Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

3100 métert másztak és síeltek meg a Himalájában

2005.09.23. Bata Attila

3100 métert másztak és síeltek meg a Himalájában Fantasztikus és sokak által megdönthetetlen rekordot állított fel három német síelő. Kategória: Ki tud minél magasabbra mászni síléccel a hátán és aztán lecsúszni a meghódított csúcsról. A németek a Himalája 7546 méter magas csúcsára kapaszkodtak fel és siklottak vissza egyből az alaptáborba.

Idén augusztus 23-án úgy tűnt, hogy az égiek is kegyeibe fogadták a Dynafit csapatot és nekivághattak csúcskísérletüknek a Himalája kínai oldalán. A terv az volt, hogy a 4450 méteren lévő alaptáborból felmásznak a 7546 méter magas Mustagh Ata csúcsra és aztán onnan visszasíelnek az alaptáborba.

Ezt az emberfeletti teljesítményt sikerült kevesebb mint 11 óra alatt teljesíteniük. A két bátor vállalkozó Benedikt Böhm és Sebastian Haag, valamint az expedíció vezetője Matthias Robl 3100 méter szintet mászott meg elsőnek. Aki valaha már túrázott, az tudja, hogy ekkorra szintkülönbség igencsak megerőltető, főleg akkor ha néha mászni is kell a sziklákon, síléccel a lábon vagy háton és ráadásul mindezt -35 fokos hidegben. Ilyen körülmények között 9 óra 25 perc alatt hódították meg a csúcsot.

Ehhez képest igencsak rövidnek tűnik az a 1 óra 16 perc, ami ahhoz kellet, hogy a csúcsról visszasíeljenek az alaptáborba. Elmondásuk szerint a siker záloga a tökéletes fizikai állapot és nagyszerű csapatmunka mellett a megfelelő felszerelés volt. Ez utóbbinak mindenesetre nagyon örülhetett a vállalkozást szponzoráló felszerelésgyártó.

    A csúcskísérlet fontosabb időpontjai:
  • indulás az alaptáborból (4450 m): 13:25
  • a csúcson (7546 méter): 14:41
  • visszatérés az alaptáborba (4450 m)
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.