Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Egy rutinos síelő tanácsai kezdőknek

2011.02.10. 2020.09.21. Szmolka Tamás | frissítve: 2020.09.21.

Frissített cikkünkben a kezdő síelőknek és snowboardosoknak igyekszünk segítséget nyújtani a ruházat, felszerelés és az út icél kiválasztásában.
Úgy gondolom, akkor nevezhetünk valakit kezdőnek, ha a szándék meg van benne a tevékenység végrehajtásával kapcsolatban, legyen szó síelőről, vagy snowboardosról. Ezért a kipróbálás csak egy előfeltétel ahhoz, hogy valaki kezdővé váljon. Ezt azért gondoltam tisztázni, mert a lenti tanácsok inkább azoknak szólnak, akik a kipróbáláson már túl vannak és tetszik nekik a dolog.
A síelés, vagy snowboardozás kipróbálásához kiválóan alkalmas a meglévő meleg kabát, téli nadrág és pulóver kombináció, a hasonló méretekkel rendelkező barátoktól, rokonoktól kölcsönkapott sí-, vagy snowboard-felszerelés, valamint az első hazai hó, ami a Normafánál, vagy Visegrádon beborítja a lankákat.

Ha ezen már túl vagyunk, akkor érdemes átfutni az alábbi sorokat, hátha tartogatnak valami újat, valami hasznosat számunkra, KEZDŐK SZÁMÁRA:

Ruházat

A megfelelő ruházat kiválasztása nagyon fontos szempont, annak érdekében, hogy a sportolás ne veszítsen élvezeti értékéből.
  • Kabát – nadrág: Az első egy-két alkalomra megteszi a meglévő sportkabát, de inkább érdemes kölcsönkérni ismerőstől, baráttól, vagy rokontól egy rendes sí-, vagy snowboard kabátot, hiszen ezek erre a célra lettek kitalálva, vagyis könnyűek, nem akadályoznak a mozgásban és a mai korszerű darabok a vékonyságuk ellenére nagyon jól tárolják a mozgás közben termelődő hőt. (és egy kezdőnél termelődik rendesen a sok fölösleges kapálózástól, eséstől, keléstől és koncentrálástól).
    Amikor vásárlása adjuk a fejünket érdemes kicsit tájékozódni a minőség és ár közötti különbségekről. Két adattal biztosan találkozunk a boltokban a kabátok és nadrágok vásárlásakor: vízállóság és lélegző-képesség. Értelem szerűen minél magasabbak ezek a számok annál megbízhatóbb, minőségibb ruhadarabokról beszélünk, viszont annál drágábbak is. A vízállóság a kívülről érkező nedvesség elleni védelmet jelenti, míg a lélegző-képesség a mozgás során keletkező izzadság és pára eltávolítási lehetőségét jelenti.

    Jó tanács: egy kezdőnek tökéletesen megfelel az 5000 mm-es vízállóságú kabát és nadrág egyaránt. A másik adat, az anyag lélegző-képessége általában szinkronban van a vízállósággal. Ennél kisebb értékekkel rendelkező ruházattal nem érdemes foglalkozni, mert később csak bosszúságot okoznak (állandóan átázhatnak, és ráadásul bele is izzadhatunk rendesen).

  • Aláöltözet: Kerüljük a pamut ruházatot, mert könnyű benne megfázni! A pamut ruházatnak nagyon jó a nedvszívó képessége, ezért a mozgás közben keletkező izzadtságot is hamar felszívja, viszont nehezen szárad. Ezért mondjuk két gyakorlat között, amikor az oktató magyarázza a következő feladatot, vagy csak egyszerűen ülünk a felvonón- tehát nem mozgunk – akkor nem valami kellemes vizes holmit viselni. Főleg ha jön egy két hűvösebb fuvallat… Érdemes tehát egy technikai aláöltöző alsót és felsőt vásárolni, ami már több árkategóriában elérhető az üzletekben, így mindenki megtalálja a maga pénztárcájának és ízlésének való darabot. Ezek az aláöltözők olyan technikai anyagból készülnek, amelyek a keletkező nedvességet átengedik, és az könnyen el tud párologni, ezzel szárazabb érzést és magasabb komfortérzetet biztosítva viselőjének.

    Jó tanács: a nadrágból érdemes térdig érőt választani, hiszen addig a sízokni is felér, és így elkerülhetjük a sí-, vagy snowboardcipőben az egymáson gyűrődő anyagok okozta kényelmetlenségeket a lábszáron.

    Jó tanács: ezek az anyagok a már említett tulajdonságoknak köszönhetően nagyon könnyen száradnak, így akár minden nap ki lehet öblíteni síelés után, mert reggelre biztosan megszáradnak. Ezzel lehet egy kicsit spórolni, ha nem szeretnénk egyből két-három garnitúrát bevásárolni.

