Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Elhunyt Hans Gmoser, a helisíelés elindítója

2006.07.18. Bata Attila

Elhunyt Hans Gmoser, a helisíelés elindítója Július elején halálos kerékpár balesetet szenvedett a kanadai Lake Louise mellett Hans Gmoser, akinek a nevét csak a fanatikusok ismerhették, de sokan őt tekintik a helikopteres síelés kitalálójának, amelynek segítségével a síelés sokkal látványosabb lett mint korábban.
Hans Gmoser Ausztriában született 1932-ben és már fiatalon a hegyek szerelmese lett, barátaival bejárta az ország legtöbb hegyét, az osztrák és a világ alpinizmusa is sokat köszönhet munkásságának. 1951-ben Kanadába költözött és igazából ott szerzett hírnevet magának.

Kanadában megmászta az ország leghíresebb és legnehezebb csúcsait, bámulatos sítúrákat tett a csodálatos kanadai hegyekben, amelyek filmre is rögzített. Nagyon sok fiatal kanadai alpinista máig példaképének tekinti.

Gmoser síelés ágai közül korábban a sítúrázást kedvelte és filmjei legtöbbje is erről szólt. 1965-ben ő készítette az első két filmet a helikopteres síelésről és lényegében ennek hatására lett hirtelen népszerű a helisíelés, először Kanadában, majd később a nagyvilágban. Idős korában a sífutás és a kerékpározás lett hobbija.

Emberi tulajdonságairól, szerénységéről valamint nyílt, őszinte, baráti viselkedéséről legendák keringenek. Világhírének csúcsán is megmaradt közvetlennek és hétköznapi fickónak.

Jellemző, hogy többszörös milliomosként is egy szerényen és egyszerűen berendezett hegyi házikóban élt feleségével a kanadai hegyekben.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.