Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A világ legnagyobb extrémsport fesztiválja Budapestre érkezik

2017.08.17. sielok.hu

A Kopaszi Gáton tartják az extrém sportok fesztiválját 2017. augusztus 18-20. között. A világ legjobb extrémsportolói négy szakágban fognak versenyezni.
A wakesurf-ösök egy hajó után keletkezett hullámokat lovagolnak majd meg a Dunán
A wakesurf-ösök egy hajó után keletkezett hullámokat lovagolnak majd meg a Dunán
A FISE világkörüli turnéjának Kanada és Kína mellett idén Budapest az egyik állomása, ahol 55 országból, több mint kétezer versenyző mutatkozik be profi, senior és amatőr besorolásban. Budapesten Görkorcsolya Freestyle, BMX Freestyle Park, BMX Freestyle Flatland és Wakesurf kategóriákban rendeznek versenyeket három napon keresztül.

A FISE World Series világkupa sorozatát három kontinensen, négy helyszínen rendezik meg, a versenyt az extrém sportok olimpiájaként is emlegetik az akciósportok kedvelői. A turné májusban, a franciaországi Montpellier-ben kezdődött, és Budapest után Kanadában és Kínában rendeznek még döntőket.
A budapesti állomáson négy szakágban rendeznek versenyeket
A budapesti állomáson négy szakágban rendeznek versenyeket
Minden állomás egy újabb megmérettetés a versenyzőknek, hogy a pontszámaik alapján változtassanak a FISE ranglistáján. A sorrendet minden évben a turné utolsó állomásán véglegesítik, így állapítják meg a verseny első három helyezettjét minden kategóriában.

Emellett a rendezvény szervezői nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a látványos versenyen a nézők megismerjék, és megkedveljék az extrém sportokat. Nemcsak világkupát, hanem közösségi eseményt is szerveznek, ahol a nézők egy óriási show műsor részesei.

Az esemény részletes programja itt található.
Mi a FISE?
A FISE (Festival International des Sports Extrêmes) első rendezvényét az extrém sportok fesztiváljaként 1997-ben rendezték meg Montpellier-ben, száz versenyzővel, közel 35 ezer nézővel. Az évek során egyre több sportágat vontak be a versenybe, 2008-ra ötnapos fesztivállá nőtte ki magát a francia városban. A több kontinensre is kiterjedő világkupa turné 2014-ben indult, tavaly már több mint egy millióan követték élőben a FWS eseményeit.

Öt dolog, amit sose mertél megkérdezni az extrém sportokról

Miből élnek, és hogy kerülnek az olimpiára az extrémsportolók? Ki edzi őket, és hogy nem törik össze magukat egy-egy felkészülés alatt? Összegyűjtöttük azokat a kérdéseket és válaszokat, amelyek mindnyájunkban felmerülhetnek, miközben a BMX-eseket, vagy szörfösöket nézzük hétvégén a Kopaszi Gáton.

Mitől is extrém sportok ezek?

A FISE-en szereplő hat sportág kivétel nélkül extrém sportnak számít, hiszen rendhagyóak a körülmények, izgalmasak a helyzetek, és a sportolók felkészülése is speciális erőfeszítéseket igényel. A BMX freestyle parknál a bringások több tíz méter magasban szaltóznak, a görkorisok pedig őrületes sebességgel száguldanak. A wakesurf-ösök egy hajó után keletkezett hullámokat lovagolnak meg a Dunán, a deszkások pedig korlátokon csúszkálva teszik kockára a testi épségüket.
Az extrém sportolók általában edző nélkül, önállóan találják ki a trükköket
Az extrém sportolók általában edző nélkül, önállóan találják ki a trükköket

Van ezeknek a sportoknak edzője?

A legtöbbnek nincs, és ezért vannak olyanok, akik nem ismerik el a versenyzők sportteljesítményét. A legtöbben saját kreativitásukra, merészségükre és ügyességükre hagyatkoznak, hiszen a FISE-en is nagyon sokat ér, ha valaki egy még soha nem látott, utánozhatatlan trükkel lepi meg a versenytársait.

Meg lehet abból élni, hogy az ember extrém sportoló?

Igen, a legprofibb versenyzők több éve mást sem csinálnak, csak halmozzák a versenyeket, ahol a dobogós helyekért az elismerés mellett pénzjutalom is jár. Ezen kívül a szponzoraik is egyengetik a sorsukat, főleg az utazásaik költségeit, és BMX-ek, gördeszkák javítását, cseréjét állják. Ezen kívül számos fizetett fellépésük is van, a FISE két magyarországi BMX-es nevezője például a Pappa pia-ban is látható.
A szponzorok segítsége nagyon fontos a versenyzőknek
A szponzorok segítsége nagyon fontos a versenyzőknek

Milyen gyakoriak az esések?

Az extrém sportnak az is része, hogy a sportolók folyamatosan fel vannak készülve az esésekre, és arra, hogy minden körülmények között megóvják a testi épségüket. A BMX freestyle park-nál (ahol a versenyzők több méter magasban szaltóznak) a gyakorló pályákon egy-egy ugrás után szivaccsal párnázott hatalmas kádakba érkeznek a BMX-esek. A többi sportágnál a térd- és könyökvédők tompítják az eséseket, de a profi extrém sportolók kivétel nélkül átéltek már kisebb-nagyobb sérüléseket.

Hogy kerülnek az olimpiára BMX-esek?

A BMX freestyle park Olimpiai sportágként szerepel 2020-ban Tokióban, ami óriási előrelépést jelent az extrémsportoknak. A versenyszám akkreditációja a Nemzetközi Biciklis Szövetségnek köszönhető, aki már régóta kardoskodott a BMX-esek ügyében. A sportág ugyanis amellett, hogy látványos, óriási sportteljesítmény is, hiszen a versenyzőket több szempontból is pontozzák: a trükkök nehézsége, eredetisége, a stílusa és kivitelezése alapján állhat össze az olimpiai aranyérem.

Bővebb információ: www.fisebudapest.com
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.