  • Szükségünk lesz még egy rétegre, amely a megfelelő hőérzetet biztosítja. Ez lehet egy technikai réteg vagy egy polár pulóver, ami különböző vastagságban kapható.

  • Kesztyű, sapka, zokni: mind fontos kellékei a sízésnek és a boardozásnak egyaránt. Ezek kiválasztása kevésbé szakmai feladat, de azért jó ha tudjuk, hogy a kesztyűk között – mivel hasonló anyagokból készülnek, mint a kabátok, nadrágok, így ugyanolyan tulajdonságokkal is rendelkeznek – vannak jobban és kevésbé vízálló darabok.

    Jó tanács: A méretet tekintve akkorát érdemes választani, amiben az ujjak végén marad egy „összecsípésnyi” hely, hiszen a teljesen passzentos kesztyűben jobban fázik a kezünk.

Felszerelés:

Gyakran merül fel a kérdés, kezdőkben, de még gyakorlottakban is, hogy béreljek, vagy vásároljak? Úgy gondolom, hogy az első néhány alkalomra, első pár útra mindenképpen érdemes bérelni a felszerelést. Ha van rá lehetőség, akkor többféle felszerelést is érdemes kipróbálni az alkalmak során, így esetleg rájöhetünk, mi az ami nekünk jobban fekszik egy lécben, vagy melyik márka a sícipőben, ami igazán a mi lábformánkhoz illeszkedik.

Aztán érdemes felállítani egy fontossági sorrendet, ami alapján „apránként” megvásárolható a felszerelés. Elsőként a lábbeli megvásárlását javaslom, hiszen ez higiéniai és komfort kérdéseket is feszeget, meg ez az egyetlen olyan felszerelés, amivel közvetlen valamelyik testrészünk van kapcsolatban, így nem mindegy milyen is az valójában. A sílécet vagy snowboardot tényleg csak több felszerelés kipróbálása után érdemes megejteni, de akkor már nem feltétlenül kezdő kategóriában érdemes gondolkodni, hanem esetleg egy kicsit előremutató, közép-haladó szintűt, amihez akár hozzá is lehet fejlődni.

Jó tanács: vásárlásban annak érdemes gondolkodni, aki évente minimum 10-12 sízési napot tervez, hiszen ebben az esetben a teljes felszerelés bérleti díjai 3-4 szezon alatt elérik akár egy kezdő felszerelés árát.
  • Síléc/Snowboard választásakor a kategória kiválasztásán túl, fontos szempont annak hossza. Kezdő fejjel érdemes kb. állig érő lécet választani, hiszen az könnyen fordul, ami jól jön, mikor a kanyarodást tanuljuk, de elég stabil tud maradni, amikor már belejövünk és egy két pályaszakaszt bátrabban tudunk a hátunk mögé. A megfelelő léc, vagy deszka kiválasztásához nyugodtan kérjük ki szakember véleményét.

  • Sí-, snowboardcipő vásárlásakor néhány dolgot figyelembe kell venni, hogy nehogy mellényúljunk és ne csak a szenvedésről szóljon a téli vakáció. A helyes méret megállapításához kérjünk segítséget, hiszen a rengeteg gyártó többféle méretezést használ, amivel azért a szaküzletek eladói tisztában vannak. A cipőt egy és csakis egy sízoknival próbáljuk, és úgy is érdemes majd hordani! Akkor ideális a méret ha a becsatolt sícipőben nyújtott lábbal állva, lábujjainkkal érezzük a cipő orrát, és ha ráterhelünk, azaz sípcsontunkkal megnyomjuk a cipő nyelvét, a sarok hátracsúszik a helyére, és ekkor már ne érezzük a cipő elejét az ujjakkal!

    Jó tanács: Ha cipőt indulunk vásárolni, előbb vagy utóbb biztosan találkozni fogunk a „Flex-Index” kifejezéssel. Ez a sícipő héjának a keménységére utal, és kezdő sícipők egyes gyártóktól függően általában 50-65 flex-indexűek, így érdemes ilyen keménységűeket próbálni!

  • Síbotból egy kezdő nyugodtan megveheti az olcsóbb modellek valamelyikét, egyedül a méret a legfontosabb szempont! Akkor ideális a mérete, ha a sílécen állva a botot a markolatánál fogva, az alkarunk derékszöget zár be a felkarunkkal, vagyis az alkarunk vízszintes helyzetben van.

