Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kérdések és válaszok a szervezett freeride túrákról

2007.02.21.

Mit takar a freeride kifejezés? Mire van szükség egy mélyhavas túrához? Kik vezetik a túrákat? Milyen szintű tudás szükséges a részvételhez? Hogyan közelíthetjük meg a magasabb hegyoldalakat? Mekkorák a csoportok? Milyen felszerelésre van szükség? Hol vannak Európában a legjobb freeride területek?
Ki vehet részt egy freeride túrán?
Az új freeride rovatunkban szereplő off-piste, azaz pályán kívüli lehetőségek a síelés és hódeszkázás új formáját hivatottak bemutatni hobbysportolók részére. Nem életveszélyes, több éves extrémsport gyakorlatot feltételező lesiklásokról van szó, hanem azokhoz a kalandvágyó sportrajongókhoz szólunk, akik már számos pályarendszert kipróbáltak és szeretnének megfelelő szervezésben és biztonsági garanciák mellett még közelebbi kapcsolatba kerülni a civilizációtól távoli végtelen hómezőkkel. A szervezett freeride túrák távol állnak a saját képességeiket túlértékelő, a pályatérképek szaggatott vonalakkal illusztrált veszélyekkel teli lehetőségeit követő, helyismerettel nem rendelkező kamikaze vállalkozásoktól.

Mire van szükség egy ilyen túrához?
Az ilyen jellegű túrák speciális felszerelést és jó kondíciót követelnek a résztvevőktól. Aki betartja a játékszabályokat és a vezetők utasításait, egy életre szóló élménnyel ajándékozza meg magát a pályán kívüli paradicsomban. Tekintettel arra, hogy a szűzhavas túrák kizárólag jó látási és időjárási viszonyok esetén szervezhetőek és a kiutazó csoportban általában vannak csak jelölt pályákat igénybe vevő síelők is, a helyszínek Európa legkiterjedtebb és legnagyobb szintkülönbséget átfogó pályarendszerei szomszédságában kerülnek kiválasztásra. Számos esetben a szűzhavas túrákat 1 órával az indulás előtt lemondják a nem megfelelő időjárás és esetlegesen a fokozott lavinaveszélyre visszavezethető okok miatt. Ekkor "csupán" a jelölt pályákat lehet használni.

Kik vezetik a freeride túrákat?
A porhósízés alapja az adott terület hegyivezetőinek kísérete a túra teljes időtartamára. Ők választják ki a napi pontos itinert a programajánlatnak megfelelően, rendelik a helikoptereket, biztosítják a hiányzó felszerelést, intézik az engedélyeket a hegymászó- ill. kilátóliftekhez. Szakértelmük, okató jellegű tanácsaik és előzetes útmutatásuk garancia a biztonságos megérkezésre, a természet adta lehetőségeknek jelenlétük egyáltalán nem szab határt.

Milyen szintű tudás szükséges egy freeride túrán való részvételhez?
A lesiklások útvonala piros pályán biztonsággal csúszó jelöltek részére van kialakítva. Abban az esetben, ahol az útvonalat természeti akadály keresztezi (gleccserszakadék, vízesés, sziklafal), kiépített fémszerkezetű hidak és lépcsőrendszerek biztosítják a biztonságos átkelést. Ha olyan területre érkezünk, amelyik a csoport egyes tagjai részére túl meredek, minden esetben van lehetőség alternatív útvonal kiválasztására.

