Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Rövid hírek - érdekességek a síelés világából

2005.09.05. Bata Attila

Vladimir Putin, orosz miniszterelnök legendásan szeret síelni. Volt olyan, hogy tárgyalásait az osztrák kancellárral egy síterepen tartotta. Az előző héten igencsak aktív volt, számos nemzetközi delegációt fogadott a fekete-tengeri üdülőhelyen Szocsiban. Aztán az egyik nap éppen csak befejezte a beszédét, és rohant átadni egy új alagutat, amely végre összeköti a várost öt hegyi településsel, köztük Krasznaja Poljanaval, amely Putin kedvenc síterepe. Szocsi egyébként pályázik a 2014-es téli Olimpia megrendezésére is.

Nanotechnológia - sokak szerint ez tudomány lesz a következő nagy durranás, sokkal nagyobb hatással lesz életünkre mint pl. az internet. Amerikai tudósok szerint ez a technológia fogja végre azt is megoldani, hogy ne párásodjon be a síszemüveg. A szemüvegeket egy műanyag és szilícium-dioxid rétegekből álló átlátszó fóliával vonják be, amely sokkal jobban vonzza magához a vizet, mint az üveg. Minden egyes vízcseppet apró elemeire szétbontva egyenletesen elrendez ezen a felületen, amely az emberi szem részére láthatatlan lesz. Volt pára, nincs pára.

Hihetetlen mennyiségű hó esett mostanában Dél-Amerika síterepein. Az előző héten az ország alacsonyabb részein áradást okozó csapadék a hegyekben néhány helyen 2 méter friss havat hozott. Jelenleg pl. Portilloban, az egyik legismertebb chilei síterepen 430 centiméteres a hóréteg vastagsága. A dél-amerikai kontinens sípályáin az idén nagyon sok hó hullott, minden valószínűség szerint az egyik legjobb szezont fogják zárni.

Az osztrák sílegenda, Franz Klammer, aki öt VK sorozatot nyert meg lesiklásban (ez máig rekord!) is ahhoz a 10.001 szerencsés közé tartozik, akik futhatnak az olimpiai lánggal a torinói Olimpia előtt. Az olimpiai láng december 8-án indul Rómából és február 10-re érkezik meg a nyitóünnepségre Torinóba. Szintén az Olimpiával kapcsolatos a hír, hogy a versenyekre szóló jegyek felét már eladták. Még kb. ötszázezer jegy vár gazdára 20 és 600 euró közötti áron.

Az osztrák női válogatott Új-Zélandon készül, most már Nicole Hosp és Michaëla Kirchgasser nélkül. Hosp bal keze sérült meg amikor nagy sebességgel egy kitűzött kapunak ütközött. Kirchgassert pályán kívül érte baleset, amikor elcsúszott egy lépcsőn és kifordult a bokája. Mindketten Ausztriában gyógyulnak és várhatóan felépülnek a söldeni futamig.

Hatalmas károkat szenvedett a svájci Engelberg az augusztus 22-i áradások következtében. A svájciak rohamtempóban tüntetik el a károkat, de a falu egyelőre még megközelíthetetlen hiszen az áradások tönkretették az idevezető utakat is. A jelenlegi tervek szerint szeptember 10-re újra használható lesz az ideiglenes idevezető út és ismét turistákat fogadhat a falu.

A francia síterep, Les Gets, megtesz mindent, hogy elnyerje a "legkörnyezetbarátabb" síterep büszke címét. Az egyik legzajosabb felvonót ezentúl napenergiával és a liftek mozgási energiáját felhasználva üzemeltetik majd. Tilos mindenfajta adalék használata a hóágyúzásnál, csak környezetbarát anyagokat alkalmaznak és egy környezetvédelmi menedzsert is kineveznek.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.