  • Védőfelszerelés viselése gyakran megosztja a közvéleményt. „Nem vagyok egy száguldozó őrült, úgyhogy nem is kell nekem semmilyen védőfelszerelés!” – szokták sokan mondani. Én mégis azt gondolom, hogy egy kezdőnek is az alapfelszerelései közé kell tartozzon egy bukósisak, és esetleg egy gerinc protektor. Hiszen a sípályákat rengetegen használják, és általában a balesetekben van egy vétkes és egy vétlen fél is… Kezdő snowboardosnak a fentieken kívül javasolt még csuklóvédő, vagy protektoros kesztyű, továbbá fenék- és térdvédő.

Kiegészítők

Szükségünk lehet még egy két apróságra, amik a kezdés során inkább segítséget jelentenek, akár olyan módon, hogy a szokatlan zavaró körülményeket, igyekeznek kiszűrni, nem elterelve a figyelmet a tanulásról.
  • Napszemüveg-Síszemüveg viselése egyaránt ajánlott a síelés, vagy boardozás közben. A napszemüveget értelem szerűen tiszta időben, napsütésben érdemes viselni, hiszen a teljesen fehér, havas környezetben hatványozottan fölerősödik a fény ami csúszás közben zavaró is lehet. A síszemüveget akkor érdemes elővenni, amikor az idő borult, és esetleg esik is valamilyen csapadék, hiszen ezek a szemüvegek a zárt rendszerüknek köszönhetően nem párásodnak ilyen körülmények között sem.

    Jó tanács: síszemüveg vásárlásához vigyük magunkkal a bukósisakunkat, hogy kizárhassuk azok illeszkedési problémáit. Az üzletekben többféle modell és lencseszín közül válogathatunk a különböző időjárási viszonyoknak megfelelően. Ne szégyelljük, kérjünk hozzá segítséget!

  • Síbérlettartóra manapság már sok helyen nincs szükség, mivel a felvonóknál lévő érzékelők már a zsebünkben is le tudják olvasni bérletünket (key card). Minden pénztárnál van gumiszalag, amivel nyakunkba akaszthatjuk bérletünket. De akadnak olyan kesztyűk is amiben a bérletnek már helye van, így ez lehet a legkényelmesebb megoldás.

  • Iratainkat, némi pénzt, valamint balesetbiztosítási kötvényünket mindig tartsuk magunknál, lehetőleg belső zsebben, így kisebb a valószínűsége, hogy elveszítjük! A hétköznapokon használatos kitömött pénztárcát nem praktikus magunkkal hordani, hiszen egy szerencsétlen esésnél épp ez okozhat fájdalmat.

  • Fényvédő krém és ajakápoló. Februárban, de főként márciusban minimum 12 faktoros krém szükséges!

  • Sítérkép. Ne felejtsd el, még akkor sem, ha úgyis csoportban tanulsz.

Síterep kiválasztása

Kezdőként, tanulás céljára nem szükséges rögtön egy távoli francia sítereppel kezdeni. Mindenképpen olyan legyen, ahol van kezdők számára megfelelő pálya, és felvonó. Ezért valamely hazai síterep vagy szomszédos ország (osztrák, szlovén, szlovák) síterepe tökéletesen megfelel. A síterep kiválasztásához is kérjünk nyugodtan segítséget tapasztaltabb ismerősünktől, oktatónktól, javasoljuk a sielok.hu síterep keresőjének használatát is, ahol távolságot vagy menetidőt is be lehet állítani.

Síbérletválasztás

A síelés egyik legnagyobb - ha nem a legnagyobb - költségtényezője a síbérlet. A bérletárak tekintetében - leggyakoribb célországok között - nagyjából a következő a sorrend: Svájc, Franciaország, Ausztria, Olaszország, Németország, Szlovénia, Szlovákia. Kezdőknek általában nem javaslom a hetibérlet váltását. Sok helyen (Ausztriában majdnem mindenhol) vásárolható úgynevezett pontos bérlet, amiből az adott felvonónál érvényes pontszámot vonják csak le. Ha pedig nem is használtad, visszaadják az árát. Így akár fele árból is megúszható a heti síelés. Ha csak egy-egy napra ugrunk ki gyakorolni, van mód napijegy váltására is. Nyilván a gyakorlásnak ez a fajtája a legkevésbé pénztárca kímélő.

A síelés időpontjának kiválasztása

Mint nyáron, úgy télen is vannak szezonális időszakok. Általában a főszezon a karácsonyi ünnepektől március közepéig tart. Ezen belül frekventáltabb időpontok a Szilveszter környéke, valamint a teljes február. Jelentős árkülönbségek vannak a szállás- és részben a síbérletárakban is. Tanulásra kiválóan alkalmas a január is, vagy a december, amikor kevesebben is vannak. Decemberi időpontválasztásnál mindenképpen érdemes érdeklődni a kiválasztott síterep hóviszonyairól!

