Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Freeride versenyek a nagyvilágban

2005.01.01. Stánicz Balázs

Az extrém sízők részére világszerte sok-sok extrém freeride versenyt rendeznek, Európában és a tengerentúlon egyaránt: Winter X Games, Verbier Xtreme Contest, Bovec Freeride Sí verseny, Mad Goat Ride, Red Bull Snow Thrill és az Észak Amerikai Freeride sorozat.
Bár nem kimondottan freeride, azaz mélyhavas verseny, de extrémnek mindenképpen extrém a minden év telén Amerikában megrendezésre kerülő Winter X Games. Ennek nyári megfelelője a Summer X Games. A Sorozat az ESPN védjegye alatt 1995-ben kezdődött a Summer X Games-el, majd 1997-től minden évben megrendezik A Winter X Games-et, ahol a sí és snowboard mellett számtalan egyéb téli sport helyet kapott, így snowbike, motoros szán és így tovább. Az első x gamesnek 1997-ben a kaliforniai Snow Summit síparadicsom adott teret, majd a továbbiakban Colorado és Utah síterepeire költözött a rendezvény. Kevin Sansolan, Jimi Scott, Aleisha Kline vagy éppen Schaun Palmer, hogy csak néhányat említsünk a legnagyobb közül a winter x sorozatokból.
2005-ben január 29 és február 1 között kerül megrendezésre a Winter X Games Aspenben. Európában, de világszerte híres extrém körökben a Verbier Xtreme Contest, amelyen sízők és hódeszkások egyaránt részt vehetnek. Mivel ez a verseny különösen nehéz, így tényleg csak a legjobbak kaphatnak meghívást, s ők szállnak küzdelembe az első helyért, na meg a pénzösszegért. Míg a sízők között 10 000 dollár, addig a boardosoknál 50 000 dollár kerül kiosztásra. A verseny a Verbier környéki Bec des Rosses hegy (3222 m) északi oldalán kerül lebonyolításra. A terep rendkívül nehéz; 45-55 fokos meredekségű lejtők, szűk utak, változó hóviszonyok, magas sziklák jellemzik, s mindezek 500 m-es szintkülönbségen keresztül. A zsűri több szempont alapján pontoz; így milyen nehézségű utat választ ki, kontroll a sí/board felett, folyamatosság, agresszivitás, technika. De nézik a szép sízést/hódeszkázást is, az ugrásokat, az érkezéseket is.

A résztvevőknek nem csak fizikailag kell megfelelniük és a lehető legjobb tudással rendelkezniük, hanem szellemileg is ott kell lenniük. Mert ha ez hiányzik, akkor úszott az egész verseny. Ilyenkor ki kell tudni kapcsolni, s a minden gondolatukkal csak is a versenyre koncentrálniuk. Pontosan ezért már egy héttel a nagy megmérettetés előtt megérkeznek a helyszínre, ahol közösen tanulmányozzák a hegyet és mindenki kiválasztja, hogy melyik részen fog lejönni. Ezeknek a részeknek feltétlen tartalmazniuk kell meredek lejtőket, technikás részeket és sziklaormokat, ahonnan minél látványosabb ugrásokat kell bemutatni. Majd a verseny napján egy több mint egy órás mászás vár rájuk a 3222 m-es Bec des Rossesra és indulhat is az őrület! Természetesen, mint minden hasonló versenynél, itt is nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra. Így a rendezők a tél folyamán többször is ellenőrzik a helyszínt, hogy egy esetleges lavina kialakulást minimálisra csökkentsék. A résztvevőknek kötelező többek között a bukósisak, gerincvédő, lavinakészülék használata. Továbbá egész idő alatt egy helikoptert, orvosokkal és hegyi mentőkkel is biztosítanak a szervezők. Bár nemzetközi rendezvényről van szó, de a versenyzők legtöbbje svájci, francia, osztrák és amerikai; csupán egy-két síző vagy snowboardos érkezik más országokból, így Kanadából vagy valamelyik Skandináv államból.

Szintén az Alpokban, azonban hazánkhoz jóval közelebb rendezik meg a Bovec Freeride Sí versenyt, ahol férfiak és nők (nyilvánvalóan külön kategóriában) egyaránt indulnak. A boveci freeride rendezvény voltaképpen egy kvalifikációs verseny az egykori Snow Thrill of Chamonix-ra, amelynek most egy új helyet keresnek. A nemzeteket nézve itt már jóval szélesebb a paletta, így német, brit, szlovén és újzélandi sízők egyaránt megtalálhatóak. Egyébiránt a 2004-es Bovec Snow Thrill-t a nőknél az osztrák Lorraine Huber nyerte, míg a férfiaknál az újzélandi Andrew Gowans állhatott a dobogó legfelső csúcsára.

Egy másik európai verseny a bulgáriai Mad Goat Ride, amit Banszkóban rendeznek meg évről évre. A sízők a Pirin hegységben lévő Todorka hegy (2748 m) északi oldaláról startolnak, de előtte nagyjából fél órát másznak felfelé, egészen a csúcsig. A szintkülönbség ezen a versenyen 330 m. Összesen 45 síző és 15 boardos (férfiak és nők egyaránt) vághat neki a Todorka hegynek. Közülük a 16 legjobb férfi, illetve a 4 legjobb női versenyző kvalifikálja magát a döntőbe.

Természetesen világszerte még számtalan freeride versenyt rendeznek, ilyenek pl. Alaszkában a Red Bull Snow Thrill, vagy a kanadai Whistlerben az Észak Amerikai Freeride sorozat.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.