Hogyan közelíthetjük meg a magasabb hegyoldalakat?
A szállítóeszközök három részből tevődnek össze. A legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás, ami csak részlegesen biztosítja a freeride érzést, a síliftek. A következő fokozat a hegymászók és a 4.000 m feletti menedékházak ellátását szolgáló teherliftek (ezek üzemeltetése kizárólag a hegyimentő szolgálat vagy hegyivezetők privilégiuma) valamint a kilátóliftek (kirándulók és a panorámaéttermek vendégeinek részére kialakított kabinos felvonók, sífelszereléssel csak hegyivezetők kíséretében lehet beszállni). A freeride csúcsa a helikopteres szállítás, rövid repüléssel 4.200-4.600 méter magasságban landolhatunk pillanatnyilag legmegfelelőbb területen a csoport összetétele, a hóhelyzet és az időjárás függvényében. A helikopterek és vezetőik évek hosszú során hegyi mentőszolgálat és építési munkák kapcsán csiszolódtak össze. A nagyteljesítményű, pehelysúlyű Lama és Ecureil gépek világviszonylatban is a csúcskategóriát képviselik bivalyerős motorjaikkal és hegyi körülményekre kifejlesztett képességeikkel.

Mekkorák a csoportok?
A csoportok általában 4-7 fősek vezetőnként, túraútvonaltól függően. Számos esetben 2 vezetővel történnek a lesiklások 10 fős csoportokban. A terep kiválasztásánál mindig fontos szempont, hogy ne legyen sorbanállás, ne használják ugyan azt az útvonalat az azonos napon csúszó csoportok, ne kelljen sok időt tölteni a várakozással és lehetőleg azonos tudásúakból álljanak az egységek .

Mikor érdemes freeride túrára indulni?
Vannak útvonalak, melyeket a hosszú átcsúszások miatt csak síelők használhatnak, snowboardosok nem. A 4.000 m tengerszint feletti magasságok miatt december közepétől májusig tart a szűzhósízésre alkalmas időszak. Klasszikus porhavat leginkább decemberben és januárban találhatunk, viszont ekkor rövidebb nappalokkal és zordabb idővel kell számolni. Február-március és április a legoptimálisabb időszak, május elején sokszor csak firnes havat találunk, erősen limitáltak a lesiklások és a havon töltött idő hossza.is.

Milyen felszerelésre van szükség?
Hogy felhőtlen élvezetet nyújtson az ívek húzása, fontos a megfelelő felszerelés. Az elsőszámú nélkülözhetetlen eszköz a lavinajelző készülék, mely a túra kezdetét jelentő csatolás előtti eligazítástól a teljes befejezésig folyamatos jeladásra van kapcsolva, jelezve az illető pontos pozícioját a lokátorrendszeren. A hódeszkásoknak a nagyobb felületű, de stabil és jól kontrolálható freeride deszka melett javasolt a freeride cipő használata, mely az átlagosnál erősebb tartást biztosít a nagy szintkülönbség miatt igen változatos terepen és a lesiklás során gyorsan változó hóréteg vastagsága és keménysége miatt. Síelők is legjobban erős támasszal ellátott cipővel járnak, melyhez hosszabb és szélesebb sífékkel ellátott kötés és extra széles, nagy rádiuszú, lehetőleg elöl hátul felhajlított csőrű léc párosul. Legyen az több méter mély porhó, firnes tavaszi felület vagy összetúrt, jeges hókupacok - ezek a lécek olyanok, mint egy tank.

Hol vannak Európában a legjobb freeride területek?
Ahhoz, hogy a mélyhó szinte minden változatát megtapasztaljuk, nem kell a tengerentúlra utazni. Svájc és Olaszország egyaránt remek freeride célpontokat kínál. Az egyik klasszikusnak számító heti túra helyszíne a Monte Rosa gigászi masszívumának olaszországi oldala, valamint a központi Gressoney völgy, a vele párhuzamosan nyugatra elterülő Ayas völgy és a keleti oldalon hozzá kapcsolódó Val Sesia/Alagna területet. Itt 1400 és 3500m között 200km összefüggő jelölt pályahálózat, a Monterosa Ski áll rendelkezésünkre.

kérdéseinkre a freeride túrák szervezője válaszolt:
Alpine Tours -1052 Bp., Petőfi tér 3.
Tel: 3-32-32-32

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.