Szállásválasztás

Általában az apartmanos szállás a legkelendőbb, elsősorban az ára, másodsorban pedig a viszonylagos kényelem, tágasság szempontjából. Sajnos az osztrák árak még így is elég drágák, viszont nagyon kényelmesek, tágasak az apartmanok. Manapság pedig a fél éléskamrát sem kell becsomagolni, mert az üzletek árai majdnem hasonlóak a hazai árakhoz. A szállodai elhelyezésnél persze nagy kényelem, hogy csak lesétálunk az étterembe és választhatunk, viszont a szobában nincs mód semmiféle házilagos étkezésre. Ha nem ragaszkodunk a pályaszálláshoz (ami azt jelenti, hogy autózni, vagy síbuszozni kell a legközelebbi felvonóig), akkor jóval olcsóbban is megúszható a szállásdíj. Az egyik legolcsóbb szállásmegoldás Franciaországban található, amelyek szinte kivétel nélkül pályaszállások. Itt az utazási idő nyúlik hosszabbra a szomszédos országok pályáihoz képest.

Alapszabályok

Saját és mások érdekében mindenképpen tarts be néhány alapszabályt!
  • A pályán mindig neked kell figyelned az előtted lévőre!
  • Mutogatáshoz soha ne a síbot végét használd, hanem a markolatot fogva a kezedet!
  • Ne a pálya közepén állj meg pihenni, hanem mindig a szélén!
  • Pályakereszteződésnél fokozottan figyelj másokra!
  • Ha bármilyen felszerelést találsz (kesztyű, síbot, sapka stb.), azt tedd a pálya szélén lévő széljelző póznára, ugyanis a tulaj először itt keresi, főleg, ha a felvonóról esett le!
  • Az értékesebb dolgokat add le a pálya alján lévő felvonókezelőnek. Ha elhagysz valamit, Te is így találhatod meg.
  • A felvonóról semmit ne dobj le!
  • A felvonóknál ne tolakodj! Ráérsz, hiszen szabadságon vagy.
  • A felvonókabinhoz való topogás során a vállra vett síléccel ne forgolódj! Ha elbírod, inkább a kötésnél fogva, függőlegesen vidd a lécet!
KOMMENTEK
DogHead | 2011.02.10. 17:49
korrekt cikk, használható infókkal
Yules | 2011.02.11. 08:11
Nagyon jó cikk!
pokmalac1 | 2011.02.11. 19:39
A cikk valóban jó és hasznos. A végén, a "néhány alapszabály" helyett az FIS10-et linkeltem volna be. Sznobok és/vagy gazdagok itt befejezhetik az olvasást. Kezdőként pénztárca kímélő megoldás lehet az "úraságtól levetett" (gyk: használt) holmik vásárlása.
kormendil | 2011.02.12. 09:58
Nagyon jó kis írás! Gratulálok! Ajánlom mindenkinek. Pár tapasztalatot hozzá tennék, remélem nem haragszik meg a cikk írója. Ruházatban, ha valaki tényleg csak évi 1 hetet síel, akkor szerintem a sportáruházak ismert ,,sajátmárkás" 3000-es ruháit is megveheti, amiket ilyenkor már nagyon jó áron lehet beszerezni. Lécben kezdőknek én vállmagasságnál nagyobbat nem ajánlanék, könnyebben forgatja és nem gyorsul be annyira, főleg, ha elveszti a kontrollt. Fázós végtagúak a zokni minőségén ne spóroljanak. Kesztyűben mindenképpen vízállót vegyenek, ez érintkezhet legtöbbet a hóval. Sícipő vásárláshoz az itt leírtak a legjobb tanácsok! Arra viszont, hogy milyen flex-indexűt vegyenek én a következőt tanácsolnám. Alapvető kérdés, hogy hova akarunk, szeretnénk, vagy tudunk eljutni sítudásban. Kezdésnek, első alkalmakra béreljenek és, ha úgy érzik jól haladnak a sítudás megszerzésével, egy középhaladó szint közelében főleg férfiaknál már érdemes egy keményebb cipőt választani , akár 80-90-es indexűt is, ami már komoly tudás mellett is kiszolgál majd bennünket, így megspóroljuk a kezdő