Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mi köze van Chamonix-nak egy afgán városhoz?

2006.02.06. Bata Attila

A közelmúlt politikai híreiben is jártasabb olvasóinknak feltűnt, hogy a legnagyobb francia lesikló verseny egy afgán város nevét viseli, nyomban utána is jártuk, hogyan lehetséges ez.
A híres Kandahar versenypálya | Fotó: PetiB.
A híres Kandahar versenypálya | Fotó: PetiB.
Azért először röviden a szombati versenyről, amely a köd miatt elmaradt. A szervezők a huszonötezer nézővel együtt hiába reménykedtek két és félórán keresztül, az éjszaka érkezett köd nem szállt fel és le kellett fújni a rendezvényt.

Kezdjük ott, hogy a Kandahar versenyt igazából nem Chamonix-ban rendezik, hanem a szomszédos Les Houches-ben, amely valaha egy síterep volt, de most már csak külön bérlettel síelhető a két rész. Mivel a Chamonix névvel mindent el lehet adni világszerte, ezért sok szempontból bölcsebb volt ezt megtartani. Olyan ez, mint ahogy a mi mogyoródi Forma 1-es futamunkat is Budapest Nagydíjnak hívják.

Kandahar a mai Afganisztánban található, maga Nagy Sándor alapította hódítóhadjárata során és pár évvel ezelőtti háború okán rengeteget szerepelt az újságokban. A kapcsolat a város és a síelés között egy brit tábornok, Frederick Skeigh Roberts, aki 1880-ban tízezer főből álló seregével 22 nap alatt érkezett meg az ötszáz kilométerre fekvő Kabulból, hogy győzelemre segítse az ott állomásozó helyőrséget. A hálás brit kormány ezért a cselekedetéért lovaggá ütötte, aki az akkori szokásoknak megfelelően felvehette a Kandahar lordja címet.

Lord Roberts 1903-ban az angol alpesi sportegylet elnökhelyettese lett és kilenc évvel később 1911. január 11-én megszervezte a világ első lesikló versenyét a svájci Montana-sur-Sierre-ben. A győztes a Lord Roberts-ről elnevezett serleget vehette át, amelyet azóta is "Roberts of Kandahar Challenge Cup" néven ismer a világ, és a mai napig az egyik legnagyobb tiszteletben tartott lesiklóverseny szimbóluma.

Később, 1924-ben, néhány gazdag és nemes brit síőrült a svájci Muren-ben megalapította a világ első és kétségtelenül leghíresebb síklubját, amelyet egyszerűen csak Kandahárnak neveztek el. Ez a síklub szervezte akkoriban a világ legkomolyabb alpesi versenyeit, és jelentős rangot jelentett, ha valaki az előbb említett serleget el tudta nyerni, amelyet ebben az időben már csak röviden Kandahar névre kereszteltek.

A síklub lelke egy másik brit lord, Sir Arnold Lunn volt, akiről azt fontos tudni, hogy ő "találta fel" a szlalom versenyeket. Utólag bevallotta, hogy megbánta, hogy a versenyeket a norvég szlalom szóról nevezte el, meg volt győződve, hogy a német (Torlauf - verseny kapukkal) kifejezést kellett volna használnia, amely sokkal jobban kifejezi a versenyek lényegét.

1928. március 3-án Sir Arnold és társai St. Antonban megrendezték az első Kandahar versenyt, jó két évvel az első elismert FIS szlalom és lesikló verseny előtt és három évvel az első alpesi világbajnokság előtt. Olimpiai játékokon 1936-ban, a hitleri Németországban rendeztek először alpesi versenyeket Garmisch-ban.

A híres Kandahar verseny 1948-ban költözött a mostani színhelyére Chamonix-ba, vagyis most már nevezzük meg pontosan a Les Houches-ben található "Verte" pályára és ezen a 3343 méter hosszú, 870 méter szintkülönbségű pályán rendezik meg évek óta, ha az időjárási viszonyok engedik. Csak remélhetjük, hogy jövőre több szerencsénk lesz az időjárással, mert akkor már háromnapos programot fognak 2007. január 19. és 21. között lebonyolítani a híres versenyen.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.