Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Veszélyes volt a környezetre a svájci mesterséges hó?

2007.01.16. Bata Attila

Azt már korábban is mindenki tudta, hogy a gyenge minőségű mesterséges hó feljavítására az egyik legelterjedtebb műtrágyát, az ammónium-nitrátot szokták felhasználni. Ezzel a vizsgálódó hatóság is tisztában volt. A gond az, hogy a lauberhorni rendezők a verseny sikeres lebonyolítása érdekében túlságosan is megszórták a hegyoldalt, amelynek káros következményei is lehetnek.

A hétvégén túlságosan enyhe volt az időjárás és korábban az eső is esett, így a verseny megrendezését a mesterséges hó és a műtrágya együttesen mentette meg. A műtrágyától a mesterséges hó sokkal keményebbé válik, de nagyobb mennyiségben lehetnek környezetkárosító mellékhatásai is. A rendezők a vasárnapi szlalom verseny alkalmával körülbelül másfél tonna ammónium-nitrát műtrágyát használtak fel. A földművelési minisztérium szerint ezzel a mennyiséggel egy 14 hektáros terület egész éves műtrágyázására is elég lenne.

A vizsgálat célja, hogy tisztázza milyen mértékű volt a műtrágya felhasználása és annak milyen hatása volt a környezetre. Az eredmények valószínűleg hatással lesznek a műtrágya jövőbeli alkalmazására a svájci és európai síterepeken.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.