cipő árát. Hölgyeknél a kezdő 50-55-ös flex-indexű cipő sokáig használható, kisebb súlyuk és általában kevésbé agresszív síelési technikájuk miatt. Nekik a vásárlás már az elején is kifizetődő lehet. Műanyag csatosat ne vegyünk! Napszemüvegnél figyeljünk, hogy páramentes lencséjűt vegyünk különben a lélegzetünk, testünk vízgőzétől folyamatosan párásodni fog minden pihenőnél, megállásnál. A szemet jól fedje, mert már kicsit nagyobb sebességnél, főleg hidegebb időben, a menetszélben könnyezni fogunk ami zavarja a látásunkat és balesetveszélyes. Akinek érzékeny a menetszélre a szeme inkább csak síszemüvegben síeljen. Csak dupla lencsés és a napos, felhős időre való (S2 jelzésű) szemüvegeket ajánlom általánosan ezek használhatók a legjobban. A narancs színű alapban is, de főleg ködben élesebb látást biztosít. A sisak kompatibilitás mellett arra is figyeljünk, hogy kényelmesen és jól fedje a szemünket.
pszabo | 2011.02.14. 22:48
Tényleg jó cikk, normálisan megírva, nomrmális, reális dolgokat sorakoztat fel és a magam tapasztalata is kivétel nélkül mindet alátámasztja!
Pár dolog még: kesztyűt nem dobunk a hóba (kezdők előszeretettel hajigálják le, és valóban elázik ha belemegy a hó, ami aztán rendkívűl fagyos és nyűgös "élmény" egész nap.
zsemle85 | 2011.02.15. 23:59
Nagyon jó cikk, de én kezdéshez a magyarországi sípályákat (Mátraszentistvánt mindenféleképpen) is megemlíteném, illetve gyermekeink iskolai sítáborait (mindkettő saját tapasztalat).
franci252 | 2011.02.24. 10:39
Minden így van...és még nagypapaként is lehetsz kezdő, pl. az unokákkal együtt. A síelésben nem csak siklás, hanem a pálya-és program feeling is nagy élmény!
WéberF | 2011.03.25. 11:08
'A cikk valóban jó és hasznos. A végén, a "néhány alapszabály" helyett az FIS10-et linkeltem volna be.' - írta pókmalac1.
Így módosítanám:
' A végén, a "néhány alapszabály" MELLETT az FIS10-et IS belinkeltem volna. '
attiboy | 2011.08.15. 10:36
Az alapszabályhoz még hozzáfűznék annyit, a pályákon a letörések után ne álljunk meg, még a pálya szélén sem, mert a nagyobb sebességgel érkezők későn vesznek észre és könnyen elsodorhatnak!
A nagy sebességgel száguldozóknak, pedig azt ajánlom, hogy a letörések előtt lassítsanak és fokozott figyelemmel közelítsék meg!
codyfiu | 2011.08.31. 12:15
Akkor álljon itt néhány link a már többször emlegetett FIS 10 (Sí kresz - a síelés 10 alapszabálya)
http://sielok.hu/rovat/balesetvedel...em/cikk/si-kresz/
kovacspeter.ski | 2011.08.31. 17:12
Sílécet minden esetben először bérelj!
bence84 | 2011.09.03. 20:52
Sílécet se mindegy hol bérel az ember, legutóbb (életemben először) a Boráros tér könyékén kölcsönöztem. Egy hulladék volt, nem is szerettem vele síelni. Tudtok jó és megbízható minőségű kölcsönzőket? Inkább érdemes a helyszínen bérelni?
Meedea | 2011.09.23. 09:35
Nagyon jo cikk, eddig keves helyen olvastam ennyire osszeszedetten a sielesrol :) hasznos volt..koszonom.
magnum56 | 2011.11.04. 14:43
Három dolgot említenék még meg:

1. A sícipő méretének kiválasztásánál az MP számozás a biztos adat. Ez a láb hossza milliméterben. Minden országban és minden gyártónál egységes. Pl: az én lában 280-as. Belső talhossznak is nevezik.

2. Vannak keskeny építésű cipők-típusok (pl: LANGE), amelyek szélesebb lábon elviselhetetlen fájdalmat okoznak. (tapasztalat)

