Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Banff Mountain Film Festival 2011

2011.11.17. sielok.hu

Banff Mountain Film Festival 2011 A Banff Mountain Film Fesztivált 1976 óta rendezik meg Kanadában. Jelenleg a világ legrangosabb hegyi- és outdoor fesztiváljaként tartják számon. A filmek mellett a témába vágó könyvek is helyet kapnak a társrendezvényen, a Banff Mountain Book Festival-on. 2011-ben a következő filmalkotások kaptak díjazást:
A fődíjat a Cold c. film nyert el. A nyertes mozi Simone Moro, Denis Urubko és Cory Richards történetéről szól, akik először mászták meg a pakisztáni Gasherbrum II 8035 méteres csúcsát télen. Cory egész úton egy kis kamerával filmezett, tehát a film nem csak igaz történet, de az eredeti felvételekből is készült.
A "Kreatív Kiválóság" kategória 2011-es győztese Jeremy Collins filmje, a The wolf and the medallion lett. A kínai-mongol határon mászó édesapa 4 éves kisfiának ír levelet az élet fontos leckéiről amit a filmben egy farkas-nyúl metaforán keresztül és igen különleges képi megoldásokkal mutatnak be.
A "Felfedezés és kaland" kategóriában a Kadoma című film vitte el a fődíjat. A legendás afrikai kajakoshoz, Hendri Coetzee "Kadoma"-hoz csatlakozik 2 amerikai társa, akik több hetes expedícióra indulnak a Lukuga folyón, ahol aztán váratlan tragédia történik.
A legjobb hegyi kultúra film kategória győztese a kanadai The sun behind the clouds: Tibet's struggle for freedom című film lett. A filmben a Dalai Láma keresi a megoldást a tibeti kérdésre.
A legjobb hegyi környezetben forgatott film a Spoil lett. Fotósok egy csoportjának az a küldetése, hogy egy igen ritka medvéről és annak ökoszisztémájáról készítsenek képeket, mielőtt egy olajszennyeződés eléri a területet.
A hegyi sportok kategóriát a The freedom chair című film nyerte. Josh Dueck síedző 2004-ben szenvedett szörnyű síbalesetet, aminek következtében lebénultak lábai. Josh nem adta fel korábbi életét, felfedezte az ülősí adta lehetőségeket, így aztán újra a legvadabb lejtőkön csúszhat.
Az ír John Murray által rendezett Broken tail című alkotás nyerte a hegyi vadélet és természet történeteit legjobban bemutató filmnek járó díjat. A film az utolsó szabadon élő tigrisek életet mutatja be Indiában.
A legjobb hegyi rövidfilm a Chasing water lett. Pete McBride, a National Geographic fotóriportere a Colorado folyó mellett nőtt fel. Most elhatározta, hogy megnézi hol is végződik a családi telek mentén haladó folyó. A film végigköveti a 7 államot és 1500 mérföldet átszelő utat.
A legjobb egész estés hegyi film az All.I.Can. lett. Ezt a káprázatos filmet 2 éven át forgatták, 6 kontinensen. A film igen fontos témákkal foglalkozik, úgy mint: a síelők és boardosok szerepe a környezetvédelemben, a hegyi kultúrák egyesítése, valamint az emberek ösztönzése ezen "forradalom" elindítására.

A fesztivál nézőközönsége szerint az On the trail of Genghis Khan című film lett a legjobb alkotás. Tim Cope lovaival és kutyájával egy kb. 10.000 km-es utat tesz meg Mongóliától Magyarországig, a legendás harcos, Dzsingisz Kán nyomait követve.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.