Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Catskiing - a helisí alternatívája

2006.10.13. Stánicz Balázs

Catskiing - a helisí alternatívája Bizonyára sokan hallottak már a heli skiingről, azaz a helikopteres sízésről, ami manapság a fizetőképes kereslet növekedésével egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A heli skiing egyik alternatívája a catskiing.
Ha szó szerint fordítjuk le, akkor macskasízést, macskás sízést jelent, ami egy elsőre meglehetősen értelmetlennek tűnhet. Az angolszász vidékeken a ratrakokat gyakorta nevezik catnak (azaz macskának), mivel macskaként kúsznak a havas hegyoldalakon. Tehát talán ratrak sízésnek lehetne lefordítani.
Ratrak Kanadában
Ratrak Kanadában

A catskiing szülőotthona Észak-Amerika, és napjainkban is inkább ezeken a területeken hódít, azaz az Egyesült Államokban és Kanadában, de a Glóbusz déli felén, így elsősorban Új-Zélandon is népszerű a sízés vagy éppen hódeszkázás ezen formája. Európában catskiinges ajánlatokba, lehetőségekbe elég ritkán botlik az ember, bár tegyük hozzá, hogy az öreg kontinensen még a heli sízés is igencsak gyerekcipőben jár. Nem így például a Kaukázusban, ahol az Elbruszon is kipróbálhatjuk ezt az őrületet.

De mégis hogyan működik a catskiing?

Ratrakok vannak átalakítva, azaz a hátulsó felükben egy fedett részt (boxot) hoznak létre, ahol a télisportolók számára álló és/vagy ülőhely van biztosítva. Miután mindenki beszállt, és a sílécek és boardok egyaránt a helyükön vannak, megindulnak a ratrakok a szűz hóval borított hegyoldalakra.

A helikopteres változattal szemben az az előnye, hogy ez időjárástól gyakorlatilag független, vagyis legyen sűrű havazás, szél stb. a snowcatek akkor is útnak indulnak. Ellenben a helikopterekkel, melyek kedvezőtlen időjárási viszonyok között nem szállhatnak fel. Belegondolni is szörnyű, hogy valaki kifizet átszámítva több százezer forintot egy helisí túrára, és esetleg a turnus alatt csak egyszer tud felszállni, rosszabb esetben egyszer sem. A catskiing másik előnye nyilvánvalóan az árban rejtőzik.

Szűzhavas hegyoldal Kanadában
Szűzhavas hegyoldal Kanadában

A catskiing hazája: Kanada

A sportág egy ismert központja a kanadai Revelstoke síterepe. A ratrakok korán reggel indulnak a Day Lodge étteremtől a Mount Mackenziere, ahol fantasztikus és érintetlen mélyhavas hegyoldalak várják a vendégeket. Összesen három ratrak indul útnak, melyek egyenként maximum 12 főt tudnak szállítani. Szűk egy óra utazás után aztán belevethetjük magunkat a friss porhóba. Innen fentről lélegzetállító panoráma tárul a szemünk elé, majd megkezdődik a lesiklás a relatív meredek lejtőkön. Az első fele teljesen nyílt terep, vagyis jóval a fa és erdőhatár felett szeljük a lejtőket, majd a lesiklás alsó részén már megjelenik az erdő, így itt meseszerűen behavazott fenyőfák között siklunk el. A szintkülönbség változó, de nagyjából mindig 500-700 m közötti. Egy nap során kb. 5-6 alkalommal visznek fel a ratrakok, majd a nap végén, akinek kedves, na és persze ereje van, lemehet egészen a Base Lodgig, ami voltaképpen a már a völgy. Ez a lesiklás 1800 m szintkülönbségű, és természetesen végig porhavas hegyoldalakon vezet keresztül. Aki ezt már nem vállalja be azt a gépek viszik le a völgybe. Egy jól sikeredett nap lezárása pedig a Base Lodgeban történik néhány hideg sör és jóízű étel társaságában.

Egyébiránt a szervezők minimum napi 5 lesiklást garantálnak, de a legtöbb csoporttal napi 7-9 menetet sikerül megtenni, nyilvánvalóan ez az adott csoport tudásának a függvénye, és nem utolsósorban az időjárás is beleszólhat. A Brit-Kolumbia-i Revelstokeban (Kanada) egy két napos csomag 150 000 Ft, ebben viszont a full-extrás szállás, a transzport és az egész napi étel-ital benne van. Kedvezőbb árakat kínál a szintén kanadai Blomidon térsége (Új Fundlandia), ahol 43 000 Ft leszurkolása után egy teljes nap során akár 12 alkalommal és szelhetjük a szűzhavas lejtőket.