2. Kezdők esetében a hazai pályák is megfelelőek, talán még jobban is, mint a külföldiek.

Egyébként tetszett a cikk.
Steve525 | 2011.11.15. 22:00
Jó a cikk, én is megfogadok belőle néhány tanácsot 6 év síelés után, de annyit azért hozzátennék a leírtakhoz, hogy a síbérletárakat illetően Franciaország nem olyan drága, amennyiben ár/érték arányban gondolkodunk. Pl. egy kb 80 km-es pályarendszerre ott 20E ft körül van egy hetibérlet, míg Szlovákiában egy 25 km-es síközpontban ennek a duplája.
balzo56 | 2011.11.27. 13:35
Jó a cikk, hasonlóan cselekedtem a felszerelés választásnál. Mivel én gyerekkoromban tanultam meg síelni de utána 30 év kihagyás után apránként vettem egyre jobb felszerelést. Amikor évente egyszer csúszkáltam béreltem a felszerelést. Most egy-egy napra is kiugrom síelni. Sajnos sokszor egyedül is mert barátaim nem mindig érnek rá. A felszerelést mindig megtalálod ahova tetted vagy leejtetted. Nyilván lecsúszás közben elhagyott szemüveg - bot - stb. a pálya szélén keresd ott megtalálod.
Én egyszer társamnak adtam oda a botomat szúrja le a pálya szélére mert nem volt szükségem a lecsúszáshoz.
Este ott felejtettem én is. Kimentünk vacsora után de nem volt ott ahova tette. Másnap reggeli után kb 10 óra tájban mentünk a pályára a bot oda volt leszúrva ahova előző napon a párom tette.
Ez olaszországi pályán volt.
Ha nincs ott magyar vagy román akkor egy hét múlva is vissza lehet nézni, ott fogod találni ahol hagytad.
Sajnos rossz tapasztalatom van hazánk fiai a romániai emberek megjelenésével. Természetesen vannak kivételek is, de sajnos ebből van kevesebb. Ezért inkább választom a drágább szállásokat és pályákat. Legfeljebb egy szezonban csak egyszer megyek de az jó legyen, és ne szégyeljek megszólalni magyarul ha barátaimmal beszélek.
Üdv:balzo
ratonyiandrea | 2011.12.02. 08:01
Bence 84: Pesten a 16.kerületben van egy jó síkölcsönző a Kerepesi út-Jókai Mór lakótelep sarkán. De ha kint kölcsönzöl, az a tapasztalat, hogy sokkal jobb, gyakorlatilag alig használt léceket, boardokat kapsz.
Beren | 2011.12.21. 21:57
Nagyon jó cikk.
Egy "okosság" nekem is eszembe jutott közben:
Pár éve találtam kétrétegű kesztyűt, azóta csak ilyet hordok. Ha meleg van, napközben a bélést zsebre rakom, és így kevésbé izzasztó viselni, délután, estefelé, lehűléskor visszaveszem így az utolsó órákban is száraz, meleg a kesztyűm.
tpisti53 | 2012.01.03. 19:47
Van 1-2 kiegészitésem: a pálya szélén soha nem szabad megállni!!! Mindig kell hagyni 1-2 métert, hogy az esetleges hibázóknak (figyelmetleneknek) legyen menekülési útvonala. A legfontosabb, hogy LÁTHATÓ LEGYÉL!!! Kevésbé hibás ha a pálya közepén állsz meg mintha a legszélén. Főleg ha nagy csoport vagy!!!
Ha csak a válladon birod el a lécet akkor feltétlen úgy vidd, hogy az elejét nyomd le. Igy a vége (a hátad mögött) magasan lesz. Igy nem tudsz bajt csinálni. Persze ez csak végső megoldás! Tömegben még ez is veszélyes lehet. A legjobb valóban a függőleges szállítás (ha birod).
Balzo56! Nem értek egyet veled. A síelő társadalom nálunk sokkal tisztességesebb mint az átlag. Nem rosszabb mint bármelyik náció. Én ezt tapasztalom. Évi 15-20 napot síelek szinte mindig másokkal.
tpisti53 | 2012.01.03. 19:56
Még egy a hozzászólásokhoz.
Én minden esetben itthon éleztetek, itthon kölcsönzök és vásárolok. Aki nem igy tesz annak nincs joga szóvá tenni, az itthoni munkanélküliséget és szegénységet. Valószinüleg a legtöbb ember nem is gondolja át mennyi kárt okoz ezzel a hazai piacnak és a hazának. Bocs a nagy szavakért. De gondoljatok bele!!!Semmivel nem rosszabbak az ithoni szervizek, üzletek (persze vannak kivételek). Ráadásul olcsóbb is itthon. De a legfontosabb, hogy feleslegesen visszük ki a pénzt és gazdagitjuk a külföldet és szegényitjük a hazát. Teljesen feleslegesen!
evoros23 | 2012.01.04. 14:10
Nagyon jó cikk, nekem is nagyon tetszett! Néhány saját tapasztalat:
- síelés időpontja: novemberben a gleccsereken is lehet tanulni, mindenhol van kék (igazán kék), decemberben már a magasan fekvő pályák is hóbiztosnak mondhatók. Januárban viszonylag kevesen vannak ugyan, de nem ritka a -15 fok alatti hőmérséklet és az erős szél.
- kesztyű: én 0 fok környékén bélésben síelek, az alatt egyujjas kesztyűben. Síkesztyűben csak síelni lehet szerintem, se a zsebkendőt, se a fényképezőt nem tudtam menedzselni, viszont nagyon fázott a kezem az ötujjasban (nem volt szoros). Nekem az egyujjas vált be. Izzadt kézzel is nagyon könnyű le- és felhúzni, és hóviharban sem fázott benne a kezem.
- kabátból érdemes színeset, jellegzeteset választani, amiben a társaság jobban síelő tagjai könnyebben felismernek bennünket a pályán.
- én legelőször jó minőségű aláöltözőket vettem, és más célokra - bicajozás, téli túra - is használom őket. A sízoknikat szintén.
- a 7. síelésem után vettem egy cserélhető lencséjű szemüveget, nagyon szeretem. A hegyekben gyakran változik a helyzet, a két szemüveg sok helyet foglal, így viszont kis helyen meg tudom oldani, hogy napsütésben és ködben is jól lássak. Annál nincs rosszabb szerintem, mint ha az ember nem érzékeli pontosan a felületet, amin síel.
- Nekem nagyon hasznos volt az oktatóval síelés. Segítettek többen is, akik nálam sokkal jobban síeltek, de igazán az oktatóval fejlődött és stabilizálódott a tudásom.
Robin | 2012.08.25. 12:21
"Kevésbé hibás ha a pálya közepén állsz meg mintha a legszélén." Ekkora butaságot rég hallottam !
minerel | 2012.09.16. 20:26
Robin, még finoman is fogalmaztál :-)
Azért a függőleges szállítási mód sem semmi az úriembertől...:-)))
cimbi | 2012.10.09. 12:16
Jó a cikk és tetszik.
A sícipő vásárlásra van egy ajánlatom.
Sima utcai zoknival próbáld fel és új cipővel az első napot használd is az utcai zokniban .A sícipők bélése tágul az idők folyamán és a legtöbbet az leső napon. Utána már egy vékonyabb sízoknival is kényelmes lesz.Akinek nagyon széles a lába vagy nagyon magas a bokája vagy más ortopédiai gondja van inkább a sípálya mellett lévő boltokban vegyen cipőt.Ott lesz ortopéd cipő is mert az itthoni sportboltok nem igen szereznek be a különleges méretekből és az eladok sem biztos hogy értenek a cipőkhöz annyira mint a pályák mellettiek. A másik előny ,hogy ha kell akkor ki is cserélik a cipőt míg ha itthon veszed meg lehet hogy spórolsz vele de ha nem jó a cipő akkor csak szenvedsz.
A sícipő a legfontosabb kelléke az egésznek sokan tíz évekig használnak egy kényelmes cipőt.Ha nagy nem fogod érezni a lécet, ha kicsi csak szenvedsz.

