Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Garmisch-Partenkirchen megelőzte Schladmingot

2006.05.26. Bata Attila

Rendkívül fontos tanácskozást tart ezen a héten a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) a portugál Villamourában. A legjobban várt esemény tegnap zajlott le, ahol eldöntötték, hogy kik rendezhetik meg a 2011-es alpesi és északi világbajnokságot. Győzött végül a német Garmisch-Partenkirchen és a norvég Oslo.

Az alpesi világbajnokság rendezéséért germán házipárbaj alakult ki. Az osztrák Schladming és a német Garmisch-Partenkirchen egyaránt alulmaradt a francia Val d'Isere-rel szemben a 2009-es esemény rendezéséért folytatott küzdelemben, és mindketten megpróbálták megszerezni a következő világbajnokság jogát. Sokan úgy gondolták, hogy két ilyen erős jelentkező mellett másnak nem lehet sok esélye, talán ezért is fordulhatott elő, hogy más város nem szállt harcba a rendezésért.

A várakozásoknak megfelelően Garmisch-Partenkirchen nyerte el a rendezés jogát, hiszen a 2004-es kongresszuson csak egy szavazattal vesztettek és a jelenlegi pályázatukban nagyszabású fejlesztésekre vállaltak kötelezettséget. Végül is a német város 9:6 arányban nyert az osztrák riválisával szemben. Az osztrákok nagyon sportszerűen azonnal gratuláltak a németeknek, de megígérték, hogy két év múlva újra megpróbálják.

Garmisch-Partenkirchen megígérte, hogy az összes liftet kicserélik a Zugspitzén, és a jelenlegi 6500 fő/órás kapacitásukat megnövelik 15 000/fő óránkénti teljesítményre. Itt korábban is rendeztek lesikló és Super G versenyeket a híres Kandahar pályán, amelyet teljesen átépítenek és ígéretek szerint az új pálya jóval nehezebb lesz mint a mostani. Azt azért meg kell említeni, hogy a jelenlegi pálya is elég veszélyes, számos komoly baleset történt az elmúlt évtizedekben, a pálya biztonságosságának megoldása fontos feladat lesz.

Az északi világbajnokság szavazása teljesen egyértelmű eredményt hozott. Nagy fölénnyel és 12 szavazattal nyert a norvég Oslo, megelőzve a négy szavazatot kapott olasz Val di Fiemme-t. Közép-európai szemmel nézve nem örömteli, hogy a harmadik pályázó, a lengyel Zakopane egyetlenegy szavazatot sem kapott.

Mindkét győztes országában teljes a boldogság. A győzelmet követő nyilatkozatokban a norvégok és a németek is komolyan fontolgatják, hogy jelentkeznek a 2018-as Olimpia megrendezésére.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.