Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Newschool, a freestyle sízés új iránya

2008.08.21. Stánicz Balázs

Newschool, a freestyle sízés új iránya Newschool, vagyis az új irány. Hogy miket is foglal magába? Legegyszerűbben talán azt mondhatnánk, mindent ami a funparkokhoz kötődik. Ez mellett ide tartozik a skiercross és a newschool városias ága, az úgynevezett urban vonal.
Mielőtt jobban belemélyednénk a freestyle ezen ágába tisztáznunk kell, hogy egyes szakemberek/források a newschoolra nem úgy tekintenek, mint a freestyle másik fő ágára. Szerintük ez vonal a légi akrobatikához kötődik és ebből nőtte ki magát, ennél fogva ők a freestyle sízést két nagy ágra bontják; a buckasízésre (mogulra) és a légi akrobatikára (aerialsra).

A newschoolerek szerint a hagyományos buckasízés és légiakrobatika nem igazán fejezi ki a freestyle igazi mondanivalóját. Egyre többet látni őket a különféle funparkokban, szerintük ugyanis a sí ne csak azt jelentse az emberek számára, hogy felmegyünk egy hegyre, aztán onnan lecsúszunk.

Az elmúlt években egyre több síparadicsom nyit funparkokat, ahol a newschoolerek számtalan railseken (korlátok), jumpokon (ugratók) próbálhatják ki tudásukat, na és bátorságukat egyaránt. De ez mellett adott a félcső és a big air is. Számukra a sílécgyártók egy speciális sílécet fejlesztettek ki, amit twintipnek hívunk. Ennek a lécnek a legszembetűnőbb sajátossága, hogy mindkét végénél felemelkedik a léc. Ezáltal sokkal kivitelezhetőbbek lesznek a newschool mutatványok, és előremenetből gyorsan válthatunk hátramenetbe, anélkül, hogy a sí hátulja megakadna a hóban.

MILYEN ELEMEKBŐL IS ÁLL EGY FUNPARK

Egy newschool parknak a következő kellékei elengedhetetlenek, versenyeken összefoglalóan slopestylenak nevezik őket:
  • jibs, rails, walls és boxs: ezekre rá lehet ugrani, végigsiklani rajtuk s végül leugratni róluk. Ilyen elem például a rainbow.
  • stepup jumps: ezeknél az ugratóknál a landolás magasabban fekszik, mint az elugrás helyszíne
  • stepdown jumps: az előbbinek pontosan az ellentettje; itt a landolás van lejjebb, alacsonyabban az elugrás térszínétől
  • tabletop jumps: ez az elem leginkább egy asztalra vagy egy trapézra hasonlítható, melynek oldalai lejtenek, így rá lehet menni, majd leugratni róla.
  • gap: képzeljünk el két ugratót, amit egymással szembe állítunk, úgy, hogy köztük egy nagy rés van.
  • hip jump: itt az elugratás helye megegyezik a leérkezésével.
A newschool másik ága a snowboard berkekben már jól ismert half pipe, azaz félcső, ahol lehet ugratni, a levegőben forogni miközben folyamatosan lefelé haladunk, a völgy irányába. Versenyeken a half pipe szám pontozása a következő: 20 %-a a teljes pontoknak a technikai tudás és a precizitás, további 20 %-ot tesz ki a levegőben való mozgás minősége. Szintén 20 %-kal járul hozzá a teljes végösszeghez az ugrás és a mutatvány nehézségi fokozata. Végül 40 %-al bír, amikor is a félcsőben eltöltött idő egészét nézik, ahol is különös figyelmet fordítanak a prezentációra és, hogy miként követték egymást a különféle gyakorlatok.

SKIERCROSS, A HIBRID

Bár a skiercross nem tartozik szorosan a newschool vonalhoz, inkább egyfajta átmenetet képez ezen vonal és az alpesi sí között, de azért több hasonlóságot mutat a freestyle-al mint a sízés alpesi ágával. A versenypályát úgy képzeljük el, mint egy "normális" sílejtőt. Itt azonban különféle ugratókat, fordítókat raknak a pályára. De nézzük, hogyan is zajlik egy skiercross verseny. Először is van egy kvalifikáció, ahol a sízők idő szerint lesznek besorolva, a leggyorsabbtól a leglassabb sportolóig. Ezután a leggyorsabb versenyzőkből összeállítanak egy 32 fős csapatot, vagy egy 48 főset, amennyiben hat induló volt a startnál. A nemzeti (országos) versenyeken négy síző áll a startvonalhoz, míg nemzetközi viadalokon már hatan vannak. A győztes férfiak és hölgyek meghívót kapnak az Egyesült Államokban megrendezésre kerülő X Games Téli Játékokra, amiket javarészt Colorado vagy Utah valamelyik elegáns síterepén szoktak megrendezni.

AZ URBAN VONAL

A newschoolon belül kifejlődött egy új irány, nevezetesen az ún. urban vonal. Ez annyit tesz, hogy a newschoolerek városokban próbálkoznak a slopestyle egyes elemeinek gyakorlásával. Ilyen célokra megfelel akár egy lépcső korláttal, ahol ráugratnak a korlátra, majd igyekeznek lecsúszni rajta. Mivel az urban vonalhoz sem árt hó, ezért elsősorban a hegyvidéki területeken fekvő és megfelelő klímával rendelkező városokban jellemző; Sziklás hegység, Skandinávia, Japán.

A NEWSCHOOL KULTÚRA

A newschool vonal létrejöttével egyfajta sajátos kultúrája is létrejött ennek a vonalnak, ami egyesítette ezt a síközösséget. Nyelvük (megannyi sajátos szleng használata), stílusuk és a sízők mind egyediek. Legjobb példája ennek az online közösségük a Newschoolers, ahol regisztrálás után mi is betekinthetünk a mindennapjaikba. Az oldalon beszámolókat olvashatunk, képeket nézegethetünk, de a fórumba is betekinthetünk.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.