Még egy tanács,síelés előtt ha tudsz eddzél kicsit ,elég egy szobabicikli vagy ne hasznélj liftet lépcsőzz de ne menj ki kondició nélkül.
Jó síelést mindenkinek
Pásztory Gábor | 2012.11.01. 14:13
A legfontosabb kimaradt! Lehet jó a ruházat, felszerelés, terep választás stb.
Ha a kezdő fizikailag nem készül fel, csak a töredékét fogja az egész csomagnak kellemesen megélni!
ste8lla | 2013.01.02. 18:21
Szerintem nagyon hasznos volt a cikk. Én pont most gondolkodom, hogy milyen síszemüveget vegyek, mert vettem egyet, de annyira szokatlan, hogy nem látok benne rendesen oldalra, és ezért nem éreztem magam biztonságban. Mostmár jobban tudok síelni és a boardozást is ki szeretném próbálni, de még most sem tetszik a szemüveg viselet, pedig nagyon hasznos és jó lenne. Mit figyeljek a síszemüvegeknél????
Kösziii
admin2 | 2013.01.02. 21:24
Kedves Stella!
Az alábbi cikket ajánljuk figyelmedbe.
Tanácsok síszemüveg és napszemüveg vásárlásához:
http://sielok.hu/rovat/sifelszerele...s/cikk/siszemuveg-vasarla...
ede75 | 2013.01.09. 15:04
Sziasztok! Nagyon jó, hasznos cikk, köszönet érte! Én soha nem hagyom ki az utazótáskából az izomlazítót (Pl. Cobralgin), célszerű és hasznos az első napon használni, mert nagyon kellemetlen a másnapos izomláz!!!
szalai5 | 2013.01.31. 00:34
Csak a kesztyűről írok: A nagyobb méretű, robosztusabb egyujjas kesztyűben jól viselhető egy viszonylag vékony, bolyhos 5ujjas. Jobban melegít, mint a drága, márkás társa. Ha pl. fényképezni szeretnénk, egyszerűen megtehetjük, ha lehúzzuk a fedőréteget,és máris ügyeskedhetünk.
aemit | 2013.02.22. 10:00
abszolút használható tanácsok! köszönöm minden kezdő nevében!!! :D
Barbara Jack | 2013.02.22. 15:21
már nem vagyok kezdő, de még számomra is voltak benne hasznos információk :)
minerel | 2013.08.05. 18:09
tudom, megint kekeckedek de mit tegyek ha hülyeséget írnak... kezdő boardosnak nem adunk állig érő deszkát, és a tech ruházatban a számadatok (vízállóság/páraáteresztés)nincsenek összefüggésben a minőséggel.
faireduski | 2014.01.06. 16:19
Nagyon jó kis cikk, sok új infót megtudtam belőle.
hangyalany | 2014.01.12. 00:20
A gyerekeimnek mindig olyan kesztyűt veszek, amiben van egy gumiból készült hurok, amit a csuklójukra húzhatnak. Így nem kell letenniük a levetett kesztyűt, és nem hagyják el. Nagy hidegben náluk is bevált az ötujjas cérnakesztyűre húzott vízhatlan külső kesztyű.
Mindezek mellett is fontos, hogy amíg a gyerekeim egész kicsik (4-5 évesek) voltak, mindegyiküknek volt 3-4 pár kesztyűje a hátizsákban. Mert bírták a pályán egész nap, de ha a kezük elázott és fázott, azt nehezen viselték.
A gyerekeknek nem mindig mindenben az a jó, ami a felnőtteknek, igaz ez a síelésre is. Erről is írhatna valaki egy hasonlóan hasznos és jól összeszedett cikket.
Lackó | 2014.09.16. 10:17
Frissült a cikk, és tényleg jó dolgok vannak benne.