Blomidon Cat Skiing
Blomidon Cat Skiing

Egy blomidoni nap leírása

Reggel fél 9, a hotel elől indul a transzfer. 20 percnyi utazás után megérkezünk a célállomásunkhoz, ahol 30 km2-nyi terület vár minket. Itt már várnak bennünket a sárga és fűtött Bombardier ratrakok, melyek egyenként 10 főt képesek szállítani. Nagyjából negyedóra utazás után a ratrakok feljutnak a csúcsra, ahol megkezdődik az igazi élmény. Délelőtt összesen öt lesiklást lehet véghezvinni, majd következik a jól megérdemelt ebéd a csodálatos hegyek között. Az étkezés végeztével újra lécre pattanunk és a délután folyamán szintén öt lesiklás vár minket. Blomidonnak még az egyik érdekessége, hogy közvetlenül az Atlanti Óceán partján magasodó hegyekben van, így csodálatos panoráma nyílik a végtelen óceánra és a körülötte fekvő havas hegyekre. Egy nap során a megtett szintkülönbségek száma az 5000 m-t is eléri. Blomidonban az átlagos hóvastagság 4-5 m és egészen április végéig szerveznek ide túrákat.

További catskiing helyszínek Kanadában:
Monashee, Chatter Creek, Highland Powder, Meadow Creek, Baldface Mountain, Valhalla, Retallack, Snowwater Creek, Trout Lake, Whistler, White Grizzly, Wildhorse stb.

Trout Lake, Kanada
Trout Lake, Kanada

Catskiing az USA-ban
Az Egyesült Államokban is megannyi lehetőség kínálkozik ezen a téren; Maine és Vermont államoktól Kalifornián keresztül egészen Montanáig. Kedvelt helyszínnek számít a catsízők körében az Idahoban található Brundage Mountain, ahol 40-50 km2 behavazott terület várja a kalandorokat. Brundageben a napos túrák mellett (225 USD) foglalhatunk fél napra is, sőt befizethetünk egy éjszakai catskiinges túrára. Ekkor még teljes sötétben visznek fel minket a ratrakok a hegyre, majd a felkelő Nap első sugaraiban sízhetünk le az érintetlen hegyoldalakon.

További catskiing terepek az USA-ban:
Alta, Brian Head Ski Resort, Jackson Hole, Keystone, Park City, Powder Mountain Resort stb.

További tengerentúli helyszínek
Szintén kedvező árakkal találkozhatunk az extrém sportok Mekkájában, Új Zélandon. Ahol a Déli Alpok vastagon behavazott hegyein már napi 45 000 Ft ellenében kipróbálhatjuk a ratrak sízést/boardozást. Az árban napi 12-14 lesiklás szerepel, ezenkívül biztosított a felszerelés (lavinajelzők stb.) és az étel-ital. Bár hozzá kell tenni, hogy ugyanitt a heli sízés kb. 21 000 Ft körül mozog (North Peak run), de ebben csak egy menet van benne.

Catskiing Európában
Nem feltétlen kell azonban repülőre ülnünk, hogy kipróbálhassuk a catskiinget. Európában is találunk egy-két lehetőséget, bár ezek a tengerentúli terepekhez és lehetőségekhez korántsem mérhetőek. Legközelebb hozzánk Ausztriában van ilyen, méghozzá a kitzbüheli Bichlalm területén. Itt a snowcateket már Schneekatzénak hívják, hiszen német nyelvterületen vagyunk. Bár hozzá kell tenni, hogy itt a ratrak elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a téli sportolókat a Bichlalm ülőszékes felvonó hegyállomásától a Bichlalm étteremhez vigye.

A catskiing manapság már nem csak a haladó és profi sízők privilégiuma, ugyanis több cég is kínál olyan csomagokat, amelyek speciálisan a közép haladó sízőket és hódeszkásokat célozzák meg. Itt a terepet direkt úgy választják meg, hogy azokon a kisebb tudású vendégek is könnyedén lejöjjenek.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.