Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Megkezdődött a síszezon Ausztráliában és Új-Zélandon

2007.06.11. Stánicz Balázs

Megkezdődött a síszezon Ausztráliában és Új-Zélandon Az elmúlt hétvége többnapos nemzeti ünnep Ausztráliában, hagyományosan ekkor indulhat a síszezon. Nos, a legtöbb ausztrál síterepen elkezdődött a síszezon, köszönhetően az elmúlt hetek téliesebbre fordult időjárásának, de legfőbbképpen a szorgalmasan működő hóágyúknak.

Pénteken ingyen élvezhették a helyi téli sportolók Mt Buller nyitva lévő sípályáit, a többi síközpontban kedvezményes árakkal csalogatták a vendégeket, akik egyelőre csak néhány sípályán húzhatták a szezon első íveit. Igaz a 'kedvezményes síbérletek' az ottani árviszonyokhoz mérten értendőek, hiszen Ausztrália legnagyobb síterepén, Perisher Blue-n 52 ausztrál dollárt, azaz 33 eurót kóstált a napijegy és az 50 felvonóból mindösszesen kettő üzemelt.

Falls Creeken utoljára hét éve lehetett ilyen korán síelni, így a tavalyi, meglehetősen hóínséges tél után nagyon bizakodnak a helyiek.

A folyamatosan érkező beszámolók alapján Falls Creeken, Hothamon és Mt Bulleren - azaz Victoria állam síterepein - a leginkább kedvezőek a hóviszonyok, a pályákat átlagosan 20-40 cm hó fedi.

Új-Zéland az elmúlt húsz év legenyhébb májusát tudhatja maga mögött, azonban június elejével véget ért a hosszúra sikerült vénasszonyok nyara és megérkezett a várva várt hó. A Déli Alpokban néhány nap leforgása alatt 80 cm friss hó esett, igaz elsősorban a 2500 m feletti régiókban. A síterepekre 10-30 cm hó jutott, de hála az alacsony hőmérsékleteknek éjt nappallá téve dolgoznak a hóágyúk, a mielőbbi szezonkezdés reményében. Coronet Peaken az intenzív műhavazásnak köszönhetően, ma, azaz hétfőn rajtolt a 2007-es téli idény.

Mt Hutt is igyekszik, ráadásul a jelenlegi időjárás is a pártját fogja, hiszen kitűnő idő van a műhógyártásra; -9 C fok és száraz idő. A múlt csütörtök óta összesen 21 millió liter vizet használtak fel a fehér molekula előteremtéséhez, ami garancia arra, hogy szerdán (június 11.) birtokukba vehessék a hegyet a síelők és hódeszkások.

A többi új-zélandi síparadicsom a következő hetekben tervezi a szezonkezdést, az északi szigeten fekvő Whakapapa és Turoa - a két legnagyobb - várhatóan a hétvégén nyitja meg kapuit.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.