De! :-) Én azért újra felhoznék két dolgot is, amikről mások is írtak.

Egyik,hogy a sok szép cucc és alapos szervezés mellett fizikai felkészültségre is szükség van, hiszen ez bizony egy sport, amely néha megterhelő. Igaz, nagyon kellemesen megterhelő, de attól még az. A legtöbb embernek fogalma sincs erről, és csak a pályán szembesülnek a nagyon gyenge fizikai állapotukkal. Már kis felkészüléssel is sokkal nagyobb élmények várnak mindenkire, tudásszinttől függetlenül!

Másik dolog, anélkül, hogy fényezném a saját szakmámat: Síoktatótól tanuljunk síelni, ne havertól vagy magunktól! Egyénileg, vagy csoportban, az mindegy, de oktatótól.
A megspórolt idő, amit nem kínlódással töltünk, hanem örömmel tanulunk-síelünk, és az összehasonlíthatatlanul nagyobb élménnyel járó sítudás bőven megéri azt a látszólagos plusz kiadást. (Tényleg csak látszólagos plusz kiadás.)

A síelés nem kelkáposztafőzelék, nem lehet csak úgy belekóstolni, kipróbálni, hogy eldönthessük, hogy ízlik-e vagy sem. Ha valaki úgy dönt, hogy "kipróbálja" a síelést, akkor tegye ezt már az első pillanatokban síoktatóval, úgy biztosan ki is fog derülni, hogy beleszeret-e a dologba.
Borítékolom, hogy szinte biztosan igen... ;-)
Daddy | 2014.12.25. 17:55
Ha valaki a "pályán szembesül a nagyon gyenge fizikai állapotával", magyarul: elfárad, elmerevedik, dekoncentrálttá válik, az álljon le, pihenjen vagy keresse fel a zöld pályát és ott "lazítson". Kellemesebb mint a járógipsz.
Gyarmati J. | 2020.01.07. 15:45
Kedves Tamás!
Az immár 9 éves hasznos tanácsokhoz néhány kései megjegyzés:
1. Aláöltözet. Az említett "polár pulóver" semmiképp - pocsék a légáteresztő képessége, befülled, esetleg csak nagy hidegben javasolható.
2. Síterep. Tanul idő és költség szempontjából Eplény, Mátraszentistván sokkal inkább javasolható. (Minden, ami kell, ott megvan.) Később, sítúrákra már érdemes másfelé kacsintgatni.
3. Síbérlet választás. A kedvező költségek tekintetében más a valós sorrend, mert egyértelműen Fr.o. a legjobb ár/érték arányú. Ellenjavaslat viszont a nagy távolság, hosszú utazás.
admin2 | 2020.01.08. 17:46
Köszönjük a hasznos kommenteket! Folyamatosan frissítjük a cikket új infókkal, bővebb infót tartalmazó cikkekre vezető linkekkel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.