivadászok élethalálharcát mutatja be, amelyet az orvvadászok ellen vívnak. Keith Partridge szerint: "Drámai történet, amely rögtön mély benyomást tesz az emberre".
A francia Bernard Boyer által rendezett Charles, Edouard ou le temps suspendu című alkotás nyerte a hegyvidéki kultúrát legjobban bemutató filmnek járó díjat, a film egy világtól elzárt hegyi farmon élő két testvér mindennapjait mutatja be. "Ebben a filmben a hétköznapok is poézissé nemesülnek." - nyilatkozta Fluvio Mariani.
A zsűri különdíjazottjai az amerikai Danny Brown által jegyzett Balancing Point ...



és a kanadai Derek Westerlund New World Disorder V: Disorderly Conduct című filmjei lettek.




A fesztivál nézőközönsége által megszavazott "People's Choice" díjat az Alberta állambeli Baiba Auders Morrow és Pat Morrow rendezőpáros kapta Magic Mountain című filmjükért.

A "Banff Centre Audio Post-Production" díjat Stephen Burger kapta az általa rendezett UFO című filmről, amely a skydiving is bázisugrás témakörre épül. A díj tízezer dollár értékű audio utómunkálat elvégzését teszi lehetővé a Banff Centre-ben.

Kapcsolódó link:
A Banff Mountain Film Festival hivatalos honlapja:
www.banffcentre.ca

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.