Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Összeszedtük a világ legjobb funparkjait

2008.08.21. 2008.10.20. Stánicz Balázs | frissítve: 2008.10.20.

Összeszedtük a világ legjobb funparkjait Az utóbbi évek funpark építési lázának köszönhetően nem kell ezer kilométereket autókáznunk vagy éppen repülőre ülnünk egy valamire való funparkért, hiszen hozzánk közelebb is jobbnál-jobb funparkok épülnek. A sógoroknál Silvretta Nova és Mayrhofen számít a tuti befutónak.
Miután remélhetőleg már mindent tudunk a freestyle világáról, így irány a funparkokba. Na de mégis hova? - vetődhetne fel a kérdés. Míg az angolszász országokban, értem ezek alatt elsősorban az Egyesült Államokat és Kanadát, illetve a két déli véget; nevezetesen Ausztráliát és Új Zélandot, szinte elképzelhetetlen egy terep funpark nélkül, addig nálunk egyelőre még korántsem ilyen rózsás a helyzet.

USA ÉS KANADA; A FUNPARK NAGYHATALMAK

Először is tegyünk egy képzeletbeli utazást a funparkok szülőhazájába, vagy ahogy odaát nevezik terrainparkokba. Az Államokban járja egy olyan mondás, hogy "east is park, west is powder", vagyis a kelet a parkoké, míg a nyugat a mélyhó birodalma. Némi földrajzi ismeretek birtokában rájöhetünk e mondás igazára. A kaliforniai Big Bear Mountain nem kevesebbet állít magáról, minthogy itt található a glóbusz legnagyobb funparkja. Amit kissé kétkedve fogadok. Egyrészt, azért mert náluk a világ az általában az Atlanti Óceán partjáig tart, másrészt elnézve a parkot, Vorarlbergen is találhatunk ilyet. De azért lássuk, csak mi várja azokat, akik ide tévednek:
  • egy super félcső (177 m hosszú, 24 m széles és 5,5 m magas)
  • egy standard félcső (122 m hosszú, 17 m széles és 3,6 m magas)
  • jumps (Tables, Hips, Step-downs, Spines, Rolls, S-turns, Quarter-pipes)
  • jibs (különféle korlátok, boxok és wallride)
  • s egy snow skate park speciálisan a snowskaterek, vagy ha úgy tetszik a snowbladerek számára
Továbbra is az USA-ban maradva vegyük szemügyre a Ski-Guide 2005/2006-os tesztjét, összeállítását, ami a legjobb funparkokat szedte össze, igaz sajnos csak az Egyesült Államokban. Érdekes, hogy a listában nem szerepel Big Bear, sőt a korábbi "east is park, west is powder" állítást is enyhén szólva is megcáfolja, ugyanis a felsorolt parkok - kivéve Strattont - nyugati államokban fekszenek. Íme a lista:
  • Breckenridge
  • Buttermilk
  • Copper Mountain
  • Jackson Hole
  • Mammoth Mountain
  • Northstar at Tahoe
  • Park City
  • Stratton (a kakukktojás)
  • Vail
  • Whistler Blackcomb
Elnézegetve néhány képet ezekről a terrainparkokról, meggyőződhetünk, hogy odaát funpark témában igen csak előre járnak. Breckenridge-ben összesen 8 terrainpark van minden jóval felszerelve. Közülük is a két legkomolyabb a Freeway Super Park, illetve a Frontside TV által megépített másik. Mellesleg a Frontside nem csak itt jeleskedik, hanem további coloradói és kaliforniai síparadicsomokban is. A kaliforniai Mammoth Mountainen három parkot találhatunk negyven korláttal és boxxal, ötven ugratóval és három félcsővel. Azért a keleti végeken sem kell mit szégyellniük; Stratton négy funparkkal rendelkezik. Az első félcsövet még 1988-ban –lassan 20 éve- építették. Szégyenkezni valója az északi szomszédnak, azaz Kanadának sincs. Big White funparkjára 2,5 millió dollárt költöttek. Sokak szerint ez egész Észak Amerika egyik legjobb funparkja. A két félcső (standard és super) ratrakolását egy vadonatúj Zaugg Pipe Monster végzi. Ilyen gépet használnak a Winter X Games sorozatnál és a Vans Triple Cown sorozatnál egyaránt. A Telusnak keresztelt funparkhoz saját ülőfelvonó is tartozik, esténként pedig kivilágítják. A kanadai óriás, Whistler is egy profin kiépített funpark hálózattal rendelkezik. Az Atlanti Óceán partvidékén pedig állítólag Poley Mountain viszi a prímet.

KALANDOZÁSOK A KENGURUK ÉS KIWIK FÖLDJÉN

De Ausztráliában vagy éppen Új Zélandon is el vannak kényeztetve a freestyleosok. A kiwiknél van például egy olyan "síterep", ami végülis nem más, mint egy nagyra nőtt funpark. Számtalan boxxal, korláttal és félcsövekkel. A Snowpark elnevezésű kreáció a maga nevében egyedülálló, ugyanis a világon egyetlen olyan különálló "síterepszerű" létesítmény sincs, ami önálló park lenne, "normális" lesiklópályák nélkül. A napijegyeket átszámítva 36 euróért vesztegetik, aki szezonjegyet akar ide venni, annak meglehetősen mélyen a zsebébe kell nyúlni; ugyanis átszámítva 600 euróért adnak egy egész idényre érvényes bérletet.

AZ ÖREG KONTINENS FUNPARKJAI

Európa nyugati végein (Franciaország, Andorra) egyes felmérések szerint a funparkokban már 40 % a sízők aránya. Meribelben például két parkot találunk, a Platierest és az Arpassont, amelyekben a több félcső mellett egy 650 m hosszú skiercross pályát is tesztelhetünk. Fenn északon azt mondják, hogy Hemsedalban van Skandinávia legjobb és egyben Európa egyik legnagyszerűbb parkja. A Snow Parks minden évben alaposan leteszteli az Alpok funparkjait, különféle kritériumok alapján. Ezek alapján elmondható, hogy az osztrák Mayrhofen és Silvretta Nova rendelkezik a legtökéletesebb parkkal, őket pedig a svájci Laax (Alpenarena) követi. De Ischglt se felejtsük el ! Snowparkja többek között 12 ugratót, két félcsövet és két skiercross pályát kínál.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.