Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Nem rendezhetnek VB-t a norvégok, ha nincs új síugrósánc

2005.09.26. Bata Attila

Nem rendezhetnek VB-t a  norvégok, ha nincs új síugrósánc Igencsak szíven ütötte a 2011-es északi sí világbajnokság rendezésére aspiráló norvégokat a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) delegátusának helyszíni szemléje.
A bizottság miután mindent megnézett a helyszínen, eléggé világosan a norvégok tudomására adta, ha világbajnokságot szeretnének rendezni öt-hat év múlva, akkor legyenek szívesek egy új síugrósáncot építeni, mert a mostani erre nem alkalmas. Innentől fogva pedig fokozódik a bonyodalom ebben az ügyben.

Minden városban van egy olyan jellegzetes építmény, amely már a város jelképévé válik és az odalátogató turistának illik egy képeslapot küldenie róla. Akármennyire is hihetetlen, a Holmenkollen sísánc, az egyik legfontosabb építmény Osloban. Hatalmas óriásként tornyosul a város fölé és Oslo bármelyik pontjáról szabadon látható, de sajnos eljárt felette az idő. Nem felel meg a kor színvonalának, egy világbajnokságot végképp nem lehet rajta rendezni 2011-ben.

A norvégoknak fel van adva a lecke: vagy építenek egy új sáncot, vagy búcsút mondanak a pályázatuknak. Azonnal felvetették, hogy a régi helyén épüljön fel egy új, modern sánc. Ahogy mondani szokták a javaslat nem aratott osztatlan sikert. A legnagyobb viták a helyszínnel lesznek, ugyanis a város egyik legszebb negyedében épülne fel a sánc, amit az ott lakók már most hevesen elleneznek. Rajtuk kívül számos túrázó és síelő ellenzi, hogy Oslo védett erdős területére építkezzenek.

Az önkormányzatnak megoldást kell találnia és el kell döntenie, hogy hajlandó-e milliókat áldozni a Holmenkollen átépítésére. Az már biztos, hogy a sáncon jelenlegi állapotában legfeljebb edzeni lehet majd, mert nemzetközi versenyekre alkalmatlan. Oslo városa öt hónapos határidőt kapott arra, hogy az új létesítmény terveit bemutassa az illetékeseknek.

A Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) azt szorgalmazza, hogy a jelenlegi sánc helyén épüljön egy modern ugrósánc, amely már a következő generáció igényeinek is megfelel. Ha a sánc újra itt épül fel, akkor egy probléma még mindig megmarad, amin nem nagyon lehet segíteni. Ezen a területen télen igen gyakori vendég a vastag köd, ami a síugró versenyek egyik legnagyobb ellensége.

Mindenesetre a világbajnokság rendezésének pályázatával kapcsolatban még bőven van idő, a bizottság ezen a héten végigjárta a másik két jelentkező létesítményeit is. Oslo vetélytársai az olasz Val di Fiemme, és a lengyel Zakopane.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.