Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Már havazott a Lomnici-csúcson és Chopokon is

2007.09.04. Bata Attila

Már havazott a Lomnici-csúcson és Chopokon is A Közép-Európába beáramló hideg és csapadékos légtömegek meghozták a szezon első havazását a Magas-Tátra csúcsain. A 2634 méteren található Lomnici-csúcson ma délutánig 15 cm friss hó hullott. Az alsóbb régiókban havas eső vagy eső hullott. Gyengébben, de szintén havazott Chopokon is.

Hajnal két óra óta havazik a Lomnici-csúcs környékén, változó erősséggel. A hőmérséklet egész nap fagypont közelében volt ezért a jelentések szerint a lehullott hó meglehetősen nedves és nehéz, síelésre természetesen még nem alkalmas. A havazást néha rövid időre esőzés váltotta fel, az 1751 méteren található Kőpataki-tó környékén pedig teljesen vegyes halmazállapotú csapadék hullott. A Magas-Tátra csúcsai alatti falvakban egész nap intenzíven esett az eső.

Természetesen a most lehullott hó valószínűleg el fog olvadni, de a téli sportok szerelmesei így is boldogan fogadják a havas híreket. A hegyimentők felhívták a turisták figyelmét, hogy a magasabban fekvő utakon fokozott óvatossággal közlekedjenek. Érdemes megszívlelni a figyelmeztetéseiket, hiszen jelenleg is két eltűnt lengyel hegymászó után kutatnak a Bélai-Tátrában.

A Magas-Tátrában már júliusban lehullott az idei "első" hó, de az Alacsony-Tátrában fekvő Chopokon most havazott az idén először. A meteorológusok további havazásokat ígérnek és várhatóan csütörtökön már az alacsonyabban fekvő hegycsúcsok is fehérbe öltözhetnek. Az 1500 méter feletti területeken jó eséllyel havazhat, valószínűleg esni fog a Nagy-Fátrában és a Csorba-tó környékén is.

Meteorológusok szerint egyáltalán nem szokatlan errefelé a szeptember elejei havazás, az utóbbi években is akadt rá példa. Ha a statisztikákat nézzük, akkor említsük meg 1992. szeptember 5-ét, amikor 18 cm hó esett Chopokon. A következő napon hullott 20 cm friss hóval együtt 38 cm hó borította az Alacsony-Tátra tetejét szeptember elején.

A Csorba-tónál is hozzászokhattak a szeptemberi havazáshoz, hiszen utoljára 1985. szeptember 5-én esett itt 15 cm hó. Természetesen a Lomnici-csúcs a "leghóbiztosabb" a szeptemberi kategóriában is. Ugyanezen a napon 1985-ben itt 34 cm hó hullott. Ez a hegycsúcs tartja az abszolút szeptemberi rekordot is, amikor 1952-ben 52 cm havat mértek.

Érdekesség, hogy az egész napos havazás és esőzés ellenére a Lomnici-csúcsra közlekedő lanovka menetrendszerűen járt, nem kellett leállítani. Bár akik a mai napon felmentek a csúcsra semmit sem láthattak a sűrű felhőzetben, és a következő napokban is biztosan felhőben marad a Lomnici-csúcs.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.