Menü ≡
ROVATOK    HÍREK    HÓJELENTÉS    WEBKAMERÁK
TÉLI SPORTOK    FELSZERELÉS    GALÉRIA
JÁTÉK    AKCIÓK    FÓRUM    SZAKÉRTŐK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍTEREPAJÁNLÓ
Kreischberg - Murau
A magyarok kedvenc síterepe! 42 km kezelt sípálya, 13 lift!
Zakopane - Kasprowy
Lengyelország legmagasabb síterepe Zakopane felett
Lachtal
Hóbiztos sízés 1600 és 2222 m közötti magasságban
UTASBIZTOSÍTÁS -10%
Kövess minket: facebook twitter googleplus youtube

"A síelés az életem" - Interjú Aurelien Ducroz-val

2016.12.06. | Frissítve: 2016.12.06. | Szerző: (x)
Aurelien Ducroz többszörös freeride világbajnok, emellett 2013-ban negyedikként érkezett a híres, Atlanti-óceánt átszelő Transat Jacques-Vabre vitorlásversenyen.
Úgy tűnik, folyamatosan újabb síterepek után kutatsz. Mikor kezdtél síelni, és hány évesen döbbentél rá, hogy profi szinten művelnéd a sportágat?
Kétéves koromban síeltem először. Édesapám hegyi vezető, édesanyám pedig síoktató volt, így már kiskoromban átadták nekem a síelés és a hegyek iránti szenvedélyüket. Hamar rádöbbentem, hogy ez lesz a hivatásom.

Mit jelent számodra a síelés, illetve a freeride?
A véremben van a síelés, ez az életem, nem tudom elképzelni, hogy valaha abbahagyjam a sportot. Számomra a következőket jelenti: élvezetet, érzelmeket, gyorsaságot, adrenalint, önmagam felülmúlását és nem utolsósorban teljes harmóniát a természet elemeivel.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
És melyek voltak a síeléshez kötődő legemlékezetesebb #feelalive pillanataid?
Szerencsés vagyok, számos #feelalive pillanatot átélhetem síelőkarrierem során. Az egyik legmaradandóbb élményt a 2011-es Freeride World Tour döntője jelentette, amikor először sikerült a siklás pontosan úgy, ahogy elterveztem. Aznap tökéletesen eggyé váltam a hegyekkel. Természetesen a győzelem is sokat hozzátett a pillanat átéléséhez, azonban legerősebben a hegy és köztem lévő összhangot éreztem.

Van olyan #feelalive élményed, ami nem a lejtőkhöz köthető?
A másik szintén 2011-hez köthető: ekkor döntöttem úgy, hogy átkelek az Atlanti-óceánon egy 6,50 méteres hajóval. Ez határozottan életem legerősebben #feelalive élménye volt! Csak egy évvel korábban kezdtem vitorlázni, és egyedül tettem meg a Franciaország és Brazília közötti távot. Igazi kaland volt, amire 200 százalékosan összpontosítanom kellett.

Milyen versenyekre készülsz a tél közeledtével?
10 éve nagyon szerencsés vagyok a síelésben, általában elérem a kitűzött céljaimat. Mostanában inkább “kísérletezős” projekteket tervezek. Új síterepeket fogok felfedezni Európában és a világ más tájain.

Hogyan készülsz fel fizikailag a versenyekre, meghatározott edzőprogramod van?
Tíz éve személyi edzővel gyakorlok, aki specifikus feladatokkal készít fel a síelésre és a vitorlázásra. Mindkét sportág megköveteli a kockázatvállalást, ezért fontos, hogy a lehető legjobb formámat hozhassam.

Hogyan készülsz fel mentálisan ezekre a projektekre?
A mentális felkészülés mindegyik project esetében változó, de a legfontosabb, hogy fejben összpontosítani tudjak a kitűzött célra.

Hogyan készülsz a freeride siklásra, előfordul, hogy hegyi vezetők segítségét kéred?
A hegy alapos ismerete az egyik legnehezebb feladat. Rengeteg időt kell eltölteni a magasban, hogy kényelmesen és magabiztosan mozogj a lejtőkön. Még ma sem vagyok mindig biztos a helyismeretemben. Ezért kérem hegyi vezetők segítségét mindig, ha freeride siklásra készülök, hiszen az ő szakértelmüknek köszönhetően garantáltan adottak lesznek a biztonságos siklás feltételei. Általában a hegyi mentők véleményét is ki szoktam kérni az időjárásról és a hóviszonyokról, hiszen ők minden napot a terepen töltenek, így úgy ismerik, mint a tenyerüket.

Extrém helyzetben feltétlenül biztosnak kell lenned a felszerelésedben. Mit vár egy hozzád hasonló profi a ruházatától annak érdekében, hogy jól teljesítsen a magasban?
A legfontosabb, hogy bízz magadban és a felszerelésedben. Ez az, ami garantálja a biztonságodat és megvéd az időjárás elemeitől.
A hegyekben fontos, hogy minden kételyünk megszűnjön, aminek kulcsfontosságú eleme, hogy a megfelelő ruházatot viseljük.

Mennyiben segíti a Helly Hansen ruházat a #feelalive pillanatokat?
A megfelelő felszerelés sokat segít a pillanatok átélésében, így sokkal több ilyen élményem van!

Ha Aurelienhez hasonlóan te is rengeteg felejthetetlen pillanatot élsz át, oszd meg az egyiket a www.hellyhansen.com/alive/feelalive oldalon, és ha szerencsés vagy, egy felejthetetlen kalandot nyerhetsz a Utah állambeli Park City síterepen!

Az ULLR kollekciót kifejezetten a hozzád hasonlóan profi freeride sielok számára tervezték. Mely részleteket értékeled benne leginkább?
Ez a kollekció igazi sikersztori, nagyrészt azért, mert professzionális sportolók bevonásával tervezték és tesztelték. A kedvencem az Elevation Shell Jacket – leginkább a szabásáért, de az erős szövetnek és kialakításnak köszönhetően szabad mozgást tesz lehetővé porhóban.

Ez a dzseki az ISPO díját és a Red Dot Design Awardot is elnyerte. Melyik a kedvenc részleted és miért?
A magas láthatóságú részletek jól mutatnak a dzsekin, és garantálják, hogy ködös időben is észrevehetőek maradjunk, így barátaink biztosan nem veszítenek minket szem elől.

Te is meggyőződhetsz az Elevation Shell kabát időtálló stílusáról és kialakításáról! Ráadásul az Ullr kollekció bármely darabjához ingyenes napijegyet kapsz a SkiFree programban résztvevő 40 síterep egyikében!
Bővebb információ a SkiFree programról >>>
h i r d e t é s
h i r d e t é s
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Szeretném megkapni a friss híreket és legjobb síajánlatokat.
Elfogadom az adatvédelmi elveket.
Hírlevél archívum »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 211 vendég és 15 regisztrált felhasználó látogatja.
Asztali nézet
A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom. Több infó...