Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kétméteres porhóval indul a szezon az Andokban

2007.06.15. Stánicz Balázs

Kétméteres porhóval indul a szezon az Andokban Úgy tűnik, hogy a Ausztrália és Új Zéland után a dél-amerikai síterepeken is beindult a szezon. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is álombeli hóviszonyokkal kezdik a síszezont az argentin és chilei síközpontok, pedig jó egy másfél hete még korántsem nézett ki olyan rózsásan a helyzet.

Igaz havazott májusban és június elején is, de meglehetősen csekély 10-20 cm, ennél valamivel jobbnak tűnt a helyzet délebbre, a chilei vulkánokon, ahol 50-60 cm fehérség fedte a sípályákat. Így tehát a legtöbben szorgosan elkezdték gyártani a műhavat, hogy jobb híján így kezdjék a téli idényt.

Aztán a múlt hétvégén elkezdődött valami, bár a kezdetben még meglehetősen szelíden táncolgató hópihéket látva senki sem gondolta, hogy mi is kerekedik ki ebből.

Az elmúlt hét nap alatt az Andokban helyenként 2-2,5 méter friss hó esett és továbbra is intenzíven hull a fehér pelyhes; csodálatos fehér ruhát öltött az Andok! A helyi meteorológusok szerint az elkövetkező napokban újabb havazásokkal kell számolni, helyenként újabb adag hóval, ami jelen esetben 50-100 cm-t jelent.

A chilei Portilloban 24 óra leforgása alatt hihetetlen mennyiségű 140 cm hó hullott, 48 óra alatt pedig 220 cm! Nem panaszkodhatnak a Santiagótól sportos 45 perc autókázásra fekvő Los Tres Valles (A Három Völgy) síparadicsomai sem; Valle Nevadoban 160 cm friss havat mértek, és itt is, ahogyan szinte mindenütt, folyamatosan gyarapodik a fehér molekula. El Coloradoban eddig egy méter friss hó hullott alább, így jelenleg 140 cm-el büszkélkedhet. A szomszédos La Parvában egy nap alatt 100 cm-t hízott a hóréteg vastagsága.

Chilében ma, illetve a holnapi nap folyamán indul a szezon Valle Nevadoban, El Coloradóban, Termas de Chillánon. Laquillinason és a Corralco vulkánon, utóbbin másfél méteres hó várja a vendégeket. A többi chilei síterep várhatóan a jövő hét folyamán startol, jelenleg mindenhol intenzíven ratrakolják a pályákat, tisztítják az utakat, sőt helyenként már felvonókat is ki kellett ásni a hó fogsága alól.

Hasonlóan télies az időjárás az Andok másik oldalán, azaz Argentiniában is. Catedral Alta Patagonián 160 cm friss hóval és két új felvonóval; egy háromülésessel és egy Poma tányérossal várják a holnapi nyitónapon a téli sportolókat. Catedralon bővítették a pályarendszert is, így mostantól már 120 km sípálya áll a vendégek rendelkezésére.

A szomszédvárhoz hasonlóan több argentin síparadicsomban is a mostani hétvégén kezdődik a 2007-es szezon.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.